Toate serviciile medicale, de ingrijiri la domiciliu, medicamentele si materialele sanitare, precum si dispozitivele medicale se acorda si se valideaza, din 1 iulie, cu cardul de sanatate, exceptie facand serviciile acordate in cabinetele medicilor de familie si in ambulatoriul clinic de specialitate, care pot fi accesate fara utilizarea cardului de sanatate pana in 30 septembrie, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
"Astfel, la 1 iulie va fi reluata obligativitatea utilizarii cardului national de sanatate pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare cu paturi si de catre furnizorii de investigatii paraclinice, furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu / ingrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale si furnizorii de medicamente", conform CNAS.
Potrivit sursei citate, HG 438/2020 privind completarea anexei nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 140/2018 (pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate) contine o serie de alte masuri aplicabile pana la 30 septembrie, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2:
- consultatiile medicale acordate in asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 07:28
Noul act electronic de identitate, lansat marti in dezbatere publica, va avea si "functionalitatea de card de sanatate", iar cetatenii romani cu domiciliul in strainatate vor putea obtine acest document, fara a mai fi necesara stabilirea domiciliului in Romania, anunta Ministerul de Interne.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis care sunt aspectele de noutate ce vizeaza noul act de identitate, existente in proiectul lansat in dezbatare publica marti.
"Pentru a asigura cetatenilor romani exercitarea dreptului la libera circulatie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, in conditii similare celorlalti cetateni UE, Romania este obligata sa emita acte electronice de identitate, incepand din luna august a anului viitor (2021). Noile acte de identitate vin cu garantii suplimentare de securitate si intaresc increderea institutiilor publice si a mediului privat ca persoana care prezinta documentul este in fapt titularul acestuia.
Astfel, se aduc imbunatatiri majore actualului act de identitate (care a fost pus in circulatie in anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricatie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate si, nu in ultimul rand, prin protectia IT oferita de mediile de stocare electronice", precizeaza MAI.
Prin intermediul noului act de identitate, cetatenii romani vor putea, indiferent de locul unde se afla (in Romania sau in afara teritoriului national), sa interactioneze... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 21:38
Transportul alternativ de persoane intermediat printr-o platforma digitala a fost supus, pe parcursul anului 2019, unui proces efervescent de reglementare, care, in final, a generat legislatia necesara desfasurarii activitatilor de acest tip in Romania.
Reglementarea domeniului, mult asteptata de catre jucatorii din industrie, era inevitabila, in contextul cererii in crestere din partea consumatorilor pentru servicii moderne si solutii digitale de intermediere a transportului de persoane.
Mai raman, insa, aspecte care trebuie lamurite, in special din punct de vedere fiscal.
Astfel, dupa dezbateri lungi si intense pe tema reglementarilor impuse actorilor din aceasta zona comparativ cu transportorii clasici in regim de taxi (de exemplu, reglementari aplicabile soferilor/transportatorilor, autoturismelor utilizate, impozitarea veniturilor obtinute de soferi/transportatori, utilizarea sau nu a caselor de marcat fiscale etc.), Guvernul a adoptat, la inceputul verii, Ordonanta de Urgenta nr. 49/2019, care traseaza primele reguli clare pentru transportul alternativ.
Printre acestea se numara obtinerea unui aviz tehnic, anual, de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, pentru platformele digitale de intermediere utilizate intre transportatori si pasageri, obtinerea unei autorizatii pentru operatorii de transport alternativ, utilizarea caselor de marcat pentru plati in numerar, emiterea de facturi pentru platile cu cardul etc.
Totodata, ordonanta... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 11:12
Cercetarea Kaspersky asupra campaniei RevengeHotels, ce vizeaza industria ospitalitatii, a confirmat ca peste 20 de hoteluri din America Latina, Europa si Asia au cazut victime ale unor atacuri malware directionate.
Este posibil ca un numar mai mare de hoteluri sa fie afectate pe tot globul. Datele cardurilor turistilor, stocate intr-un sistem de administrare hoteliera, inclusiv cele primite de la agentii online de turism (OTA), risca sa fie furate si vandute infractorilor din intreaga lume.
