Camera Comunelor din Marea Britanie a retras, ca masura de "precautie" patru produse din carne de vita din meniu, in asteptarea rezultatelor testelor ce urmeaza sa stabileasca daca acestea contin sau nu carne de cal, a anuntat marti un purtator de cuvant, citat de AFP.
"Un furnizor (Brakes) al restaurantului din Camera Comunelor realizeaza teste pe produsele care contin vita", a declarat acest purtator de cuvant.
"Ca masura de precautie, restaurantul din Camera Comunelor a retras patru produse pe baza de vita furnizate de Brakes", a continuat el, precizand ca "testele la doua din cele patru produse s-au terminat si au conchis ca acestea nu contin carne de cal".
Produsele retrase "contin vita si nu carne proaspata furnizata Camerei Comunelor", a anuntat purtatorul de cuvant, adaugand ca, potrivit lui Brakes, toate testele "ar urma sa se incheie pana pe 22 februarie".
"Serviciul de restaurante din Camera Comunelor a urmat toate recomandarile Agentiei pentru siguranta alimentara, a luat masurile de precautie necesare si a identificat toate produsele care contin vita", a asigurat purtatorul de cuvant.
Carne de cal descoperita in lasagna vanduta in Slovenia
Autoritatile sanitare au descoperit, marti, carne de cal nedeclarata in lasagna produsa de o companie luxemburgheza si vanduta de lantul de distributie austriac Interspar.
"Testele ADN au confirmat prezenta carnii de cal in lasagna bolognesa produsa de o companie din Luxemburg si distribuita de lantul... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:49
Guvernul Romaniei este cel care trebuie sa traga la raspundere vinovatii pentru denigrarea imaginii producatorilor de carne din tara noastra, sustine Sorin Minea, presedintele asociatiei patronale Romalimenta, in contextul in care Romania a fost prezentata drept sursa problemelor din scandalul carnii de cal.
Cu toate ca pana acum nu a fost prezentata nicio dovada concreta, Romania a tinut capul de afis in presa internationala ca origine a problemelor, din Marea Britanie, unde au fost descoperite produsele care contineau carne de cal, pana in Australia.
"A fost un atac la adresa noastra. (...) S-a creat o neincredere fata de produsele din carne romanesti", arata presedintele Romalimenta, adaugand ca "s-a creat un precedent; pe toate posturile de televizune a aparut cum (n.r. romanii) omoara caii din Letea".
Impactul suferit de industria locala nu va putea insa fi apreciat decat dupa cateva saptamani, precizeaza Minea. Practic, totul va depinde de cum va raspunde consumatorul final din tarile unde s-au gasit produsele din carne contrafacuta, tinand cont de faptul ca modul in care a fost prezentat scandalul carnii de cal a rezultat intr-o campanie de imagine negativa la adresa Romaniei.
Este cruciala gasirea vinovatilor
Pentru a repara imaginea tarii noastre in fata consumatorilor europeni "este foarte importanta gasirea unor vinovati reali si o aplanare a conflictului", a declarat presedintele Romalimenta pentru Business24.
Media straina va putea atunci... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 07:15
Romania este implicata alaturi de tari ca Franta sau Marea Britanie intr-un scandal care vizeaza o etichetare gresita a carnii de vita cu carne de cal. Este Romania singura vinovata sau este gasita tap ispasitor de doua mari puteri economice ale lumii?
Autoritatile din Franta au retras din sase supermarketuri produsele furnizate de companiile Findus si Comigel, dupa ce au constatat nereguli in lasagna de vita comercializata de Findus. Producatorul de semipreparate a explicat ca utilizeaza carnea furnizata de Comigel. La randul lor, reprezentantii acestei companii franceze au anuntat ca, dupa o analiza interna, au stabilit ca aceasta carne a fost importata din Romania.
Romania, gasita tap ispasitor?
Dupa aceste acuzatii, autoritatile romane au initiat o ancheta. Ministrul de resort a promis ca vom cunoaste chiar in cursul zilei de luni gradul de implicare al unitatilor romanesti in scandalul privind livrarea carnii de cal pe piata Uniunii Europene.
Totusi, jucatorii de pe piata explica faptul ca in asemenea situatii vina nu o poarta doar furnizorul.
"Sunt sigur ca importatorul (francez) stia ca nu este vita, deoarece calul are un gust, o culoare si o textura specifice", a declarat pentru AFP presedintele asociatiei Romalimenta, Sorin Minea.
Acelasi lucru il subliniaza si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Potrivit acestuia importatorul francez ar fi fost obligat sa verifice calitatea carnii, cu ocazia... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:39