Opt persoane, fosti angajati ai companiei Spanghero, au fost arestati marti dimineata in Franta in ancheta privind scandalul carnii de cal vanduta drept carne de vita, potrivit unei surse apropiate investigatiei, transmite France Presse.
Cele opt persoane retinute urmeaza sa fie plasate sub arest in cadrul anchetei judiciare deschise in martie la Paris pentru "inselaciune si inselaciune in forma agravanta, fals si uz de fals", a precizat sursa citata.
Spanghero, redenumita ulterior La Lauragaise, a fost desemnata de guvernul francez drept principalul vinovat al acestui scandal european.
Compania ar fi revandut in cunostinta de cauza carnea de cal drept carne de vita unor firme care produceau diverse feluri de mancare, cum ar fi lasagna, pentru marile retele de magazine.
Numeroase feluri de mancare semi-preparata au fost retrase din aceasta cauza din 15 tari europene si din Hong Kong.
Cu o pondere economica importanta in sud-vestul Frantei si cu 360 de angajati inainte de scandal, Spanghero a sperat sa se restabileasca dupa ce a primit din nou autorizatie sanitara. Insa dezvaluirea ulterioara, la 19 martie, privind descoperirea in companie a unor cantitati de carne de oaie din Marea Britanie, care era interzisa, in acelasi timp cu carnea de cal, a ingenunchiat grupul.
Dupa scandal, Spanghero si-a pierdut clientii unul cate unul, dupa care, la sfarsitul lunii iunie, s-a inchis. Intrat in insolventa, grupul si-a reluat activitatea sub denumirea de La... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 14:41
Statele europene intampina in continuare probleme in depistarea sursei din scandalul carnii de cal, in care au fost descoperite cantitati importante de produse din carne de cal etichetate fals ca fiind din carne de vita.
Care sunt produsele vizate de frauda?
Frauda vizeaza produse preparate, congelate sau conservate, care ar trebui sa fie pe baza de carne de vita tocata, si anume lasagna, ravioli, musaca, sos bolognez sau pizza. Marci ca Findus, Nestle (Buitoni si Davigel), Iglo, Panzani, Ikea, Picard si distribuitori ai principalelor marci au procedat la retragerea unor produse.
Potrivit autoritatilor franceze, peste 4,5 milioane de produse frauduloase au fost vandute in 13 tari europene de cel putin 28 de societati.
Deocamdata, singurele cazuri de burgeri ce contineau carne de cal au fost descoperite in Marea Britanie, de unde scandalul s-a extins in domeniul restauratiei.
Ce pericol exista pentru consumator?
Consumul carnii de cal nu prezinta pericol pentru sanatate. In paralel cu frauda si fara legatura cu scandalul, Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca trei carcase de cal ce contineau urme de fenilbutazona, un analgezic interzis in alimentatie, au ajuns pe piata din Franta, dar nu prezentau vreun risc pentru sanatate, potrivit ministerului.
Ce tari sunt afectate?
Urme de carne de cal in produse pe baza de vita au fost gasite in toate tarile europene, cu exceptia Balcanilor. In urma exporturilor realizate de Findus si Ikea, produse... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:55
Autoritatea greaca pentru Alimentatie (Efet) a anuntat miercuri ca a descoperit "ADN de cal in esantioane" de carne de vita congelata importata din Romania, peste o tona fiind confiscata, relateaza AFP.
"Doua esantioane pozitive au fost descoperite intre cele 26 de teste ADN efectuate pana in prezent", a anuntat Efet intr-un comunicat.
Aceste doua esantioane provin dintr-un lot de 1.064 de kilograme de carne de vita congelata importata de din Romania, marcata "Frozen beef meat neck" si "Frozen beef meat topside".
"Dintre cele 76 de esantioane trimise la Efet pana acum, 26 au fost analizate, iar doua s-au dovedit pozitive", a anuntat Autoritatea.
"Este vorba despre primele rezultate ale testelor ADN de cal efectuate de Efet prin metoda Real Time-PRC", precizeaza aceeasi sursa.
Organismul ofera asigurari ca va continua "controalele privind prezenta ADN-ului de cal in diverse produse alimentare in Grecia, iar in cazul (gasirii) de noi esantioane pozitive vor fi puse in aplicare masurile prevazute".
Pana in prezent, urme de carne de cal au fost depistate in produse din carne de vita in toate tarile din Europa, mai putin in Grecia si in tari din Balcani.
