2021 va veni cu noi scumpiri pentru toate produsele aflate la raft, dupa ce statul roman a anuntat noi majorari la accizele pentru combustibili.
O scumpire a litrului de benzina sau motorina, chiar si cu 5 sau 6 bani, se va vedea in preturile de achizitie de care romanii se vor lovi, avertizeaza atat transportatorii rutieri din Romania cat si specialistii in economie.
"Majorarea accizei la motorina se va vedea in cresterea pretului produselor la raft, intrucat transportatorii rutieri vor trebui sa-si renegocieze contractele pentru a include aceasta majorare in tarifele de transport. Pentru firmele de transport rutier este vital ca statul sa returneze la timp taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru a nu presiune pe fluxul de bani, atat pentru transportatorii rutieri straini, cat si pentru cei romani care solicita rambursarea", ne-au declarat reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Preturi mai mari, calitate indoielnica
De aceeasi parere este si economistul Mircea Cosea care spune ca aceasta majorare va avea un efect in lant pe segmentul de consum, dar cu toate acestea, majorarea accizei era necesara din punct de vedere al economiei per ansamblu.
"O majorare a accizei inseamna mai multi bani la bugetul de stat care, in momentul de fata, are nevoie de resurse financiare, avand in vedere cheltuielile cu care se confrunta. Iar aceasta majorare va da un efect de scumpiri care se traduce mai departe prin si mai multi bani... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 00:02
Consumul de carburanti va scadea in acest an cu 10%, ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar cererea nu va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie mai devreme de anul 2022, a afirmat, miercuri, Radu Caprau, directorul de Downstream Oil al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa.
"In trimestrul al doilea, cererea de produse petroliere a fost puternic afectata, ceea ce se va reflecta in scaderi pe tot anul, chiar daca vedem o tendinta de recuperare in aceasta perioada, mai buna decat am estimat initial. Credem ca rezultatele pe acest an vor fi cu aproximativ 10% mai mici decat in 2019, in ceea ce priveste cererea de carburanti", a spus Caprau.
Intrebat despre momentul la care piata va reveni la nivelurile de dinainte, el a aratat ca acest lucru nu se va intampla mai devreme de anul 2022.
Potrivit raportului din primul semestru al companiei, remis miercuri, in prima jumatate a acestui an cererea de carburanti pe segmentul de retail (populatie) a scazut cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cea mai puternica scadere a fost in trimestrul al doilea al anului, respectiv 25% fata de trimestrul al doilea din 2019.
OMV Petrom a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 867 milioane de lei, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din vanzari au fost de 10,069 miliarde de lei, in scadere cu 11%. ...citeste mai departe despre "Directorul OMV Petrom: In contextul pandemiei, consumul de carburanti va scadea in... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:32
Situatia de pe piata petrolului a fost foarte volatila in ultimele saptamani, atitudinea investitorilor schimbandu-se radical pe perioade foarte scurte de timp. Pentru a ne face o idee despre amplitudinea situatiei, distanta dintre maximul atins pe 9 aprilie si minimul sesiunii de luni a fost de peste 22%, se arata intr-o analiza a casei de brokeraj XTB Romania.
"Totusi, aceasta depreciere rapida nu a reprezentat altceva decat o trezire la realitate pentru investitori. Inainte de anuntarea acordului, petrolul s-a apreciat cu aproximativ 8%, dar aceasta secventa pozitiva nu a fost durabila, materia prima pierzand tot terenul castigat anterior odata cu prezentarea detaliilor acordului OPEC +", explica Radu Puiu, Research Analyst, XTB Romania.
Pe scurt, intelegerea prevede reducerea productiei de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi in mai si iunie, adica aproximativ 10% din oferta globala, ceea ce reprezinta o valoare record.
Apoi, volumul reducerilor va fi treptat temperat pana in aprilie 2022. Oficialii gruparii au sustinut ca masurile luate ar putea fi si mai ample, vizand reduceri de aproximativ 20 de milioane de barili pe zi (incluzand reducerile suplimentare din partea statelor G20 si majorarea rezervelor strategice).
