Bancile ar putea relua activitatea de creditare din nevoia de a realiza profit, intrucat resursele potentiale s-au ingustat, cu toate dificultatile si riscurile existente in piata, in special pe zona IMM-urilor, unde firmele sunt subcapitalizate, care ar putea fi sustinute de politici publice.
"Premisa reala a curateniei in bilanturile bancilor (prin scoaterea creditelor neperformante provizionate din bilant - n.r.) va fi data de presiunea economiei reale, nu neaparat o presiune a cererii de credite (...), cat nevoia bancilor de a face profit. Resursele potentiale de profit ale bancilor s-au ingustat, cel putin zona de trezorerie e mult mai putin usor de folosit decat a fost in perioadele anterioare, randamentele tuturor titlurilor imaginabile au scazut semnificativ in acesti ani si atunci evident e posibil ca bancile sa se intoarca catre activitatea traditionala de banking, care e aceea de acordare de credite pe baza depozitelor atrase si sa incerce sa obtina profitul de acolo", a declarat marti viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
El a aratat ca reluarea activitatii de creditare va fi insotita de dificultati, asumare de riscuri, provocarea lipsei de capitalizare a companiilor din Romania, dar si de "sansa pe care o avem de derulare a unor politici publice".
BNR are in plan reducerea rezervelor minime obligatorii
Intrebat daca banca centrala va mai reduce nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), el a precizat ca BNR are aceasta intentie pe termen scurt si... mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 13:17
Horia Ciorcila a fost reconfirmat in pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, dupa ce actionarii i-au reales, marti, pe cinci dintre membrii CA si au votat numirea a doi noi membri, odata cu aprobarea capitalizarii profitului din 2013 si a bugetului pe acest an.
Actionarii au aprobat un nou mandat in CA pentru Horia Ciorcila, ales ulterior presedinte CA, Roberto Marco Marzanati - vicepresedinte, Radu Palagheanu - membru, Costel Ceocea - membru si Vasile Puscas - membru si au numit doi noi membri - Thomas Grasse (Bankakademie Frankfurt - Business School of Finance and Management - Bachelor in Banking) si Ivo Gueroguiev (master of science in International Business - University of National and World Economy, MBA - University of Alberta).
A mai candidat pentru o pozitie de membru si Carmen Retegan, care a facut parte din Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) din 2010 pana in prezent.
La AGA de marti, actionarii bancii au aprobat majorarea capitalului social cu 352,7 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul inregistrat pentru 2013, precum si un nou program de rascumparare de actiuni, vizand 0,77% din titluri.
Banca a inregistrat anul trecut un profit net de 374,9 milioane de lei.
Capitalul social al bancii va creste de la 2,206 miliarde lei la 2,55 miliarde lei.
Institutia de credit a optat si in anii trecuti pentru capitalizarea unei parti din profitul inregistrat in... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 08:45
Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru primul semestru un profit net de 180,19 milioane lei (41 milioane euro), nivel similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2% fata de finalul anului trecut, la 30,12 miliarde lei.
Pentru primele sase luni din 2012, banca a raportat un profit net de 179,6 milioane lei (40,9 milioane euro), iar in primul trimestru din acest an profitul s-a situat la 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro).
Profitul brut a urcat la 209,42 milioane lei (47,68 milioane euro), de la 193,22 milioane lei in primul semestru al anului trecut, potrivit unui comunicat al bancii.
Cresterea activelor cu 2% fata de finele anului trecut a fost determinata in special de investitiile in active disponibile pentru vanzare, care s-au majorat cu 19%, la 7,76 miliarde lei.
"Primul semestru a fost pentru Banca Transilvania conform cu estimarile noastre de la inceputul anului si suntem increzatori ca vom realiza bugetul asumat fata de actionari, pentru 2013. Am reusit sa realizam un profit substantial, desi contextul economic ramane dificil. Vom continua sa fim activi pe piata, sa optimizam modelul nostru de business si, in acelasi timp, sa contribuim la revenirea economiei romanesti", a declarat, in comunicat, presedintele CA al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila.
Veniturile operationale ale Bancii Transilvania s-au pastrat la aproximativ acelasi nivel din primele sase luni ale anului trecut, 733,55 milioane lei.... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 09:52
CEC Bank si-a majorat capitalul social cu circa 32,5 milioane lei, prin capitalizarea profitului obtinut in anul 2012, potrivit unui comunicat de presa remis Agerpres.
