Deficitul contului curent al balantei de plati pe anul 2015 s-a majorat de 2,5 ori fata de anul anterior, de la 686 milioane euro pana la 1,758 miliarde euro sau circa 1,1% din PIB.
Datele BNR au consemnat aproape o dublare atat a deficitului balantei comerciale, cat si a minusului consemnat pe segmentul veniturilor primare, dar si o crestere de circa 70% a excedentului pe partea de venituri secundare.
Pe partea de bunuri materiale, deficitul s-a majorat cu aproape un miliard si jumatate de euro, fapt ce a contat in proportie de 133% (!) la inrautatirea soldului general al balantei de plati.
Din fericire, sectorul transporturilor a venit sa compenseze cu peste 600 de milioane de euro aceasta influenta si a ajuns sa constituie un atu puternic in balanta de plati (sold pozitiv de circa 3,4 miliarde euro adica peste 2% din PIB).
Venituri primare includ venituri din munca, venituri din investitii in active financiare (investitii directe, de portofoliu si alte investitii) si ...citeste mai departe despre "Deficitul de cont curent a crescut de 2 ori jumate: Diaspora ne-a salvat de mai rau" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 08:18
In afara tarii, lucreaza 2,9 milioane de romani. Ei au economisit zece miliarde de euro pe care ii tin in bancile din tarile in care se afla acum. In felul acesta, se pierd resurse financiare si se risipeste un potential important de forta de munca. Un studiu realizat, recent, de catre Fundatia Soros din Romania scoate in evidenta cateva adevaruri spectaculoase.Primul, si cel mai important, este numarul romanilor aflati la munca in strainatate. Cifra la care ajunge studiul este de 2,9 milioane de romani. Este, fara indoiala, un numar impresionant.
Niciodata guvernul nu a vorbit oficial despre numarul muncitorilor aflati in afara tarii, dintr-un motiv cat se poate de simplu.
In fapt, plecarea romanilor la munca in strainatate releva precaritatea economiei romanesti. Cand exista aproape trei milioane de oameni care au plecat din tara pentru a lucra in lume inseamna cel putin doua sensibilitati ale economiei romanesti.
Prima arata cat de periferica este economia romaneasca si cat de putin ofera ea sanse cetatenilor romani.
A doua se refera la felul in care sunt distorsionate datele economice din Romania de catre aceasta realitate. Ganditi-va, numai: daca acesti trei milioane de oameni s-ar afla in tara, care ar fi rata somajului?
Din trei milioane de oameni, o parte ar lucra, o alta ar depasi perioada de somaj, dar cei mai multi ar fi in somaj.
Cifra de astazi a somajului ar fi, probabil, dubla. In plus, trei milioane de oameni reprezinta un procent important din... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 23:59
Numarul romanilor care au plecat sa munceasca in strainatate in primele sase luni ale anului a scazut la 72.000 de la 250.000, in aceeasi perioada a anului 2008. Acelasi lucru se intampla si cu banii trimisi de ei in tara, sumele fiind cu cateva miliarde de euro mai mici decat in urma cu doi ani. Chiar daca piata muncii din Europa a fost afectata de criza, romanii continua sa isi caute un loc de munca in strainatate. Motivul principal: s-au saturat de salariile si datoriile din Romania si vor stabilitate.In urma cu cativa ani, romanii din strainatate depaseau toate asteptarile si recordurile cu banii pe care ii trimiteau familiei. Sumele erau atat de mari incat ajutau si moneda nationala sa se intareasca in raport cu euro.Intr-o singura luna, in decembrie 2007, au intrat in tara peste un miliard de dolari. Criza din Europa a facut, insa, ca banii trimisi rudelor ramase in tara sa ajunga, in tot anul, la trei miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Eurostat. Sunt in continuare foarte multi bani, tara noastra fiind intrecuta la acest capitol doar de Spania, cu 4,82 miliarde de euro.Cea mai mare suma a fost trimisa in tara de catre cetatenii romani din spatiul comunitar - 2,66 miliarde - in timp ce din afara UE au venit 358 milioane de euro."E mare de tot scaderea. Si in strainatate s-au simtit efectele crizei, dar locuri de munca sunt inca foarte multe", a declarat pentru Ziare.com Calin Stefanescu, directorul site-ului de recrutare Tjobs.ro."Marea... mai mult
Vineri, 30 Iulie 2010, ora 09:13
Rata ridicata a somajului in Spania si conditiile meteo nefavorabile au redus oportunitatile de lucru pentru sezonierii provenind din Romania, Maroc si vestul Africii, informeaza editia online a ziarului britanic The Guardian, notand ca cei care gasesc de lucru nu au conditii foarte bune, informeaza Mediafax. In urma cu doi ani, in incercarea de limitare a imigratiei, Spania a redus numarul contractelor temporare de lucru. Drept consecinta, spre exemplu, regiunea Huelva (sud-est) continua sa atraga sezonieri, dar numarul acestora a scazut de la 16.500 in 2009 la 4.500 anul acesta.
