Pretul de achizitie al carnii de porc, materia prima de baza pentru fabricarea Salamului de Sibiu, a crescut fata de anul trecut cu 15%, insa la raft pretul produsului a inregistrat un avans de sub 10%, a declarat, vineri, Carmen Gavrilescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Pretul de achizitie al materiei prime a crescut cu 15% fata de anul trecut, dar la raft produsele au crescut undeva pana in 10%. Noi temporizam acest lucru, incercam sa nu ajunga la consumator (aceasta crestere - n. r.) (...) Este important ca, intr-un moment de criza, consumatorii romani sunt aproape de acest salam chiar daca pretul acestuia creste. Si este absolut fireasca cresterea, stiti toate tendintele europene. Daca vorbim pe elemente separate, slanina de exemplu, pretul de achizitie a inregistrat o dublare. Este o slanina speciala si nu se poate face salamul decat in anumite conditii", a spus presedintele asociatiei.
In ceea ce priveste provenienta materiei prime, Gavrilescu a subliniat ca toata materia se cumpara de pe piata externa.
"Noi acum luam materia prima din afara, pentru ca, facand schimburi intra-comunitare, suntem agreati cu stampila ovala - si asta inseamna doar carne si slanina din afara. In acest moment nu achizitionam carne din Romania", a precizat Gavrilescu.
Ea a subliniat ca, desi chinezii au apreciat foarte mult salamul de Sibiu la... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 14:23
Romania va fi inchisa exportului de porci vii, carne si produse din carne pentru o perioada variabila, in functie de monitorizarea focarului/ focarelor de pesta porcina africana, afirma, intr-un comunicat, reprezentantii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).
"In data de 15 martie 2018, a fost publicat la OIE (Organizatia Mondiala pentru sanatatea animalelor, n.r.) ultimul raport de urmarire privind pesta porcina africana (PPA), conform procedurii. In data de 24 mai, a aparut comunicatul Rusiei privind interdictia importurilor din Romania, de porci si carne porc. In data de 31 mai, ANSVSA (Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, n.r.) a publicat un comunicat oficial prin care s-a anuntat un nou focar de PPA, de data aceasta la mistret - tot in zona Satu Mare. Nu intelegem ce s-a intamplat in aceasta perioada, cum au aflat autoritatile ruse de focar inaintea laboratorului? Este foarte important de stiut ca nu exporturile catre Rusia sunt in pericol ci exporturile catre toate tarile terte si statele membre ale Uniunii Europene. Romania va fi inchisa exportului de porci vii, carne, produse din carne, material seminal - pentru o perioada variabila, in functie de monitorizarea focarului/ focarelor. Solicitam public autoritatilor responsabile sa gaseasca solutii pentru monitorizarea urgenta a situatiei si evitarea prin orice mijloace a raspandirii pestei porcine africane", se precizeaza in... mai mult
Joi, 31 Mai 2018, ora 19:37
Autoritatea Federala Sanitara Veterinara din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anuntat, joi, ca a introdus restrictii temporare cu privire la importurile de porci vii, carne de porc si produse continand carne de porc din Romania, ca urmare a epidemiei de pesta porcina, informeaza Itar Tass.
"Decizia a fost luata din cauza inrautatirii situatiei epizootice cu privire la pesta porcina africana si a dovezilor privind extinderea epidemiei in Uniunea Europeana. In special, potrivit International Epizootic Bureau, un nou focar a fost inregistrat in randul porcilor mistreti din zona Satu Mare din Romania", se arata intr-un comunicat de presa al Rosselkhoznadzor.
La inceputul acestei luni, Rosselkhoznadzor a introdus restrictii temporare cu privire la importurile de porci vii si produse din carne de porc din Ungaria, din cauza izbucnirii unei epidemii de pesta porcina in regiunea nordica Heves.
Virusul care provoaca pesta porcina africana este inofensiv pentru oameni si pentru alte animale, insa, pentru mistreti si porcii de ferma, boala - pentru care nu exista inca un vaccin - este mortala in aproape toate cazurile, ducand la decesul animalelor in termen de 10 zile.
