Dorința de a avea o locuință, proprietate personală, ar putea fi, pentru mulți dintre noi, un simplu vis și atât. Cu toate acestea, chiar dacă este vorba despre o sumă consistentă, există soluții pentru ca dorința ta să devină realitate. Una dintre acestea se referă la accesarea unui credit ipotecar. Nu știi prea multe despre această variantă? Nicio problemă, citește rândurile de mai jos și află multe informații interesante.
Ce este un credit ipotecar?
După cum probabil ți-ai dat seama din nume, este vorba despre un împrumut pe care îl poți obține de la o instituție bancară pentru ca tu să poți cumpăra un teren sau o proprietate. De regulă are o durată de rambursare de 30 de ani, dar nu este o durată fixă. Spre deosebire de creditul de nevoi personale, aici este nevoie de o garanție, care de data aceasta este terenul sau chiar casa pe care le achiziționezi. Atunci când nu îți mai plătești ratele și nici măcar nu încerci să rezolvi această situație printr-o refinantare credit ipotecar, pentru a-și recupera banii, banca are dreptul de a-ți lua casa sau terenul și a le vinde.
Creditul ipotecar este caracterizat și prin cererea unui avans, care poate ajunge și la 35% din prețul de achiziție. De asemenea, există și varianta unui credit ipotecar fără avans, dar în acest caz ești nevoit să cumperi casa direct de la dezvoltatorul imobiliar.
Află care sunt ratele pe care le ai de achitat
Pentru ca tu... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 18:17
Ai planuri de foarte multă vreme să-ți cumperi o casă. Poate chiar să iți construiești una sau să o renovezi și ai nevoie de o sumă de bani destul de măricică. Creditul ipotecar iți pare cea mai bună soluție.
Nu ai foarte multe detalii despre creditul ipotecar, dar vrei să te documentezi și vrei să iei în considerare toate opțiunile, cu atenție, și să știi exact despre ce este vorba când apelezi la un credit ipotecar.
Ziare.com iţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce anume să analizezi la un credit ipotecar, în afară de dobândă.
Creditul ipotecar este un împrumut care se întinde pe o perioadă lungă de timp. În cele mai multe dintre cazuri durează între 20-30 de ani. Este foarte important să reţii faptul că dobânda nu este singurul factor pe care trebuie să îl iei în calcul când cauţi să iţi finanţezi viitoarea locuință.
Pe lângă dobândă, există și alte costuri, o parte fiind indicate în fișa de informații generale pe care o obții împreună cu ipoteca. În plus, există taxe notariale și impozite care trebuie luate în considerare la planificarea cheltuielilor, acestea fiind plătite doar o dată când contractul de vânzare-cumpărare al casei este semnat.
Pe lângă acestea, trebuie atenție atât la pachetul de asigurări asociat unui credit, cât și la condițiile ofertei în situația în care decizi să nu îți mai virezi salariul la banca respectivă.
Un alt criteriu de luat... mai mult
Marti, 10 August 2021, ora 09:36
Chiriile sunt tot mai mari in marile orase din Romania, astfel ca multi iau in considerare sa treaca de la o chirie la o rata de credit ipotecar. Daca te numeri printre cei care se gandesc sa isi ia un credit ipotecar, ar fi bine sa stii la ce imprumut te incadrezi cu banii pe care-i ai din salariu.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce credit ipotecar iti permiti cu un salariu mic si ce apartament iti poti cumpara.
Astfel ca, in exemplul nostru vom face abstractie de avansul minim necesar, cel de 15 sau de 25% din valoarea imprumutului.
In cazul in care salariul mediu este de 3.300 de lei, atunci te incadrezi la o rata de maximum 1.320 de lei. Corespondent unei astfel de rate, este un credit de 53.000 de euro, adica undeva la 250.000 de lei. Pentru un credit la Noua Casa, atunci va trebui sa ai un avans de 12.500 de lei.