In plus, Spania nu prea mai atrage imigranti din cauza ratei ridicate a somajului, care a atins nivelul de 20 la suta. Aproximativ 100.000 de latino-americani au revenit in tarile de origine in 2009, iar numarul imigrantilor din Spania este in prezent de 5,7 milioane (12 la suta).
O alta tendinta este ca insisi spaniolii au inceput sa caute de lucru in strainatate din cauza situatiei economice instabile. Viorica M., o romanca angajata sezonier in Spania, afirma ca toate companiile au inceput sa incalce legislatia muncii, in principal prin faptul ca au contracte scrise doar in spaniola si impun o perioada de proba de doua saptamani inainte de angajare.
Compania Bionest, care detine cele mai mari sere de capsuni din Andalucia, si-a redus cu mult numarul angajatilor, mai ales ca vremea nefavorabila de anul acesta nu a favorizat acumularea unor recolte prea mari.
Potrivit The Guardian, pe... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 23:57
Romanii sunt in UE cel mai mare grup de emigranti provenind dintr-un stat european, numarul lor ajungand la 1.677.000, dintre care 734.800 in Spania, 625.300 in Italia si 65.000 in Ungaria, dar tara noastra gazduieste cei mai putini straini, numai 26.000, potrivit datelor Eurostat pentru 2008.In 2008, 37% dintre strainii care locuiau in Uniunea Europeana erau cetateni al unui alt stat membru, se arata in datele publicate de Eurostat. Cel mai mare grup provenea din Romania, cu aproximativ 1,7 milioane, ceea ce reprezinta 15% din totalul cetatenilor straini provenind din alt stat membru al UE.
Romania este urmata de Italia, de unde au emigrat 1,3 milioane de cetateni, adica 11% din totalul strainilor cetateni europeni. Pe locul al treilea se afla Polonia cu 1,2 milioane de cetateni.
Cel mai mare numar de emigranti din afara UE proveneau din Turcia (2,4 milioane), Maroc (1,7 milioane) si Albania (un milion).
Potrivit statisticilor citate, romanii reprezinta cele mai mari grupuri de emigranti din Spania (734.800), Italia (625.300) si Ungaria (65.000). Pe de alta parte, Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste proportia cetatenilor straini gazduiti.
Astfel, mai putin de 0,1% din populatia totala era constituita in 2008 de cetateni straini. Mai exact, potrivit datelor Eurostat, in Romania traiau 6.000 de cetateni provenind din alte tari membre UE, si alti 20.000 provenind din tari aflate in afara Uniunii, ajungandu-se la un total de numai 26.000 de cetateni straini.... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 22:54
Banii trimisi in tara de catre capsunari au depasit, ca valoare, de trei ori nivelul investitiilor straine. In conditiile in care absorbtia fondurilor europene a fost aproape 0, romanii plecati la munca in strainatate sunt cel mai important ajutor economic extern, din ultimele 3 luni.
