Donald Trump iti poate servi drept model in business, atat la inceput, cand faci primii pasi in business, cat si mai departe, in strategii dar si in momentele in care ai atins deja succesul.
Cartea sa, "Cum sa faci avere. Primele 80 de zile spre prosperitate", publicata in 2012, te invata sa-ti insusesti obiceiurile milionarilor de a obtine bani, sa-ti construiesti mentalitatea necesara pentru succes si sa realizezi propria ta viziune financiara.
In plus, in aceeasi carte, inveti cum sa devii antreprenor in imobiliare, ce trebuie sa faci ca sa iti construiesti un portofoliu de investitii si, nu in ultimul rand, cum sa economisesti banii.
Care sunt obstacolele care te impiedica sa obtii succesul in antreprenoriat? Candeste-te la obstacole ca la niste indemne catre actiune, spune Donald Trump in cartea sa.
De exemplu lipsa resurselor financiare, potentialul pentru pierderi financiare, lipsa increderii in propria persoana, stresul, lipsa oportunitatilor, toleranta minima la risc, inertia sau presiunea familiei.
Despre presiunea familiei, Trump vorbeste astfel: "Pentru mine a fost foarte important sa gasesc un echilibru intre eforturile antreprenoriale si dragostea pentru familie. Cand mi-am inceput prima afacere, copii erau inca mici. Tatal meu a murit la scurt timp dupa, asa ca intreaga familie avea nevoie de sustinerea mea morala. Am incercat sa implic familia in diverse activitati, atunci cand era posibil, si am cautat modalitati creative de a petrece timp... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 00:00
Ce lasa in urma sa un lider si ce semnifica de fapt sa lasi ceva in urma ta? Indiferent de domeniul in care activeaza o persoana, lucrurile pe care aceasta le face pot insemna mult mai mult si pot chiar schimba viitorul. Cand un lider lasa ceva in urma sa nu inseamna numai ca a realizat ceva extraordinar in domeniul in care lucreaza, ci implica si dezvoltarea partii umane a acestuia si a relatiilor pe care le are cu ceilalti.
Cartea "A Leader's Legacy", scrisa de James M. Kouzes si Barry Z. Posner, autorii celebrei carti "The Leadership Challenge", analizeaza problema leadershipului si mostenirii.
"Intrebandu-ne pe noi insine cum vrem ca ceilalti sa isi aminteasca de noi, cream premisele pentru a ne trai viata intr-un fel in care contam. Traind fiecare zi ca si cum ar conta, oferim mostenirea noastra unica. Oferind aceasta unica mostenire, facem ca lumea in care traim sa fie un loc mai bun fata de cum l-am gasit".
Autorii examineaza de-a lungul celor 22 de capitole intrebari esentiale pe care orice lider trebuie sa si le puna. Eseurile sunt grupate pe patru categorii: Importanta, Relatii, Aspiratii si Curaj, potrivit BloombergBusinessweek.
Cartea abordeaza teme precum modul in care liderii trebuie sa se comporte cu ceilalti si ce inseamna sacrificiul din perspectiva functiei pe care o au, de ce au liderii nevoie de critici spuse cu prietenie, de ce si-ar dori liderii sa fie placuti, de ce liderii trebuie sa aiba anumite retineri atunci cand vine vorba de... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 00:00
Leadershipul de succes inseamna, inainte de toate, o atitudine pozitiva fata de oameni si situatii. Felul in care au loc interactiunile cu oamenii constituie un punct important al activitatii unui lider, iar o raportare pozitiva a acestuia are o influenta covarsitoare asupra persoanelor din jurul lui.
Cartea "Lift: Becoming a Positive Force in Any Situation", scrisa de profesorii Ryan W. Quinn si Robert E. Quinn, aduce in prim plan o problema esentiala intr-o organizatie: atitudinea liderilor fata de cei cu care lucreaza.
Cartea ofera o modalitate prin care liderii pot devenii agentii unei schimbari pozitive, determinandu-i pe acestia sa isi puna patru intrebari fundamentale, potrivit Heath A. Port:
1. La ce rezultate vreau sa ajung?
2. Cum ar fi povestea vietii mele daca as trai conform valorilor pe care le astept ca ceilalti sa le respecte?
3. Ce simt ceilalti in aceasta situatie?
4. Care sunt cele trei (sau patru sau cinci) strategii pe care le-as putea folosi pentru a-mi indeplini scopurile in aceasta situatie?
Autorii cartii combina teoriile stiintifice si experienta pentru a demonstra cum se poate ridica un lider, fapt care produce schimbari benefice in jurul lui. Astfel, oamenii cu care lucreaza vor fi caracterizati de integritate, deschidere si obtinerea unor performante ridicate.