Fata de valoarea din 2006, in prezent capitalul social este mai mare cu 72,9%, depasind 1,124 miliarde lei. In 2006 si 2007 valoarea acestuia era de 650 milioane lei.
"Majorarea capitalului social al CEC Bank este necesara atat in contextul concurential actual, cat si prin prisma proiectelor viitoare de dezvoltare ale bancii", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele bancii.
Ordinul de majorare a capitalului a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 315/2013. Capitalul social al CEC Bank, subscris si varsat integral, a ajuns astfel la 1.124.443.300 lei, impartit in 11.244.433 actiuni nominative, cu o valoare nominala de 100 lei/actiune.
CEC Bank a inregistrat, in 2012, un profit brut de 33,5 milioane lei. Rata de solvabilitate la sfarsitul anului 2012 era la nivelul de 15,90%, peste reglementarile BNR in vigoare de minim 8% si peste media sistemului bancar de 14,64%, a precizat Ghetea.
CEC Bank are in prezent 984.000 de carduri de debit si de credit active si 3,3 milioane clienti persoane fizice si 147.000 de clienti persoane juridice. mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 10:27
Banca Transilvania (TLV) a avut anul trecut un profit net de 320,43 milioane lei, in crestere cu 40% fata de 2011, activele au urcat cu 15%, la 29,57 miliarde de lei, iar soldul provizioanelor cu 27%, a anuntat marti institutia de credit.
"Suntem multumiti de rezultatele financiare din anul care a trecut, mai ales ca au fost obtinute in pofida unei volatilitati pronuntate si a multiplelor incertitudini a mediului economic local si european. Cresterea numarului de clienti activi, corelata cu maxime istorice a numarului de operatiuni si a unor performante bune pe unele dintre liniile noastre de business, au dus la consolidarea puternica a pozitiei noastre pe piata.
Vom propune actionarilor nostri capitalizarea profitului obtinut pentru a putea continua cresterea bancii si sustinerea economiei", a declarat intr-un comunicat presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila.
El a adaugat ca in 2013 banca va viza in continuare optimizarea modelului de business, cresterea eficientei si controlul strict al riscurilor.
Profitul operational al Bancii Transilvania a urcat cu 9%, la 720,2 milioane lei, fata de 659 milioane lei in precedentul exercitiu financiar.
Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active, alte datorii si angajamente de creditare au fost de 379,4 milioane lei, comparativ cu 380,8 milioane lei in 2011. Cea mai mare parte a provizioanelor a fost pentru credite. Astfel, suma de anul trecut, de 368,1 milioane lei, a fost cu 13%... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 10:37
In plina criza, exista si companii care isi mentin profitul. Printre acestea se numara Petrom, cu un profit record in 2011, Romgaz Medias care a reusit sa doboare performanta inregistrata cu un an in urma si BRD, considerata cea mai profitabila banca din Romania.
Petrom, liderul pietei de produse petroliere si gaz in Romania
Petrom, cea mai mare companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, dupa capitalizare, a obtinut o performanta record, cu un profit de peste 887 de milioane de euro, cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania. Petrom a mai punctat la un capitol, cand a reusit sa obtina vanzari record de aproximativ 5,3 miliarde de euro.
In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 miliarde lei, mai mari cu 17%, potrivit datelor financiare raportate in standardele internationale de contabilitate - IFRS.
Investitiile Petrom s-ar putea ridica anul acesta la circa un miliard de euro, din care 70% in explorare si productie, programul de investitii urmand sa fie aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie, potrivit CEO-ului Petrom, Mariana Gheorghe.
Potrivit acesteia, Petrom a investit in ultimii sapte ani aproximativ 7,7 miliarde euro, circa 1,1 miliarde euro pe an, bani care au fost dirijati catre cele trei divizii Petrom.
Romgaz, cea mai profitabila companie controlata de statul roman
Romgaz... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 11:00
Conducerea BCR va recomanda actionarilor sa capitalizeze profitul obtinut de banca in 2010, asa cum a procedat si anul trecut, a declarat miercuri presedintele executiv al bancii, Dominic Bruynseels, transmite NewsIn. "Din perspectiva profitului foarte mic realizat potrivit RAS, cred ca vom recomanda retentia profitului, la fel ca anul trecut, si cred ca aceasta actiune va fi sustinuta de Banca Nationala", a spus Dominic Bruynseels.
