Normele metodologice de aplicare a taxei pe valoare adaugata de 9% la alimente si pentru structurile de primite turistica, de la 1 iunie, au fost publicate in Monitorul Oficial.
Cota redusa de TVA se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne si organe comestibile, pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, cu exceptia pestilor ornamentali vii, lapte si produse lactate, oua de pasari, miere naturala, alte produse comestibile de origine animala, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, fructe comestibile.
De asemenea, pe lista produselor care vor beneficia de o cota redusa de TVA se mai afla cojile de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, mate si mirodenii, cereale, cu exceptia celor destinate insamantarii, produse ale industriei moraritului, malt, inulina, gluten de grau, seminte si fructe ...citeste mai departe despre "TVA de 9% la alimente, de la 1 iunie: La ce produse se aplica o cota redusa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 15:58
Patronatele din industria carnii din Romania solicita aplicarea cotei de 9% pentru TVA la carne si preparate din carne din 2015, argumentand ca este singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale dar si de diminuare a pretului la raft pentru carne si preparate din carne.
"Asociatia Romana a Carnii, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania saluta decizia Guvernului Romaniei de introducere in noul Cod Fiscal a cotei de TVA de 9% pentru alimentele de baza, inclusiv pentru carne si preparate din carne.
Din nefericire, reducerea TVA de la 24% la 20% in cursul anului 2015 si aplicarea cotei de 9% la carne si preparate din carne incepand cu 1 ianuarie 2016, nu va rezolva problemele stringente cu care se confrunta companiile din aceste ...citeste mai departe despre "Se cere reducerea TVA la carne la 9% din acest an: Ce efecte benefice va avea masura" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 17:57
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat, duminica seara, ca in urma reducerii TVA la carne, fructe, legume si peste, conform Noului Cod Fiscal, preturile din magazine vor fi mai mici cu 15%.
"La tot ceea ce inseamna carne, peste, fructe-legume se reduce TVA-ul de la 24% la 9%. Dupa ce am discutat cu patronatele, cu toti cei implicati sa stiti ca estimam reduceri de 15% la raft", a declarat Darius Valcov la Antena 3.
Ministrul Finantelor a spus ca in unele cazuri vor fi scaderi chiar mai mari de 15%.
Firmele, obligate sa aiba case de marcat cu jurnal electronic si legatura ANAF
"Trebuie sa stiti ca din momentul in care s-a redus TVA-ul la paine, 295 de milioane de euro au ramas in plus in buzunarele romanilor. A crescut cu 25% vanzarea fiscalizata a produselor din panificatie. Acelasi impact il ...citeste mai departe despre "Calculele Guvernului: Cu cat se ieftinesc carnea, legumele si fructele daca scade TVA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Martie 2015, ora 22:04
Patronatele din agricultura cer reducerea TVA nu doar la carne, asa cum se propune in proiectul noului Cod Fiscal, ci si la produsele din carne, sustinand ca daca problema nu va fi rezolvata, evaziunea se va muta pe lantul final de productie.
"Decizia de a reduce TVA la carne este foarte buna, dar daca reducerea taxei nu va fi facuta si pentru produsele din carne, evaziunea se va muta pe lantul final de productie", a declarat Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.
Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%
Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, ...citeste mai departe despre "Avertisment legat de reducerea TVA: Guvernul trebuie sa faca si asta!" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 19:44
Anul viitor va exista spatiul fiscal necesar pentru reducerea TVA la 9% la legume-fructe si apoi la carne, a declarat, duminica, premierul Victor Ponta, in cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.
'Am avut succes cu reducerea TVA la produse de panificatie. Asta inseamna ca anul viitor putem incepe, eu sau cei care vor fi la Guvern, proiectul pentru legume-fructe unde avem o mare evaziune fiscala si concurenta neloiala la legume si fructe venite din strainatate, si dupa aceea la carne. Cel mai mare impact pe buget este la carne, dar si efectul cel mai bun este la carne, deci putem reduce la 9%. (...) Sunt foarte convins ca in 2015 avem spatiul fiscal necesar ca sa mergem mai departe la legume-fructe si carne. Eu precizez de fiecare data si produsele bio, pentru ca acolo impactul este foarte mic', a subliniat premierul, informeaza Agerpres.
Acesta a mentionat ca masura de reducere a TVA s-a luat mai intai in domeniul produselor de panificatie, pentru ca acolo era evaziunea cea mai mare. De asemenea, Ponta considera ca evaziunea este foarte mare in domeniile legume-fructe, unde este si o concurenta neloiala din partea produselor din import, dar si in domeniul carnii.
Referitor la taxa pe constructiile speciale, premierul Victor Ponta a amintit ca aceasta va fi redusa de la 1,5% la 1% si exista discutii cu privire la acele constructii speciale din agricultura care vor fi exceptate de la plata taxei. mai mult
Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 17:13
Producatorii cer Guvernului ca taxa pe valoarea adaugata pentru carne, care se afla in prezent la nivelul de 24%, sa fie redusa chiar si pana la 5%.
