Un raport al Institutului National de Statistica arata ca, in primele cinci luni ale acestui an, s-au eliberat 13.997 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut.
"In luna mai 2020, s-au eliberat 3.062 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 33,7% fata de luna aprilie 2020 si in scadere cu 25,9%, fata de luna mai 2019. In perioada 1 ianuarie - 31 mai 2020, s-au eliberat 13.997 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 15% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent", arata datele INS.
Asadar, in luna mai 2020 s-au eliberat 3.062 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, din care 69,3% sunt pentru zona rurala. In luna mai 2020 se evidentiaza o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale (+772 autorizatii), comparativ cu luna precedenta.
"In profil teritorial, aceasta crestere este reflectata in toate regiunile de dezvoltare, astfel: Nord-Est (+155 autorizatii), Sud-Muntenia (+133), Vest (+113), Centru (+100), Sud-Est (+96), Nord-Vest (+76), Sud-Vest Oltenia (+55) si Bucuresti-Ilfov (+44)", potrivit INS.
In luna mai 2020 fata de luna corespunzatoare a anului precedent, se remarca o scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale (-1.071 autorizatii), scadere reflectata in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-244 autorizatii),... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 11:20
Dezvoltatorul imobiliar HAGAG Development Europe, parte a HAGAG Group din Israel, demareaza lucrarile de constructie pentru cel mai amplu proiect rezidential al sau: H Pipera Lake.
Din totalul de 390 de apartamente ce urmeaza a fi livrate in prima faza 45% au fost deja vandute, se arata in comunicatul companiei.
Cu o investitie totala estimata la 90 de milioane de euro H Pipera Lake a primit autorizatia de constructie si va fi dezvoltat in trei etape, pe o suprafata totala de teren de 57.000 de metri patrati.
Prima faza a constructiei va livra 5 cladiri a cate 78 de apartamente de tip studio dublu, 2 si 3 camere si un regim de inaltime P+6E+7R. Unitatile vor avea suprafete construite cuprinse intre 55 mp si 97 mp. Prima etapa a constructiei va fi finalizata la finalul anului 2020.
"Am decis sa investim in Romania deoarece am simtit potentialul enorm al pietii si suntem convinsi ca H Pipera Lake va aduce un plus de valoare zonei de nord a capitalei. Ne bucuram sa incepem constructia primei faze cu un grad de ocupare de 45%. Acest procentaj este expresia clara a interesului pe care oamenii il manifesta vizavi de proiect, dar si o confirmare a faptului ca piata este, in continuare, dinamica. Romania ramane pentru noi o alegere strategica si planuim sa adaugam noi proprietati in portofoliul local al companiei, dar si sa lansam noi proiecte", a declarat Yitzhak Hagag, Chairman and board controller al Hagag Group.
"H Pipera Lake este un proiect de mari... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 11:00
Piata rezidentiala ramane in continuare o zona de mare interes atat pentru dezvoltatori, cat si pentru cumparatori. In ciuda faptului ca cererea de pe piata imobiliara a inregistrat o mica scadere in ultimul an, potrivit unui raport eliberat de Institutul National de Statistica (INS) in luna februarie a acestui an, piata continua sa se dezvolte.
In plus, autorizatiile de constructie au fost mai multe in 2018, spre deosebire de anul 2017, mai arata acelasi studiu al INS.
Mai ales daca au o locuinta, multi romani sunt activi in continuare pe piata imobiliara. Unii vor sa isi schimbe casa, altii vor sa treaca o proprietate noua pe lista activelor personale care pot contribui la o rotunjire a veniturilor, prin inchiriere.
Cum isi aleg acestia proprietatea ideala? Sunt cateva aspecte care vor conta de fiecare data, mai ales atunci cand vorbim despre o investitie personala de cateva zeci de mii de euro, care implica in foarte multe cazuri si un credit.
Care sunt marile avantaje ale unui complex rezidential nou in fata blocurilor vechi:
Spatiile noi sunt compartimentate pentru nevoile din prezent
Spre deosebire de apartamentele regasite in blocurile vechi, locuintele noi au in vedere in primul rand nevoile actuale ale proprietarilor si evolutia din ultimii ani din punct de vedere tehnologic.