Din pacate, la o astfel de valoare, in marile orase iti poti permite fie o garsoniera de 40 de mp sau un apartament cu doua camere undeva in zonele limitrofe.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Bugetul celor trei coloane sau cum sa economisesti cand crezi ca nu ai bani
Trei cele mai frecvente greseli pe care le poti face cu privire la pensionare
De ce este bine sa investesti bani pe bursa cand e criza ...citeste mai departe despre "Ce credit ipotecar iti permiti dintr-un salariu mediu pe economie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 08:30
De cele mai multe ori, cei care vor sa isi cumpere o casa nu fac diferenta intre cele doua credite - cel imobiliar si cel ipotecar -, desi cel putin una semnificativa exista.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este diferenta intre un credit imobiliar si unul ipotecar.
In cazul creditului ipotecar, acesta este destinat achizitiei sau construirii unei locuinte, dar garantia care va fi folosita pentru credit este chiar locuinta construita sau achizitionata.
Acesta vine cu cel mai mic avans de care ai nevoie, daca includem aici si programul Noua Casa, adica acel avans de 5%, in situatia in care este vorba despre o locuinta veche cu o valoare de pana la 70.000 de euro.
Cele mai intalnite credite ipotecare au acum un avans de cel putin 15%, iar la bancile mai restrictive avansul minim poate ajunge la 25%.
In schimb, la creditul imobiliar, nu este necesar ca imobilul achizitionat prin intermediul creditului sa garanteze creditul respectiv. Aici pot fi utilizate alte ipoteci imobiliare, care nu fac obiectul finantarii.
Aceasta este marea diferenta intre cele doua credite, restul conditiilor fiind aproape similare. Ar mai putea exista diferente de costuri la accesarea creditului, dar si diferente in privinta dobanzii, la cele imobiliare, pe alocuri acestea fiind ceva mai mari.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 10:30
Costul creditului ipotecar se va stabiliza la nivelurile actuale, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
"O sa vedem o scadere accentuata in urmatoarea perioada, poate o convergenta mai accentuata intre creditul ipotecar in lei si in valuta. Din punct de vedere al cerintelor de creditare deja diferentialul care exista intre dobanda la lei si dobanda la euro pe credit ipotecar este cumva anulat de cerintele de creditare ceva mai permisive in cazul creditului ipotecar pe lei", a spus Oprescu.
Potrivit acestuia, cresterea stocului de credite ipotecare va fi, pentru 2012, la un nivel probabil sub nivelul 2011.
"Anticipez ca nu va fi la fel de dominat de Prima Casa ca in anii anteriori. Deci anticipez ca produsele standard ale bancilor comerciale vor incepe sa se vanda mai mult in cursul anului 2012 si poate mai departe in 2013 decat produsele reprezentate de programele Prima Casa. Pe toate aceste anticipatii ramane o constanta si anume faptul ca imprumutul ipotecar ramane segmentul de credit neguvernamental cu cea mai ridicata dinamica pentru ca pleaca de la o baza destul de scazuta", a mai afirmat Oprescu. mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 13:34
Bancherii contactati de Business24 sfatuiesc romanii care se gandesc la un credit ipotecar pe termen lung sa se imprumute in moneda europeana.
In opinia acestora, principalul avantaj este legat de diferenta de dobanda care face creditul in euro mai ieftin decat cel in lei. Totusi, acestia atrag atentia ca daca se doreste un credit cu risc valutar minim in dauna unui credit cu o dobanda mai mica, sa se imprumute in moneda in care isi castiga veniturile.
Razvan Temesan, fost presedinte Bancorex
In 30 de ani e de presupus ca leul va disparea, iar euro va deveni moneda decontarii generale in Romania si in toata Uniunea Europeana. In cazul in care creditul este luat acum in alta moneda decat euro, se pot produce shimbari care sa afecteze foarte serios un asemenea credit.
In momentul in care Germania a transformat marca in euro, raportul era 1,30 marci germane/euro si dintr-o data s-a facut 2 marci germane/euro. In perspectiva, dobanda la euro urmeaza sa scada pana la nivelul la care ea se va egaliza cu cea din celelalte tari membre ale zonei euro.
Incet-incet, pe masura ce euro se va generaliza, dobanzile EURIBOR vor incepe sa joace un rol din ce in ce mai mare in finantare. Un asemenea credit luat cu dobanda variabila, pentru ca asemenea credite pe 30 de ani cu dobanda fixa nu exista, va avea si o evolutie relativa a dobanzii, care cu timpul va scadea.