Concediile de vara au adus romanii inapoi in tara si au crescut astfel si valuta adusa de acestia, cu 10% fata de nivelul la care se stabilizase in precedentele trei luni. In primele sapte luni din acest an, capsunarii au trimis acasa 2,46 miliarde euro, cu o treime mai putin decat anul trecut, in timp ce valoarea investitiilor straine directe a coborat in iulie la numai 103 milioane euro, scrie Romania Libera.
Fondurile europene, le avem dar nu prea
In primele sapte luni ale anului, Romania a atras numai 1,275 miliarde euro din fonduri europene, jumatate din valuta adusa de capsunari. Situatia este mai proasta decat cea mai pesimista estimare a BNR, dupa cum recunostea saptamana trecuta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Aceasta situatie este surprinzatoare, in conditiile in care s-au aprobat proiecte de peste 4 miliarde de euro, conform declaratiilor lui Bogdan Dragoi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor.
Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu crede ca pentru aceasta situatie sunt vinovati cei de la Finante care nu au demarat niciun proiect mare, care ar fi atras si alte finantari. "N-au demarat nici un proiect de anvergura. Vor atrage foarte putin din ce aveau disponibil... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2009, ora 12:20
Cursele operatorilor aerieni low-cost dinspre Spania inregistreaza un grad de ocupare de aproape 85%, in conditiile in care o parte dintre romanii care lucrau in agricultura se intorc temporar in tara, dupa ce sezonul culesului de capsuni s-a incheiat.
Desi contextul actual provoaca pierderi semnificative in transporturi, operatorii aerieni low-cost se apropie de tintele de afaceri stabilite, inregistrand un grad de ocupare de aproape aproape 85% pe cursele din Spania.
Cea mai mare companie low-cost, Blue Air, care opereaza destinatiile Malaga (oras din regiunea Andalucia, in care sunt cele mai multe ferme in care muncesc romani), Barcelona, Valencia si Madrid, asteapta un grad de ocupare de 83% in luna iunie pe ruta Bucuresti-Malaga, cand romanii vor incepe sa se intoarca in Peninsula Iberica.
Gradul de ocupare al curselor low-cost poate fi dublu comparativ cu cel inregistrat de operatorii de linie regulata. Astfel, daca Blue Air a avut in primele luni ale anului un grad de ocupare de 70%, Tarom a incheiat primele patru luni cu un grad de ocupare de 48%, potrivit Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).
Potrivit estimarilor, numai in primul trimestru s-au intors in tara, apeland la cursele low-cost, aproximativ 65.000 de romani. mai mult
Marti, 16 Iunie 2009, ora 10:46
Romania a depins in ultimii ani din ce in ce mai mult de banii trimisi acasa de cei plecati sa lucreze peste granita.Anul trecut, de exemplu, romanii din strainatate au trimis acasa circa 8,7 miliarde de euro, in crestere cu 22% fata de cifra de 7,16 miliarde de euro din 2007, conform datelor BNR.
La nivel individual, scaderea echivaleaza cu 30-50 de euro mai putin pe fiecare mandat de trimitere a banilor catre rudele de acasa, luand in considerare numai sumele trimise, deci fara a lua in calcul faptul ca din ce in ce mai putini romani de peste granita mai trimit bani acasa.
"In 2009, comparativ cu 2008, se inregistreaza o scadere de circa 10-15 % a mediei de transfer. In 2008 mediile de transfer erau de circa 380 euro pentru Italia si de circa 360 euro pentru cele trimise din Spania", a declarat Adrian Vladimir Ciorcasel, director general al companiei de transferuri de bani Smith&Smith.
Starea proasta in care se afla cele doua mari economii europene ne va afecta vizibil, cele doua state fiind responsabile pentru pana la 90% din totalul banilor trimisi acasa de muncitorii plecati in strainatate.
"Daca vorbim despre culoarul etnic spre Romania, transferurile transfrontaliere din Italia si Spania reprezinta, cumulat, circa 85-90% (47-50% Italia si 38-40% Spania).
Restul de 10-15% reprezinta tranzactii din Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru, Israel, Portugalia, Franta, Belgia - state in care se regasesc cetateni romani ce fac parte din "diaspora economica", spune... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2009, ora 00:51