Capitala Romaniei a coborat, in 2017, pe locul 181, in topul celor mai scumpe orase pentru expati, potrivit unui studiu anual publicat, miercuri, de firma de consultanta Mercer.
Orasele asiatice domina clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati, ocupand 5 din primele 10 pozitii.
Cu toate acestea, pe prima pozitie a clasamentului este capitala Angolei, Luanda, din cauza costurilor ridicate ale bunurilor si serviciilor de securitate, urmata in ordine de Hong Kong, Tokyo, Zurich, Singapore, Seul, Geneva, Shanghai, New York si Berna.
La polul opus, cele mai ieftine orase pentru expati sunt Skopje (207), Biskek, capitala Kirghiztanului (208), si Tunis (209).
"Desi numeroase orase asiatice raman unele din cele mai scumpe orase din lume pentru expati, marile centre financiare precum Hong Kong si Singapore continua sa atraga in continuare oamenii talentanti si sa ramana principalele alegeri pentru relocare", a declarat Mario Ferraro, director de mobilitate globala pentru Asia, Orientul Mijlociu si Africa la Mercer.
In cazul Europei Centrale si de Est, ca urmare a deprecierii monedelor locale in raport cu dolarul american, unele orase, inclusiv Praga (132) si Budapesta (176) au pierdut pozitii in acest clasament in timp ce Minsk (200) si Kiev (163) au urcat patru si respectiv 13 locuri, in pofida costului relativ stabil al locuintelor in aceste locatii.
In regiunea Europei Centrale si de Est, cele mai scumpe orase pentru expati sunt Moscova (14), Sankt... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 21:57
Bucurestiul a coborat, in 2015, pe locul 178 in topul celor mai scumpe orase pentru expati, ca rezultat al slabirii monedei locale fata de dolarul american, la fel ca majoritatea oraselor din Europa de Est si Centrala.
Capitala Romaniei era pe pozitia 169 in 2014.
Potrivit studiului Cost of Living 2015, realizat de Mercer, orasele asiatice si europene, mai precis Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) si Geneva (5), domina topul celor mai scumpe orase pentru expati.
Pe primul loc se afla, insa, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Desi acest oras nu este perceput ca fiind scump, bunurile importate si conditiile de siguranta si confort pentru expati sunt disponibile la preturi ridicate.
Alte orase care apar in top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) si Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa si N'Djamena (10) din Africa.
Cele mai ieftine orase pentru expati sunt Biskek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) si Karachi, ...citeste mai departe despre "Topul celor mai scumpe orase din lume pentru expati - Pe ce loc se afla Bucurestiul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 11:53
Capitala Romaniei s-a clasat pe locul 159 in topul mondial pe 2014 al oraselor in care nivelul de trai pentru expati este considerat ieftin, in crestere cu 10 locuri fata de pozitia 169 ocupata anul trecut.
Capitala Angolei, Luanda, este pentru al doilea an la rand cel mai scump oras din lume, urmat de un alt oras african - N'Djamena, capitala Ciadului, releva studiul privind costul vietii elaborat de compania de cercetare Mercer, dat publicitatii joi. La polul opus, cel mai ieftin oras pentru expati este Karachi din Pakistan.
"Desi Luanda si N'Djamena sunt orase relativ ieftine, ele sunt destul de scumpe pentru expati deoarece bunurile importate sunt produse de lux", a declarat Ed Hannibal, partener la Mercer. "De asemenea, gasirea unor locuinte care sa satisfaca standardele expatriatilor poate fi dificila si costisitoare. Acesta este motivul pentru care unele orase africane ocupa pozitii fruntase in clasamentul nostru", adauga Ed Hannibal.
La nivel general, topul celor mai scumpe 10 orase din lume este dominat de Asia si Europa. Dupa Luanda si N'Djamena urmeaza in ordine: Hong Kong, Singapore, Zurich, Geneva, Tokyo, Berna, Moscova si Shanghai. Mercer precizeaza ca orasele din Europa Occidentala au urcat in clasament in principal datorita aprecierii monedelor locale in raport cu dolarul american.
Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in cazul oraselor din Marea Britanie si Germania, Glasgow (108) urcand 49 de locuri comparativ cu 2013, in timp ce Aberdeen... mai mult
Joi, 10 Iulie 2014, ora 10:00
Cel mai scump oras din lume pentru expati este Lunada, Angola, unde chiria pentru o garsoniera depaseste 1.500 de euro pe luna.
Conform studiului Cost of Living Survey realizat de Mercer pentru 2013, capitala africana este urmata in topul celor mai scumpe destinatii pentru muncitorii straini de Moscova si de Tokyo.
Studiul a fost conceput pentru a veni in sprijinul companiilor multinationale si guvernelor care vor sa stabileasca nivelul de remuneratie pentru angajatii expatriati.
Acesta acopera 214 orase de pe cinci continente si compara costurile a peste 200 de produse si servicii din aceste localitati, inclusiv costurile aferente transportului, chiriilor, alimentelor, hainelor, bunurilor casnice si serviciilor de divertisment.
Orasele africane si europene domina in topul celor mai scumpe destinatii pentru expati, in top zece urmand N'Djamena (Ciad), Singapore, Hong Kong, Geneva, Zurich, Berna si Sydney.
Citeste mai multe despre Capitala Angolei, cel mai scump oras din lume. Care sunt urmatoarele clasate pe Ziare.com. mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 09:24
Capitala se afla pe locul 152 in topul celor mai scumpe din lume pentru expati, desi anul trecut se afla pe locul 119. Evolutia a fost determinata de intarirea dolarului fata de moneda nationala, informeaza NewsIn."Motivul pentru care Bucurestiul a cazut in clasament si a devenit un oras mai ieftin pentru expati este legat de faptul ca dolarul s-a intarit fata de moneda locala", a precizat Cayirli.
Luanda (Angola) este, pentru al doilea an consecutiv, orasul cel mai scump pentru expati, potrivit studiului "Costul Vietii" 2011 realizat de Mercer.
Tokyo ramane pe pozitia a doua, iar N'Djamena (Ciad) se afla pe locul al treilea. Moscova urmeaza pe pozitia a patra, Geneva pe locul cinci si Osaka pe sase.
Zurich sare o pozitie pe locul sapte, in timp ce Hong Kong scade in top pe locul noua. Noi intrate in top zece orase scumpe pentru expati sunt Singapore (8), in urcare de pe pozitia 11 in 2010, si Sao Paolo (10), care a facut un salt de 11 locuri fata de anul precedent.
"Evenimentele recente din lume, inclusiv dezastrele naturale si schimbarile politice, au avut un impact asupra clasamentului pentru multe regiuni prin fluctuatiile de curs, costul inflatiei pentru bunuri si servicii si volatilitatea preturilor de cazare", se arata in studiul Mercer.
Orasul Karachi, Pakistan, este cel mai ieftin oras, de aproape trei ori mai putin costisitor comparativ cu liderul clasamentului, Luanda.
"In cele mai multe orase din Europa de Vest costul de trai pentru expatriati a ramas... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 13:46
Oslo este capitala cea mai scumpa pentru expati, din Europa, potrivit unui clasament realizat de firma britanica de recrutare ECA International, care precizeaza ca Bucurestiul a coborat patru pozitii, pe locul 74, din totalul de 78 de state analizate, transmite Mediafax.Intre orasele din centrul si estul Europei mai scumpe decat Bucurestiul se afla Zagreb (50), Praga (63), Sofia (66), Budapesta (69), Varsovia (70) si Belgrad (73).
In Europa, capitala norvegiana Oslo este orasul cu cele mai mari costuri pentru expati si este pe locul al doilea in lume in aceasta privinta, fiind urmata de Stavanger din Norvegia (locul patru in lume) si orasul elvetian Zurich (locul sase in lume).
Intre orasele europene analizate, cresterea costului vietii este cea mai perceptibila in Elvetia.