Stimularea creditarii in lei are ca scop reducerea dependentei BNR de euro, ce va permite in momentele... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:05
Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim obligatoriu de 15% la creditele ipotecare urmeaza sa intre in vigoare de la 31 ianuarie, dupa ce, in 2011, Banca Centrala a modificat conditiile de acordare a creditelor pentru cumpararea unei locuinte.
"Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15% din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40% la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni", potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.
Potrivit noului regulament, data de 31 ianuarie este una maximala, iar in functie de cum vor trimite bancile comerciale normele proprii de creditare pentru aprobare la BNR, termenul de implementare a regulamentului ar putea fi diferit de la banca la banca.
Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.
Clientii bancilor care au venituri in valuta si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar vor plati un avans minim de 20 la suta din valoarea locuintei.
Pe de alta parte, regulamentul prevede ca la creditele de consum perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, fata de 10 sau chiar 15 ani inainte de emiterea nilor conditii de catre Banca Centrala.
Conditiile de rambursare a creditului... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 11:10
Guvernul a decis sa nu mai acorde subventii pentru construirea de locuinte prin credit ipotecar, argumentand ca veniturile bugetului sunt insuficiente in contextul crizei pentru sustinerea in continuare a acestui program, de acest sprijin urmand sa mai beneficieze doar cei care au depus deja cereri.
Decizia a fost luata de Guvern prin ordonanta de urgenta.
Subventia pentru construirea unei locuinte prin credit ipotecar este in cuantum de 30% din costurile de constructie a acesteia, dar nu mai mult decat valoarea echivalenta in lei a 15.000 de euro si nu mai mult decat valoarea creditului ipotecar contractat.
Programul prin care se acorda ajutorul este derulat prin autoritatile administratiei publice locale, subventia fiind acordata de Ministerului Dezvoltarii.
Guvernul justifica eliminarea subventiei in regim de urgenta prin necesitatea diminuarii sumelor acordate pentru constructia de locuinte si degrevarea bugetului de stat de plata subventiei, din cauza efectelor negative pe care inca le produce criza economica.
Actul normativ releva in acelasi timp ca, pana in prezent, de la bugetul de stat nu au putut fi decontate subventiile solicitate la plata de catre consiliile locale pentru locuintele finalizate.
"Amanarea adoptarii ordonantei de urgenta ar avea consecinte negative asupra bugetului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, neexistand la bugetul de stat suficiente surse de finantare a programului national privind sprijinirea construirii... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 19:25
Teama tuturor economistilor se adevereste: incet, dar sigur, ne indreptam spre o noua criza economico-financiara. In aceste conditii, poate ar fi bine sa va ganditi de doua ori, daca va imprumutati cu ipoteca pe termen de trei decenii.
O scadere a valorii caselor poate avea ca efect si o scadere implicita a garantiei pentru care va trebui sa o puneti in cazul creditului ipotecar, fapt care va scadea si imprumutul. Noi am calculat creditul nostru la o valoare de 35.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani.
RBS vine cu o prima rata de 187 de euro si cu o dobanda de 5%.
Pentru primul an dobanda este fixa, fapt care v-ar putea ajuta sa treceti cu bine peste o parte din criza, in cazul in care aceasta ar veni. Deci scapati de fluctuatia Euribor. Daca vreti sa accesati acest imprumut, va trebui sa aveti un minim de 25% din suma pe care o solicitati. Pe langa o serie de plati pe care trebuie sa le faci cu evaluari ai alte taxe, banca, pe de alta parte, va cere un comision de acordare a creditului de 210 euro.
Potrivit calculatorului Conso, salariul minim pe care trebuie sa-l aveti in acest caz este de 2.200 lei. Putin peste 160 de euro va va costa si asigurarea locuintei pe un an. La OTP Bank rata este de 205 euro, cu o dobanda variabila de 5,72%. Banca nu finanteaza decat 80% din valoarea imobilului pe care-l vreti achizitionat. Aici, venitul de care aveti nevoie, este cu 200 de lei mai mare decat la precedenta banca. Prima de asigurare pentru primul an este de aproape 3... mai mult
Miercuri, 17 August 2011, ora 10:14