Un protest are loc marti dimineata, intre orele 10.00 - 12.00, la sediul Ministerului Finantelor.
Concret, sindicalistii de la Cartel Alfa au o serie de revendicari, intre care un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justa si aplicarea corecta a legislatiei.
Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis, in 11 ianuarie 2021, declansarea unui program de actiuni de protest "in urma analizei situatiei actuale, a programului de guvernare, a masurilor luate sau anuntate de actualul guvern, care dezavantajeaza profund si preponderent categoriile de lucratori reprezentate de confederatie, si, mai larg, categoriile cele mai sarace ale cetatenilor".
Programul actiunilor de protest a debutat in 14 ianuarie cu "Caravana drepturilor sociale".
Mai puteti citi:
INTERVIU Medic roman in Marea Britanie, despre infectia cu noua tulpina: "Toata lumea are de suferit si totul este dat peste cap"Reactiile nervoase ale oficialilor din turism, despre eliminarea voucherelor de vacanta in 2021: "Le baga in aceeasi oala cu sporul de calculator"Gratie CCR, patru medici au scapat de acuzatiile de coruptie dupa eliminarea interceptarilor SRI. Erau acuzati ca au internat fictiv 88 de persoane intr-un spital de psihiatrieUn roman din Italia si-a ucis fratele si a facut sa para ca a fost accident. Ce variante au anchetatorii si cum au descoperit minciunaClotilde Armand a taiat abonamentele de 75 Euro ale... mai mult
Marti, 09 Februarie 2021, ora 10:09
O decizie a Guvernului de a nu creste salariul minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 ar da impresia ca actualul Guvern este dezinteresat de situatia cetatenilor si mult mai interesat de satisfacerea angajatorilor, iar consecinta acestei decizii ar fi organizarea de actiuni de strada, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel ALFA", Bogdan Hossu.
Liderul sindical a avut o intrevedere, miercuri, cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, privind procedurile pentru cresterea salariului minim pe economie.
Bogdan Hossu a precizat ulterior intrevederii ca nu e ingrijorat de rezervele exprimate pana in prezent de ministrul Muncii cu privire la cuantumul de 100 de lei cu care fostul Guvern PSD a propus cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2020.
"Marturisesc ca eu nu sunt ingrijorat (de posibilitatea ca salariul minim sa nu creasca cu 100 lei de la 1 ianuarie 2020, n.r.), pentru ca ceea ce i-am spus si doamnei ministru este ca neefectuarea unei asemenea cresteri, care este relativ asimiliata, pe o structura in care este evident o debalansare a distributiei cresterii economice intre capital si lucrator, nu ar face decat sa dea impresia ca actualul Guvern este dezinteresat de situatia cetatenilor si este mult mai interesat de situatia angajatorilor si satisfacerea acestora, drept care consecinta: vor fi actiuni de strada", a afirmat liderul de sindicat.
Presedintele CNS "Cartel ALFA" a apreciat ca motivele care... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 16:44
Salariul minim va creste cu 150 de lei in anul 2019, conform unui act normativ care urmeaza sa fie elaborat de Guvern, a dezvaluit presedintele Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, joi, la iesirea de la discutiile purtate cu premierul Viorica Dancila, la Palatul Victoria, in cadrul Consiliului National Tripartit.
"A ramas ca sa se faca o hotarare de guvern, care sa clarifice salariul minim pe economie incepand de la 1 ianuarie 2019, care va fi probabil 2.050 de lei. (...) Salariul minim va creste la anul cu 150 de lei.
E prevazut sa creasca cu 150 de lei brut, de acum pana in 2022, cand trebuie sa ajunga la 2.500 de lei. (...) Urmeaza sa scoata actul normativ, pentru ca au nevoie ca sa fie ca baza de calcul, inclusiv in bugetul de stat pentru 2019", a precizat el.
Bogdan Hossu a mai spus ca punctul de referinta urmeaza sa fie corelat nu doar cu productivitatea, ci si cu nivelul salariului mediu pe economie.
"De asemenea, urmeaza ca sa ia in considerare propunerea facuta ca pe cumulul din pilonul I de pensii sa apara un alt act normativ in care impreuna cu indemnizatiile sau pensiile speciale sa nu depaseasca un anumit factor de multiplicare fata de pensia minima, tocmai pentru a nu abuza legat de acest lucru prin diferitele acte normative speciale care au dus la dereglementari. (...)
