Fondul Proprietatea a renuntat la actiunea in instanta indreptata impotriva Companiei Nationale Posta Romana (CNPR).
Reclamanta contestase schimbarea a trei membri din Consiliul de Administratie al Postei Romane care fusesera numiti in conformitate cu prevederile legii 109/2011, a guvernantei corporative.
Cu privire la succesul inregistrat in confruntarea din instanta cu actionarul sau minoritar, Posta Romana informeaza:
"Contestarea in instanta din partea Fondului Proprietatea fusese depusa la Tribunalul Bucuresti, atat pe cale de ordonanta presedintiala, cat si pe cale de proces civil. La data de 23 noiembrie 2017, Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza Postei Romane, in prima instanta, prin respingerea ca nefondata a pretentiilor reclamantei (Fondul Proprietatea).
La data de 6 decembrie 2017, Posta Romana inregistra un alt castig de cauza in judecarea ordanantei presedintiale cand un alt complet de judecata a respins, in prima instanta, cererile actionarului minoritar cu privire la invalidarea Hotararii AGA prin care sunt revocati din functie trei membri din CA-ul companiei".
Ministerul Comunicatiilor sublinia intr-un comunicat din 13 decembrie ca Fondul contestase schimbarea membrilor CA, desi niciunul dintre cei inlocuiti nu era din partea Fondului.
De asemenea, reprezentantii MCSI au afirmat atunci ca Fondul Proprietatea obstructioneaza capitalizarea Postei Romane, singura alternativa inaintata de catre actionarul minoritar pentru salvarea... mai mult
Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 21:45
Capitalizarea companiei nu este un moft, ci este necesara pentru atingerea obiectivelor Postei pentru anii urmatori, a afirmat, vineri, Elena Petrascu, director general interimar al Companiei Nationale "Posta Romana" (CNPR).
"Votul pozitiv pentru bugetul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale il interpretez ca pe un semnal clar de incredere in forta companiei de a se redresa rapid (...) Nu trebuie sa uitam ca Posta Romana este cel mai important angajator din Romania, cu o retea extinsa, omniprezenta in localitatile din tara.
Reconfirmarea sustinerii din partea actionarului nostru majoritar este, in acelasi timp, un mesaj de stabilitate pentru fiecare dintre cei peste 24.000 de angajati pe care ii avem la compania nationala.
Viitorul si stabilitatea Postei Romane, ca o companie nationala de anvergura, depinde intr-o mare proportie de masura de incredere pe care autoritatile centrale o investesc.
Atat Guvernul Romaniei, cat si Parlamentul, au demonstrat ca interesul statului roman in companie este protejat, inclusiv prin sustinerea capitalizarii pentru anul viitor. Capitalizarea companiei nu este un moft, ci necesara pentru atingerea obiectivelor Postei pentru anii urmatori", a spus Petrascu, intr-un comunicat de presa.
Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova, a declarat, joi, in cadrul dezbaterilor din comisiile de buget-finante ale Parlamentului pentru adoptarea bugetului institutiei pe 2018, ca operatiunea de... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 16:45
Majorarea capitalului social la Posta Romana, propusa de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ar trebui facuta prin respectarea reglementarilor privind ajutorul de stat, a declarat Johan Meyer, co-CEO Franklin Templeton Investments Romania si co-portofoliu manager al Fondului Proprietatea, conform unui comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
"Fondul Proprietatea considera ca majorarea capitalului social la Posta Romana, propusa de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ar trebui facuta prin respectarea reglementarilor privind ajutorul de stat. Acesta este un fapt cunoscut atat de catre MCSI, cat si de Consiliul Concurentei. In ceea ce priveste initierea procedurii de insolventa, in conformitate cu legislatia romaneasca, Consiliul de Administratie este responsabil pentru a determina daca situatia financiara a societatii necesita o astfel de actiune" a spus Meyer.
Miercuri, un comunicat al MCSI arata ca Fondul Proprietatea (FP) obstructioneaza capitalizarea Postei Romane, singura alternativa inaintata de catre actionarul minoritar pentru salvarea operatorului national postal fiind declararea insolventei companiei.
Potrivit sursei citate, in cursul zilei de miercuri, ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat o intalnire cu delegatia FP, actionarul minoritar al Companiei Nationale 'Posta Romana' (CNPR) pentru a-i prezenta ultimele actiuni desfasurate pentru capitalizarea operatorului national de servicii... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:59
Fondul Proprietatea (FP) a propus declararea insolventei Postei Romane, insa Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) nu este de acord si acuza obstructionarea capitalizarii companiei de stat de catre actionarul minoritar.