In pofida inflatiei foarte scazute, Zurich a urcat de pe locul 10 pe 6 in clasamentul mondial, ca urmare a aprecierii puternice a francului elvetian.
Orasele cu cel mai puternic recul al costului vietii sunt din Turcia si Germania.
Astfel, Istanbul a coborat de pe locul 60 pe 78, iar Munchen de pe pozitia 35 pe 60, in clasamentul general.
Intre 2010 si 2011, Parisul a coborat de pe locul 16 pe 20, in topul mondial, ca urmare a deprecierii euro.
"Dificultatile economice pe care le traverseaza unele tari europene au impact asupra euro", a declarat Frederic Franchi, director la ECA International.
Franchi a explicat ca o consecinta directa a deprecierii euro este ca numeroase orase europene au coborat in... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 09:23
Preturile in euro pentru locuintele noi din Bucuresti s-au redus in medie cu 15-40% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la nivelul din 2005, dar in lei scaderea nu a fost atat de accentuata, avand in vedere fluctuatia cursului valutar, potrivit CB Richard Ellis.
"Scaderea preturilor in prima jumatate a anului a variat intre 15 si 40% fata de aceeasi perioada din 2008, in functie de locatie, grad de finisare si facilitati, precum si de strategia dezvoltatorilor . In prezent, preturile de vanzare exprimate in euro sunt la nivelurile din 2005, dar exprimate in moneda nationala nu au inregistrat aceeasi reducere din cauza deprecierii leului fata de euro cu aproximativ 17% intre septembrie 2008 si iunie 2009", se arata in cel mai recent raport al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE), informeaza Mediafax.
Astfel, pentru locuintele noi scaderea porneste de la 400 de euro si ajunge la 1.500 de euro, ceea ce reprezinta in unele cazuri o injumatatire a preturilor pentru unitati din zone precum Sisesti-Straulesti. In aceasta zona, in 2008 dezvoltatorii cereau 1.800-2.800 de euro/metru patrat, iar acum pretentiile acestora au coborat la 1.000-1.300 de euro.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
Locuintele noi din Aviatorilor-Kiseleff si cele situate in centrul orasului sunt mai ieftine cu 500 de euro/mp din pret, ajungand la 3.500-4.000 de euro/mp, respectiv 1.500-2.500... mai mult
Luni, 17 August 2009, ora 15:38
Bucurestiul a coborat in 2009 o pozitie in topul celor mai scumpe orase europene pentru expati, de la 71 la 70, in timp ce la nivel mondial se plaseaza pe pozitia 187, mai jos cu 55 locuri fata de 2008, potrivit firmei britanice de recrutare ECA International.ECA International a comparat nivelul costului de trai in cele mai mari 370 orase din 184 de tari, pe baza unui cos mediu compus din 128 de bunuri de baza, alimentare si generale, printre care produse lactate, carne si peste, fructe, legume, bauturi, tutun, haine, echipamente electrocasnice si activitati de relaxare, precizeaza Mediafax.In clasamentul pentru Europa au intrat 73 de orase din 37 de state.Potrivit studiului prezentat in iunie 2008 de ECA International, Bucurestiul ocupa locul 71 in clasamentul celor mai scumpe orase din Europa si 132 la nivel international pentru angajatii firmelor straine detasati in Capitala.
Varsovia, Kiev si Minsk s-au plasat, in acest an, pe ultimele trei locuri la nivel european.Romania este considerata un oras mai ieftin de catre expati fata de Budapesta (69), Chisinau (68), Praga (61), Sofia (48), Bratislava (43), Istanbul (38), Madrid (30), Milano (21) sau Roma (18)."La nivelul european, Copenhaga este orasul cel mai scump pentru expati si a devansat Oslo care a ocupat in iunie 2008 prima pozitie. Aceasta schimbare este explicata prin deprecierea coroanei norvegiene cauzata de scaderea pretului la petrol si contextul economic actual", se mai spune in studiul ECA.Pe urmatoarele... mai mult
Joi, 11 Iunie 2009, ora 18:00