Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat, marti, ca sistemul informatic a fost repus in functiune, iar serviciile medicale vor fi semnate cu cardul de sanatate.
"Incepand cu data de 6 august 2019, a fost reluata functionarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) . Astfel, conform reglementarilor legale, furnizorii de servicii medicale vor raporta online, in termen de 3 zile lucratoare de la prestarea serviciului. Serviciile medicale vor fi semnate cu cardul, renuntandu-se astfel la dispozitiile speciale utilizate pe perioada in care PIAS a fost indisponibila online", a transmis, marti, CNAS.
Sursa citata a precizat ca mare parte din probleme au fost remediate in 1 august, ulterior s-a intervenit punctual acolo unde au fost depistate probleme care au cauzat imposibilitatea raportarilor zilnice sau lunare.
"Mentionam ca, pana la finalizarea unor contracte care sa asigure mentenanta pentru toate componentele PIAS, echipa mixta de specialisti va continua operatiunile de monitorizare si consolidare ale PIAS", a mai transmis CNAS.
Procedurile de achizitie a serviciilor de mentenanta au fost elaborate si urmeaza sa fie demarate in cel mai scurt timp.
"Multumesc echipei de specialisti care a lucrat, zi si noapte, timp de aproape doua saptamani, pentru a depista si remedia problemele sistemului informatic. Aceasta situatie nu trebuie sa se mai repete, trebuie sa existe servicii de mentenanta care sa asigure buna functionare a... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 19:54
Sistemul informatic de sanatate este la pamant de aproape o luna, dand peste cap intreg sistemul medical. Pacienti si medici laolalta fac tot ce pot, primii pentru a primi serviciile de care au nevoie si la care au dreptul legal si constitutional, cei din a doua categorie pentru a le putea oferi, riscand inclusiv sa nu fie platiti pentru ele.
Pana acum, din partea autoritatilor n-am obtinut nicio raza de speranta, ba din contra. Seful Casei de Sanatate a fost inlocuit cu un fost presedinte, Vasile Ciurchea, care, la ora actuala, este cercetat de DNA chiar pentru contracte paguboase legate de sistemul informatic. In plus, Razvan Vulcanescu, fostul sef proaspat "demis", ocupa acum functia de vicepresedinte al CNAS!
Dancila il pune sef la CNAS pe Ciurchea, cercetat de DNA pentru sistemul informatic: Si eu am avut dosar, trebuia sa plec acasa?Medicii de familie ii cer lui Dancila sa-l schimbe pe Ciurchea de la sefia la CNAS: Daca isi facea treaba, nu exista blocajul de acum
Asadar, suntem in situatia in care blocajul sistemului informatic pare depasit de blocajul din institutiile de stat.
Un sistem informatic este creat insa de IT-isti, si Romania nu duce deloc lipsa de astfel de specialisti. Unul dintre ei este Bogdan Raduta. E pasionat de ce face, a condus echipe de peste 100 de oameni, a creat de la zero companii, e mentor pentru tinerii care-i impartasesc pasiunea si creeaza aplicatii mereu orientate catre oameni si nevoile lor, dorind sa foloseasca avansul... mai mult
Duminica, 28 Iulie 2019, ora 13:32
Sistemul informatic din sanatate este la pamant de o lunga perioada - 17 zile spun medicii de familie, aproape 2 saptamani de cand a recunoscut problemele Casa de Sanatate. In tot acest timp, dincolo de calvarul birocratic pentru medici, spitale, farmacisti si orice furnizor de servicii medicale, cei mai afectati sunt pacientii.
In fata acestei adevarate crize, care deja pare ca se repeta la aceasta magnitudine de cel putin doua ori pe an, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cea care e responsabila pentru buna functionare a sistemului informatic, ridica din umeri.
Purtatorul de cuvant al CNAS, Daniel Osmanovici (foto articol stanga, alaturi de Razvan Vulcanescu, presedintele CNAS), a fost intrebat, la RFI Romania, ce se intampla cu oamenii care sunt grav bolnavi si poate chiar vor muri in timpul in care sunt plimbati si pusi sa astepte serviciile la care au dreptul, doar pentru ca sistemul informatic, care pana acum a inghitit sute de milioane de euro, e picat.