Cumulul dintre pensia sau indemnizatiile speciale impreuna cu pilonul I, adica pensia contributiva, in cumul sa nu depaseasca o anumite valoare. Propunerea... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 09:44
Intentia guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la 700 de lei incalca sensul ideii de salariu minim, iar valoarea reala a acestuia, conform cosului minim calculat, ar trebui sa se situeze la 1.100 de lei, spun reprezentantii Confederatiei Sindicale Cartel Alfa, citati de NewsIn.
"Salariul minim pe economie garantat in plata trebuie, in primul rand, sa reflecte valoarea muncii in relatia dintre angajat si angajator, dar trebuie, in acelasi timp, sa fie un instrument de stimulare a pietii muncii si o cale de eliminare a evaziunii fiscale.
(...) Valoarea salariului minim garantat in plata trebuie sa tina cont si de evolutia si valoarea productivitatii muncii", precizeaza reprezentantii Cartel Alfa, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Emil Boc.
Sindicalistii mai spun ca este total nejustificata motivatia guvernului prin care se sustine ca, pentru respectarea acordului cu Fondul Monetar International, se doreste incadrarea in suma de 7,2% din PIB a fondului de salarii pentru 2012, in conditiile in care PIB creste cu 13,64% in 2012, fata de 2011.
"Fondul de salarii a fost de 6122,28 mil. lei in 2010, iar in 2012 este prevazut 6859,04 mil. lei. Sa nu uitam ca s-au facut si urmeaza sa se faca concedieri de pana la 300.000 persoane in perioada 2010-2012, dupa ce in 2010 s-au facut reduceri de salarii de cel putin 25%", se mai arata in scrisoarea deschisa.
Confederatia Cartel Alfa ii solicita premierului sa convoace de urgenta Consiliului... mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 14:15
Intentia Guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei incalca sensul ideii de "salariu minim", acesta trebuind sa reprezinte o suma care sa acopere cheltuielile cosului zilnic si sa permita salariatilor sa se intretina, afirma confederatia "Cartel ALFA", conform Mediafax.
Intr-o scrisoare deschisa adresata primului-ministru, Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" sustine ca salariul minim pe economie garantat in plata trebuie, in primul rand, sa reflecte valoarea muncii in relatia dintre angajat si angajator, dar trebuie, in acelasi timp, sa fie un instrument de stimulare a pietii muncii si o cale de eliminare a evaziunii fiscale.
Mai mult, valoarea salariul minim pe economie este un instrument care poate aduce resurse suplimentare la bugetul de stat, prin realizarea unor contributii si taxe suplimentare, dar si de reducere a cheltuielilor la capitolul asigurari sociale.
Valoarea salariului minim garantat in plata trebuie sa tina cont si de evolutia si valoarea productivitatii muncii.
Confederatia reaminteste ca, in 2009, productivitatea muncii in industrie a fost de 12,50%, ca in 2010 aceasta a crescut, fata de 2009, cu inca 17%, iar in 2011, productivitatea muncii pe primele noua luni ale anului, a fost mai mare cu 8,35 % fata de perioada similara din 2010.
Deci avem o crestere a productivitatii muncii de 42,6% pe perioada 2009-trimestrul III 2011. Pe de alta parte, in intervalul 2009-trimestrul III 2011, inflatia a... mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 13:16
Trimiterea salariatilor in concediu fara plata 15 zile, introducerea obiectivelor de performanta sau eliminarea principiilor privind negocierea colectiva sunt cateva dintre modificarile Codului Muncii respinse de sindicate si care, potrivit acestora, vor crea haos, tensiuni locale si frauda fiscala, informeaza Mediafax. Confederatia National Sindicala "Cartel Alfa" arata, miercuri, intr-un comunicat de presa, care sunt principalele propuneri de modificare a Codului Muncii pe care sindicalistii le resping.
Astfel, sindicalistii nu sunt de acord cu modificarea articolului 40, prin care se instituie dreptul angajatorului de a stabili unilateral obiective de performanta individuala pentru salariati si criterii de evaluare, aratand ca instituirea acestui drept, fara a se preciza un sistem de limitare rezonabila a obiectivelor de performanta ce pot fi stabilite, deschide calea catre abuzuri.
"Angajatorii vor putea stabili obiectivele in asa fel incat salariatii nu vor putea realiza niciodata salariul negociat si vor putea fi concediati cu usurinta pentru necorespundere profesionala, daca nu indeplinesc obiectivele de performanta", precizeaza "Cartel Alfa".
Sindicalistii nu sustin nici propunerea Guvernului prin care se elimina limitarea posibilitatii de prelungire a delegarii salariatului doar o singura data pentru 60 de zile, prevazuta la articolul 44.
