Franta a gasit mai multe cazuri de carne de cal nedeclarata in produse etichetate drept continand doar carne de vita decat orice alta tara din Uniunea Europeana, mai mult de una din opt mostre fiind testate pozitiv, potrivit primelor rezultate ale testelor ADN comandate in urma scandalului cu carne de cal, informeaza Reuters.
Comisia Europeana va anunta rezultatele testelor in cursul zilei de marti, insa surse UE citate de agentia de presa sustin ca, potrivit unui raport CE din 9 aprilie, din 353 de teste efectuate in Franta, 47 au relevat prezenta ADN-ului de cal.
Raportul CE include date complete din 11 tari europene. Grecia a inregistrat al doilea cel mai mare numar de rezultate pozitive (36 din 288), cu o rata de 12,5%. Germania a gasit ADN de cal in 29 de mostre din 867.
In Marea Britanie, unde carne de cal a fost deja gasita in hamburgeri si alte produse vandute de lanturi de magazine, precum Tesco, niciun test din 150 efectuate in total nu a relevat prezenta ADN-ului de cal.
Potrivit unui oficial UE citat, de asemenea, de Reuters, Marea Britanie a inregistrat cele mai multe rezultate pozitive pentru prezenta fenilbutazonei, un medicament veterinar cu posibile consecinte negative pentru oameni, in cadrul unui al doilea set de teste asupra carnii de cal destinate consumului uman.
'Fenilbutazona este acum foarte concentrata in Marea Britanie, in special pentru ca aceasta tara a testat fiecare cal sacrificat inainte de februarie, asadar au facut un numar... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 11:03
Exporturile de carne de cal si de vita transata au scazut aproape total in urma scandalului international al carnii de cal in care a fost implicata si Romania, desi carnea nu a provenit de la producatori locali, cele mai mari cereri fiind anterior din Franta si Italia, potrivit Federatiei Pro Agro.
"Vanzarile de carne de cal, cate erau ele, 6.000 - 7.000 de tone, nu ne asteptam sa se mai produca anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vita transata nu se mai exporta. Fiecare isi pune intrebarea: daca este carne de cal? Asta cu toate ca vina nu a fost a noastra. In acest moment carnea de vita transata din Romania nu se mai exporta aproape deloc", a declarat marti presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alexandru Jurconi.
El a aratat ca, desi carnea de cal este ceruta pe pietele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local sa creeze un lant de aprovizionare si export pentru aceasta, dupa ce in multe state europene a fost descoperita, in ultimele saptamani, carne de cal prezentata drept vita.
Jurconi a spus ca in prezent nu se mai exporta aproape deloc carne de cal transata, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franta si Italia.
Referindu-se la cresterea consumului de carne de cal in Franta de pe plan local in ultimele saptamani, presedintele Pro Agro a mentionat ca francezii au incredere in productia nationala si o sustin, ceea ce in Romania nu se intampla.
El a precizat ca, in schimb, vanzarile de carne de porc... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 14:10
Autoritatile romane nu au primit toate datele de la oficialii eleni privind etichetarea gresita a unor produse de carne din Romania, astfel ca nu au putut avansa in ancheta, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ministrul nu crede ca frauda a fost comisa in Romania, dar si ca probabil sunt state membre care "nu au interesul" sa demonstreze cat mai repede ca pe teritoriul lor s-a produs aceasta frauda.
"Am impresia ca s-a ramas cu imaginea publica ca in Romania acea societate ar fi facut frauda respectiva, ca ar fi schimbat eticheta. Vreau sa spun ca, de la momentul anuntului public, am facut eforturi, am transmis scrisori omologului meu din Grecia, dar nu s-au primi toate datele si, ca atare, nu am putut avansa foarte tare in aceasta ancheta, dar din ce am vazut nu cred ca exista posibilitatea ca frauda sa se fi produs in Romania.
Se pare ca sunt doua societati din Grecia si una din Bulgaria, exista situatii in care o parte din produsele din Romania au mers in Grecia, altele, in Bulgaria si se pare ca este acelasi proprietar", a spus Constantin.
