Eurobank, a patra mare banca din Grecia si proprietarul Bancpost, va intra sub controlul statului elen, in timp ce National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank si Alpha Bank au planuri sa atraga suficient capital de la investirori pentru a ramane sub management privat.
NBG detine Banca Romaneasca, in timp ce Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente in Romania sub brand propriu.
Cele mai mari patru banci elene, cu importanta sistemica, au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara. Astfel, Eurobank necesita fonduri de 5,84 miliarde de euro, NBG de 9,76 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.
Fondul pentru stabilitate este angajat sa acopere integral necesarul de recapitalizare al institutiilor elene de credit, folosind resurse financiare asigurate de statele zonei euro.
Bancile au avut termen pana la sfarsitul lunii aprilie sa prezinte planuri clare de a obtine din surse private cel putin 10% din necesarul de capital, in caz contrar urmand sa treaca sub administrarea statului. Institutiile de credit elene trebuie sa-si refaca rezervele de capital, dupa ce au inregistrat pierderi uriase din participarea la un program de setergere a datoriei statului elen.
Procesul de recapitalizare trebuie finalizat pana in luna iulie
Actionarii Eurobank, intre care NBG cu 84,3%, au acceptat, marti, diluarea propriilor detineri printr-o emisiune de titluri subscrisa de... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 17:09
Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia a urcat la aproape 28 miliarde de euro, dupa raportarea rezultatelor trimestriale ale grupurilor bancare elene, transmite duminica site-ul ekathimerini.com.
Astfel, Piraeus Bank a anuntat joi ca necesitatile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank.
National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro.
Vineri, National Bank of Greece a anuntat ca a inregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro in primele noua luni din 2012, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.
De fapt, dependenta bancilor locale de capitalul de stat depaseste 30 miliarde de euro, deoarece NBG, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank au emis deja actiuni preferentiale in valoare de 4 miliarde de euro. Capitalizarea lor totala se ridica la 2,6 miliarde de euro.
In 2011, Banca Centrala a Greciei anuntase ca institutiile elene de creditare trebuie sa mentina anul acesta un indice de baza de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, peste... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 09:58
Actiunile Alpha Bank si EFG Eurobank au crescut luni cu circa 30% in urma anuntului privind fuziunea, iar principalul indice al bursei din Atena a urcat cu peste 15% si se indreapta spre cea mai rapida crestere din peste 20 de ani, transmite Bloomberg. Titlurile National Bank of Greece, cea mai mare banca elena, au avansat cu pana la 30%, iar cele ale Piraeus Bank cu pana la 29%.
Ambele banci sunt prezente si in Romania. Indicele ASE General al bursei din Atena era la ora 12:30 GMT in crestere cu 15,96%, la 1.020,52 puncte, depasind astfel pragul de 1.000 de puncte, dupa ce in august a atins cel mai redus nivel din ultimii 15 ani.
"Fuziunea anuntata este o optiune buna pentru lansarea consolidarii sectorului bancar elen", a declarat Alex Koagne, analist la banca Natixis in Paris, citat de AFP.
Oficiali ai Uniunii Europene si din Grecia, intre care seful bancii centrale elene, George Provopoulos, au facut presiuni asupra bancilor din aceasta tara pentru formarea unor grupuri mai puternice, care sa supravietuiasca crizei care le-a afectat capitalul, odata cu deprecierea obligatiunilor de stat si reducerea depozitelor.
"O fuziune intre oricare dintre bancile elene importante va fi salutata de piata, autoritatile de reglementare si autoritatile decidente', a declarat Alexander Kyrtsis, analist la UBS in Londra.
Actiunile bancilor elene au scazut puternic saptamana trecuta, in conditiile in care tara se confrunta cu al treilea an de recesiune, iar guvernul negociaza... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 17:05