In opinia acestora, prin aceasta prevedere salariatii vor putea fi constransi sa accepte delegari multiple sau permanente,... mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 23:30
Reprezentantii Guvernului au facut o noua propunere privind salariul minim, de 650 de lei, pe care sindicalistii au refuzat-o, motivand ca aceasta este "gluma", care nu acopera nici macar inflatia, potrivit Mediafax. Sindicalistii au plecat nemultumiti de la intalnirea de la Ministerul Muncii, intrucat nu au primit niciuna dintre cele doua simulari cerute saptamana trecuta, pentru un nivel al salariului minim de 675 de lei, respective 705 lei.
"Am primit o singura proiectie, trimisa de Ministerul de Finante cu jumatate de ora inainte de intalnire. Nu se poate discuta intr-un asemenea mod si nu pe o proiectie de 650 de lei. Modul in care ne trateaza Ministerul de Finante e un fel de joaca", a declarat, la finalul intalnirii, vicepresedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu.
El a mai precizat ca simularile privind majorarea salariului minim la 675 sau la 705 lei trebuiau trimise de vineri, iar simularea primita luni, pe o valoare a salariului minim de 650 de lei, este "o gluma".
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat ca varianta de 650 de lei pentru salariul minim nu acopera nici macar inflatia . "Propunerea Guvernului e doar o recuperare partiala a reducerii cu 25 la suta.
La anul, bugetarii nu vor avea salariile de dinainte de diminuare. Era normal sa reducem fondul de salarii si nu salariile. Ne-am intors cu cinci ani in urma in ce priveste politica salariala", a mai spus Costin.
El a mai spus ca au... mai mult
Marti, 31 August 2010, ora 00:06
Confederatia Cartel Alfa cere Guvernului sa nu mai intarzie in adoptarea masurii, "oricum amanata in mod nepermis", de aliniere a salariului minim pe economie garantat in plata la 705 lei, pentru a evita conflictele sociale.
Comitetul Confederal al "Cartel Alfa" solicita Executivului ca, daca doreste evitarea conflictelor deschise, sa analizeze cu mare atentie toate masurile sociale adoptate, sa opreasca "haosul masurilor contradictorii", sa aplice transparenta, dialogul si concertarea actiunilor cu partenerii sociali, arata reprezentantii confederatiei sindicale intr-un comunicat de miercuri, precizeaza Mediafax.
Totodata, Comitetul Confederal ii avertizeaza pe premier, pe ministrul Muncii si pe ministrul Finantelor asupra faptului ca deciziile haotice adoptate la dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2010 "demonstreaza incoerenta politicilor guvernamentale practicate".
Sindicalistii mai arata ca valoarea minima care se acorda asistentilor sociali pentru cresterea unui copil este de 21.000 de lei pe an, respectiv 1.700 de lei pe luna.
"Este o suma care s-a stabilit folosindu-se norme europene care impun acordarea unui minim in functie de necesitatile persoanei asistate social. Nu vedem insa ratiunea pentru care salariul minim pe economie trebuie sa ramana sub nivelul unui asistat social. Incoerenta actului guvernamental este dovedita prin aceea ca nu reuseste sa inteleaga faptul ca venitul salarial al unui om aflat in campul muncii trebuie sa... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 17:30
Sindicatele au transmis o propunere comuna Ministerului Muncii prin care cer cresterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie la 705 lei, respectarea coeficientilor din grila contractului colectiv de munca de la 1 la 2 si neimpozitarea cresterilor salariale pana la 1.000 lei."Noi cerem ca salariul minim sa creasca la 705 lei, incepand cu 1 ianuarie 2010, pentru a nu exista diferente intre coeficientul 1 din grila de salarizare a personalului buigetar si veniturile minime ale angajatilor din privat, iar pentru majorarile salariale cuprinse intre 705 lei si 1.000 lei sa se aplice acea deducere fiscala pe care am cazut de acord si cu ministrul Gheorghe Pogea.
Scrisoarea transmisa Ministerului Muncii este semnata de toti liderii confederatiilor sindicale, pentru a nu mai exista voci care spun ca suntem dezbinati", a declarat pentru NewsIn presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.
Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a precizat pentru NewsIn ca sindicatele sunt de acord ca fondul de salarii sa creasca in raport cu infatia si cu productivitatea muncii, masura ceruta insistent de patronate, insa ca aceasta decizie sa se aplice de la 1 ianuarie 2011.
"Noi vrem ca salariul minim sa creasca in raport cu inflatia si cu productivitatea muncii din 2011, ceea ce inseamna si ca fondul de salarii va creste in raport cu acesti doi parametri, insa cerem ca anul viitor sa creasca toate salariile cuprinse in grila de salarizare din Contractul Colectiv de Munca, respectiv toate... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 14:07