Auchan Retail Romania precizeaza, vineri, dupa amenda primita de la Consiliul Concurentei ca a prezentat institutiei toate probele si argumentele pentru a-si demonstra nevinovatia.
"In cadrul investigatiei care a vizat presupuse fapte anticoncurentiale aferente perioadei 2006-2014, Auchan Romania a prezentat Consiliului Concurentei toate probele si argumentele pe care le-a considerat concludente si relevante in vederea demonstrarii faptului ca nu a incalcat legea concurentei", precizeaza lantul de hipermarketuri intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Auchan mentioneaza ca prioritatea companiei este de a avea cele mai mici preturi in favoarea clientilor si de a fi competitiva, iar practicarea de preturi ridicate este contrara politicii comerciale a firmei.
"Este important sa precizam ca, inca de la infiintare, Auchan Romania practica o politica de discount generalizat, cu toate preturile mici, permanent, ceea ce nu permite, nici macar accidental, realizarea de intelegeri cu furnizorii, prioritatea companiei fiind de a avea cele mai mici preturi in favoarea clientilor si de a fi competitiva.
In acest context, presupusele fapte anticoncurentiale in legatura cu 3 furnizori dintr-un portofoliu de aproximativ 1.500 de parteneri, cu care Auchan Romania colaboreaza in mod constant si durabil, ar fi avut ca efect practicarea de preturi ridicate, aspect ce este contrar politicii noastre comerciale, principiilor si valorilor fundamentale ale companiei", potrivit... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 15:00
Trei lanturi de hipermarketuri si 4 furnizori ai acestora au fost amendati de Consiliul Concurentei cu 87.713.336 de lei (aprox. 18,8 milioane de euro) pentru incalcarea regulilor in privinta preturilor.
"Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei privind fixarea preturilor intre retailerii Auchan, Cora si Carrefour si furnizorii acestora, in perioada 2010-2016.
In urma investigatiei a fost sanctionata atat incalcarea regulilor nationale, cat si a regulilor europene de concurenta, pentru fixarea preturilor de revanzare (de raft) in cadrul promotiilor desfasurate de retaileri", anunta Consiliul Concurentei.
Reprezentantii Consiliului Concurentei au transmis ca au constatat ca in anumite cazuri preturile de vanzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piata prin raportul dintre cerere si oferta, ci furnizorul si retailerul stabileau un pret fix sau minim pentru revanzarea produselor catre consumatorul final.
Institutia precizeaza ca aceasta practica conduce la preturi mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputand sa scada pretul sub limita stabilita cu furnizorul.
Companiile sanctionate sunt:
1. Auchan Romania SA 36.563.004 lei (7,84 milioane de euro)
2. Carrefour Romania SA 26.995.645 lei (5,79 milioane de euro)
3. Romania Hypermarche (Cora) SA 12.410.834 lei (2,66 milioane de euro)
4. Quadrant-Amroq Beverages SRL 5.984.053 lei (1,28 milioane de euro)
5. Star Foods EM SRL 3.930.920 lei (843.599 de euro)
6. Strauss Romania... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 10:52
Carrefour a fost amendata de Consiliul Concurentei din Belgia cu o suma uriasa. Compania s-a inteles cu alti jucatori din industrie pentru fixarea preturilor mai multor produse comercializate in aceasta tara.
Sanctiunea a fost in valoare de 36,4 milioane de euro pentru retailer, informeaza European Supermarket Magazine.
In total, 17 companii au fost amendate cu o suma totala de 174 milioane de euro.
In afara de Carrefour, si Colruyt trebuie sa scoata ...citeste mai departe despre "Cartel la supermarket: Carrefour a primit o amenda uriasa pentru ca s-a inteles asupra preturilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 17:02
Grupurile Carrefour si Delhaize (proprietarul magazinelor Mega Image din Romania) sunt anchetate de catre Consiliul Concurentei din Belgia, impreuna cu alti sapte retaileri si 11 furnizori de produse.
Firmele sunt suspectate ca au incheiat intelegeri privind produsele de ingrijire personala si igiena locuintei in perioada 2002-2007.
Intelegerea ar fi fost realizata de lanturile de supermarketuri, sprijinite de furnizori, scrie Mediafax. Astfel, preturile au fost crescute artificial, in detrimentul consumatorilor.
In cazul in care Consiliul Concurentei le gaseste vinovate, companiile risca amenzi de milioane de euro. mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 17:14
Autoritatile chineze ar putea penaliza grupul francez Carrefour pentru afisarea la raft a unor preturi mai mici decat cele cerute la plata, cu amenda maxima prevazuta pentru astfel de abateri, de 2,5 milioane de yuani (380.000 de dolari), transmite AFP, informeaza Mediafax.Autoritatile au amendat deja trei magazine Carrefour din Shanghai si doua din provincia Yunnan cu cate 500.000 de yuani, potrivit agentiei Xinhua.
Amenda finala va fi stabilita dupa audierea reprezentantilor grupului, unde acestia vor putea raspunde acuzatiilor aduse.
In total, 11 magazine Carrefour au fost acuzate ca afiseaza preturi mai mici decat cele cerute la plata pentru o gama vasta de produse, care variaza de la imbracaminte la ceaiuri.
Pentru abateri asemanatoare au mai fost amendate trei magazine Wal-Mart.
Carrefour a anuntat ca va inapoia cumparatorilor de cinci ori mai mult diferenta de pret.
Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforma a indicat ca a ordonat amendarea magazinelor Carrefour si Wal-Mart pentru practici inselatoare si confiscarea venitului ilegal.
Retailerul francez este prezent in 32 de state, cu peste 15.500 magazine si mai mult de 475.000 de angajati. In Romania, grupul are 32 de supermarketuri si 23 de hipermarketuri. mai mult
Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 09:33
Grupul francez de retail Carrefour trebuie sa plateasca o amenda civila de 2 milioane de euro, dupa ce tribunalul comercial din Evry a decis ca firma a facturat in mod disproportionat servicii oferite furnizorilor, relateaza Les Echos, precizeaza NewsIn.Totusi, tribunalul nu a tinut cont de evaluarea administratiei franceze, care cerea rambursarea de catre Carrefour a peste 16 milioane euro catre furnizori.In cadrul unei anchete anuale din 2006, statul francez a facut controale in legatura cu trei mecanisme de cooperare comerciala intre Carrefour si 16 furnizori ai sai. In urma anchetei, administratia a constatat ca aceste servicii oferite de catre Carrefour furnizorilor sai erau platite exagerat (reprezentand, in medie, circa 20% din cifra de afaceri a furnizorilor, pentru doua dintre servicii), mai ales raportat la costul realizarii lor, sau nu aveau o "utilitate reala".
Administratia franceza evaluase la acel moment la peste 16 milioane euro suma pe care Carrefour ar fi primit-o nejustificat de la furnizori, solicitand restituirea banilor.Tribunalul a respins cererea avocatului Carrefour, care cerea in 24 iunie ca actiunea statului sa fie respinsa si denunta o "afacere fantoma", argumentandu-si pledoaria prin faptul ca statul actioneaza in numele furnizorilor, fara a fi mandatat de acestia.
De asemenea, apararea grupului francez de retail sustinea ca, in realitate, contractele vizate au fost semnate de alte entitati ale grupului Carrefour decat cele care fac obiectul... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 10:16