Valoarea si numarul tranzactiilor de plata cu cardurile de credit emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti s-au dublat, in ultimii patru ani, potrivit analizei datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei la finele anului 2019.
Numarul tranzactiilor de plata cu cardurile de credit a ajuns la peste 22 milioane in decembrie 2019, fata de 11 milioane cat era in decembrie 2015, pe fondul utilizarii din ce in ce mai mari a acestor instrumente de plata. Valoarea tranzactiilor cu cardurile de credit s-a dublat, ajungand la peste 4 miliarde lei in decembrie 2019.
Potrivit datelor, peste 27% din numarul tranzactiilor cu carduri de credit de anul trecut au fost inregistrate in ultimul trimestru, fiind stabilit un record fata de trimestrele precedente, datorat in special cumparaturilor cu ocazia sarbatorilor de iarna.
In Romania a fost depasit pragul de 3 milioane de carduri de credit utilizate, iar in ultimii 4 ani cresterea numarului de carduri de credit a fost de 547.849, potrivit statisticilor BNR la finele lunii decembrie 2019.
Astfel, la sfarsitul anului trecut, din cele peste 18 milioane de carduri aflate in circulatie, emise de bancile din Romania, ponderea cardurilor de credit era de 16,5% (peste 3 milioane de carduri), ceea ce indica un potential mare pentru utilizarea informata a acestor instrumente de plata. Romania are mai putin de un card bancar/ cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, situatie... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 10:54
Pasionatii jocurilor de noroc din Marea Britanie nu vor mai putea sa-si utilizeze cardurile de credit pentru a face pariuri, potrivit unor noi reguli destinate sa-i impiedice pe consumatori sa acumuleze datorii prea mari.
Autoritatea care reglementeaza industria jocurilor de noroc din Marea Britanie a anuntat marti ca interdictia, care va intra in vigoare in data de 14 aprilie, se aplica tuturor produselor de jocuri de noroc online si offline, exceptand biletele de loterie vandute direct.
Studiile efectuate de Gambling Commission arata ca 22% din jucatorii online care utilizeaza cardurile de credit sunt persoane care au probleme legate de jocurile de noroc.
"Jocurile cu utilizarea cardurilor de credit pot duce la prejudicii financiare semnificative. Interdictia pe care am anuntat-o astazi ar trebui sa reduca riscul de prejudicii pentru consumatorii care joaca cu bani pe care nu ii au", a declarat directorul general de la Gambling Commission, Neil McArthur.
Anuntul autoritatilor britanice a provocat imediat o scadere a actiunilor companiilor de jocuri de noroc. De exemplu, titlurile 888 Holdings inregistrau un declin de 3,5%, in timp ce cotatia actiunilor companiei William Hill era in scadere cu 2,5%.
Gambling Commission estimeaza ca din cei aproximativ 24 de persoane adulte pasionate de jocuri de noroc in Marea Britanie, aproximativ 10,5 milioane joaca online.
De asemenea, Asociatia U.K. Finance sustine ca aproximativ 800.000 de britanici utilizeaza... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 11:45
Apple, a doua cea mai valoroasa companie tehnologica din lume, a lansat luni propriul sau card de credit - Apple Card, care va fi atat pe iPhone, cat si o versiune fizica, versiune care va fi comercializata in SUA vara aceasta, dar si un nou un serviciu de TV si video streaming, Apple TV+, transmit Reuters si BBC.
Versiunea iPhone include o reducere de 2% la fiecare achizitie, costuri aditionale, taxe anuale sau internationale. Cardul a fost creat cu ajutorul Goldman Sachs si MasterCard. Versiunea fizica a cardului este facuta din titaniu si nu are inscrise cifre sau spatiu pentru semnatura.
Apple TV+ va transmite show-uri de televiziune si filme - produse atat de Apple, cat si de alti creatori - catre cei 1,4 de utilizatori de gadgeturi Apple din intreaga lume.
Lansarea este vazuta ca un prim pas in incercarea de a concura liderii segmentului de video streaming, Netflix si Amazon.
Noile servicii au fost prezentate la sediul general de la Cupertino, California, si vin pe fondul incetinirii vanzarilor de telefoane iPhone.
O serie de celebritati de la Hollywood, precum Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Steve Carell, Jason Momoa, Alfred Woodard, Kumail Nanjiani au participat la prezentarea noului serviciu de televiziune si filme al Apple pentru a-si anunta propriile lor show-uri.
Pentru prima data, aplicatia va fi disponibila si pe dispozitivele rivale, ajungand la telefoanele si televizoarele inteligente Samsung, LG, Sony... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 10:07
Atat cardul de credit, cat si overdraftul (descoperitul de cont) ofera clientului o linie de finantare permanenta, de care se poate folosi pentru perioade scurte de timp, in functie de nevoile pe care le are.
Destinatia finantarii atasate produsului:
- overdraftul este o finantare cu destinatie neprecizata, care poate fi folosita atat pentru retrageri cash de la ATM sau de la banca, cat si pentru plata cumparaturilor direct in magazin;
- cardul de credit este un produs destinat aproape exclusiv cumparaturilor in magazin (bancile penalizand cu comisioane foarte ridicate retragerile de numerar de la ATM-uri).
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 10:51
Codul PIN al cardului bancar este important deoarece de complexitatea lui depind uneori banii nostri. Unele combinatii de numere sunt mai bune, altele nu sunt deloc binevenite, sustin specialistii in domeniu.
