Irlanda este prima tara din Uniunea Europeana (UE) care va relua exporturile de carne de vita catre Statele Unite, dupa ce SUA au interzis importurile din Europa in urma cu peste 15 ani, din cauza unei crize provocate de boala vacii nebune in Europa.
Ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney, a anuntat ca autoritatile americane au efectuat controale la unitatile de productie din Irlanda in ultimii doi ani, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
El a declarat ca recastigarea accesului pe pietele americane reprezinta "un premiu important", in conditiile in care 10% din necesarul de carne de vita, estimat la 11 milioane de tone de catre autoritatile irlandeze, reprezinta importuri.
Totodata, autoritatile estimeaza ca exporturile anuale de carne de vita ale Irlandei catre SUA s-ar putea ridica la 25 de milioane de euro, potrivit abc News.
Comisia Europeana a salutat ridicarea interdictiilor importului de carne de vita din Irlanda, apreciind aceasta actiune drept o recunoastere a "masurilor importante si eficiente luate de UE pentru eradicarea encefalopatiei spongiforma bovina". Totodata, comisarii pentru sanatate, comert si agricultura au afirmat ca SUA trebuie sa extinda accesul tuturor tarile UE pe piata americana.
In martie anul trecut, Statele Unite au ridicat in mod formal interdictia de a importa carne de vita din tarile UE. mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:35
Serviciul federal pentru supravegherea veterinara si fitosanitara din Rusia (Rosselhoznadzor) a anuntat consolidarea masurilor de control la importurile de carne de vita din Uniunea Europeana, pui din Statele Unite si fructe din Grecia, relateaza Itar-Tass, in pagina electronica.
Directorul Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, a declarat, joi, ca Moscova a suspendat decizia privind reluarea importurilor de produse din carne din Uniunea Europeana dupa ce a descoperit ca acestea contin ractopamina, un aditiv alimentar interzis atat in Rusia, cat si in Europa, potrivit Mediafax.
Moscova a anuntat anterior ca acest aditiv a fost descoperit in produsele de carne din Statele Unite si din alte state si astfel si-a motivat decizia de a interzice importurile din aceste tari.
Pe de alta parte, Rosselhoznadzor intentioneaza sa organizeze consultari la inceputul saptamanii viitoare cu reprezentanti ai agentiei americane pentru supraveghere veterinara in legatura cu interzicerea importurilor de pui din Statele Unite. De altfel, Serghei Dankvert a anuntat ca Rosselhoznadzor a descoperit in produsele de carne din pui din Statele Unite listeria si salmonella.
In plus, directorul Rosselhoznadzor a anuntat ca importurile de fructe din Grecia ar putea fi restrictionate incepand de saptamana viitoare. El a precizat ca a fost detectata prezenta moliei orientale in piersicile din Grecia trimise spre piata din Rusia.
Doua institutii-cheie din Rusia insarcinate cu controlul fluxului... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 13:08
Autoritatile sanitare din Ungaria suspecteaza ca cinci persoane au fost infectate cu antrax, in urma consumului de carne de vita.
Autoritatile maghiare au anuntat ca descoperirea a fost facuta in estul tarii, relateaza Digi 24.
Cele cinci persoane se afla in prezent la spital, sub monitorizare.
Infectia a fost identificata in carne de vita congelata dupa ce doua animale au fost sacrificate ilegal intr-o ferma ...citeste mai departe despre "Antrax in carnea de vita, intr-o tara vecina cu Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 11:14
Autoritatea sanitar-veterinara rusa a dispus, marti, interzicerea importurilor de bovine, carne de vita si produse derivate din Romania, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine". Presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a declarat ca exista o suspiciune de "caz atipic" depistat la o singura carcasa.
Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor (autoritatea sanitar-veterinara rusa) difuzat marti, interdictia vizeaza de asemenea proteinele procesate de origine animala, alimentele destinate animalelor si care contin astfel de proteine, dar si produsele facute din resturi provenind din procesarea carnii de vita, informeaza site-ul in limba engleza al agentiei Itar-Tass.
Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiforma bovina in Romania, cunoscuta si sub denumirea de "boala vacii nebune", ar fi fost consemnata de Biroul International pentru Epizootii.
Ultima interdictie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusa acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdictia abia in septembrie 2013.
Exista o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasa
Presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu a declarat marti seara, dupa ce Rusia a anuntat interzicerea importurilor de carne de vita din Romania invocand boala vacii nebune - ca exista o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasa, nefiind insa cunoscuta provenienta animalului.
"Suntem in ancheta de aproximativ o luna si... mai mult
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 08:58
Mai multi operatori din industria alimentara sunt interesati sa exporte carne de vita in China, iar la cererea acestora, au loc, la Bucuresti, discutii intre reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din Republica Chineza, in perioada 17 - 25 februarie.
Aceasta prima etapa de intalniri a fost stabilita in 2013, prin semnarea unui Memorandum de Intelegere privind sanatatea animala si siguranta alimentelor.
Partea chineza si-a manifestat interesul pentru deschiderea unor noi domenii de cooperare, de incepere a unor negocieri privind importurile din Romania de carne de bovine, porci vii, ovine si pasare, precum si de lapte si produse din lapte.
Partile discuta subiecte privind legislatia in domeniu, modul de prevenire al bolilor, modul de verificare in laboratoare si cel de emitere al certificatelor sanitare veterinare.
Bucurestiul si Beijingul au parafat la sfarsitul lunii noiembrie, la Bucuresti, doua Protocoale de intelegere privind exportul de bovine pentru reproductie si exportul de carne de porc congelata in R.P. Chineza. mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 17:30
Cererea de carne de vaca este foarte mare in Uniunea Europeana, motiv pentru care cresterea vacilor pentru carne este o afacere foarte buna, a declarat sambata ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in timpul unei vizite la targul international de agricultura Indagra.
"Efectivele de bovine au scazut si aici trebuie intervenit. Am schimbat sistemul de subventionare cu speranta ca in perioada urmatoare se va imbunatati efectivul, dar si calitatea", a spus Constantin.
El a adaugat ca in special pe zona de carne de vita exista un deficit si o cerere foarte mare in Uniunea Europeana.
"Este foarte mult loc de dezvoltare. Exista in anumite zone de muntre crescatori de vaci pentru lapte. Din pacate nu au avut unde sa comercializeze laptele si incet-incet au trecut catre zona de carne. Aceia pot confirma ca este o afacere buna in Romania sa ai si vaci de crestere pentru carne. Si asa este si pe zona aceasta cred ca trebuie sa ne concentram foarte mult", a afirmat ministrul Agriculturii.
Constantin spune ca Romania are multe de facut, ca stat, pentru a sprijini mai mult zootehnia, care "a ramas putin in urma" si trebuie ajutata mai mult. mai mult
Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 15:06
Romanii ar trebui sa consume mai multa carne de vita, iar carnea de porc sa fie exportata in China, unde piata a fost deblocata, a afirmat premierul Victor Ponta, considerand ca "mentalitatea consumatorului" se poate schimba prin efortul comun al Guvernului, opiniei publice si mass-media.
El a discutat, miercuri, pe aceasta tema cu unii dintre agricultorii prezenti la Targul international de produse agricole INDAGRA, dupa ce a vizitat toate staulele cu animale.
In cortul amenajat ca grajd pentru vaci, agricultorii i-au prezentat premierului diferite rase crescute pentru carne, inclusiv bovine renumite pentru carnea de calitate, si au aratat ca in Romania au fost importate rase superioare pentru productia de carne abia in urma cu cinci-sase ani.
"Sa facem campanie ca, acum, porcii avem voie sa-i exportam in China, sa mancam noi mai multa vita (...) Ca sa-i schimbam pe romani de pe porc pe vita nu-i usor, sa stiti", le-a spus seful Executivului.
