Carnea de porc este cu 15-20% mai scumpa anul acesta de Sarbatori, ca urmare a faptului ca pe piata europeana exista un deficit major de carne, iar moneda nationala s-a depreciat in ultima perioada, a declarat, vineri, Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, prezenta la o conferinta de profil.
"Ne confruntam cu o criza a carnii de porc. Pesta porcina a devastat China si Asia, astfel ca UE exporta masiv in aceasta regiune. Acest lucru a facut ca, de la inceputul anului, pretul carnii de porc in Europa sa creasca cu 30%", a precizat Tanase.
La aceasta se adauga si deprecierea leului din ultima perioada, a continuat ea.
"E foarte greu sa spui ca aduci carne dintr-un stat membru, pentru ca, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociatiei noastre au facut comenzi cu sase luni in urma pentru a avea carne acum. In ceea ce priveste pretul, in magazinele din Romania deja se simte o scumpire de 15-20%", a sustinut Tanase.
Reprezentanta Asociatiei Romane a Carnii a recomandat consumatorilor sa cumpere carne doar din unitatile autorizate, precum hipermarketuri, macelarii si magazine verificate de ANPC si de directiile sanitar-veterinare, pentru a fi siguri de calitatea acesteia.
Importurile de carne de porc au crescut atat cantitativ cat si valoric in primele opt luni din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, ocupand in continuare prima pozitie in topul produselor agroalimentare importate, conform datelor Ministerului Agriculturii si... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 15:00
Pretul de achizitie al carnii de porc, materia prima de baza pentru fabricarea Salamului de Sibiu, a crescut fata de anul trecut cu 15%, insa la raft pretul produsului a inregistrat un avans de sub 10%, a declarat, vineri, Carmen Gavrilescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Pretul de achizitie al materiei prime a crescut cu 15% fata de anul trecut, dar la raft produsele au crescut undeva pana in 10%. Noi temporizam acest lucru, incercam sa nu ajunga la consumator (aceasta crestere - n. r.) (...) Este important ca, intr-un moment de criza, consumatorii romani sunt aproape de acest salam chiar daca pretul acestuia creste. Si este absolut fireasca cresterea, stiti toate tendintele europene. Daca vorbim pe elemente separate, slanina de exemplu, pretul de achizitie a inregistrat o dublare. Este o slanina speciala si nu se poate face salamul decat in anumite conditii", a spus presedintele asociatiei.
In ceea ce priveste provenienta materiei prime, Gavrilescu a subliniat ca toata materia se cumpara de pe piata externa.
"Noi acum luam materia prima din afara, pentru ca, facand schimburi intra-comunitare, suntem agreati cu stampila ovala - si asta inseamna doar carne si slanina din afara. In acest moment nu achizitionam carne din Romania", a precizat Gavrilescu.
Ea a subliniat ca, desi chinezii au apreciat foarte mult salamul de Sibiu la... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 14:23
Pretul la carnea de porc si de pasare va creste cu inca 30-40%, dupa scumpirile inregistrate in ultimele saptamani, sustine Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP), intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.
"Pretul carnii de porc si de pasare atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului roman. In cadrul Conferintei SIIC'2019 - Industria Carnii, atrageam atentia asupra cresterii pretului la carnea de porc si pasare, in doar doua saptamani, cu 20% si previzional pentru perioada imediat urmatoare cu aproximativ 40%. Pretul la carnea de porc si pasare a atins aceste previziuni si va creste in continuare cu 30-40%", se mentioneaza in document.
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania deplange faptul ca Romania e dependenta de importurile de carne.
"Marii producatori din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizeaza in state europene si vand catre tarile asiatice, puternic atinse de pesta porcina africana. China cumpara tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit ACEBOP, importatorii din Romania care doresc sa achizitioneze porci vor fi nevoiti sa plateasca saptamana viitoare 80 de euro/cap, in contextul in care necesarul fermelor de ingrasare s-a dublat.
Asociatia acuza lipsa capacitatii de reproductie a Romaniei, la porc si pasare, drept cauza principala a acestei crize.
"Daca Romania avea astazi o... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 16:31
Ken Maschhoff, presedintele celei mai mari companii familiale de productia a carnii de porc din SUA, a vazut in acest an cum profiturile sale scad pe masura ce tensiunile comerciale dintre SUA si China au escaladat.
