Compania suedeza de mobila Ikea a anuntat retragerea de la vanzare de pe piata rusa a carnatilor dupa ce s-a descoperit carne de cal in mostre prelevate din aceste produse.
"Urme ale prezentei carnii de cal au fost identificate in esantioane de carnati produsi de societatea (rusa) TF Remit", a anuntat grupul suedez intr-un comunicat transmis in Rusia, relateaza AFP.
"Ikea a luat decizia de a intrerupe vanzarea de carnati", se continua in comunicat, care precizeaza ca "au fost trimise spre analiza esantioane suplimentare".
Grupul Ikea a precizat, in schimb, ca analizele nu au identificat nicio urma a prezentei carnii de cal in chiftelutele sale comercializate in Rusia.
La sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie, Ikea a retras de la vanzare chiftelutele comercializate in 25 de tari, dupa descoperirea de carne de cal care nu era mentionata pe eticheta.
Produsele alimentare au reprezentat in anul financiar 2011-2012 (incheiat la sfarsitul lui august) o proportie de 4,7% din cifra de afaceri a Ikea, cu vanzari de 1,3 miliarde de euro. mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 14:52
Statele europene intampina in continuare probleme in depistarea sursei din scandalul carnii de cal, in care au fost descoperite cantitati importante de produse din carne de cal etichetate fals ca fiind din carne de vita.
Care sunt produsele vizate de frauda?
Frauda vizeaza produse preparate, congelate sau conservate, care ar trebui sa fie pe baza de carne de vita tocata, si anume lasagna, ravioli, musaca, sos bolognez sau pizza. Marci ca Findus, Nestle (Buitoni si Davigel), Iglo, Panzani, Ikea, Picard si distribuitori ai principalelor marci au procedat la retragerea unor produse.
Potrivit autoritatilor franceze, peste 4,5 milioane de produse frauduloase au fost vandute in 13 tari europene de cel putin 28 de societati.
Deocamdata, singurele cazuri de burgeri ce contineau carne de cal au fost descoperite in Marea Britanie, de unde scandalul s-a extins in domeniul restauratiei.
Ce pericol exista pentru consumator?
Consumul carnii de cal nu prezinta pericol pentru sanatate. In paralel cu frauda si fara legatura cu scandalul, Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca trei carcase de cal ce contineau urme de fenilbutazona, un analgezic interzis in alimentatie, au ajuns pe piata din Franta, dar nu prezentau vreun risc pentru sanatate, potrivit ministerului.
Ce tari sunt afectate?
Urme de carne de cal in produse pe baza de vita au fost gasite in toate tarile europene, cu exceptia Balcanilor. In urma exporturilor realizate de Findus si Ikea, produse... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:55
Autoritatea greaca pentru Alimentatie (Efet) a anuntat miercuri ca a descoperit "ADN de cal in esantioane" de carne de vita congelata importata din Romania, peste o tona fiind confiscata, relateaza AFP.
"Doua esantioane pozitive au fost descoperite intre cele 26 de teste ADN efectuate pana in prezent", a anuntat Efet intr-un comunicat.
Aceste doua esantioane provin dintr-un lot de 1.064 de kilograme de carne de vita congelata importata de din Romania, marcata "Frozen beef meat neck" si "Frozen beef meat topside".
"Dintre cele 76 de esantioane trimise la Efet pana acum, 26 au fost analizate, iar doua s-au dovedit pozitive", a anuntat Autoritatea.
"Este vorba despre primele rezultate ale testelor ADN de cal efectuate de Efet prin metoda Real Time-PRC", precizeaza aceeasi sursa.
Organismul ofera asigurari ca va continua "controalele privind prezenta ADN-ului de cal in diverse produse alimentare in Grecia, iar in cazul (gasirii) de noi esantioane pozitive vor fi puse in aplicare masurile prevazute".
Pana in prezent, urme de carne de cal au fost depistate in produse din carne de vita in toate tarile din Europa, mai putin in Grecia si in tari din Balcani.
Produse exportate de Findus si Ikea continand urme de carne de cal au fost detectate pana la Hong Kong si in Antile. Rusia a descoprit, de asemenea, produse frauduloase, in contextul in care in Europa continua efectuarea unor teste ADN si controale. mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 09:20