"Cred ca puteti fi de acord cu mine ca nu exista pe lumea asta niciun sistem perfect, la orice institutie de pe planeta Pamant. Oamenii mor si cu un sistem, si fara un sistem. Nu vreau sa sun cinic, dar nu e o chestiune pe care sa o spunem acum ca pentru ca daca a picat sistemul se intampla cele mai mari nenorociri de pe planeta Pamant fix in Romania. Mi-ar placea sa nu ne ducem in zona asta", a fost raspunsul socant al lui Osmanovici, care l-a facut pe jurnalistul RFI Romania sa-i spuna in direct ca... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 17:58
Medicii de familie au semnalat ca, de la inceputul acestei saptamani, au intampinat probleme la citirea cardurilor pacientilor, la validarea consultatiilor si la urcarea in sistem a retetelor.
In replica, CNAS a transmis printr-un comunicat ca "Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) functioneaza in parametri normali" si ca au fost doar pe 8 octombrie "fluctuatii" ce au fost solutionate pe data de 9.
"Pe durata efectuarii lucrarilor tehnice, au existat intervale in care platforma informatica a avut timpi lungi de raspuns la solicitarile utilizatorilor, fapt perceput de acestia drept nefunctionalitate.
Mentionam ca serviciile medicale efectuate in perioada respectiva pot fi raportate si validate in interval de trei zile lucratoare dupa data efectuarii serviciilor respective, nefiind necesara stabilirea de masuri derogatorii", a transmis CNAS.
Reactia Casei i-a revoltat pe medici, care spun ca inca se chinuie sa introduca serviciile oferite in sistem, astfel incat sa le poata fi decontate si sa nu fie buni de plata.
"Ne chinuim de 3 zile sa incarcam datele in SIUI si primim doar mesaje de eroare. Chiar nu mai au niciun pic de bun simt?", "Nu am validat de 3 zile nicio consultatie! Daca functiona sistemul, nu ma aflam in aceasta situatie" sau "Si pe 10 tot asa de 'fluctuanta' a fost platforma de poveste. Nu ei sunt tampiti, ci asa ne cred pe noi", sunt cateva din reactiile medicilor de familie.
Istoria se repeta?
Problemele sistemului... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 07:37
Sistemul informatic din Sanatate si-a revenit, dupa ce doua saptamani s-a confruntat cu probleme majore ce au dus la blocarea totala, fiind amenintata integritatea bazei de date.
Reparatiile au fost facute de SIVECO, CNAS anuntand in urma cu 9 zile ca firma a acceptat sa lucreze gratuit. Contractul SIVECO cu CNAS pentru mentenanta a expirat si compania anuntase la inceputul lunii mai ca a suspendat toate activitatile legate de baza de date Oracle a sistemelor SIPE (reteta electronica), SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) si CEAS (cardul electronic de sanatate) si mentenanta aplicatiei SIPE. La scurt timp de la acest anunt sistemul s-a blocat.
Acum, dupa ce reparatiile s-au incheiat, SIVECO explica ce probleme au gasit cei 19 specialisti care au lucrat intre 14 si 18 mai pentru a repune pe linia de plutire sistemul informatic din Sanatate.
"In cursul zilelor de 14 - 18 mai echipa SIVECO a lucrat zilnic in doua etape. Pe parcursul zilei (8:30 - 19:00) la monitorizarea bazelor, aplicarea corectiilor care nu necesita oprirea sistemelor, elaborarea scripturilor pentru perioada de oprire a sistemelor, iar seara si noaptea (19:00 - 2:00): oprirea sistemelor care acceseaza bazele de date, rularea scripturilor cu corectii consistente, verificarea bazelor si repornirea tuturor sistemelor.
Imbunatatirile au fost vizibile gradual iar incepand cu data de 17.05.2018 ora 02:00, platforma PIAS functioneaza la capacitate normala. In perioada 18 - 21.05.2018 echipa SIVECO a... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 19:41
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat, miercuri, ca Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) este functionala, dupa aproape doua saptamani de colaps.
"In continuare se efectueaza activitati de analiza, monitorizare, verificare si consolidare a platformei informatice, iar dupa parcurgerea acestora urmeaza a se trece la ridicarea indisponibilitatii, prin anuntarea pe site-ul CNAS", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Amintim ca sistemul informatic din sanatate nu mai are mentenanta asigurata. Contractul pe care Casa il avea cu SIVECO s-a incheiat si nu au fost luate masuri pentru ca sistemul sa nu ramana fara mentenanta. La inceputul lunii mai, SIVECO a anuntat ca in ultima perioada asigurase mentenanta in mod gratuit si refuza sa mai faca acest lucru.
Dupa ce problemele s-au agravat, CNAS a anuntat ca SIVECO a fost de acord sa repare gratis sistemul.
