Consiliul pentru Stabilitate Financiara din Basel-Elvetia schimba regulile jocului in sectorul bancar.
Un nou pachet de reguli destinate bancilor care se cred prea mari pentru a se confrunta cu riscul prabusirii tinteste sa schimbe modul in care acestea se finanteaza.
Noile cerinte impuse de organismul cu rol regulator in piata bancara internationala ar putea forta 30 dintre maile banci internationale sa creasca capitalul propriu cu o suma totala ce depaseste 1000 de miliarde de dolari sau sa reduca profitul raportat, anunta Market Watch.
Dupa experienta din 2008, cand contribuabilii au trebuit sa suporte costurile de redresare a unui sistem bancar amenintat de colaps, Consiliul pentru Stabilitate Financiara a decis sa impuna noi reguli pentru institutiile de credit.
Noul plan prevede ca bancile internationale mari sa prezinte rezerve financiare indeajuns de mari pentru a absorbi socul pierderilor in cazul unei noi crize financiare de proportii.
Noua legislatie prevede si ca pierderile din sistemul bancar sa fie suportate de acum de catre investitori si nu de contribuabili.
Masurile vizeaza 30 de banci internationale printre care se numara si HSBC, JP Morgan sau Deutsche Bank, institutii catalogate de organismul de control de la Basel drept "de o importanta sistemica".
Aceasta se refera la riscurile pe care prabusirea unei astfel de institutii de credit le reprezinta pentru economia unei regiuni sau pentru cea globala.
Incepand cu 01 ianuarie 2019,... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 16:36
Copia chinezeasca a Bancii Mondiale, AIIB, va tine prima Adunare Generala a membrilor fondatori, luna viitoare, scopul declarat fiind ca programul de creditare a investitiilor in infrastructura din Asia sa demareze pana la finalul anului.
China a intensificat efortul de a avea controlul asupra Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei, dubland participarea sa la capitalizarea institutiei de la 50 la 100 de miliarde de dolari, remarca fostul ministru al Apararii din Japonia, Yuriko Koike, intr-un editorial din Project Syndicate.
Pozitie ferma
Suma cu care China a suplimentat capitalul AIIB va creste automat si ratingul institutiei financiare.
In acelasi timp, Beijingul avea nevoie sa-si consolideze pozitia in interiorul structurilor de conducere ale bancii, dupa ce numarul tarilor fondatoare s-a dovedit mai mare decat cel anticipat.
Chiar si dublarea investitiei initiale nu asigura o majoritate pentru China insa, pentru 100 de miliarde de dolari, liderii de la Beijing spera-si sa faca jocurile in AIIB prin cele 30 de procente detinute din capitalul de lucru al institutiei.
Este cea mai mare suma pusa in joc de cele 57 de tari fondatoare, ceea ce, in mod normal, ar trebui sa asigure si dreptul de veto pentru China.
Rol incert
Aceasta subliniaza intrucatva si igrijorarea economistilor si analistilor internationali cu privire la rolul pe care il va juca banca internationala a Beijingului.
Va fi o banca a Chinei, pentru China sau va urmari un... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:12
Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia este de 27,5 miliarde de euro, a anuntat recent Banca Greciei, dar suma ar putea ajunge la cel putin 29 miliarde de euro.
Piraeus Bank a anuntat ca nevoile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank.
National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro.
Si National Bank of Greece a anuntat ca a inregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro in primele noua luni din 2012, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.
Bancile din Grecia au termen pana in aprilie 2013 pentru a obtine de pe piata fondurile necesare recapitalizarii, astfel incat sa-si mentina independenta administrativa, iar actionarii lor sa poata plati ajutorul de stat in urmatorii cinci ani, pentru a recastiga controlul complet asupra institutiilor de creditare.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost,... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 15:17
Ansamblul de reglementari cunoscut sub numele de Basel III nu constituie finalul
valului legislativ cauzat de criza financiara internationala, considera consultantul economic Ovidiu Bordeut.
"Pietele asteapta deja un "Basel IV" care sa duca mai departe actualul cadru prudential de reglementare si sa adreseze aspectele neacoperite de Basel III", sustine Bordeut.