Ponta a reluat aceasta tema si la finalul vizitei, aratand ca exportul de carne creeaza si posibilitate de crestere a acestui domeniu.
"Imediat dupa vizita pe care am avut-o la Beijing, autoritatile din China si din Romania au lucrat impreuna si am primit raspunsul favorabil pentru deschiderea pietei Chinei, o piata uriasa, pentru productia romaneasca de carne de porc si bovine", a spus Ponta.
El a sustinut ca mentalitatea consumatorului unui anume tip de carne se schimba in timp si printr-un un efort conjugat al... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 18:29
Opt persoane, fosti angajati ai companiei Spanghero, au fost arestati marti dimineata in Franta in ancheta privind scandalul carnii de cal vanduta drept carne de vita, potrivit unei surse apropiate investigatiei, transmite France Presse.
Cele opt persoane retinute urmeaza sa fie plasate sub arest in cadrul anchetei judiciare deschise in martie la Paris pentru "inselaciune si inselaciune in forma agravanta, fals si uz de fals", a precizat sursa citata.
Spanghero, redenumita ulterior La Lauragaise, a fost desemnata de guvernul francez drept principalul vinovat al acestui scandal european.
Compania ar fi revandut in cunostinta de cauza carnea de cal drept carne de vita unor firme care produceau diverse feluri de mancare, cum ar fi lasagna, pentru marile retele de magazine.
Numeroase feluri de mancare semi-preparata au fost retrase din aceasta cauza din 15 tari europene si din Hong Kong.
Cu o pondere economica importanta in sud-vestul Frantei si cu 360 de angajati inainte de scandal, Spanghero a sperat sa se restabileasca dupa ce a primit din nou autorizatie sanitara. Insa dezvaluirea ulterioara, la 19 martie, privind descoperirea in companie a unor cantitati de carne de oaie din Marea Britanie, care era interzisa, in acelasi timp cu carnea de cal, a ingenunchiat grupul.
Dupa scandal, Spanghero si-a pierdut clientii unul cate unul, dupa care, la sfarsitul lunii iunie, s-a inchis. Intrat in insolventa, grupul si-a reluat activitatea sub denumirea de La... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 14:41
Stii care este, cu adevarat cea mai buna carne de vita? Vita Kobe, provenita din vita Wagyu de Japonia, este oficial cea mai buna carne de vita din lume, iar imediat dupa ea se plaseaza carnea Red Angus USDA Prime si USDA Choice.
Carnea de Argentina nu ocupa nici macar locul trei, sustine Chef David Ion, cu 17 ani de experienta in prepararea de steak si nu numai.
"Carnea de Argentina e un mit. A fost un boom pe piata noastra, pentru ca este mai accesibila. Vita de Argentina are clar o calitate net superioara celei de la noi, dar pretul a fost cel care a impins Argentina la noi pe piata, nu calitatea extraordinara", spune Master Chef-ul steakhouse-ului Red Angus din Bucuresti.
Panait, Red Angus: Daca faceam un steakhouse in Austria, functiona din prima
Printre cele mai bune fripturi de vita se numara si carnea de Uruguay, explica acesta.
"Carnea de Uruguay are si ea o calitate foarte buna. Diferenta, insa, este de textura. In plus, pretul poate fi mai convenabil pe meniu, fiind servita la un gramaj mai mic. Daca Red Angus, din cauza marmorarii, se topeste foarte usor, carnea de Uruguay are o textura mai fibroasa", spune Chef David Ion, pentru Business24.
In ceea ce priveste carnea din Europa, "in general, nu avem crescatori sau vaci de foarte buna calitate. Singurii care se mai descurca, cat de cat, sunt polonezii. Nici acolo nu gasesti ceva extraordinar, care sa se poata compara macar cu Argentina sau Uruguay."
Cum comanzi carnea de vita intr-un... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 00:00