Produse exportate de Findus si Ikea continand urme de carne de cal au fost detectate pana la Hong Kong si in Antile. Rusia a descoprit, de asemenea, produse frauduloase, in contextul in care in Europa continua efectuarea unor teste ADN si controale. mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 09:20
Furnizorul francez al companiilor William Saurin si Panzani, care a anuntat marti ca a detectat urme de carne de cal in cutiile sale de ravioli, a avut acelasi furnizor olandez ca Spanghero, iar acesta, la randul sau, ar fi cumparat carne de vita din Romania, a afirmat miercuri directorul general al companiei.
"La 8 februarie am descoperit ca avem un furnizor comun cu Spanghero, compania olandeza Windmeijer, care ne-a livrat carne de vita de origine romana", a explicat Stephane Maloisel, responsabil al Gel Alpes, furnizor al William Saurin si Panzani.
Compania, care a izolat imediat loturile provenite de la acest furnizor, intre care 130 de tone de carne, a efectuat noua analize, care au relevat prezenta carnii de cal in carnea etichetata drept vita.
"Am identificat loturi exclusiv cu vita, altele cu un amestec de vita si cal in proportii variabile si altele doar cu cal", a explicat directorul, care subliniaza ca societatea sa a anuntat autoritatile franceze.
Gel Alpes, care lucreaza cu Windmeijer de la sfarsitul anului 2011, a depus o plangere pentru inselaciune si a incetat orice raport comercial cu Windmeijer. Aproximativ 1.500 de tone produse ar putea fi afectate de problema, a precizat el.
"Ne-am avertizat clientii, pe cei care sunt susceptibili de a fi afectati de problema", a adaugat Maloisel.
Gel Alpes furnizeaza carne pentru William Saurin si Panzani, insa explica faptul ca nu a putut furniza carne de origine romaneasca direct catre Panzani, din... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 16:51
Numarul tarilor din care Ikea si-a retras faimoasele chiftelute a ajuns la 24, printre ele aflandu-se si tari din Asia sau Caraibe, dar statele europene raman in continuare principalele vizate de aceasta masura.
"Este vorba de 26 de piete din 24 de tari in care chiftelele livrate provin de la furnizorul nostru suedez", a declarat o purtatoare de cuvant a grupului, Ylva Magnusson, potrivit AFP. Printre tarile vizate se afla si Thailanda, Hong Kong si Republica Dominicana.
Ikea si-a retras luni chiftelutele de la comercializare in 14 tari europene, sub banuiala ca acestea ar putea contine carne de cal. Decizia vine dupa ce, putin mai devreme, autoritatile cehe au facut cunoscut ca au descoperit carne de cal in chiftelute etichetate ca fiind din carne de vita si de porc destinate restaurantelor Ikea.
Chiftelele Ikea, victima colaterala in scandalul carnii de cal
Potrivit Ylvei Magnusson, chiftelute din acelasi lot au mai ajuns in Slovacia, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Olanda, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Cipru, Irlanda si chiar in Suedia. Ea a adaugat ca Ikea efectueaza propriile teste la lotul in cauza si nu considera justificata extinderea acestei masuri pe plan global.
Purtatoarea de cuvant a mai mentionat ca Ikea a testat acum doua saptamani o serie de produse congelate, inclusiv chiftele, si nu a gasit urme de carne de cal.
Autoritatile din intreaga Europa au inceput sa faca in mod aleatoriu analize ADN dupa ce urme de carne de cal... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:33
Comisia Europeana s-a angajat luni, sub presiunea mai multor state membre, sa accelereze eforturile in vederea etichetarii originii carnii utilizate in alimente preparate, confruntata cu scandalul carnii de cal care continua sa se extinda in Europa, relateaza AFP.
Franta, Germania, Marea Britanie, Austria, Irlanda si Portugalia mai ales au solicitat ca un raport al Comisiei prevazut pentru sfarsitul anului sa fie livrat inainte de inceputul verii, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, dupa un Consiliu al ministrilor UE.
"Am indicat ca cel mai bine ar fi in iunie, iar cel mai tarziu ar fi in septembrie", a precizat acesta.
Comisarul european pentru Sanatate si consum, Tonio Borg, s-a angajat ca acest raport va fi gata pentru "sfarsitul verii, inceputul toamnei".
"Insa este imposibil sa pregatim acest raport pentru sfarsitul lui iunie asa cum anumite state membre au solicitat", a prevenit acesta in cadrul unei conferinte de presa, apreciind ca mentiunea originii carnii din alimentele preparate exte o problema "complexa".
Conform Le Foll, mai multe state europene, printre care Franta si Germania, "s-au pozitionat clar" in favoarea indicarii originii alimentelor preparate.
Aceste doua state lucreaza la redactarea unui text care va fi propus celorlalte state "pentru a incerca sa obtinem un acord cat mai mare posibil", a adaugat acesta.