"Aceste asteptari sunt sutinute, printre altele, de faptul ca Basel III este inca insuficient calibrat, iar impactul asupra pietelor si economiei reale este prea putin cunoscut."
Acesta a adaugat ca, pentru a se conforma cu noile cerinte ale Basel III, bancile globale au demarat planuri ambitioase de eficientizare operationala utilizand toate parghiile disponibile, incercand sa mentina nivelul profiturilor si sa evite
sa solicite capital suplimentar din partea actionarilor.
Drept rezultat, Deutsche Bank a anuntat un impact al noilor masuri estimat in economii de 3 miliarde euro iar Credit Suisse de 1,3 miliarde, Societe Generale a vandut active de aprox. 28 miliarde euro, Deutsche Bank de 29 miliarde si planuieste masuri pentru economii de inca 135 miliarde euro, si masurile nu se opresc aici; bancile au anuntat totodata concedieri masive in majoritatea subsidiarelor: ABN-AMRO 2350, ING 2700, Rabobak 3500, Deutsche Bank 1900, Credit Suisse 3500 si Societe Generale 1600.
Ovidiu Bordeut a enumerat canalele prin intermediul carora Basel III are un impact direct sau indirect asupra activitatii... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 12:44
Bancile mama au capitalizat subsidiarele din Romania cu peste 414 milioane de euro in primele noua luni ale acestui an, in crestere de patru ori fata de aceeasi perioada a anului trecut,
In primele noua luni din 2011, infuziile de capital din strainatate catre sucursalele lor din Romania au totalizat 105 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
"Daca au credite neperformante, bancile trebuie sa se provizioneze, sa respecte regulile de prudentialitate. Profitabilitatea bancilor a scazut, iar unele au inregistrat chiar pierderi si au fost obligate sa constituie provizioane. Astfel, bancile mama au trimis capital suplimentar", a declarat profesorul de economie Daniel Daianu, citat de Newsin.
In primele noua luni ale acestui an, cea mai mare infuzie de capital a fost primita de Banca Comerciala Romana - 160,1 milioane euro (146 milioane euro, in ianuarie, respectiv 14,16 milioane euro in august), fiind urmata de Volksbank Romania, cu un aport de capital de 83,35 milioane euro, in februarie.
Emporiki Bank Romania si-a majorat capitalul social cu 52,9 milioane euro in iulie, OTP Bank Romania a primit un aport de 32,15 milioane euro la capitalul social in martie, in timp ce Garanti Bank si-a majorat capitalul social cu 17,9 milioane euro in ianuarie.
Tot in primele noua luni, Banca Romaneasca a fost capitalizata cu 17,46 milioane de euro in aprilie, MKB Romexterra Bank a primit 14,68 milioane euro, in iunie, iar... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 14:59
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au convenit marti un plan prin care bancile pot fi obligate sa isi majoreze capitalul, acord care permite Marii Britanii sa aplice o politica proprie, mai stricta, in domeniu.
Reprezentantul Marii Britanii, George Osborne, a declarat ca a obtinut asigurari din partea omologilor sai ca tara sa va putea obliga marile bancile de retail sa detina un capital mai mare decat standardul international minim.
Aceasta concesie a rezolvat blocajul de acum doua saptamani, cand dupa 16 ore de discutii ministrii au ramas divizati daca tarile care vor sa impuna un nivel mai ridicat de capital trebuie sa ceara sau nu permisiunea autoritatilor europene.
"Suntem fericiti ca exista un acord politic. Mai raman de discutat schimbari de ordin tehnic", a spus Osborne.
Guvernele si parlamentarii statelor UE au termen pana in ianuarie pentru a aplica noile reguli bancare stabilite de Comitetul international Basel, dupa prabusirea in 2008 a bancii americane Lehman Brothers.
Masurile, cunoscute sub numele Basel III, vor mari de peste trei ori capitalul de baza pe care trebuie sa il detina bancile, la 7% din activele ponderate in functie de risc.
Ministrii de Finante au convenit marti cum trebuie sa fie majorat necesarul de capital pentru activitatile bancare in interiorul UE. Anterior, ministrii au stabilit un protocol privind provizioane mai mari pentru pierderi, in activitatile din Uniune si din afara acesteia.