Un astfel de scenariu este de inteles, daca avem in vedere ca estimarile indica o posibila reducere a cererii cu 30 de milioane de barili pe zi in aprilie.
Printre masurile suplimentare vizate de catre OPEC se numara si sperantele ca... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 17:42
Romania are cei mai ieftini carburanti din intreaga UE, dupa ce petrolul s-a ieftinit in contextul scaderii cererii din cauza crizei provocate de COVID-19 si de razboiul preturilor care are loc pe piata titeiului.
Potrivit statisticii Oil Bulletin publicata de Comisia Europeana pe 16 martie, in tara noastra, un litru de benzina costa, in medie, sub un euro (mai exact, 0,981 euro), iar un litru de motorina - 1,015 euro.
Imediat dupa noi se afla Ungaria (1,017 euro/litrul de benzina, respectiv 1,044 euro/litrul de motorina), Bulgaria (1,059 euro/litrul de benzina, respectiv 1,058 euro/litrul de motorina) si Polonia (1,046 euro/litrul de benzina, respectiv 1,070 euro/litrul de motorina).
Cei mai scumpi carburanti se gasesc in Olanda (1,551 euro/litrul de benzina, respectiv 1,244 euro/litrul de motorina), Grecia (1,50 euro/litrul de benzina, respectiv 1,26 euro/litrul de motorina) si Italia (1,496 euro/litrul de benzina, respectiv 1,389 euro/litrul de motorina). Suedia are cea mai scumpa motorina - 1,399 euro/litru, iar un litru de benzina costa 1,330 euro/litru.
Afla mai multe AICI despre cauzele ieftinirii carburantilor din ultima vreme
Benzina si motorina, sub 5 lei/litru. Cu cat s-au ieftinit carburantii comparativ cu inceputul anului. Cat costa un plin
Am comparat preturile la cateva statii de alimentare practicate pe 2 ianuarie si pe 19 martie, pentru a vedea cu cati bani scoatem mai putin din portofel.
Astfel, la statia Petrom din zona bulevardului... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 00:00
In vreme ce coronavirusul afecteaza cererea mondiala de petrol, Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor, astfel ca "aurul negru" s-a ieftinit masiv in ultima vreme. Iar acest lucru se reflecta si la pompa.
Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, a debutat in forta in 2020, cotatia ajungand pe 6 ianuarie aproape de 70 de dolari pe baril.
Ulterior, insa, aceasta a scazut treptat pana aproape de 50 de dolari pe baril, la finalul lunii februarie.
Dar iata ca luni dimineata, 9 martie, pretul s-a prabusit, dupa cum arata statisticile publicate de Markets Insider.
Scaderea a fost de aproximativ 30%, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca a redus pretul oficial de vanzare al petrolului sau. De asemenea, oficialii acestei tari au dezvaluit ca intentioneaza sa majoreze semnificativ productia de titei luna viitoare, declansand practic un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.
Cotatiile futures pentru titeiul Brent au scazut cu 12,23 dolari, adica cu 27%, pana la 33,04 dolari per baril, luni, in jurul orei 05:52 GMT, dupa ce anterior a coborat pana la 31,02 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din februarie 2016.
"Arata ca o cursa in jos pentru a obtine comenzi", sustine Jonathan Barratt, director de investitii la Probis Securities in Sydney.
Piata aurului negrului a fost afectata de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic pretul titeiului, adoptand o strategie de... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 08:10
Reducerea accizelor cu 32 bani/litru (inclusiv TVA), aplicata de la 1 ianuarie 2020, atat pentru benzina, cat si pentru motorina, s-a transmis integral in pretul carburantilor la pompa, sustin reprezentantii Consiliului Concurentei, in urma monitorizarii realizate prin intermediul platformei "Monitorul Preturilor".
Potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES, autoritatea de concurenta a constatat ca preturile carburantilor s-au mentinut relativ constante la sfarsitul anului trecut, in perioada de la anuntul privind reducerea accizelor si pana la implementarea masurii, neinregistrandu-se o tendinta de majorare a acestora.
Toate cele sase mari companii distribuitoare de carburanti la nivel national au redus preturile cu cel putin 32 de bani/litru, chiar daca unele dintre ele au modificat preturile in doua etape si/sau cu o usoara intarziere.