Compania sa, The Maschhoffs, a oprit mai multe proiecte din SUA in valoare de pana la 30 de milioane de dolari si ar putea muta peste hotare o parte din operatiuni. Sa investesti acum in operatiunile interne ar fi "ridicol", in conditiile in care China si alte tari introduc restrictii impotriva produselor agricole din SUA, spune Ken Maschhoff, informeaza Reuters.
De cealalta parte a globului, fermierul chinez Xie Yingqiang a decis in luna mai sa trimita la abator cea mai mare parte a turmei sale de 1.000 de porci, pentru a-si limita pierderile dupa ce Beijingul a introdus tarife vamale suplimentare pentru soia din SUA, decizie care a majorat pretul furajelor. "Nu mai avea sens sa ii cresc in continuare", spune Xie Yingqiang.
Disputa comerciala dintre SUA si China a afectat in mod deosebit industria carnii de porc din ambele tari iar pagubele colaterale au fost resimtite si de alte state mari exportatoare de carne de porc precum Brazilia, Canada si marii producatori europeni. Spre deosebire de cazul altor industrii pentru care razboiul comercial a creat castigatori si pierzatori, crescatorii de porci si procesatorii din intreaga lume sunt de partea celor care au de suferit de pe urma unei combinatii intre cresterea costurilor si scaderea preturilor la... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 11:21
Romania va fi inchisa exportului de porci vii, carne si produse din carne pentru o perioada variabila, in functie de monitorizarea focarului/ focarelor de pesta porcina africana, afirma, intr-un comunicat, reprezentantii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).
"In data de 15 martie 2018, a fost publicat la OIE (Organizatia Mondiala pentru sanatatea animalelor, n.r.) ultimul raport de urmarire privind pesta porcina africana (PPA), conform procedurii. In data de 24 mai, a aparut comunicatul Rusiei privind interdictia importurilor din Romania, de porci si carne porc. In data de 31 mai, ANSVSA (Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, n.r.) a publicat un comunicat oficial prin care s-a anuntat un nou focar de PPA, de data aceasta la mistret - tot in zona Satu Mare. Nu intelegem ce s-a intamplat in aceasta perioada, cum au aflat autoritatile ruse de focar inaintea laboratorului? Este foarte important de stiut ca nu exporturile catre Rusia sunt in pericol ci exporturile catre toate tarile terte si statele membre ale Uniunii Europene. Romania va fi inchisa exportului de porci vii, carne, produse din carne, material seminal - pentru o perioada variabila, in functie de monitorizarea focarului/ focarelor. Solicitam public autoritatilor responsabile sa gaseasca solutii pentru monitorizarea urgenta a situatiei si evitarea prin orice mijloace a raspandirii pestei porcine africane", se precizeaza in... mai mult
Joi, 31 Mai 2018, ora 19:37
Romania s-a mentinut pe deficit in comertul cu produse agroalimentare dupa primele trei trimestre din 2017, exporturile avansand cu doar 2,7% fata de perioada corespunzatoare din 2016, pana la 4,453 miliarde de euro, in timp ce importurile au totalizat 5,211 miliarde de euro, un plus de 9,5%, conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), furnizate la solicitarea AGERPRES.
In primele 9 luni din 2017, deficitul comercial cu produse agroalimentare s-a majorat cu 79,34%, la 757,34 milioane de euro, in timp ce in perioada similara a anului trecut era de circa 422,27 de milioane de euro.
Potrivit datelor MADR, in perioada mentionata au fost importate peste 6,57 milioane de tone de produse agroalimentare, cantitatile exportate fiind de aproape doua ori mai mari la 9 luni, respectiv de 11,85 de milioane de tone.
Statistica Ministerului Agriculturii arata ca, in topul importurilor din tarile UE si terte, domina carnea de porc proaspata si refrigerata, cu 342,27 milioane de euro (165.419 tone), produsele de patiserie, brutarie si biscuiti - 200,46 milioane de euro (98.689 tone), preparatele alimentare - 184,27 de milioane de euro (47.942 tone), graul si meslinul - 166 de milioane de euro (1,021 milioane de tone), precum si preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor - 158,41 de milioane de euro (256.467 tone).
In ceea ce priveste exporturile, Romania continua sa obtina cele mai mari incasari din livrarea cerealelor in spatiul... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 10:46
Romania a ajuns in ultimii 15 ani importator net de carne de porc, cu aproximativ 50% din consum, ceea ce inseamna ca fiecare al doilea gratar pe care il consumam este adus din afara, sustin producatorii romani de carne de porc.
