Alimentatia sanatoasa preocupa din ce in ce mai multa lume, insa, din pacate, informatiile gasite pe Internet se bat adesea cap in cap.
Un aspect important al acesteia, fara a fi insa singurul, este proportia proteinelor, glucidelor si grasimilor. Potrivit nutritionistului Camelia Olteanu, in literatura de specialitate se recomanda ca aportul energetic zilnic (provenit din alimente) sa fie alcatuit din:
- 50-55% glucide (numite si hidrati de carbon, carbohidrati sau zaharuri)
- 30% lipide (grasimi)
- 15-20% proteine
In organism glucidele au rol:
- energetic, constituind principala sursa de energie, de aceea si reprezinta peste 50% din necesarul caloric zilnic
- functional, participand la alcatuirea membranelor celulare, a tesutului nervos, conjunctiv, hormonilor, enzimelor, anticorpilor
- organoleptic, conferind gust dulce alimentelor
In cadrul celor 50-55% glucide recomandate zilnic, 90% vor fi glucide complexe (se gasesc in legume, fructe, lapte, produse lactate, cereale integrale) si se recomanda limitarea la 10% a glucidelor simple (zahar, glucoza, sirop de porumb cu continut ridicat in fructoza, sirop de artar, sirop de agave, miere, dulceturi, compoturi, gemuri, paine alba, cereale cu zahar, bauturi dulci, produsele de cofetarie si patiserie, fast-food).
Produsele cu continut mare in glucide simple, numite si zaharuri rafinate, sunt periculoase sanatatii deoarece duc la cresterea glicemiei (zaharului in sange), solicitand pancreasul... mai mult
Duminica, 26 Martie 2017, ora 08:22