Astfel, din datele existente pe platforma Monitorul Preturilor, reiese ca OMV, Petrom, Rompetrol si Lukoil au scazut preturile la pompa cu intreaga valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, atat pentru benzina, cat si pentru motorina.
MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decat cele rezultate din reducerea accizelor: pentru benzina, 36% din statii au scazut preturile cu 32 bani/litru, restul aplicand reduceri intre 34-42 bani/litru, in timp ce pentru motorina 43% din statii au scazut preturile cu 32 bani, restul aplicand reduceri intre 34-40 bani/litru.
In reteaua Gazprom, preturile carburantilor au... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 14:08
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, afirma, miercuri, ca eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa si, "pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii", precizeaza ca Ministerul a recalculat nivelul accizei, in functie de legea promulgata si de Codul fiscal, care actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum.
"Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mintit). Eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa", a scris, miercuri, Florin Citu pe Facebook.
Ministrul a facut o serie de precizari, "pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii".
"Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din Codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS", a precizat Citu.
Acesta a postat si doua fotografii care arata preturile carburantilor la diferite pompe.
Ministerul Finantelor a decis marti sa majoreze accizele la carburanti, care intrasera in vigoare cu numai o zi inainte, in urma promulgarii de catre presedintele Iohannis si publicarii in Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei.
Astfel, Finantele au decis, marti, la ora 19, ca ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuata de Parlament este prea mare, dar si ca nivelul minim al accizelor din UE este prea mic,... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 15:45
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este eliminata supra-acciza la carburanti de la 1 ianuarie 2020. Pretul carburantilor ar putea scadea in prima zi a anului cu 45 bani pe litru.
Nivelul accizelor pentru 1 ianuarie va scadea de la 2.116,09 lei/1000 litri la 1.656 lei/1000 litri la benzina si de la 1.967,99 lei/1000 l la 1.518 lei/1.000 l la motorina.
In cazul in care companiile petroliere vor transfera aceasta scadere si la pompa, preturile ar putea scadea pentru soferi cu circa 45 bani pe litru.
La inceputul lunii decembrie, premierul Ludovic Orban a afirmat ca, odata cu eliminarea supraaccizei la carburanti, va creste consumul si se va reduce inflatia.
In plus, Orban spune ca va fi "atacata hotarat" evaziunea fiscala din domeniul produselor petroliere pentru a creste colectarea la buget. ...citeste mai departe despre "Supraacciza la carburanti, eliminata de la 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Decembrie 2019, ora 10:40
Camera Deputatilor vrea sa achizitioneze, prin licitatie deschisa, carburanti auto pentru anul urmator in valoare de peste doua milioane lei fara TVA, potrivit unui anunt publicat pe platforma SICAP. Termenul limita pentru primirea ofertelor este 13 ianuarie 2020.
Conform anuntului, parcul auto al Camerei Deputatilor are in componenta 174 de autovehicule de diferite tipuri care au motoare pe benzina si motorina. Prin urmare, este necesara furnizarea de carburanti auto pentru anul viitor, achizitia fiind in valoare de 2.101.680 lei, fara TVA.
"Informatii despre contextul care a determinat achizitionarea produselor. Structura parcului auto al Camerei Deputatilor cuprinde 174 autovehicule de diferite tipuri, echipate cu motoare atat pe benzina cat si pe motorina.
In anul 2020 pentru a utiliza autovehiculele, este necesar a se achizitiona combustibili auto alimentati pe baza de carduri care sa permita alimentarea autovehiculelor din dotarea Camerei Deputatilor la statiile de distributie ale furnizorului, functie de motorizare, cu: benzina fara plumb toate sortimentele (cod CPV 09132100-4); motorina toate sortimentele (cod CPV 09134200-9); - ad blue toate sortimentele (cod CPV 24957000-7)", potrivit caietului de sarcini din anuntul in SICAP.
Autovehiculele sunt folosite la protocol, transport persoane sau transport marfa in toata tara, precum si in ingrijirea spatiilor verzi si deszaperire. Prin urmare este necesara alimentarea acestora cu carburanti.... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 14:40