Banca centrala a Chinei a apelat la rezervele valutare pentru a injecta aproape 100 de miliarde de dolari in doua dintre institutiile de credit, cu scopul de a revitaliza economia tarii. Presa locala sustine ca masura a fost dictata de guvernul de la Beijing.
48 de miliarde de dolari au fost directionate spre Banca de Dezvoltare a Chinei, in vreme ce alte 45 de miliarde au intrat in Banca de Import-Export Chineza, relateaza revista The Economic Times.
Proptele pentru economie
Analistii sustin ca masura reflecta nevoia de crestere a capitalului bancilor si de incurajare a economiei chineze.
"Sumele injectate sugereaza ca banca centrala incearca sa directioneze fondurile catre economia reala, cum ar fi exporturile si investitiile in infrastructura", apreciaza Wang Shengzu, un economist al Barclays Capital.
Economia Chinei, a doua la nivel mondial, a inregistrat o crestere de doar 7,4% in 2014, marcand prima scadere semnificativa din ultimii 25 de ani.
Nici acest an nu a debutat sub auspicii mai bune, guvernul de la Beijing prognozand o crestere economica de doar 7 procente.
Directii gresite
In incercarea de stimula economia, China a recurs, inca din noiembrie 2014, la patru ajustari consecutive ale ratei rezervelor minime obligatorii. Sumele obtinute din acest proces au fost gresit directionate, cred analistii.
"Fondurile realizate odata cu relaxarea monetara nu au intrat in economia reala. Au fost directionate catre institutii financiare si pe... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 16:19
Copia chinezeasca a Bancii Mondiale, AIIB, va tine prima Adunare Generala a membrilor fondatori, luna viitoare, scopul declarat fiind ca programul de creditare a investitiilor in infrastructura din Asia sa demareze pana la finalul anului.
China a intensificat efortul de a avea controlul asupra Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei, dubland participarea sa la capitalizarea institutiei de la 50 la 100 de miliarde de dolari, remarca fostul ministru al Apararii din Japonia, Yuriko Koike, intr-un editorial din Project Syndicate.
Pozitie ferma
Suma cu care China a suplimentat capitalul AIIB va creste automat si ratingul institutiei financiare.
In acelasi timp, Beijingul avea nevoie sa-si consolideze pozitia in interiorul structurilor de conducere ale bancii, dupa ce numarul tarilor fondatoare s-a dovedit mai mare decat cel anticipat.
Chiar si dublarea investitiei initiale nu asigura o majoritate pentru China insa, pentru 100 de miliarde de dolari, liderii de la Beijing spera-si sa faca jocurile in AIIB prin cele 30 de procente detinute din capitalul de lucru al institutiei.
Este cea mai mare suma pusa in joc de cele 57 de tari fondatoare, ceea ce, in mod normal, ar trebui sa asigure si dreptul de veto pentru China.
Rol incert
Aceasta subliniaza intrucatva si igrijorarea economistilor si analistilor internationali cu privire la rolul pe care il va juca banca internationala a Beijingului.
Va fi o banca a Chinei, pentru China sau va urmari un... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:12
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat miercuri ca accelerarea creditarii din sistemul bancar chinez, de la sfarsitul lui 2008 pana in prezent, a sporit considerabil expunerea acestuia pe credite riscante si a pus presiune pe capitalizare si finantare, informeaza NewsIn.Majoritatea creditelor noi din China au fost acordate pentru finantarea proiectelor autoritatilor locale si pentru proiecte imobiliare, ambele domenii prezentand un risc in ceea ce priveste randamentul imprumuturilor pe termen mediu, sustine Charlene Chu, director senior al departamentului de rating al Institutiilor Financiare, Fitch Ratings.
"De aceea, deteriorarea viitoare a calitatii activelor este aproape o certitudine", a declarat Chu, in cadrul conferintei anuale de la Hong Kong de miercuri.
Fitch considera, insa, ca bancile din Hong Kong au un profil al creditelor sanatos, cu riscuri limitate legate de piata imobiliara, in pofida numarului mare de credite contractate pentru proiecte in acest domeniu.
Motivele pentru care riscurile creditarii sunt mai mici in cazul Hong Kong-ului sunt raportul mic al creditelor fata de valoarea de achizitie pentru ipotecile rezidentiale si capacitatea bancilor Hong Kong-ului de a trece peste probleme, conform statisticilor ciclurilor financiare precedente, a mentionat Sonny Hsu, director in cadrul echipei Fitch, Hong Kong.
Agentia se asteapta ca orice incetinire a cresterii economice din China sa se rasfranga, insa, si asupra Hong Kong-ului si... mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 17:12