Investitia intr-o casa este uneori una dintre cele mai grele decizii. Teama este de a nu investi intr-un teren si o locuinta ce se vor deprecia. Intr-un mix de aspecte ce tin de confort, de buget si de investitia gandita pe termen lung, investitorul are multe de cantarit.
Daca isi asuma ratele, atunci sunt ani de zile de munca pentru a sustine deci plata unei locuinte. Evident, aceasta trebuie sa fie fara cusur.
Casele la rosu sau in orice stagiu de constructie sunt deja un business infloritor in Romania. Firmele in cauza apartin unor dezvoltatori ce au ajuns sa fie de acord chiar si cu plata de tip rata, direct de la client, fara sa mai intervina banca. Au toate resursele sa construiasca, iar pe parcurs vand, dupa preferinte.
Desigur ca de partea cealalta, a cumparatorului, exista teama de a nu da peste o persoana neserioasa care stopeaza proiectul chiar daca a primit, sa spunem, un avans.
Casa la rosu versus cea gata finisata
Dezvoltatorul are propria echipa de ingineri, proiectanti, colaboreaza cu cei din domeniu precum specialistii de la Smart Home Concept - pagina lor de prezentare este https://www.smarthomeconcept.ro.
Impreuna duc la bun sfarsit o constructie, dar daca in diferitele stagii apar si doritori, locuinta poate fi vanduta inainte de finalizare, cumparatorul putand alege sa continuie pe cont propriu, daca doreste - cu propria echipa de muncitori.
In stadiul de casa la rosu ne referim la casa ce are fundatia turnata, structura, zidarie... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 19:15
Programul "Prima Casa" nu a reusit sa stimuleze constructiile de locuinte noi, cum ar fi trebuit, ci a facilitat tot achizitia de case vechi, 72% dintre acestea fiind construite inainte de 1990, a declarat presedintele FNGCIMM, Aurel saramet."Prima Casa nu a avut efectul de antrenare. Asta a facut ca s-au cumparat cam 72% locuinte vechi, construite inainte de 1990, iar 25-26% l-au reprezentat cumparari de locuinte construite dupa 2008, deci aflate in stocul cuiva, aflate la dezvoltatorii imobiliari care erau blocati", a precizat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Acesta a adaugat ca "efectele de multiplicare au fost in alte zone de deblocare financiara, dar nu au avut efectul de antrenare vizavi de cresterea consumului pentru piata de constructie, pentru caramizi, gresie sau faianta". FNGCIMM a acordat pana in prezent 30.500 de garantii pentru cele doua programe "Prima Casa", in valoare totala de 1,255 miliarde euro. mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 23:39
Dezvoltatorii nu sunt foarte incantati de modificarea programului Prima Casa. Desi premierul Emil Boc a anuntat ca din 15 februarie programul va sustine constructia apartamentelor noi, directorul tIMOn, Vlad Vlasceanu, crede ca vom asista la un program total nesustenabil, daca prim-ministru intelege prin locuinte noi constructiile incepute din momentul promulgarii legii."In acest moment, dezvoltatorii nu au de gand sa lanseze proiecte noi din cauza lipsei de lichiditati, iar proiecte de anvergura nu le poti lansa peste noapte", declara Vlasceanu, citat de Financiarul.Pe de alta parte, directorul tIMOn recunoaste ca daca premierul Boc intelege prin locuinte noi acelea care vor fi finalizate anul acesta si au fost incepute in anii precedenti, atunci modificarea programului Prima Casa poate contribui la usoara redresare a pietei imobiliare din Romania.Vicepresedintele Platinum Group, Valentin Tanase, spune ca Guvernul ar putea stimula constructiile prin acordarea de credite pe etape pentru ansambluri rezidentiale cu termen de finalizare de maximum 48 de luni.
Tanase a explicat, pentru Financiarul, ca la semnarea precontractului, clientul aduce un avans, iar banca contribuie cu 20% din plafonul garantat de stat. In momentul in care structura este gata, se mai achita 30% din valoarea totala, urmand ca restul de 50% sa fie achitat la incheierea procesului-verbal de predare-primire.
„In acest fel, dezvoltatorii nu vor mai fi pusi in situatia de... mai mult
Joi, 11 Februarie 2010, ora 10:10
Particularii au crescut cu peste 15% pretul la apartamente, astfel ca posibilii cumparatori s-au orientat catre ansamblurile nou-dezvoltate, la care dezvoltatorii au redus preturile in medie cu 20%, iar o parte dintre ei au lansat oferte speciale, reiese dintr-un sondaj efectuat de topestate.ro si preluat de NewesIn. "Dezvoltatorii si-au ajustat preturile in medie cu 20%, iar o parte dintre acestia au lansat oferte speciale, precum locuri de parcare, bucataria echipata complet sau apartament complet mobilat, toate incluse in pretul de lista.