Blocurile noi nu mai necesita modificari ale apartamentelor, datorita faptului ca vin deja, dupa preferinta, cu bucatarii de top open-space, de spatiu dedicat centralei... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:13
85% dintre terenurile tranzactionate in Romania sunt cautate pentru dezvoltari de tip rezidential. De altfel, 70% dintre cumparatorii de terenuri sunt dezvoltatori imobiliari, potrivit unei analize realizate de catre Wizmo.ro, platforma imobiliara dedicata atat sectorului rezidential, cat si celui de business, si RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX Romania.
Cererea tot mai mare de pe piata rezidentiala i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari sa realizeze din ce in ce mai multe achizitii de terenuri, motiv pentru care aceste tipuri de proprietati sunt foarte solicitate in ultima perioada.
Conform specialistilor Wizmo.ro si RE/MAX Grup de Lux, timpul de vanzare a unui teren depinde intr-o mare masura de tipul acestuia, precum si de stadiul in care se afla din punct de vedere urbanistic.
Spre exemplu, terenurile mici, urbanizate si listate la pret corect sunt vandute in interval de 3-6 saptamani. Terenurile fara PUZ* se vand mai greu, pe o perioada estimativa de 6 - 18 luni.
Pe de alta parte, durata de tranzactionare in cazul celor care presupun o investitie substantiala, o analiza mai detaliata sau necesita mai mult timp acordat de catre cumparatori, se poate intinde intre 3 luni si 1 an.
"Tranzactiile de terenuri sunt la mare cautare in toate zonele de interes din tara, iar in 2017 s-a inregistrat o crestere considerabila pe acest segment. Printre motivele care au determinat aceasta evolutie se numara contextul general de dinamica al pietei,... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 11:30
Dezvoltatorul imobiliar Adama, detinut de IMMOFINANZ Group, a anuntat incheierea oficiala a lucrarilor de constructie si livrarea apartamentelor din cadrul celei de-a doua faze de dezvoltare a proiectului rezidential Edenia Titan.
O data cu aceasta livrare, capitalul investit de Adama in ultimele 12 luni in cartierul Titan din Bucuresti ajunge la 14,1 milioane euro, concretizandu-se in 210 apartamente. Finalizarea Edenia Titan 2 se adauga celor 84 de unitati recent livrate in cea de-a doua etapa de dezvoltare din Evocasa Optima. Portofoliul de locuinte construite de Adama in cartierul bucurestean depaseste astfel 950 de apartamente.
A mai "rasarit" un bloc
Cea de-a doua etapa de constructie din Edenia Titan este compusa dintr-o cladire de 11 etaje si 126 de apartamente de una, doua si trei camere. Investitia doar pentru aceasta faza a proiectului a ajuns la 8,7 milioane euro, lucrarile fiind demarate in luna octombrie 2012 si finalizate in aceasta toamna.
Persoanele interesate pot alege apartamente cu la diferite suprafete si finisaje.
Suprafetele apartamentelor variaza de la 45 la 148 mp, o parte din unitati beneficiind si de terase spatioase sau gradini proprii, cum este cazul apartamentelor aflate la parterul blocului. In incinta ansamblului, sunt disponibile si locuri de parcare si boxe de depozitare, aflate in subsolul cladirii. mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 09:39
Dezvoltatorii au vandut 550 de locuinte in ansamblurile rezidentiale din Bucuresti in prima jumatate a anului, cu 7% mai putine fata de aceeasi perioada a lui 2010, conform Mediafax.Potrivit unui raport al Colliers, in prezent, mai sunt disponibile alte 4.000 de unitati.
"La sfarsitul lunii iunie, pe piata rezidentiala din Bucuresti erau nevandute circa 4.000 de locuinte noi, direct la dezvoltatori, in proiecte de peste 200 de unitati.
Analiza a luat in considerare doar proiectele finalizate sau in stadiu avansat de constructie.