Acestia considera ca numai daca va exista un sprijin real pentru sector din partea autoritatilor se va reduce acest trend al importurilor de carne de porc care s-au cifrat anul trecut la aproape 200.000 de tone.
"Suntem intr-un un paradox. Uniunea Europeana este net exportator de carne de porc, are cu 2-3 procente mai multa carne decat consuma, iar noi suntem net importatori cu 50%. Jumatate din carnea pe care o mancam in Romania este importata, ceea ce inseamna ca tot al doilea gratar pe care il consumam cu familia este adus din afara, este din import.
Avand in vedere structura extrem de complexa a drumului carnii de porc din ferma pana in galantar, imi este foarte greu sa cred vreodata ca acea carnea importata pentru gratar, de unde o veni ea, este mai buna si mai proaspata decat cea pe care noi o producem acasa", a subliniat, la Indagra 2017, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi, la lansarea initiativei nationale 'Porc Crescut Romaneste'.
In opinia acestuia, producatorii romani din acest sector pot produce carne de porc suficienta pentru asigurarea consumului, "avem tot ce ne trebuie", atat infrastructura necesara cat si hrana pentru animale.
"Noi trebuie sa ne uitam inainte, sa... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 10:49
1Uniunea Europeana a decis sa aduca in fata Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) conflictul sau cu Rusia privind exporturile europene de carne de porc, potrivit unui comunicat dat publicitatii marti la Geneva.
"Cerem deschiderea unor consultari", intr-o prima etapa a procedurii de reglementare a diferendului, conform prevederilor OMC, a anuntat un purtator de cuvant al UE.
Aceste consultari urmeaza sa dureze 60 de zile. Daca la sfarsitul perioadei nu se ajunge la niciun acord intre cele doua parti, atunci se trece la etapa urmatoare - tribunalul de arbitraj, insarcinat sa decida in astfel de dosare.
Rusia a impus in luna ianuarie interdictii la carnea de porc din Europa, dupa descoperirea unui caz de pesta porcina africana in Lituania.
Potrivit UE, masura a provocat pierderi estimate la patru milioane de euro pe zi pentru industria carnii de porc din Europa.
Intre timp, UE a decis sa deblocheze sapte milioane de euro - jumatate pentru sustinerea masurilor sanitar-veterinare de preventie si cealalta jumatate pentru crescatori - pentru a veni in ajutorul tarilor cel mai afectate de embargoul rus, respectiv Polonia si tarile baltice.
Piata rusa reprezinta un sfert din exporturile europene de produse porcine, in principal din Olanda, Germania si Danemarca, in valoare totala anuala de 1,4 miliarde de euro. mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 17:30
Rusia a interzis importul produselor de carne de porc din Republica Moldova, a anuntat purtatorul de cuvant al serviciului federal rus pentru siguranta agroalimentara Rosselhoznadzor, Aleksei Alekseinko, dupa ce Moscova a invocat nerespectarea cerintelor Uniunii Vamale si ale Moscovei in domeniu.
Purtatorul de cuvant al Rosselhoznadzor a declarat ca interdictia intra in vigoare incepand de marti si a fost aplicata dupa ce o companie din R. Moldova a trimis in Rusia carne care provenea, de fapt, din Germania, relateaza Europa Libera, in pagina online.
Rusia a impus in ianuarie un embargo asupra carnii de porc din UE, dupa descoperirea unor cazuri de pesta porcina in Lituania si Polonia. Interdictia aplicata de Moscova a afectat mai multe tari europene, in special Germania, Danemarca, Olanda, care asigurau un sfert din exporturile de produse porcine pe piata rusa, in valoare totala anuala de 1,4 miliarde anual.
O delegatie de la Chisinau s-a aflat luni la Moscova pentru discutii cu partea rusa pe tema importului de produse de carne.
Rusia a interzis recent si importul de vinuri din Republica Moldova. Embargoul asupra produselor din carne de porc intervine in momentul in care R. Moldova se pregateste de semnarea Acordului de Asociere cu UE.
De altfel, Rusia a fost acuzata in mai multe randuri ca foloseste sanctiunile comerciale ca un intrument de presiune asupra fostelor republici sovietice, in contextul apropierii de UE.
Pe langa Republica Moldova, Georgia... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 15:20