In acest fel, situatiile pe care le vor trai liderii vor fi in favoarea lor.
Aceasta stare ("lift") constituie echivalentul psihologic al ridicarii... mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 00:00
Deschiderea catre schimbare, flexibilitatea si curajul sunt doar cateva dintre trasaturile unui lider autentic, absolut necesare in contextul economic si social actual. Business24 iti recomanda cartea "Leadership adaptativ", in acest weekend.
Cartea, scrisa de Ronald Heifetz, Alexander Grashow si Marty Linsky, te invata cat de importanta este schimbarea, cum poti face fata provocarilor si ce inseamna o atitudine flexibila in cadrul afacerii pe care o conduci.
Mircea Stas, presedintele Clubului Liderii Mileniului 3, spune ca aceasta carte este "a treia carte importanta despre leadership lansata in Romania", dupa "Leadership real - Oameni si organizatii, fata in fata cu marile lor provocari", de Dean Williams, si "Leadership: Arta si maiestria de a conduce", de Manfred Kets de Vries.
"Leadership adaptativ", manual de practica pentru oamenii de afaceri
Cartea "Leadership autentic" are cinci parti si 23 de capitole si constituie un manual de practica pentru toti oamenii de afaceri, ajutandu-i sa inteleaga mai bine rolul pe care il au in societate, sa isi atinga obiectivele, sa actioneze prin curaj si sa devina modele de inspiratie pentru ceilalti, sustine Magdalena Radulescu, Managing Partner MMM Consulting International, compania care a lansat aceasta carte.
Aceasta carte ofera o imagine de ansamblu a teoriei despre leadership, insa este centrata pe practica, prezentand moduri concrete in care pot fi descoperite problemele sau provocarile cu care se confrunta... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 00:00
Oamenii pe care ii ai alaturi de tine sunt foarte importanti: recunoasterea nu costa nimic, dar valoarea sa poate fi uriasa, sustine David Novak, CEO Yum!, in cartea sa "Taking People With You".
Una din primele lectii ale unui lider este sa nu-si directioneze angajatii intr-un mod foarte specific sau sa-si impuna propria sa opinie. Angajatii au multe din raspunsuri si pot sa dezvolte adesea alternative si solutii unice la problemele existente.
Rolul unui lider este, potrivit lui Novak, acela de a crea o viziune, sa o comunice personalului sau si sa-i incurajeze sa gaseasca modalitati unice pentru a atinge obiectivele organizatiei.
Iar cand angajatii reusesc sa atinga aceste obiective, autorul scoate in evidenta valoarea recunoasterii meritelor individuale. El este un suporter fervent al recunoasterii publice a performantelor, aceasta recunoastere fiind la baza culturii organizationale a Yum!.
Poate parea un concept simplu: recunoasterea nu costa nimic, dar valoarea sa poate fi uriasa. Cu toate acestea, foarte multi manageri ignora adesea aceste aspecte de baza ale naturii umane, se arata intr-o recenzie Fortune pentru CNN Money.
O carte despre natura umana
Majoritatea cartilor de business pun accentul pe capacitatea de analiza, dar aceasta scoate in evidenta importanta analizei personale, care este mult mai dificila. A fi sincer cu tine insuti in legatura cu ceea ce pretinzi ca esti in fata celorlalti consuma foarte multa energie.
Este important... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 00:00
Companiile de succes dobandesc acest statut printr-o strategie complexa, ce include existenta unui sistem de valori, deschiderea catre risc, adaptarea la o piata mereu in schimbare sau puterea pe care o au asupra realitatii inconjuratoare.
Aceste aspecte au fost analizate in cartea "Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies", scrisa de James C. Collin si Jerry I. Porras, pe care Business24 ti-o recomanda in acest weekend.
Cartea are la baza un studiu derulat timp de sase ani la Scoala de Business a Stanford University, efectuat pe 18 companii de succes. Printre acestea se numara Disney, Columbia Pictures, Ford, General Motors, Zenith, Hewleth-Packard, General Electric, Motorola, Wal-Mart, Nordstrom, Merck, Procter & Gamble sau Philip Morris.
Autorii cartii analizeaza evolutia acestor companii de la infiintarea lor, incercand sa afle raspunsul la intrebarea: "Ce face ca aceste companii intr-adevar exceptionale sa difere de alte companii?". Aceste companii sunt numite "vizionare". In esenta, aceasta carte arata cum functioneaza o companie vizionara.
Autorii se intreaba, de exemplu, cum a reusit Procter & Gamble, companie care si-a inceput activitatea cu mult in spatele rivalei sale Colgate sa ajunga pe primul loc in aceasta industrie.