Exista 10.000 de combinatii posibile de cifre care pot alcatui un cod PIN al cardului tau. Totusi, statisticile arata ca 11% dintre codurile PIN sunt formate din nefericita combinatie 1234, scrie Huffington Post.
Iata care sunt primele 10 cele mai intalnite (si mai vulnerabile) dintre acestea:
1234
1111
0000
1212
7777
1004
2000
4444
2222
6969
Cititi mai multe despre Ai banii de pe card in siguranta? Depinde de codul PIN pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 16:22
Romanii cu restante la credite se pot regasi pe doua "liste negre", Biroul de Credit si Centrala Riscului de Credit.
Cele doua sunt foarte diferite, dar prezenta pe oricare inseamna ca veti avea mari dificultati in a accesa noi credite sau nu veti putea deloc sa faceti acest lucru, in functie de gravitatea motivului pentru care banca a raportat datele dumneavoastra.
Biroul de Credit
Biroul de Credit este o companie privata, ce are drept actionari 25 de banci din Romania. Aici pot fi raportate doar datele despre persoanele fizice. Aici ajungeti daca aveti restante neplatite de 30 de zile sau daca ati comis o infractiune sau contraventie pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva sau irevocabila.
Citeste mai multe despre Cum ajungeti sa nu mai puteti lua credit pe Ziare.com. mai mult
Luni, 06 Mai 2013, ora 09:24
OTP Bank a lansat un card de credit care permite plata sumelor cheltuite la orice comerciant acceptator de plata electronica in sase rate egale, fara dobanda, dar pentru care se aplica o dobanda de 26% in cazul in care ratele nu sunt achitate pana pe 25 ale fiecarei luni.
Cardul are un comision de emitere de 40 de lei si un comision de administrare de 5 lei/luna.
Suma care poate fi accesata va fi limitata la de trei ori veniturile clientului, iar in cazul retragerilor de la bancomat aceasta va reprezenta doar 50% din valoarea maxima admisa. Banca descurajeaza retragerile de pe cardul de credit si aplica un comision de 1% la fiecare retragere, precum si dobanda de 26% din ziua urmatoare operatiunii.
"Daca esti un om calculat si folosesti acest produs ca pe o linie de credit, ca pe o sursa de bani in cazuri de nevoie, si poti sa-ti achiti ratele la timp, atunci acest produs este foarte avantajos", a declarat Adrian Chichita, Director Carduri, OTP Bank Romania.
Cardul poate fi utilizat la orice comerciant din tara si strainatate, inclusiv pentru plata facturilor, iar cursul de schimb pentru tranzactiile in valuta este cursul practicat de OTP Bank, nu cursul procesatorilor.
Oficialul bancii recunoaste insa ca datele disponibile in piata releva ca numai 20-30% dintre clientii bancilor reusesc sa achite la timp ratele pentru sumele utilizate de pe cardurile de credit, restul platind dobanzi inalte pentru sumele nerambursate.
"E un produs capcana doar pentru cei... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 16:58
Google isi va lansa primul sau card de credit fizic, Google Wallet Card, care va fi sincronizat cu toate conturile conectate, in prealabil, la serviciul Wallet.
Acest card va putea fi utilizat in toate circumstantele in care cardurile de credit obisnuite sunt acceptate, anunta Cnet.
Informatiile se bazeaza pe mai multe capturi de ecran furnizate de Android Police, ce prezinta noua aplicatie prin care acest card poate fi solicitat de la Google.
Aplicatia sugereaza chiar ca utilizatorul sau poate pastra doar acest card asupra sa, lasandu-si obisnuitul portofel acasa.
Cardul va include si alte facilitati, printre care posibilitatea de a accesa oferte speciale sau de a transfera bani intre doi utilizatori, precum si validarea sa la utilizarea mijloacelor de transport in comun.
Google a lansat serviciul Google Wallet in toamna anului trecut, insa acesta nu s-a bucurat de un succes imediat. In august, compania a lansat versiunea pentru cloud a serviciului pentru cardurile Visa, MasterCard, American Express si Discover mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 15:39
Startup-ul de plati Wallaby Financial vrea sa lanseze un dispozitiv care sa contina mai multe carduri de credit. Unificarea acestora are ca motiv o mai buna administrare a lor si consolidarea sistemului de puncte de recompensa.
Multe persoane folosesc mai multe carduri de credit prin care se ofera recompense, precum puncte pentru liniile aeriene sau pentru hotel, care sunt folosite in momentul in care se cumpara diverse obiecte. Cu atat de multe alegeri si recompense care se schimba frecvent, poate sa fie debusolant pentru un utilizator sa isi dea seama ce card sa aleaga, conform Technology Review.
Matthew Goldman, fondatorul si directorul Wallaby Financial, a initiat un sistem prin care toate cardurile de credit sunt conectate prin intermediul unui dispozitiv, in schimbul achitarii unei taxe. Compania mizeaza pe faptul ca imbunatatirea sistemului de carduri de credit existent va usura si ii va atrage pe oameni, mai mult decat noile tehnologii de plata, inclusiv cele care se bazeaza pe chipuri de incorporate in telefoane, care functioneaza pe un camp de comunicatii apropiat.
Cei care doresc sa beneficieze de serviciile Wallaby Financial, trebuie sa ii ofere companiei informatii despre cardurile lor de credit, iar aceasta le trimite o bucata de pastic pe care clientii o vor folosi in schimbul celorlalte carduri. In momentul in care se plateste cu cardul Wallaby, serviciul acestuia foloseste algoritmi pentru a decide ce card din structura sa va plati serviciul... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 18:58