Statele vor putea cere... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 21:02
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat marti ca BNR monitorizeaza cu mare atentie situatia din Grecia si ca bancile grecesti din Romania raman capitalizate peste media sistemului bancar din Romania.
"O monitorizam cu mare atentie (situatia din Grecia - n.r) pentru ca niciodata, pe o situatie complicata economic, o fragmentare politica suplimentara nu este o veste buna. Monitorizam, bancile grecesti din Romania raman capitalizate peste media sistemului bancar din Romania, care este de 14,5%, ele au mai mult. Lichiditatea lor este similara sau mai buna decat a sistemului", a spus Cristian Popa. mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 17:50
"Bancile isi vor reduce expunerea pe Romania pentru ca nu vor avea de ales, pentru ca nu pot sa functioneze. Nu este vorba ca bancile nu vor sa-si pastreze expunerea pe Romania, nu pot sa si-o pastreze", a spus Misu Negritoiu, intr-o emisiune la Pro TV.
El a explicat ca acordul pentru salvarea Greciei, care are o prevedere speciala ca bancile sa-si pastreze expunerile pe tarile membre UE, a fost semnat pentru niste conditii, iar acestea s-au schimbat.
Seful ING Bank Romania a subliniat ca bancile au nevoie de capital si ca banii nu pot veni decat de la stat sau din sectorul privat, insa acesta din urma "nu baga bani in banci" pentru ca ar aduce pierderi.
"Resursele sunt puse sub presiune, banii devin mai scumpi, nevoile de capital sunt mai mari. Bancile au nevoie de capitalizare. Este o realitate si s-a adus inainte Basel III, capitalizarea de 9% care era planificata initial in 2018 s-a adus anul acesta, i-a luat prin surprindere, trebuie bani noi in banci. Ca sa aduca bani noi, bancile au doua surse: sectorul privat si sectorul public. Sectorul privat nu baga bani in banci pentru ca pierd bani", a spus Negritoiu.
El a declarat ca bancile au pierdut bani, raporteaza pierdere, iar cineva trebuie sa aiba incredere sa puna bani sa capitalizeze aceste banci sau sa cumpere actiuni.
"Ca sa cumpere actiuni astazi, trebuie sa faci un profit 'la ceas' de15% ca cineva sa poata sa investeasca intr-o banca. Nicio banca nu face 15% return on equity (ROE) acum si, deci,... mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 13:56
Capitalizarea bancilor romanesti ramane confortabila, de 14,2% in iunie 2011, fata de 14,7% in decembrie 2009 si 15% in decembrie 2010, asigurand conditii bune pentru indeplinirea cerintelor suplimentare de capital Basel III, informeaza NewsIn."Nivelul de capitalizare se mentine mai scazut in cazul bancilor mari, care inregistrau o solvabilitate de 13% in iunie 2011, situata sub media sistemului, dar confortabil deasupra pragului prudential impus in activitatea de supraveghere. Nivelurile calculate pentru bancile medii si mici sunt apropiate, acestea beneficiind de o capitalizare superioara (18% in luna iunie 2011)", se mai arata in Raportul asupra Stabilitatii Financiare publicat de BNR.Potrivit BNR, distributia bancilor in functie de nivelul raportului de solvabilitate reflecta un proces de imbunatatire pana la finele trimestrului I 2011, acesta fiind inceput in urma cu doi ani, ca efect direct al masurilor adoptate de banca centrala.
Numarul bancilor care raportau o solvabilitate aflata in intervalul 10-12% s-a redus in martie 2011 la doua (de la sase in iunie 2010), iar concentrarea in intervalul 12-16% s-a accentuat (14 banci in martie 2011, fata de zece in iunie 2010)."La finele primului semestru din 2011, distributia bancilor era similara celei consemnate cu un an in urma, fiind influentata de deteriorarea performantelor financiare.
Pentru prima data in ultimii doi ani, o singura banca a raportat un nivel de sub 10% al raportului de solvabilitate (respectiv 9,3% in... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 17:48