RevengeHotels este o campanie a diferite grupuri care utilizeaza troieni traditionali cu acces de la distanta (RAT) pentru a infecta companiile din sectorul ospitalitatii. Campania este activa din 2015, dar a inceput sa-si mareasca prezenta in 2019. Cel putin doua grupuri, RevengeHotels si ProCC, au fost identificate ca facand parte din campanie, cu toate ca exista posibilitatea ca mai multe grupuri de infractori cibernetici sa fie implicate.
Principalul vector de atac din aceasta campanie este reprezentat de e-mail-uri cu documente infectate - Word, Excel sau PDF. Unele dintre ele exploateaza vulnerabilitatea CVE-2017-0199, incarcand-o cu ajutorul script-urilor VBS si PowerShell si apoi instaleaza versiuni personalizate ale diferitelor RAT-uri, precum si alte programe malware personalizate, cum ar fi ProCC, pe dispozitivul victimei, care ulterior ar putea executa comenzi si configura accesul de la distanta la sistemele infectate.
Fiecare e-mail de spear-phishing a fost... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 12:58
eGO, primul serviciu de car sharing din Romania cu flota exclusiv electrica, devine accesibil, din aceasta luna, tuturor posesorilor de card bancar, indiferent de banca emitenta.
Lansat la finalul anului 2017 in parteneriat cu BCR, eGO este un brand 100% romanesc, disponibil in Bucuresti, si ofera o flota exclusiv electrica de 40 masini BMW i3, destinata atat clientilor corporate, cat si mediului retail, persoane fizice.
Peste 3,800 de utilizatori au incercat deja serviciile eGO si au simtit placerea electrizanta de a conduce un BMW i3, bucurandu-se de principalul beneficiu oferit de sistemul de car sharing: platesti cat timp utilizezi efectiv masina.
Astfel, ai la dispozitie o masina cu stil si design inovator ori de cate ori ai nevoie de ea, fara a avea grija unor costuri suplimentare generate de o masina in proprietate personala, precum costuri de intretinere, asigurari, taxe sau parcare.
In prezent, serviciul este folosit in procent de peste 80% de clienti din retail, persoane cu stil de viata activ, care fac decizii inteligente in ceea ce priveste cheltuielile lunare.
Utilizarea masinilor din flota eGO aduce beneficii importante precum zero costuri de combustibil, zero costuri de incarcare, atat in reteaua dezvoltata de Primaria Capitalei, dar si in statii din benzinarii si parcari ale unor hipermarketuri, parcare gratuita in toate spatiile publice special amenajate, zero emisii poluante.
Cu o cifra de afaceri de aproximativ 1 milion de euro in 2018,... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 10:32
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat, marti, ca sistemul informatic a fost repus in functiune, iar serviciile medicale vor fi semnate cu cardul de sanatate.
"Incepand cu data de 6 august 2019, a fost reluata functionarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) . Astfel, conform reglementarilor legale, furnizorii de servicii medicale vor raporta online, in termen de 3 zile lucratoare de la prestarea serviciului. Serviciile medicale vor fi semnate cu cardul, renuntandu-se astfel la dispozitiile speciale utilizate pe perioada in care PIAS a fost indisponibila online", a transmis, marti, CNAS.
Sursa citata a precizat ca mare parte din probleme au fost remediate in 1 august, ulterior s-a intervenit punctual acolo unde au fost depistate probleme care au cauzat imposibilitatea raportarilor zilnice sau lunare.
"Mentionam ca, pana la finalizarea unor contracte care sa asigure mentenanta pentru toate componentele PIAS, echipa mixta de specialisti va continua operatiunile de monitorizare si consolidare ale PIAS", a mai transmis CNAS.
Procedurile de achizitie a serviciilor de mentenanta au fost elaborate si urmeaza sa fie demarate in cel mai scurt timp.
"Multumesc echipei de specialisti care a lucrat, zi si noapte, timp de aproape doua saptamani, pentru a depista si remedia problemele sistemului informatic. Aceasta situatie nu trebuie sa se mai repete, trebuie sa existe servicii de mentenanta care sa asigure buna functionare a... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 19:54
Up Romania, unul dintre principalii emitenti de bilete de valoare, poate emite de astazi tichete culturale pe suport de hartie si carduri culturale pentru companiile si angajatorii care vor dori sa motiveze si sa recompenseze suplimentar angajatii.
Acordarea tichetelor culturale este reglementata de Legea 165/2018.
