Noul act electronic de identitate, lansat marti in dezbatere publica, va avea si "functionalitatea de card de sanatate", iar cetatenii romani cu domiciliul in strainatate vor putea obtine acest document, fara a mai fi necesara stabilirea domiciliului in Romania, anunta Ministerul de Interne.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis care sunt aspectele de noutate ce vizeaza noul act de identitate, existente in proiectul lansat in dezbatare publica marti.
"Pentru a asigura cetatenilor romani exercitarea dreptului la libera circulatie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, in conditii similare celorlalti cetateni UE, Romania este obligata sa emita acte electronice de identitate, incepand din luna august a anului viitor (2021). Noile acte de identitate vin cu garantii suplimentare de securitate si intaresc increderea institutiilor publice si a mediului privat ca persoana care prezinta documentul este in fapt titularul acestuia.
Astfel, se aduc imbunatatiri majore actualului act de identitate (care a fost pus in circulatie in anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricatie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate si, nu in ultimul rand, prin protectia IT oferita de mediile de stocare electronice", precizeaza MAI.
Prin intermediul noului act de identitate, cetatenii romani vor putea, indiferent de locul unde se afla (in Romania sau in afara teritoriului national), sa interactioneze... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 21:38
Cardul national de sanatate va circula ani buni in paralel cu cartea electronica de identitate, inlocuirea acestuia urmand sa se faca treptat, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Radu Tibichi.
"Cardul de sanatate nu va fi eliminat, este din nou un mesaj cu iz apocaliptic. Din anul 2006, de cand avem Legea sanatatii, Legea 95/2006, la capitolul Cardul de sanatate, Titlul IX, se explica inlocuirea cardului de sanatate odata cu aparitia noilor carti de identitate. Asadar, repet, prevederea este din 2006, nu este nicio bomba", a spus Radu Tibichi.
Presedintele CNAS a precizat ca in Legea sanatatii se prevede ca: "Noile carti de identitate, eliberate incepand cu anul 2014, in mod etapizat, cu elemente de securitate adecvate (...) vor avea si functionalitatea de card national de asigurari sociale de sanatate.
In momentul eliberarii catre un cetatean a unei carti de identitate prevazute mai sus, cardul national de asigurari sociale de sanatate isi inceteaza valabilitatea".
Radu Tibichi a mai spus ca cele doua documente vor functiona in paralel ani buni.
"Actualul card national de sanatate este oricum valabil cinci ani si din 2018 trebuie sa fie retiparit, asa ca totul este intr-o logica normala", a adaugat presedintele CNAS.
Cartile de identitate vor fi schimbate cu carti electronice, care pot fi eliberate de la nastere, la solicitarea parintilor, acestea urmand sa aiba valabilitate doi ani, patru ani sau zece ani, in functie de... mai mult
Duminica, 19 Martie 2017, ora 16:43
Cardul de sanatate a fost introdus in 2015, din dorinta de a fluidiza procesele din sistemul de sanatate, de a scurta timpul de asteptare, de a transparentiza cat mai mult cheltuielile si de a reduce birocratia. Dupa doi ani de utilizare si numeroase esecuri ale sistemului, cardul ar putea fi in curand eliminat.
Nu insa si functiile acestuia, care ar urma sa fie preluate de cartea electronica de identitate, potrivit unui proiect de lege al Ministerului de Interne, pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani, aflat in dezbatere publica pe site-ul institutiei, unde poate fi consultat, incepand de duminica.
"Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind continutul de date al cartii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informatiilor referitoare la calitatea de asigurat in sistemul public al asigurarilor sociale de sanatate.
Astfel, 'functionalitatea' de card de sanatate va fi asigurata de certificatul digital emis de MAI, inscris in cip. Cardul national de sanatate isi inceteaza valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronica de identitate", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
"Cartea electronica de identitate permite titularului autentificarea in sistemul
informatic al asigurarilor sociale de sanatate, pentru a beneficia de servicii medicale", se subliniaza in proiectul de lege.... mai mult
Duminica, 19 Martie 2017, ora 13:44
Presedintele CNAS, Cristian Busoi, a declarat, marti, ca 7,5 milioane de carduri nationale de sanatate vor fi produse pana la sfarsitul anului, dar oamenii le vor primi numai dupa ce medicii, spitalele si laboratoarele vor avea cititoare, precizand ca acestea ar putea fi folosite din 2014.
"Potrivit Legii sanatatii, orice roman va fi obligat sa prezinte cardul de sanatate ori de cate ori apeleaza la servicii medicale. In acest context, pana la sfarsitul lui 2013 vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Apoi, cardurile de sanatate vor fi distribuite catre casele judetene de asigurari de sanatate.
Va urma un dialog pentru a convinge medicii de familie sa sprijine distributia si sa realizeze initializarea cardurilor. Totodata, vor fi stabilite specificatiile pentru cititoarele de card, pentru a fi garantata compatibilitatea acestora cu sistemul informatic al cardului electronic", a spus Cristian Busoi, intr-o conferinta de presa in care a prezentat principalele obiective ale mandatului sau la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a adaugat ca i-a dat premierului un specimen al cardului national de sanatate.
Costul unui card national de sanatate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor, de cel mult 50 de euro, a precizat presedintele CNAS.
Cristian Busoi a mai spus ca ar putea fi nevoie de zeci de cititoare la un spital, dar numai unul la medicul de familie. El a precizat ca spera ca medicii... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 13:39