"E ilogic ca una dintre cele mai sarace tari din Europa sa aiba impozitul pe mancare cel mai mare, e ilogic. Punand TVA la mancare egal cu cel de la iaht inseamna o lipsa de respect", a spus presedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea, intr-o conferinta de presa.
Astfel, producatori vor ca TVA pentru carne sa scada la 9%, dupa modelul aplicat in domeniul panificatiei. Exista si producatori care vor ca taxa sa scada la 5%, relateaza Digi 24.
O ...citeste mai departe despre "Producatorii cer TVA de 5% la carne: TVA egal cu cel de la iaht inseamna lipsa de respect" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 14:35
Parlamentarii PNL au initiat un proiect de lege care presupune reducerea TVA la carne si produse din carne la 9%, solicitand Guvernului sa sustina propunerea legislativa pentru a fi promovata din a doua jumatate a acestui an.
Parlamentarii PNL au prezentat, luni, dupa o serie de consultari cu structurile asociative din domeniu, o initiativa legislativa in sensul reducerii TVA la produsele din carne, care sa fie aplicata in a doua jumatate a acestui an.
"Proiectul presupune reducerea TVA. Initial ne-am gandit la 5%, sa ajungem la acelasi nivel cu TVA din Ungaria pentru carne in vie si carcasa, insa pentru a exista aceeasi masura am predat proiectul pentru TVA redus la 9% pentru tot ce inseamna carne. Din discutiile cu federatiile s-a ajuns la urmatoarea concluzie, sa mergem cu TVA pe tot lantul, deci tot ce inseamna carne si produse din carne pe tot lantul", a declarat Nini Sapunaru.
Deputatul PNL a sustinut ca proiectul a fost depus si va intra in dezbaterea Senatului in urmatoarea luna de zile.
El a mentionat ca prin reducerea TVA la carne vor scadea implicit preturile la raft, dar si "exporturile false" spre Ungaria si alte tari vecine.
Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a precizat ca aceasta masura a fost enuntata de Guvern, insa liberalii sunt reticenti fata de vointa politica de a promova reducerea TVA.
"Suntem reticenti ca o masura care pana la urma este ceruta de mediul de afaceri, de producatori, ar putea fi pusa in practica de Guvern,... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 15:35
In contextul in care Ministerul Agriculturii incearca sa convinga Excutivul sa reduca TVA la carne, apare pe "masa opiniei publice"ce mai mare exemplu de evaziune din acest sector: minus 50 de milioane de euro la buget din cauza unei grupari infractionale cu ramificatii in Guvern si Parlament.
Reprezentantii ministerului Agriculturii, in frunte chiar cu ministrul Daniel Constantin, incerca sa convinga Finantele de necesitatea scaderii TVA la carne, la fel cum s-a intamplat si la paine. Secretarul de stat Achim Irimescu a venit cu date concrete privind evaziune din acest domeniu, date pe care le-au pus la dispozitie chiar oamenii din industrie. El a fost "mustrat" in schimb de premierul Ponta pentru declaratiile facute public.
Totusi, acum membrii Guvernului au un exemplu concret in fata: o evaziune fiscala la care prejudiciul se ridica la 50 de milioane de euro si la care au participat mai multe companii din industria carnii.
Cum a functionat gruparea infractionala
La aceasta evaziune, cea mai mare din industria alimentara, se pare ca ar fi participat, pe langa oameni de afaceri si un procuror si un senator de Giurgiu, Nicolae Badalau. Fiecare membru al gruparii avea sarcini precise: erau persoane care se ocupau cu inregistrarea companiilor, altii "racolau" straini care sa accepte sa fie asociati sau administratori ai unor societati fictive.
Practic, suspectii foloseau aceste firme fantoma pentru a derula operatiuni comerciale, trecand in evidentele... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:17
Reducerea TVA la carne este o masura pe care Ministerul Agriculturii a propus-o Guvernului, fiind un sector la fel de "tocat" de evaziune fiscala ca si cel al panificatiei. Totusi, decizia privind aplicarea acestei masuri va fi luata de Guvern, in acord cu Ministerul Finantelor.
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii a explicat pentru Business24 ca, in situatia in care, reducerea TVA la paine se dovedeste a fi un succes si cresc incasarile la bugetul de stat, urmatorul domeniu care ar avea nevoie de o "gura de aer" este cel al carnii. Totusi, secretarul de stat a subliniat ca decizia nu apartine Ministerului Agriculturii, care are rolul de a analiza si propune sectoarele in care ar fi necesara o reducere a TVA.
"Eu am prezentat (n.red la la Forumul Investitorilor Autohtoni) cifre pe care le-am primit de la producatori, deci de la reprezentantii industriei. Ei sustin ca s-au pierdut 230 de milioane de euro pe an din cauza cresterii TVA in 2010. Am spus ca daca reusim sa implementam bine masura reducerii TVA la paine si se incaseaza la buget, ar fi posibil sa se extinda, in viitor, aceasta masura si la alte sectoare. Subliniez ca am spus ca s-ar putea aplica si in sectorul carnii", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Care sunt "durerile" industriei
Business24 prezinta raportul facut de reprezentantii industriei si care a ajuns pe masa Ministerului Agriculturii, document ce contine... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:05