"Posibilitatea acordarii de tichete culturale raspunde unei nevoi reale a companiilor care cauta instrumente si solutii creative pentru recrutarea, motivarea si retentia pe termen lung a angajatilor. Angajatorii au, incepand de astazi, un alt mijloc eficient pentru atragerea si pastrarea de noi talente. Pentru industriile creative si tech, unde lucreaza persoane tinere, dinamice, consumatori alerti de cultura si evenimente culturale, disponibilitatea cardului cultural ar trebui sa fie o veste buna", a subliniat Elena Pap, director general Up Romania.
Up Romania va pune la dispozitia utilizatorilor carduri si tichete Up Cultura. Valoarea minima a unui tichet cultural este de 10 lei, iar valoarea maxima este de 50 de lei. Daca sunt acordate lunar, valoarea acestora nu poate depasi 150 de lei pentru un angajat.
In cazul in care cardurile sau tichetele culturale sunt acordate pentru un eveniment, valoarea maxima lunara nu poate depasi 300 de lei.
Tichetele culturale se incadreaza in categoria cheltuielilor sociale si sunt deductibile la calculul impozitului de profit in limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile angajatilor.
La acordarea a... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 16:46
Apple, a doua cea mai valoroasa companie tehnologica din lume, a lansat luni propriul sau card de credit - Apple Card, care va fi atat pe iPhone, cat si o versiune fizica, versiune care va fi comercializata in SUA vara aceasta, dar si un nou un serviciu de TV si video streaming, Apple TV+, transmit Reuters si BBC.
Versiunea iPhone include o reducere de 2% la fiecare achizitie, costuri aditionale, taxe anuale sau internationale. Cardul a fost creat cu ajutorul Goldman Sachs si MasterCard. Versiunea fizica a cardului este facuta din titaniu si nu are inscrise cifre sau spatiu pentru semnatura.
Apple TV+ va transmite show-uri de televiziune si filme - produse atat de Apple, cat si de alti creatori - catre cei 1,4 de utilizatori de gadgeturi Apple din intreaga lume.
Lansarea este vazuta ca un prim pas in incercarea de a concura liderii segmentului de video streaming, Netflix si Amazon.
Noile servicii au fost prezentate la sediul general de la Cupertino, California, si vin pe fondul incetinirii vanzarilor de telefoane iPhone.
O serie de celebritati de la Hollywood, precum Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Steve Carell, Jason Momoa, Alfred Woodard, Kumail Nanjiani au participat la prezentarea noului serviciu de televiziune si filme al Apple pentru a-si anunta propriile lor show-uri.
Pentru prima data, aplicatia va fi disponibila si pe dispozitivele rivale, ajungand la telefoanele si televizoarele inteligente Samsung, LG, Sony... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 10:07
Numarul serviciilor de plati mobile oferite de Visa in colaborare cu partenerii sai in Europa s-a dublat in ultimele 12 luni. Platile mobile sunt acum disponibile la nivel national pe mai multe piete europene.
Reflectand tendinta de a oferi consumatorilor posibilitatea de a plati mai simplu, oriunde s-ar afla, cu orice dispozitiv doresc, Visa a incheiat parteneriate cu jucatori din domeniul telefoniei mobile si al industriei platilor pentru a oferi consumatorilor o gama de servicii sigure, de ultima generatie, care sa ii ajute sa plateasca, sa fie platiti si sa isi gestioneze banii.
"Astazi, consumatorii din Europa au acces la o gama larga de servicii mobile. Am colaborat impreuna cu un grup exceptional de parteneri pentru a dubla prezenta serviciilor de plati mobile in Europa. Vedem deja amploarea pe care au luat-o serviciile de plati mobile in Marea Britanie, de exemplu Visa Personal Payments unde avem 2,7 milioane de utilizatori activi din grupul RBS. Platile mobile nu pot fi facilitate de o singura companie: trebuie sa existe o tehnologie si capacitatea de a o implementa. Suntem in centrul noului ecosistem, ajutandu-ne partenerii sa dea viata platilor mobile", a declarat Mary Carol Harris, Director Plati Mobile pentru Visa Europe.
Visa a extins colaborarea pentru serviciile oferite
Pentru a putea oferi aceste servicii si multe altele, Visa colaboreaza cu operatori de retele mobile, banci, comercianti, producatori de echipamente si furnizori de software in... mai mult
Luni, 24 Februarie 2014, ora 14:31