Particularii au avut de pierdut, deoarece au majorat preturile cu peste 15%, astfel ca potentialii cumparatori s-au orientat catre ansambluri nou-dezvoltate", reiese din sondajul realizat pe un esantion de 130 respondenti (agentii imobiliare si dezvoltatori), pe baza unui chestionar structurat pe 12 intrebari-cheie, in perioada 1-30 septembrie la nivel national.Conform sondajului, 65,84% dintre dezvoltatori si agentii afirma ca au redus preturile de lista la imobilele finalizate cu 5% pana la 20% in ultimele sase luni. Pe segmentul imobilelor aflate in stadiul de proiect, 61,4% dintre vanzatori au scazut cu 5-20% sau chiar mai mult preturile, iar un procent important, 33,33%, nu a modificat preturile de vanzare."Piata imobiliara ramane vulnerabila, receptiva la orice sentiment sau tendinta, lucru care se transpune in evolutia haotica a preturilor. In aceste conditii, cumparatorii ar putea amana decizia de cumparare", este o alta... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2009, ora 14:42
Doua targuri imobiliare, tIMOn si Targul National Imobiliar au loc in Capitala, iar dezvoltatorii s-au pregatit cu oferte speciale. Printre acestea se numara plata ratelor de catre dezvoltator, in primul an, discounturi sau consultanta pentru obtinerea unui credit imobiliar. Printre locuintele care se incadreaza in programul Prima Casa, se afla apartamentele din cadrul complexului Greenfield, din zona Tunari si ansamblul Platinum Vitan Towers. Dezvoltatorul complexului Greenfield ofera un discount de 12% clientilor si le garanteaza acestora returnarea avansului, in cazul in care banca nu le aproba imprumutul. La Greenfield un apartament de doua camere costa 54.500 euro, fara TVA, iar la Platinum Vitan Towers locuintele costa 800 euro/mp.
Oferte care se incadreaza in programul Prima Casa sunt si in ansamblul Militari Residence, unde un apartament cu doa camere costa 44.100 de euro, iar in cartierul Corbeanca, la Antigua Residence, un apartament de doua camere are un pret de 49.900 de euro plus TVA.
Compania imobiliara Adama se ofera sa le plateasca ratele in primul an celor care cumpara o locuinta cu un credit "Prima casa".
"Avem apartamente cu doua camere care se incadreaza in cei 57.000 de euro garantati prin program. La complexul din Titan, in Bucuresti, pretul porneste de la 49.000 de euro plus TVA, in Ploiesti de la 39.000, iar in Bacau de la 44.000 de euro", spune Alina Necula, reprezentant vanzari, pentru Evenimentul Zilei.
Garsonierele costa 33.000 euro... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 23:40
Dupa ce saptamana trecuta a fost semnat primul contract, pentru un apartament vechi de doua camere din Colentina, Bucuresti, a venit randul si primei locuinte noi vandute. Impact a semnat vineri, 10 iulie, prima tranzactie a unui apartament de doua camere cu o sprafata utila de 60 de metri patrati. Valoarea apartametului este de 79.000 de euro, iar familia va plati diferenta de 19.000 de euro din resurse proprii.Si fratii Negoita, care dezvolta un proiect cu 1.680 de apartamente, din care 600 mai sunt inca disponibile, spun ca au primit pana acum 35 de cereri pentru locuinte.
"Avem o lista cu 30-35 de persoane care asteapta sa devina eligibili pentru acest program, dar mai mult ca sigur se incadreaza si vor putea cumpara un apartament", a declarat recent Ionut Negoita.Directorul general al GTC Romania, Shimon Gallon, ne-a declarat in urma cu cateva saptamani ca vor fi multi proprietari care isi vor vinde apartamentul vechi si vor cumpara unul nou, platind diferenta prin creditul acordat de "Prima Casa".
Unii proprietari de apartamente vechi, care cereau un pret sub 60.000 de euro pentru o locuinta cu doua camere, au umflat preturile cu 10%. mai mult
Marti, 14 Iulie 2009, ora 10:54
Numarul dezvoltatorilor imobiliari care isi ajusteaza oferta pentru a se califica in programul Prima Casa este in crestere, conform www.imobiliare.ro.Dupa Bucuresti, Timisoara este orasul cu cele mai multe ansambluri rezidentiale noi care se incadreaza in programul guvernamental.
