Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ciprian Teleman, sustine ca, incepand din august, romanii vor avea documente de identitate electronice, ale caror dimensiuni vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar.
"Din august vom incepe sa avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va contine, pe langa identitatea digitala, un spatiu digital in care fiecare persoana va putea stoca "semnatura digitala".", a afirmat Ciprian Teleman, luni seara, intr-o postare pe Facebook.
Potrivit ministrului, statul roman trebuie sa asigure fiecarui cetatean dreptul de a semna electronic, asumandu-si costurile acestui instrument. ...citeste mai departe despre "Romanii vor avea documente de identitate electronice din aceasta vara" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Aprilie 2021, ora 23:19
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a vorbit, vineri, intr-o conferinta de presa despre noile carti electronice de identitate, dupa ce a fost pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta, iar saptamana viitoare, marti, urmeaza sa aiba loc o dezbatere pe acest subiect.
Principalele noutati:
- varsta de la care trebuie sa ai carte de identitate scade la 12 ani, dar parintii pot cere emiterea cartilor electronice chiar de la nasterea copilului
- tine loc si de card de sanatate
- va costa intre 15 si 40 de euro
- nu va fi obligatoriu sa iti faci carte electronica de identitate cand iti expira actualul buletin, insa nu se poate iesi din tara cu cartea clasica de identitate, daca a fost emisa dupa 3 august 2021 (fiind necesar pasaportul, care oricum va fi cu cip)
Uniunea Europeana este cea care obliga autoritatile romane sa schimbe cartile de identitate pana in 3 august 2021.
Ministrul Vela a explicat ca cei care nu doresc noul tip de carte de identitate nu sunt obligati sa o faca, dar ca nu vor mai putea iesi din tara cu cele vechi (daca au fost emise dupa 3.08.). Astfel, pentru iesirea din tara, ei vor avea nevoie de un pasaport, care oricum va avea un cip.
Vela a precizat ca noua carte de identitate va avea si functionalitatea de card de sanatate.
"Cartile electronice de identitate vor simplifica relatia cetatenilor romani cu autoritatile nationale si cu cele din alte state.
Cetatenii vor putea interactiona de unde vor cu autoritatile administratiei... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 13:13
Seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, comisar-sef Catalin Aurel Giulescu, a declarat, luni, la Arad, ca romanii vor putea opta intre cartile de identitate cu sau fara cip, dupa ce Uniunea Europeana va impune schimbarea formatului acestor documente si introducerea unor noi elemente de siguranta, in baza unui regulament care va aparea in luna iulie.
In luna iulie va intra in vigoare un regulament al Uniunii Europene care va impune intarirea elementelor de securitate cuprinse in documentele de identitate eliberate propriilor cetateni de catre statele membre, arata comisarul-sef Catalin Aurel Giulescu, seful Directiei de Evidenta a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.
"In acest sens, si la nivelul Romaniei vor fi adoptate masuri in scopul respectarii dispozitiilor acestui regulament (...) Masurile vor conduce la schimbarea formatului documentului de identitate", a declarat Giulescu, el precizand ca noile carti de identitate vor avea formatul unui card bancar.
Conform sursei citate, romanii vor putea opta intre documentele cu sau fara cip, insa este posibil sa nu mai poata circula in spatiul UE decat daca au carti de identitate cu cip.
"In Camera Deputatilor exista din anul 2017 un proiect de lege care a fost deja adoptat de Senatul Romaniei, este in dezbaterea Camerei Deputatilor, el a fost temporizat tocmai tinandu-se cont de acest proiect de regulament al Uniunii initiat... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 22:14
Reprezentantii Presedintiei romane a Consiliului si ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cartilor de identitate ale cetatenilor Uniunii Europene.
Potrivit acordului, cartile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zona de citire optica si va respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizatia Aviatiei Civile Internationale) . Acestea vor trebui, de asemenea, sa includa o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital, pe un cip fara contact.
Ministerul Afecerilor Interne anunta ca noile norme propuse vor imbunatati securitatea acestor documente prin introducerea unor standarde minime, atat pentru informatiile continute, cat si pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit. Cartile de identitate vor indica codul de tara al statului membru emitent, in interiorul unui steag al UE.
Cartile de identitate vor avea o perioada minima de valabilitate de 5 ani si o perioada maxima de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera carti de identitate cu o perioada de valabilitate mai lunga persoanelor cu varsta peste 70 de ani. In cazul in care se emit carti de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioada de valabilitate mai mica de 5 ani.
Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care sa adapteze legislatia nationala la cerintele europene.
"In noile carti de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 23:59
Comisia Europeana propune obligativitatea introducerii datelor biometrice pe cartile de identitate din Uniunea Europeana, pentru evitarea folosirii documentelor false de catre infractori de drept comun si de teroristi, in contextul in care Romania este pe primul loc in clasamentul falsificarilor.
"Comisia Europeana propune imbunatatirea elementelor de securitate ale cartilor de identitate ale cetatenilor UE (...). In contextul in care aproximativ 80 de milioane de europeni nu au carti de identitate care sa poata fi scanate deoarece nu au elemente biometrice de identificare, obiectivul este blocarea utilizarii documentelor false de catre teroristi si infractori de drept comun care vor sa ajunga din state extracomunitare in spatiul UE", anunta Comisia Europeana intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.
