Anul acesta isi pierd valabilitatea aproximativ 730.000 de carduri de sanatate. Da, daca nu stiati, acestea expira. Insa autoritatile au un plan.
Potrivit unui proiect de HG postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, valabilitatea cardurilor de sanatate va fi extinsa de la cinci (cat este in prezent) la sapte ani.
Autoritatile au gandit aceasta masura in asa fel incat niciun card de sanatate sa nu expire inainte de 1 ianuarie 2020.
Iata masurile propuse de Ministerul Sanatatii:
1. La articolul 6, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" (1) Termenul de valabilitate a cardului national este de 7 ani de la data emiterii."
2. La articolul 6, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alin. (11) si alin. (12) cu urmatorul cuprins:
" (11) Termenul de valabilitate a cardurilor nationale emise pana la data de 31 iulie 2018 este de 7 ani de la data emiterii.
(12) Prin exceptie de la prevederile alin. (11), pentru cardurile emise pana la data de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate incepe de la data de 1 ianuarie 2013."
Alte detalii nu sunt mentionate.
Atentie! Pentru ca aceasta masura sa intre in vigoare trebuie aprobata de Guvern in sedinta si apoi publicat in Monitorul Oficial.
Reamintim ca peste 14 milioane de romani detin carduri de sanatate. Folosirea cardului national de sanatate este obligatorie din 1 septembrie 2015, fara prezentarea acestuia la medicul de familie sau la spital neputand fi acordate servicii medicale... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 00:00
Cardul de sanatate da batai de cap multora. Sute de mii de romani nu l-au primit nici macar acum, iar pentru unii asteptarea dureaza de mai bine de doi ani. In tot acest timp, asiguratii fara card se lovesc de tot felul de bariere care le stau in calea rezolvarii problemelor de sanatate, cu toate ca au dreptul sa aiba parte de servicii medicale.
Statisticile demonstreaza inca o data ca, atunci cand vine vorba de cardul de sanatate, haosul predomina.
Pana acum, nu mai putin de 16 milioane de astfel de documente au fost emise, dintre care 3 milioane si jumatate nu au fost activate, iar 2.000 au fost pierdute de postasi.
Citeste si:
Ministerul de Interne vrea sa ne faca buletine electronice care ne scapa de cardul de sanatate. Ce informatii vor contineCardul de sanatate este din nou blocat de aproape opt oreCardul de sanatate nu merge de 3 zile: CNAS sustine ca doar medicii care nu vor nu elibereaza retete in sistem offline
Totusi, pentru aproximativ 630.000 de romani, bucata de plastic de care au nevoie ca sa mearga la medic sau farmacie nu a fost emisa deloc, informeaza TVR.
Legea este insa de partea lor: asiguratii care nu au card emis trebuie sa beneficieze de toate drepturile, fara sa li se mai ceara alte acte.
Iar daca vreun furnizor de servicii medicale refuza acordarea serviciilor medicale pe acest motiv, atunci acesta poate fi amendat.
In cazul in care sunt refuzati, oamenii pot face reclamatie la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Medicii... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 11:38
Romanii isi folosesc tot mai des cardurile pentru plati direct la comercianti cand calatoresc in strainatate, in special pentru cumparaturi de valoare mica, in conditiile in care peste jumatate dintre tranzactiile la POS sunt mai mici de 20 de euro, arata datele Visa Europe privind platile cu cardul in afara tarii din perioada iunie - august 2015.
Posesorii de carduri Visa emise in Romania au cheltuit in perioada 1 iunie - 31 august 2015 aproximativ 48 euro in medie per tranzactie la comerciantii din strainatate, iar peste o treime dintre plati au valoarea mai mica de 10 euro.
"Romanii s-au obisnuit sa plateasca frecvent cu cardul atunci cand calatoresc in strainatate. Am observat in ultimii ani o crestere constanta si rapida a numarului de tranzactii de valori relativ reduse, precum si o diversificare a categoriilor de comercianti unde se fac plati cu cardurile Visa.