De asemenea, transformarea Motorola dintr-o simpla afacere de reparare a bateriilor intr-o companie importanta este uimitoare, iar cartea incearca sa afle cum a avut loc acest proces. Un alt exemplu se refera la... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 00:00
Cartea care te invata cum sa nu-ti mai faci griji este recomandarea noastra pentru tine in acest weekend. Afla daca esti suficient de echilibrat, daca esti "de neinlocuit", dar si modalitatile prin care poti face bine celor din jur, cu ajutorul afacerilor tale.
Cartea "How not to worry", scrisa de de Paul Mcgee, iti prezinta arta de a avea asteptari realiste, de a fi un indrumator, fara sa critici, dar si de a rezlova problemele care apar in fiecare zi. Odata parcursa aceasta lectura, poti merge mai departe, afland mai multe despre "oamenii din umbra", rotitele care fac intregul mecanism al unui business sa functioneze la randament maxim.
Apoi, daca afacerea ta are succes, Business24 iti recomanda cartea scrisa de Richard Branson, prin care magnatul iti impartaseste secretele filantropice si viziunea sa despre schimbarea businessului in aceasta directie.
"How not to worry", de Paul Mcgee
Editura: Capstone Publishing Ltd
Aceasta carte te invata cum sa infrangi stresul, ingrijorarile, anxietatea, astfel incat sa obtii cat mai multe in viata profesionala, dar si in cea personala. Scrisa intr-un limbaj accesibil, cartea ofera exemple din viata reala si solutii pentru a avea o viata mult mai usoara si mai productiva, potrivit specialistilor de la Carturesti.
Citind aceasta carte poti invata sa iti organizezi prioritatile, sa actionezi pentru a obtine satisfactii, dar si sa te bucuri de intreaga "calatorie" pe care o urmezi pentru a atinge succesul.
"Esti... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2012, ora 00:00
Cartea "Conspiratia celor bogati. Cele opt noi reguli ale banilor", scrisa de Robert T. Kiyosaki, este recomandarea noastra pentru tine, in acest weekend. Cartea prezinta viziunea autorului asupra economiei globale si prezinta cateva solutii pentru criza financiara.
Cartea a fost publicata mai intai online si este rezultatul interactiunii intre autor si oamenii care se confrunta cu situatia economica actuala, extrem de dificila.
Practic, "Conspiratia celor bogati. Cele opt noi reguli ale banilor" le-a oferit cititorilor din toate colturile lumii sa isi spuna parerea, capitol cu capitol, despre criza financiara.
Ce inveti din aceasta carte? Ca educatia financiara se obtine doar in momentele care par a fi extrem de dificile.
Dragos Nicolae, General Manager MoSys Romania:
"Dupa ce am citit aceasta carte, m-am gandit ca ar trebui inclusa in programa scolara de la liceu. Nu doar in cele cu profil economic, ci absolut in toate liceele. Astfel, elevii si-ar putea incepe viata profesionala avand o perspectiva mult mai larga asupra banilor si, as spune, asupra lumii profund materialiste in care traim"
"Sunt putine carti de economie a caror lectura poate fi la fel de palpitanta precum un roman politist, iar Conspiratia celor bogati. Cele opt noi reguli ale banilor este exact una dintre acele carti" mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 00:00
Cartea de business te ajuta sa iti completezi, in timpul liber, stilul de management si antreprenoriat. Tocmai de aceea, Business24 iti prezinta un top al celor mai bune carti de citit, in zilele care au mai ramas din luna februarie.
Steve Jobs si principiile sale radicale reprezinta o lectie buna despre modul in care sa iti croiesti propriul drum. Harvard Business Review iti da idei durabile despre management, iar Marius Ghenea iti prezinta drumul de la idei catr oportunitati si succes in afaceri.
1. Steve Jobs. Secretele inovatiei: principii radicale pentru un succes rasunator
Autor: Carmine Gallo
Pret: 25,00 lei
Editura: Curtea Veche
Fondatorul Apple, Steve Jobs, este o legenda atunci cand vine vorba despre inovatie, insa pentru a intelege mai bine viziunea lui, jurnalistul de afaceri Carmine Gallo a intervievat sute de oameni de afaceri si manageri care ii impartasesc principiile.
Rezultatul? Sapte capitole organizate dupa cele sapte principii de baza identificate de autor.
2. Esentialul. O introducere in cele mai durabile idei despre management de la Harvard Business Review
Autor: Harvard Business Review
Pret: 35,70 lei
Editura BIZZKIT
Cartea este realizata de cei mai influenti zece experti din domeniul managementului si contine, sub forma unor articole bine documentate, solutii pentru problemele cu care se confrunta liderii ambitiosi, insetati de succes.
Inteligenta emotionala, avantajul competitiv, concurenta analitica si... mai mult
Sambata, 18 Februarie 2012, ora 00:00