Medicii nu au incredere in Casa de Sanatate
Medicii de familie spun ca lucrurile au inceput sa se miste dupa acest anunt al Casei, dar se tem ca, in final, tot ei vor fi cei care vor achita nota de plata.
"Sistemul merge. Prost, dar totusi merge. S-a putut cat de cat lucra, dar vor fi imputari, pentru ca serviciile s-au dat offline si noi nu putem verifica. Si am colegi care in perioada asta trebuiau sa-si schimbe semnatura.
Acesti colegi, timp de 10-11 zile, n-au putut sa introduca noua semnatura. N-au putut introduce nimic in sistem. Au facut servicii pe barba lor, e... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 10:49
Cardul de sanatate da batai de cap multora. Sute de mii de romani nu l-au primit nici macar acum, iar pentru unii asteptarea dureaza de mai bine de doi ani. In tot acest timp, asiguratii fara card se lovesc de tot felul de bariere care le stau in calea rezolvarii problemelor de sanatate, cu toate ca au dreptul sa aiba parte de servicii medicale.
Statisticile demonstreaza inca o data ca, atunci cand vine vorba de cardul de sanatate, haosul predomina.
Pana acum, nu mai putin de 16 milioane de astfel de documente au fost emise, dintre care 3 milioane si jumatate nu au fost activate, iar 2.000 au fost pierdute de postasi.
Citeste si:
Ministerul de Interne vrea sa ne faca buletine electronice care ne scapa de cardul de sanatate. Ce informatii vor contineCardul de sanatate este din nou blocat de aproape opt oreCardul de sanatate nu merge de 3 zile: CNAS sustine ca doar medicii care nu vor nu elibereaza retete in sistem offline
Totusi, pentru aproximativ 630.000 de romani, bucata de plastic de care au nevoie ca sa mearga la medic sau farmacie nu a fost emisa deloc, informeaza TVR.
Legea este insa de partea lor: asiguratii care nu au card emis trebuie sa beneficieze de toate drepturile, fara sa li se mai ceara alte acte.
Iar daca vreun furnizor de servicii medicale refuza acordarea serviciilor medicale pe acest motiv, atunci acesta poate fi amendat.
In cazul in care sunt refuzati, oamenii pot face reclamatie la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Medicii... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 11:38
Medicii de familie reclama din nou blocaje in functionarea cardului de sanatate, in timp ce reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate spun ca sistemul a functionat marti si ca la CNAS nu au fost facute sesizari, numai in doua ore fiind acordate 137.567 de servicii medicale cu card.
Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tanasescu, a spus ca marti dimineata au fost probleme, de scurta durata, in functionarea cardurilor de sanatate.
Unii medici de familie au spus ca nu au putut folosi cardul de sanatate, cel mai probabil din cauza suprasolicitarii sistemului informatic, iar pacientii au fost nevoiti sa astepte mai mult timp pentru a intra la consultatii.
"Cardul de sanatate este obligatoriu si nu prea". Temerile medicilor si confuzia pacientilor Interviu
Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) spun ca sistemul cardului national de sanatate a fost functional marti, chiar daca este inceput de luna si se fac ...citeste mai departe despre "Nou blocaj al cardului de sanatate? Medicii reclama, CNAS spune ca functioneza" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 18:13
Introducerea cardului de sanatate reprezinta una dintre cele mai importante decizii din acest domeniu luate de vreun guvern in ultimii 25 de ani.
Pentru prima data, consultatiile medicale, tratamentele si interventiile vor fi inregistrate electronic. Vom sti cu adevarat cat costa sanatatea populatiei din Romania si vor putea fi limitate pierderile din sistem.
Pentru prima data, vor fi monitorizate prescrierea de medicamente si eliberarea lor de catre farmacii. Cine va dori, ma refer la experti din Ministerul Sanatatii, va avea acces la date si va putea dezvolta politici mai eficiente de sanatate publica si finantare a acestui sistem.
Cardul de sanatate trebuia introdus demult. Iar, dupa cum se vede, oamenii aveau nevoie de acest document, in ciuda campaniilor de tot felul pentru a bloca acest mod de a urmari cheltuirea banilor publici.
Acestea sunt lucrurile bune, dar urmeaza o sumedenie de lucruri proaste. Si aici vreau sa ma refer la implementarea acestui card.
Au fost ...citeste mai departe despre "Cardul de sanatate, oglinda care poate confirma falimentul sistemului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Mai 2015, ora 18:30