Practic, pe langa locurile unde romanii platesc de regula cu cardul, respectiv la hotel, in aeroport sau la benzinarii, procesam de exemplu si plati catre florarii, magazine de suveniruri, posta sau laboratoare foto", a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe.
Per total, romanii au realizat in vara acestui an cu aproape 30% mai multe plati cu cardul la POS in strainatate, iar valoarea totala a acestor tranzactii s-a majorat cu aproape 20%.
Ultima saptamana din luna august a fost cea mai aglomerata din acest sezon estival in ceea ce priveste... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:21
Din 19 septembrie si pana in prezent, Posta Romana a predat peste 9,7 milioane de carduri de sanatate catre asigurati, se arata intr-un comunicat publicat ieri pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Dupa ce procesul de distribuire se va incheia, va urma o perioada de testare a cardului national de sanatate, informeaza CNAS.
Procesul de predare - primire a cardurilor de sanatate pentru distribuire continua conform organizarii interne a Postei Romane, in baza acordului cadru si contractelor subsecvente incheiate cu CNAS si casele de asigurari de sanatate, se mentioneaza in comunicatul CNAS.
Citeste mai multe despre CNAS: Peste 9,7 milioane de carduri de sanatate au fost distribuite pana acum asiguratilor pe Avocatnet.ro. mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 17:50
Acordul-cadru pentru distribuirea cardurilor de sanatate la nivel national a fost semnat recent, intre Compania Nationala Posta Romana si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Documentul prevede ca, incepand din 19 septembrie, va incepe distribuirea catre asigurati a cardurilor nationale de sanatate. Potrivit unui anunt recent facut de CNAS, cardul de sanatate primit acasa de asigurat va fi inactiv. Afla din material cum trebuie activat documentul.
Conform acordului-cadru incheiat recent intre CNAS si Posta Romana, operatorii postali vor incepe distribuirea cardului catre asiguratii cu varsta peste 18 ani, incepand cu data de 19 septembrie.
Citeste mai multe despre Asiguratii isi primesc cardurile nationale de sanatate incepand de astazi. Cum trebuie activate documentele? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 16:10
Proiectul de lege care prevede modul in care se va face distributia cardurilor de sanatate a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, cei interesati putand sa faca propuneri timp de 10 zile.
Potrivit proiectului care modifica legea privind reforma sanatatii, postat pe site-ul MS, distributia cardurilor catre salariati se realizeaza prin primarii si serviciile locale de evidenta a populatiei, pentru mediul rural si localitatile urbane cu o populatie de pana la 15.000 de locuitori, dar si prin serviciile postale, pentru mediul urban si localitatile cu o populatie mai mare de 15.000 de locuitori.
Cardurile pot fi distribuite si prin casele de asigurari de sanatate, numai in situatia in care nu se poate realiza in modalitatile anterioare.
Cheltuielie necesare pentru producerea solutiilor informatice pentru administrarea cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si cheltuielile pentru distributia acestuia prin serviciile postale se suporta de CNAS, din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se arata in proiect. mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 16:24
Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie pentru nereguli in atribuirea contractului pentru cardul national de sanatate, cu efecte in neimplementarea proiectului si determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul presedinte CNAS Lucian Duta.
Neregulile au fost sesizate de catre inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, intr-un raport redactat in urma cu aproape o luna.
Controlul a fost efectuat la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si Imprimeria Nationala privind respectarea cadrului organizatoric si functional pentru introducerea cardului national de asigurari sociale de sanatate. In perioada supusa controlului, functia de presedinte CNAS a fost ocupata de Lucian Duta (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) si Doru Badescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).
In document se arata ca introducerea cardului a fost aprobata, in sedinta de guvern la inceputul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, initiat de ministrul Sanatatii Attila Cseke, si seful CNAS, Lucian Duta, fiind stabilita producerea cardurilor incepind cu ianuarie 2011 intr-un ritm de un milion carduri lunar, astfel incat toti cei 18,5 milioane de asigurati, la care se face referire in memorandum, sa fie acoperiti in 18-19 luni.
Posta a perceput un tarif mai mare
Imprimeria a derulat, in numele CNAS, proceduri de achizitie publica pentru achizitia... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 10:39