Potrivit sursei citate, in cursul zilei de miercuri, ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat o intalnire cu delegatia FP, actionarul minoritar al Companiei Nationale Posta Romana' (CNPR) pentru a-i prezenta ultimele actiuni desfasurate pentru capitalizarea operatorului national de servicii postale si a face un ultim efort in atragerea Fondului in procesul de capitalizare.
"Discutiile de astazi (miercuri, n.red.) au esuat. Johan Meyer, co-manager de portofoliu in Romania al FP, a propus ca alternativa la capitalizare insolventa companiei, in ciuda eforturilor statului roman de a investi 170 milioane de lei in capitalizarea CNPR si a faptului ca anul acesta compania va incheia pe profit net.
Propunerea FP a fost respinsa cu fermitate de ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, care sustine ca redresarea Postei Romane va fi facuta in ciuda obstructionarilor Fondului Proprietatea, iar procesul de capitalizare va continua.
De asemenea, Lucian Sova precizeaza ca FP da dovada de lipsa de proactivitate, inclusiv in sustinerea intereselor actionarilor sai", se arata in comunicatul citat.
Fondul Proprietatea a dat in judecata compania "Posta Romana", in luna octombrie, pentru ca schimbase trei membri ai Consiliului de... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:50
3Statul pregateste cooptarea in structura actionariatului Postei Romane (CNPR) a unui investitor care sa contribuie financiar la majorarea capitalului social al companiei, acesta urmand sa preia in schimb pana la 34% din actiunile operatorului postal national, reiese dintr-un document guvernamental.
In urma majorarii de capital, statul va pastra pachetul majoritar de actiuni, dar si-ar putea reduce participatia pana la 51% din titluri. In acelasi timp, Fondul Proprietatea si-ar putea reduce cota de participare la Posta Romana la 15%, daca nu va participa la majorarea capitalului.
Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, Compania Nationala Posta Romana este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.
Documentul citat prevede insa o majorare de capital la Posta Romana, "in urma careia statul sa detina minim 51% din actiuni, iar Fondul Proprietatea minim 15%".
Conform sursei citate, investitorul va avea dreptul sa propuna o echipa care sa asigure managementul companiei pe o perioada de minimum 10 ani.
Statul nu va ceda controlul
In luna august, minstrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a anuntat ca discuta cu reprezentantii operatorilor postali nationali din Belgia, Austria si Germania pentru intrarea in actionariatul Postei Romane, proces care va avea ca efect implicarea in managementul operational si capitalizarea companiei.
Ministrul a afirmat ca statul nu va ceda controlul CNPR, urmand sa detina... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 09:20
"Dupa opinia mea, programul de austeritate a esuat total. A nu avea niciun fel de crestere economica, ci dimpotriva prabusire economica mai puternica, a mari inflatia, a mari somajul, a nu se intampla nimic pozitiv in economie este o esuare absoluta. Fondul Monetar International, daca ar avea bun simt, ar trebui s-o recunoasca", a declarat fostul ministru Eugen Nicolaescu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Cere FMI sa vindem CEC? Care este interesul nostru in aceasta privatizare?
Interesul nostru nu este si cel al FMI. Eu raman la parerea ca privatizarea CEC nu este oportuna.
Daca ea n-a fost oportuna in 2007-2008 cand, in general, companiile financiare se vindeau foarte bine, acum este cu adevarat inoportuna.
Este totodata si o prostie ca un stat sa nu poata sa aiba macar o banca cu care sa poate sa-si realizeze diverse politici.
FMI si cu BM sunt cele care in toata lumea au considerat ca panaceu privatizarea la modul general si, in acelasi timp, privatizarea speciala a sectorului bancar.
Ceea ce cred ca face mai flexibila actiunea acestor doua organizatii, in orice tara din lume.
De ce trebuie sa cerem voie FMI si UE ca sa capitalizam CEC si sa sustinem cu credite ieftine industria si agricultura?
Aici este vorba de politici europene, despre tratatul de aderare. Atunci cand am dorit sa fim membri ai UE stiam ce ne asteapta, stiam ca vom avea o serie de constrangeri.
Capitalizarea unei firme de stat inseamna ajutor de stat, iar el nu poate fi dat decat in anumite... mai mult
Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 00:36