El a aratat ca trebuie intensificate si actiunile diplomatice pentru ca autoritatile de la Bucuresti sa se asigure ca nu in Romania s-a produs o astfel de frauda, asigurand insa ca, daca frauda s-a produs in Romania, va fi dat "un exemplu puternic" care sa descurajeze toate actiunile de acest gen.
Ministrul Agriculturii a convocat, duminica la Palatul Victoria o sedinta cu oficialii institutiilor cu... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 09:37
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in scandalul carnii de cal exportate in Grecia este implicata o alta companie romaneasca din sudul tarii.
"Aseara am primit acel comunicat de presa. Am luat legatura cu ambasada si ministerul Agriculturii de la Atena. In discutiile de astazi este vorba de o societate din Romania, o alta decat cele doua luate anterior in discutie. Aceasta a exportat direct in Grecia, nu prin Olanda cum s-a intamplat cu cele doua companii. In cateva zile vom avea analizele. Este vorba de o societate importanta care este acreditata si pentru exporturile de cal. Este din sudul Romaniei", a declarat Daniel Constantin.
Ministrul a adaugat ca masura ce se impune in cazul in care se confirma suspiciune de frauda este inchiderea unitatii. Constantin a explicat ca aceasta este singura masura luata si in cazul companiilor din alte state europene.
"Exista in toate tarile europene astfel de practici. S-au inchis abatoarele si punct", a precizat Constantin.
Autoritatea greaca pentru Alimentatie (Efet) a anuntat miercuri ca a descoperit "ADN de cal in esantioane" de carne de vita congelata importata din Romania, peste o tona fiind confiscata, relateaza AFP.
Aceste doua esantioane provin dintr-un lot de 1.064 de kilograme de carne de vita congelata importata din Romania, marcata "Frozen beef meat neck" si "Frozen beef meat topside". mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 13:17
Autoritatea greaca pentru Alimentatie (Efet) a anuntat miercuri ca a descoperit "ADN de cal in esantioane" de carne de vita congelata importata din Romania, peste o tona fiind confiscata, relateaza AFP.
"Doua esantioane pozitive au fost descoperite intre cele 26 de teste ADN efectuate pana in prezent", a anuntat Efet intr-un comunicat.
Aceste doua esantioane provin dintr-un lot de 1.064 de kilograme de carne de vita congelata importata de din Romania, marcata "Frozen beef meat neck" si "Frozen beef meat topside".
"Dintre cele 76 de esantioane trimise la Efet pana acum, 26 au fost analizate, iar doua s-au dovedit pozitive", a anuntat Autoritatea.
"Este vorba despre primele rezultate ale testelor ADN de cal efectuate de Efet prin metoda Real Time-PRC", precizeaza aceeasi sursa.
Organismul ofera asigurari ca va continua "controalele privind prezenta ADN-ului de cal in diverse produse alimentare in Grecia, iar in cazul (gasirii) de noi esantioane pozitive vor fi puse in aplicare masurile prevazute".
Pana in prezent, urme de carne de cal au fost depistate in produse din carne de vita in toate tarile din Europa, mai putin in Grecia si in tari din Balcani.
Produse exportate de Findus si Ikea continand urme de carne de cal au fost detectate pana la Hong Kong si in Antile. Rusia a descoprit, de asemenea, produse frauduloase, in contextul in care in Europa continua efectuarea unor teste ADN si controale. mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 09:20
Numarul tarilor din care Ikea si-a retras faimoasele chiftelute a ajuns la 24, printre ele aflandu-se si tari din Asia sau Caraibe, dar statele europene raman in continuare principalele vizate de aceasta masura.
"Este vorba de 26 de piete din 24 de tari in care chiftelele livrate provin de la furnizorul nostru suedez", a declarat o purtatoare de cuvant a grupului, Ylva Magnusson, potrivit AFP. Printre tarile vizate se afla si Thailanda, Hong Kong si Republica Dominicana.