Printre masurile propuse de Comisia Europeana se numara adoptarea unor standarde comune de securitate la nivel comunitar si "obligativitatea transpunerii datelor biometrice pe cardurile de identitate", adica a amprentelor si imaginilor faciale.
"Securitatea a fost una dintre prioritatile actualei Comisii Europene inca din prima zi. Continuam sa sustinem eforturile statelor membre de a proteja mai bine cetatenii si de a le garanta drepturile. Astazi, intensificam actiunile pentru a-i lipsi pe infractorii de drept comun si pe teroristi de instrumentele si resursele de care au nevoie pentru a comite delictele, respectand angajamentul in sensul unei Uniuni Europene... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 20:17
Polonezii vor putea sa isi foloseasca telefonul mobil in locul cartii de identitate, incepand din 2018, a anuntat vineri Anna Strezynska, ministrul pentru Afaceri Digitale din aceasta tara.
Noua aplicatie va fi disponibila cel mai tarziu spre sfarsitul primului trimestru al anului 2018, a adaugat ministrul polonez, cu ocazia unei vizite pe care a intreprins-o in Nowy Wisnicz, unul dintre cele patru orase in care acest program este testat in prezent.
"Sper ca polonezii, cunoscuti in Europa pentru deschiderea pe care o au fata de noile tehnologii, vor fi lideri in randul utilizatorilor acestei aplicatii", a spus Anna Strezynska, citata de agentia de presa PAP.
Pentru a putea sa se foloseasca de telefonul mobil pentru a-si confirma identitatea, de exemplu in fata unui politist, mai multe modificari ale legilor in vigoare se afla in prezent in pregatire in Polonia si vor trebui sa fie aprobate apoi de Guvern si de Parlament, a precizat pentru AFP Karol Manys, purtator de cuvant al Ministerului pentru Afaceri Digitale.
Documentul in sine nu va fi continut in telefon, ci stocat in cloud si va putea fi accesat gratie unui cod unic primit prin SMS, la fel cum se procedeaza deja pentru activarea serviciilor bancare.
Cartea de identitate va fi doar primul document utilizabil in aceasta maniera. Permisul de conducere a vehiculelor, certificatul de inmatriculare, carnetul de student si adeverinta ce atesta provenienta unei persoane dintr-o familie numeroasa vor deveni... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 22:42
Registrul Auto Roman (RAR) nu mai elibereaza carti de identitate pentru autoturismele Volkswagen care urmau sa fie vandute in tara noastra, a anuntat, miercuri seara, seful Senatului Calin Popescu Tariceanu.
"Astazi (miercuri - n.red.) am avut o discutie cu cei doi ministri care sunt direct responsabili de domeniu, ministrul Mediului pentru partea de poluare si ministrul Transporturilor. Ministrul Transporturilor m-a informat ca deja RAR nu mai elibereaza cartile de identitate pentru masinile care ar urma sa fie vandute si care sunt in stoc", a spus Tariceanu, invitat intr-o emisiune la Digi 24.
Scandalul Volkswagen: Decizia dura luata de grupul auto
Liderul senatorilor crede ca "e nevoie de o protectie a consumatorilor, a cetatenilor", adaugand ca "in momentul in care autoritatile iau cunostinta de o astfel de situatie trebuie sa reactioneze, pana se constituie, eu stiu, asociatii de consumatori, pana isi iau avocati care sa le apere interesele afectate in ...citeste mai departe despre "Scandalul Volkswagen ajunge si in Romania: RAR nu mai elibereaza carti de identitate" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 11:12
Cartea de identitate a masinii va avea in curand o noua fata, ce va contine unele elemente tehnice care lipsesc in prezent, a anuntat Registrul Auto Roman.
Cartile de identitate ale masinilor nu au trecute unele elemente tehnice, fapt ce incurca soferii la controalele in trafic din strainatate.
Modelul actual, care dateaza din 1993 si este considerat "primitiv", va fi inlocuit poate chiar anul acesta cu o varianta imbunatatita, care va avea trecuta norma de poluare in varianta Directivei UE, cu codificarea completa.
In plus, aceasta noua varianta ...citeste mai departe despre "Se schimba cartile de identitate pentru masini. Iata ce taxe dispar" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 14:58
Incepand din luna iulie, toate cartile de identitate eliberate pana acum se vor preschimba cu unele electronice, intregul procesul urmand sa dureze trei ani.
Calendarul de preschimbare depinde de anul de nastere al titularului buletinului.Totusi, specialistii din cadrul Ministerului de Interne, citati de presa centrala, asigura ca noul document nu este obligatoriu, ci ca cetatenii vor avea posibilitatea de a opta pentru o carte de identitate normala.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 838, din 12 decembrie 2012 si a intrat in vigoare la data publicarii.
Conform actului normativ, incepand cu anul 2013 se vor elibera carti electronice de identitate, acestea devenind unul dintre documentele de calatorie pe baza caruia cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 17:53