Decizia privind capitalizarea profitului va fi luata de catre actionari, a mentionat oficialul BCR.
Intrebat despre listarea bancii, avind in vedere listarea Fondului Proprietatea, presedintele executiv a reamintit faptul ca lichiditatea Bursei nu este inca foarte mare pentru a sustine un astfel de emitent. "Cred ca este interesant ce s-a intamplat cu actiunile Fondului Proprietatea, o companie foarte mare recent listata la bursa. Au existat foarte multe speculatii potrivit carora pretul urma sa creasca spectaculos, dar, de fapt, actiunile s-au stabilizat la un pret usor sub cel de listare.
Nu cred ca exista suficienta lichiditate disponibila pe piata pentru actiuni mari. Cred ca problemele actuale din Orientul Mijlociu si emerging market vor face investitorii si mai precauti in a investi in actiuni mai degraba decat in obligatiuni", a spus Bruynseels.Grupul Banca Comerciala Romana a obtinut in 2010 un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 465 milioane lei (110,2 milioane euro), cu 46,7% mai mic decat in 2009. mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 23:06
Conducerea executiva a UniCredit Tiriac Bank vrea ca profitul obtinut in 2010 sa fie capitalizat, dar consiliul de supraveghere va decide daca va propune aceasta masura actionarilor, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al bancii, Rasvan Radu."UniCredit Tiriac Bank a incheiat anul trecut pe profit. Nu am discutat capitalizarea profitului din 2010 cu actionarii, in principiu am vrea sa realizam acest lucru, dar decizia de a propune aceasta masura actionarilor va fi luata de consiliul de supraveghere", a spus Radu.
El a mentionat ca banca este, din punctul de vedere al profitabilitatii, foarte aproape de scenariul pe care si l-a propus.
"Intr-adevar, veniturile sunt mai mici, dar am redus foarte mult si costurile.
Tocmai datorita costurilor reduse din acest moment exista o oportunitate de crestere, data si de faptul ca multi dintre competitorii nostri nu mai au puterea sa creasca si de aceea vrem sa ocupam noi acest spatiu", a continuat seful UniCredit Tiriac Bank.
UniCredit Tiriac Bank a devenit operationala in 2007, dupa finalizarea procesului de fuziune intre HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania, iar in urmatorii ani profitul a fost in mod constant reinvestit.
Oficiali ai grupului italian UniCredit au aratat in mai multe randuri ca exista un plan de deschidere a 300 de sucursale in Romania, dar extinderea retelei teritoriale se va relua imediat ce situatia economica se va imbunatati.
"Semnele pentru reluarea accelerata a extinderii retelei teritoriale ar fi... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 16:06
Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) au aprobat joi propunerea conducerii de a majorara capitalul social al bancii cu 237,74 milioane lei, pana la 1,03 miliarde lei (circa 250 milioane euro), prin capitalizarea unei parti din profitul de anul trecut, a anuntat joi banca, informeaza NewsIn.In prezent, BCR are un capital social de 792,47 milioane lei. In urma deciziei, valoarea nominala a unei actiuni BCR va creste de la 1 leu la 1,3 lei, ceea ce inseamna o crestere a capitalului social de la 792,47 milioane lei la 1,03 miliarde lei.De asemenea, actionarii i-au reales pe membrii consiliului de supraveghere pentru un nou mandat de trei ani incepand cu data de 22 aprilie 2010.
Cei sapte membri sunt Andreas Treichl (presedinte), Manfred Wimmer (vicepresedinte), Herbert Juranek, Bernhard Spalt, Florin Pogonaru, Mihai Fercala si Tudor Ciurezu.
Primii cinci sunt numiti din partea Erste Bank, in timp ce ultimii doi reprezinta SIF-urile.Conducerea bancii a propus pentru AGA din aprilie nerepartizarea de dividende din profitul pe 2009, in conditiile in care, potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat sa distribuie 40% din profitul net calculat conform IFRS sub forma de dividende.Insa ceilalti actionari importanti ai bancii in afara de Erste, cele cinci SIF-uri, care controleaza impreuna circa 30% din capitalul BCR, au acceptat pana la urma sa nu primeasca dividende, in conditiile in care astfel nu vor mai contribui cu bani la majorarea de capital si isi mentin... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 16:45