Pentru moment, industria este constransa de reglementarea europeana de a mentiona tipul de carne... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 08:48
In plin scandal european privind carnea de cal etichetata drept carne de vita, grupul Eurofins, lider mondial in domeniul bioanalizei, se confrunta in intreaga Europa cu o avalansa de cereri din partea reprezentantilor industriei agro-alimentare cu privire la siguranta produselor comercializate.
Necunoscut marelui public, in pofida celor 170 de laboratoare ale sale si a celor 13.000 de salariati, grupul francez, activ in 34 de tari si specializat in analiza alimentelor, medicamentelor si a mediului, a fost deja implicat in ultimii ani in detectarea bolii vacii nebune, a melaminei si a virusului H1N1 in alimente.
Solicitat in luna ianuarie de autoritatile irlandeze pentru identificarea cazurilor de carne de cal etichetata fraudulos drept carne de vita, Eurofins este asaltat de cereri de la izbucnirea acestui scandal.
"Noi lucram in principal pe baza autocontrolului producatorilor, procesatorilor si distribuitorilor care vor sa fie siguri de calitatea produselor pe care le vand", a spus François Vigneau, directorul pentru Franta al grupului Eurofins.
Cu circa 80 de milioane de teste pe 20 de milioane de esantioane din intreaga lume in anul 2012, grupul Eurofins se concentreaza mai ales pe cercetarile privind bacteriile, organismele modificate genetic, pesticidele si chiar metalele grele. Compania a avut in 2011 o cifra de afaceri de 829 de milioane de euro.
Un amplu scandal afecteaza de cateva saptamani industria agroalimentara, care a depasit granitele... mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 16:00
Lasagna retrasa de la vanzare sambata in Bulgaria contine carne de cal in proportie de 80% si respectiv 50%, au anuntat autoritatile din aceasta tara.
"Doua teste s-au dovedit pozitive in privinta prezentei carnii de cal, cu un continut de 80% si, respectiv, 50%. Analiza a fost efectuata la Institutul pentru calitatea alimentelor din Berlin", informeaza Agentia guvernamentala bulgara pentru securitatea alimentelor, conform AFP, citat de Mediafax.
Reprezentantii acesteia au precizat insa ca "au fost adoptate masuri in vederea distrugerii la ecarisaj a celor 86 de kilograme de lasagna bologneze" retrase din vanzare sambata, fara sa precizeze in ce retea de distributie a fost descoperit produsul si nici care este firma producatoare.
Agentia a anuntat, in schimb, ca a trimis cinci esantioane suplimentare de la alte produse, in vederea testarii in laboratoare europene.
Consumul de carne de cal nu face parte din traditia culinara bulgara.
Numeroase semipreparate au fost retrase din raioane in aproximativ 15 tari din Europa, dar si la Hong Kong.
In cazul lasagna marca Findus cu carne de cal descoperite in Marea Britanie, carnea provenea din Romania, insa un intermediar francez din sector, Spanghero, este acuzat ca a reetichetat produsul ca fiind din carne de vita. mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 15:25
Scandalul carnii de cal a ajuns pana in Hong Kong, dupa ce autoritatile locale au solicitat scoaterea de la vanzare a lasagna produsa de compania suedeza Findus si importata din Marea Britanie.
Centrul pentru Siguranta Alimentara din Hong Kong a cerut populatiei locale sa nu consume lasagna, avertizand ca ar putea contine carne de cal "care nu a fost testata in legatura cu continutul de medicamente de uz veterinar", relateaza AFP, conform Agerpres.
Alimentele occidentale sunt foarte populare in centrul financiar asiatic, unde traiesc multi cetateni straini.
Nici lanturile de magazine si nici guvernul nu au fost in masura sa precizeze numarul de produse tip lasagna congelata marca Findus comercializate in oras.
Ancheta continua in Franta
Scandalul a luat amploare in Europa in momentul cand Comigel a alertat Findus cu privire la prezenta de carne de cal in semipreparate fabricate pentru gigantul alimentar si comercializate in Marea Britanie. De atunci, numeroase tari europene sunt afectate intr-o mai mare sau mai mica masura de scandal.
Comigel a acuzat unul dintre furnizorii sai, societatea franceza Spanghero, cu sediul la Castelnaudary (sud-vest), care se afla de atunci in centrul scandalului si face obiectul unei anchete.
Potrivit Directiei franceze de lupta antifrauda, 750 de tone de carne de cal au fost cumparate de Spanghero, dintre care 550 de tone au fost utilizate, prin intermediul Comigel, la fabricarea a 4,5 milioane de produse frauduloase... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 17:43