Ikea si-a retras luni chiftelutele de la comercializare in 14 tari europene, sub banuiala ca acestea ar putea contine carne de cal. Decizia vine dupa ce, putin mai devreme, autoritatile cehe au facut cunoscut ca au descoperit carne de cal in chiftelute etichetate ca fiind din carne de vita si de porc destinate restaurantelor Ikea.
Chiftelele Ikea, victima colaterala in scandalul carnii de cal
Potrivit Ylvei Magnusson, chiftelute din acelasi lot au mai ajuns in Slovacia, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Olanda, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Cipru, Irlanda si chiar in Suedia. Ea a adaugat ca Ikea efectueaza propriile teste la lotul in cauza si nu considera justificata extinderea acestei masuri pe plan global.
Purtatoarea de cuvant a mai mentionat ca Ikea a testat acum doua saptamani o serie de produse congelate, inclusiv chiftele, si nu a gasit urme de carne de cal.
Autoritatile din intreaga Europa au inceput sa faca in mod aleatoriu analize ADN dupa ce urme de carne de cal... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:33
Ikea Romania a retras astazi pentru circa o jumatate de ora popularele chiftelute suedeze din restaurantul propriu, dupa ce in Cehia s-au descoperit urme de carne de cal in acest produs.
Ulterior, compania a decis sa le reintroduca la vanzare, dupa ce s-a constatat ca nu exista niciun fel de pericol ca produsele din Romania sa contina carne de cal.
"Chiftelutele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodata la vanzare in vreun restaurant IKEA (nici in Romania). Am decis verificarea suplimentara a chiftelutelor in Romania, desi produsele au fost temeinic verificate de catre colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA impreuna cu furnizorul nostru", a declarat intr-un comunicat directorul de retail al IKEA Romania, Cornel Oprisan.
Totusi, reprezentantii Ikea au anuntat luni ca firma retrage de la vanzare in 14 tari europene chiftelele din carne congelate care ar contine carne de cal, dupa testul realizat in Cehia, relateaza AFP.
"Tratam acest caz foarte serios si retragem de la vanzare pachete de un kilogram de chiftele din carne congelate din Slovacia, Cehia, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Spania, Cipru, Grecia si Irlanda", precum si din Suedia, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al grupului, Ylva Magnusson.
Administratia veterinara din Cehia a anuntat ca a descoperit carne de cal in chiftele congelate etichetate ca fiind de vita si porc, relateaza Sky... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 14:13
Scandalul carnii de cal continua sa aduca prejudicii companiilor romanesti din industria carnii, desi autoritatile nationale dar si cele ale tarilor membre UE au confirmat ca frauda aparuta in cazul etichetarii carnii de cal nu a plecat din Romania.
In acest context, Asociatia Romana a Carnii a anuntat ca va prezenta, in cateva zile, pierderile suferite de aceste companii.
"Scandalul de frauda in care a fost implicat pe nedrept tara noastra aduce in continuare prejudicii abatoarelor romanesti care exporta in UE. Avem 2-3 abatoare care exportau carne de vita catre Uniunea Europeana si care deocamdata au primit semnale ca trebuie sa mai astepte reluarea exporturilor, desi Romania a fost scoasa din acest scandal", a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan.
Acesta a precizat ca ARC va prezenta in 2-3 zile o estimare a pierderilor suferite de companiile romanesti din industria carnii, in urma scandalului privind etichetarea frauduloasa a carnii de cal drept carne de vita.
Visan a apreciat reactia prompta si sigura a autoritatilor nationale in privinta acestor acuzatii aduse industriei din Romania, subliniind ca nu acelasi lucru poate fi afirmat in ceea ce priveste reactia unor autoritati din statele membre.
"Consider ca intarzierea in unele state membre pentru clarificarea situatiei aparute in acest scandal, care deja dureaza de aproape doua saptamani, s-a datorat faptului ca nu s-a considerat ca ar... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:10