In Romania, la inceputul acestui an a fost descoperit un focar de pesta porcina africana in localitatea Micula, la aproximativ 7 kilometri de granita Romaniei cu Ungaria si Ucraina. In luna martie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare a instituit masuri speciale de protectie pe raza mai multor... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 14:22
Romania a ajuns in ultimii 15 ani importator net de carne de porc, cu aproximativ 50% din consum, ceea ce inseamna ca fiecare al doilea gratar pe care il consumam este adus din afara, sustin producatorii romani de carne de porc.
Acestia considera ca numai daca va exista un sprijin real pentru sector din partea autoritatilor se va reduce acest trend al importurilor de carne de porc care s-au cifrat anul trecut la aproape 200.000 de tone.
"Suntem intr-un un paradox. Uniunea Europeana este net exportator de carne de porc, are cu 2-3 procente mai multa carne decat consuma, iar noi suntem net importatori cu 50%. Jumatate din carnea pe care o mancam in Romania este importata, ceea ce inseamna ca tot al doilea gratar pe care il consumam cu familia este adus din afara, este din import.
Avand in vedere structura extrem de complexa a drumului carnii de porc din ferma pana in galantar, imi este foarte greu sa cred vreodata ca acea carnea importata pentru gratar, de unde o veni ea, este mai buna si mai proaspata decat cea pe care noi o producem acasa", a subliniat, la Indagra 2017, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi, la lansarea initiativei nationale 'Porc Crescut Romaneste'.
In opinia acestuia, producatorii romani din acest sector pot produce carne de porc suficienta pentru asigurarea consumului, "avem tot ce ne trebuie", atat infrastructura necesara cat si hrana pentru animale.
"Noi trebuie sa ne uitam inainte, sa... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 10:49
1In China este o acuta criza de carne de porc: pretul a explodat de la inceputul anului pentru ca productia locala nu poate face fata cererii uriase. Romania are capacitatea de a acoperi o parte din acest deficit, insa fermierii autohtoni au mainile legate.
Situatia e ingrijoratoare, deoarece carnea de porc e consumata in cantitati uriase si reprezinta un aliment de baza pentru o mare parte din populatia Chinei, transmite Business Insider.
Vaci romanesti in China - cine are acest plan ambitios
Cererea a explodat la inceputul deceniului, gratie cresterii numarului de locuitori, dar s-a mai domolit in ultimii doi ani. Cu toate acestea, fermierii din tara asiatica nu pot tine pasul, potrivit Financial Times.
In consecinta, pretul unui kilogram de carne de porc a crescut, marti, cu 4% fata de saptamana trecuta. Comparativ cu inceputul anului, scumpirea este de 25%, dupa cum arata datele Ministerului Agriculturii din China.
Autoritatile de la Beijing nu stau cu mainile in san. ...citeste mai departe despre "Penurie de carne de porc in China: Romania ar putea profita, dar sta pe bara pentru ca nu are incotro" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Mai 2016, ora 07:10
Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au intervenit pe langa autoritatile elvetiene de la Berna si oficialii de la Bruxelles pentru clarificarea situatiei privind presupusa interdictie introdusa de Elvetia la importul carnii de porc din Romania, context in care autoritatile din Tara Cantoanelor au confirmat eroarea produsa din cauza confuziei intre pesta porcina africana, recent detectata in Polonia si Lituania, si pesta porcina clasica.
"Dintr-o eroare regretabila, Agentia Telegrafica Elvetiana (ATS) a emis un comunicat privind interdictia mentionata, preluat de mass-media, inclusiv din Romania. Din pacate, ATS in comunicare a confundat pesta porcina africana, recent detectata in Polonia si Lituania cu pesta porcina, rezultand astfel ca, in acest context, s-ar interzice importul de carne de porc si produse din acesta si din Romania. In urma confuziei create, MADR a efectuat demersurile necesare clarificarii situatiei, pe langa autoritatile elvetiene de la Berna si de la Bruxelles. Acestea ne-au confirmat ca eroarea s-a produs in contextul in care Elvetia a adoptat recent un act legislativ care preia prevederile Deciziei 20013/764 - act ce stabileste conditiile in care Statele membre ale UE, care nu sunt considerate inca libere de pesta porcina clasica (inclusiv RO), pot exporta in Elvetia", se arata intr-un comunicat al MADR.