Spre deosebire de primul semestru din 2010, cand peste 2.000 de locuinte au fost adaugate stocului, in acelasi interval din acest an au fost finalizate doar 200 de unitati locative", se arata in raport.
Stocul de locuinte noi este estimat la 15.400 de unitati.
Cererea continua sa se concentreze mai ales pe proiecte cu preturi reduse, care se incadreaza in conditiile programului "Prima Casa".
Totodata, cei mai multi cumparatori sunt consumatorii finali, dar in ultimele sase luni analistii Colliers remarca o crestere a numarului investitorilor interesati de achizitia de locuinte.
Dezvoltatorii au redus preturile cu circa 7% fata de primul semestru al anului trecut, astfel ca pretul mediu a ajuns la finele lunii iunie la 1.050 de euro/mp (fara TVA), reprezentand o scadere de 45% fata de 2008, cand s-au atins cele mai ridicate valori.
Colliers apreciaza ca in a doua parte a anului nu va fi inceputa constructia niciunui proiect rezidential, stocul... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 13:17
Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania, George Padure, nu mai are mult si va ramane sub cerul liber. Bank of Cyprus a cerut executarea silita a acestuia pentru recuperarea sumei de 14 milioane de euro, potrivit ziarului Puterea. George Padure nu este cunoscut doar ca om de afaceri, acesta fiind imediat dupa Revolutie si primar al sectorului 1 al Capitalei.
Criza l-a lovit in plin pe Padure. La inceputul anului 2008, acesta a contractat un credit de la Bank of Cyprus cu scopul de a investi in proiectul rezidential Sigma, ce fusese estimat la 200 milioane de euro. Omul de afaceri tocmai finalizase cu succes proiectul Metropolis, care cuprinde 13 blocuri. Unele dintre acestea aveau chiar si 17 etaje.
Imediat ce piata imobiliara a intrat in cadere libera, Sigma a fost oprit, firma lui Padure intrand in faliment la finalul anului 2009. Bank of Cyprus a inceput imediat procedurile pentru recuperarea datoriei.
Recent, omul de afaceri a cerut Judecatoriei Sectorului 1 anularea tuturor formelor de executare silita, pe motiv ca a garantat imprumutul ca reprezentant legal al firmei Sigma Project Development, si nu ca persoana fizica.
Padure ceruse Bank of Cyprus acordarea unei perioade de gratie pentru a "reajusta proiectul la noile conditii ale pietei", cerere care, conform omului de afaceri, s-a lovit de inflexibilitatea reprezentantilor institutiei financiare. In continuare, Bank of Cyprus solicita returnarea intregii datorii.
Proiectul "Sigma... mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 13:29
Ilie Carabulea, actionarul majoritar al Bancii Carpatica, va investi 65 de milioane de euro intr-un cartier rezidential in Sibiu.Investitia se va realiza prin intermediul unei alte companii pe care o detine, Sitex Dumbrava Sibiu, relateaza Ziarul Financiar.Cartierul se va construi in zona Padurii Dumbrava, langa orasul Sibiu, si va cuprinde peste 1.300 de vile.Potrivit lui Ilie Carabulea, banii necesari investitiei vor proveni din imprumuturi bancare, dar si din surse proprii.In luna septembrie, omul de afaceri sibian a organizat o licitatie pentru constructia unei cladiri de birouri cu 15 etaje.
Valoarea estimata a contractului era de 14,1 milioane de euro, termenul de executie programat fiind noiembrie 2009 - mai 2011.Printre investitiile sale imobiliare recente se numara si un centru comercial si de birouri din zona de sud-est din Bucuresti, cu o suprafata totala de 66.000 de metri patrati.Terenul pentru acest proiect apartine statului, iar firma Paltinis Leasing, controlata de Ilie Carabulea, are dreptul de folosinta.
Complexul va include un mall, numit Atrium, si un centru Multiplex, in regimul de parter, plus doua sau trei etaje. mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 10:54
Lansare de proiect rezidential.
mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 20:33