Capitala, inclusiv localitatile din aria metropolitana, se detaseaza la nivel national cu o oferta bogata de apartamente noi: Vivando (Parcul Carol), Brilliant Condominium (in apropiere de Piata Victoriei si Bulevardul Magheru), Dona Block (Parcul Cismigiu), Lotus Residence (Popesti-Leordeni), Stil Residence (Piata Romana), Delea Veche (centrul istoric, strada Delea Veche), Confort City (Splaiul Unirii) sau Titan Atlantic (Liviu Rebreanu, langa hypermarketul Auchan) sunt cateva dintre ansamblurile eligibile.
In tara, Timisoara conduce topul oraselor cu cele mai multe anambluri rezdentiale listate calificate pentru programul Prima Casa, portalul numarand patru astfel de proiecte: East Residence, My Family Residence, Blocul Iris si Brio Residence.
Orasul de pe Bega este urmat de Brasov si Constanta cu cate doua ansambluri: Subcetate si Pine Garden, in cazul orasului din Ardeal, respectiv Tomis Plus si Mamaia Sat pe litoral. Orasele din vestul tarii, Oradea, cu ansamblul rezidential Luceafarul, respectiv Aradul, cu UTA Ared, incheie acest clasament.
"In perioada urmatoare este posibil sa asistam la noi ajustari de preturi si in cazul celorlalti dezvoltatori activi pe piata. Prima Casa poate... mai mult
Luni, 06 Iulie 2009, ora 20:22
Pentru cei care detin deja un teren pentru constructie si nu se grabesc sa isi construiasca o casa, una dintre cele mai la indemana posibilitati este constructia casei in regie proprie, respectiv angajand direct muncitorii.Aceasta alternativa la locuintele vandute de catre dezvoltatorii imobiliari este si mai atractiva acum, costul constructiei, pe metrul patrat, scazand sensibil din cauza crizei economice care a dus la scaderea comenzilor.
Firmele de constructii s-au adaptat pietei si iti construiesc cu 20% mai ieftin fata de anul trecut.
Chiar daca unii dezvoltatori de locuinte noi au renegociat cu firmele de constructii contractele, aceasta diferenta nu se reflecta intotdeauna in pretul de vanzare.
Nici cei care isi fac intrarea pe piata nu vin cu preturi mai mici, sperand sa obtina de la constructor un pret de 500 de euro pe metru patrat construit, dupa care sa-l vanda cu 1.300 -1.400 de euro.
In aceste conditii, construirea in regie proprie sau in antrepriza sunt doua variante demne de luat in calcul.
410 euro pentru un metru patrat construit la cheie
In ambele cazuri, mai intai este nevoie de proiectele de arhitectura, de rezistenta si de instalatii. "In medie, pentru planul de arhitectura , cel de rezistenta si pentru cele de apa-canal, electrice si termice se percepe 14 euro pe metru patrat", ne-a declarat Razvan Dobos, arhitect.
Ordinul Arhitectilor din Romania a reglementat un comision de 3% din valoarea totala a investitiei. mai mult
Duminica, 14 Iunie 2009, ora 21:57
In vreme de criza, personalul agentiilor si al dezvoltatorilor imobiliari se cam bate de musca si, printre picaturi, se mai ocupa si cu realizarea de sondaje printre cei cativa potentiali clienti care le mai trec pragul. Pentru autoincurajare, una dintre maretele concluzii desprinse in urma unui sondaj realizat de Eurometropola arata "disponibilitatea persoanelor fizice din clasa middle de a achizitiona o casa in scopul locuirii". La capitolul profilul clientilor, dezvoltatorii se plang ca aceasta criza a marcat personalitatea acestora. "Targul Imobiliar National a contribuit in mod decisiv la o analiza completa a pietei de specialitate. Am identificat cu acest prilej o schimbare a potentialului cumparator, care este mult mai indecis si mai dificil", se arata intr-unul dintre sondajele amintite. In plus, agentiile imobiliare sunt de-a dreptul contrariate pentru ca "vizitatorii care vin la aceste targuri nu sunt interesati sa cumpere chiar din prima zi a evenimentului". In plus, acestia au pretentia pentru "o prezentare completa a fiecarui proiect in parte, au nevoie de foarte multa informatie ca sa poata compara, astfel incat decizia finala sa fie una selectiva", au precizat reprezentantii EuroMetropola. In functie de varsta clientilor interesati de achizitia unei case, sondajul arata ca procentul cel mai mare apartine persoanelor cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani, si anume 60%. 20 de procente sunt atribuite categoriei de varsta 25-30 de ani, in timp ce... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2009, ora 09:14