Acest act legislativ a fost din eroare asociat de ATS cu Decizia privind restrictiile introduse pentru... mai mult
Vineri, 11 Iulie 2014, ora 12:11
Romania a importat in primele patru luni din acest an 35.963 de tone de carne de porc, o cantitate de peste sapte ori mai mare decat exporturile realizate in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2013, care au totalizat 4.705,8 tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Valoarea importurilor a depasit 61,2 milioane de euro, in primele patru luni din acest an, fata de cele 9,8 milioane de euro incasate din exporturi, in perioada mentionata, pentru cantitatea de 4.708 tone de carne de porc, proaspata sau refrigerata, scrie Agerpres.
Importurile de carene de porc au provenit cu precadere din tarile UE, in general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria si Danemarca.
Comparativ cu aceeasi perioada din 2012, importurile de carne de porc au crescut cu 16,6 procente, de la 30.831,9 tone la 35.963,9 tone la finele lunii aprilie 2013, iar valoarea acestora s-a majorat cu 15,7%, de la 52,8 milioane de euro, la 61,2 milioane euro. Importurile si exporturile de carne de porc au fost realizate in tarile intra si extracomunitare.
Exporturile autohtone de carne de porc si de porci vii au fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana din cauza evolutiei pestei porcine clasice, insa incepand cu 2014 acestea ar putea fi ridicate in totalitate, pe intreg teritoriul Romaniei, atat pentru comercializarea porcilor vii cat si pentru carne de porc.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 12:49
Romania a importat in primele cinci luni din acest an 45.498 tone de carne de porc, de opt ori mai mult decat exporturile realizate in perioada 1 ianuarie - 31 mai 2012, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
In primele cinci luni ale acestui an, valoarea importurilor a depasit 77 de milioane de euro, comparativ cu 8,033 milioane de euro incasate din exporturi, in perioada mentionata, pentru o cantitate de 5.369 tone de carne de porc, proaspata sau refrigerata.
Cele mai mari cantitati de carne de porc au fost importate din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria si Danemarca.
Comparativ cu aceeasi perioada din 2011, importurile de carne de porc s-au redus cu 23,4%, de la 59.446 tone la 45.498 tone la finele lunii mai 2012, iar valoarea acestora s-a diminuat cu 16,7%, de la 92,5 milioane de euro, la 77 milioane euro.
Importurile si exporturile de carne de porc au fost realizate in tarile intra si extracomunitare.
Pretul carnii va creste cu cel mult 10% toamna aceasta, a declarat, vineri, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Acesta a adaugat ca pretul painii se va majora cu 20%, iar laptele si produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, pe fondul secetei care a afectat in ultima perioada Romania, dar si al crizei economice de la nivel mondial.
Rusia: exporturi ridicate de cereale: In Romania alimentele se scumpesc mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 17:34
Romania ar putea exporta carne de porc in valoare de peste 300 de milioane de euro in primul an de la reluarea comercializarii pe piata intracomunitara, a declarat Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA).
Romania a fost autorizata sa comercializeze si sa exporte carne de porc pe piata intracomunitara si in tarile terte. Decizia a fost luata in cadrul sedintei Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor care s-a desfasurat la Bruxelles in 6 decembrie.
Participarea Romaniei cu carne si produse din carne de porc la comertul intracomunitar si exportul catre tarile terte, se va realiza dupa publicarea Deciziei in Jurnalul Oficial European.
Potrivit (ANSVSA), in Romania este inregistrat un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, din care 1,4 milioane de capete sunt crescute in 317 ferme comerciale.
Pana la data de 1 octombrie 2011, 49 de ferme si un abator (din judetele Bihor, Timis, Caras-Severin, Arad) au solicitat aprobarea pentru a participa la comertul intracomunitar si la export catre tari terte.
Obiectivul propus pentru 2012 este reluarea comertului cu porci vii pe piata UE si a exportului catre tari terte, prin aplicarea, in anul 2012 a unui program intensiv de monitorizare si control pentru PPC (Pestei Porcine Clasice - n.r) la nivel national, care urmareste obtinerea pentru Romania a statutului de tara libera de PPC, ceea ce va conduce la modificarea Deciziei... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 13:37