Dupa vizita efectuata la Institutul Clinic Fundeni, presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat de jurnalisti daca se are in vedere carantinarea Capitalei, avand in vedere ca aceasta masura a fost deja dispusa pentru mai multe localitati din jurul Bucurestiului.
Klaus Iohannis a evitat sa dea un raspuns direct, insa a recunoscut ca "din pacate sunt destul de multe localitati care acum sunt propuse pentru carantinare". Seful statului a mai precizat ca decizia o iau specialistii, si ca totul este analizat foarte amanuntit, avand in vedere efectele negative asupra economiei.
"Carantinarea este o masura complexa de restrictionare a circulatiei in esenta, care permite controlarea raspandirii pandemiei intr-o localitate. Primele rezultate au inceput sa apara. Cresterea necontrolata de la o saptamana la alta a incetat, peste tot unde s-a impus masura carantinarii. Vom continua pana cand numarul de infectari incepe sa scada, pana cand infectia nu se va mai raspandi galopant.
(...) Nu carantinarea este problema ci efectele economice, fiindca restrictionarile respective au un efect economic negativ masurabil. De aceea, expertii recomanda, dupa analiza atenta, foarte amanuntita, unde se impune si unde nu se impune carantinarea.
Din pacate, sunt destul de multe localitati care acum sunt propuse pentru carantinare, dar cred ca peste tot, intr-un timp relativ scurt, de regula doua-trei saptamani, lucrurile reintra intr-o oarecare normalitate, deci pandemia nu dispare, insa... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 12:06
Aurelian Badulescu, candidatul social-democratilor la functia de primar al Sectorului 3 al Capitalei, solicita o Rezolutie a Congresului PSD prin care sa se adauge in programul politic votat masuri si solutii concrete pentru protejarea capitalului romanesc.
"Pentru Congresul de maine al Partidului Social Democrat, in calitate de presedinte al filialei PSD Sector 3, le solicit colegilor mei sa admitem public faptul ca ultimele guvernari, incepand din 2005, au defavorizat firmele romanesti, dand castig de cauza companiilor straine. Chiar in aceste zile, spre exemplu, hotelierii si patronii de restaurante sunt grav loviti de masurile economice ale pandemiei, fara ca guvernul sa compenseze financiar inchiderea localurilor.
Circa 500.000 de romani sunt in pericol sa isi piarda locurile de munca, in timp ce agentiile de turism fac profit si sporesc veniturile strainilor prin deplasarile romanilor in Grecia, Bulgaria, Italia, Turcia, etc. Solicit asadar o Rezolutie a Congresului PSD, prin care sa se adauge in programul politic votat, masuri si solutii concrete pentru protejarea capitalului romanesc, chiar pe modelul pe care partenerii nostri strategici, SUA sau Germania, il aplica, iar noua ne dau lectii si ne impun sa facem taman invers!", a scris Badulescu, vineri, pe pagina sa Facebook.
Congresul extraordinar al PSD de sambata este organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegati, in cursa pentru sefia partidului... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 16:40
Bucurestiul este un oras plin de contraste, dar, acesta este un specific al tuturor marilor orase din lume, iar Capitala noastra nu face exceptie.
O viata perfecta nu exista nicaieri, iar alegerea locului in care sa traiesti depinde de mai multi factori, care trebuie bine cantariti.
Daca se stabileste un echilibru intre avantaje si dezavantaje si daca beneficiile orasului sunt cele de care ai nevoie, atunci decizia de a te muta in Bucuresti este una care merita luata in calcul si, ulterior, pusa in practica.
Centru economic
Acest fapt nu poate fi contestat si este, aproape de fiecare data, motivul principal pentru care oamenii decid sa se mute in Bucuresti. Este cert faptul ca oferta de locuri de munca este cea mai mare, dupa cum este confirmat si de statistici, dar si ca, in Bucuresti, sunt cele mai mari salarii.
Evident, exista si reversul medaliei. Viata in Capitala nu este ieftina, dar, daca abordezi un stil de viata echilibrat, acesta este locul cel mai potrivit din punct de vedere al castigurilor financiare pe care le poate avea o familie.
Cartiere rezidentiale
In ultima vreme, ofertele de apartamente si case de vanzare in Bucuresti a crescut. Sunt cateva motive pentru care se intampla asta. Pe de o parte, s-a construit si se construieste, in continuare, mult; pe de alta, unele categorii de locuitori pleaca din zonele centrale spre cele limitrofe sau chiar in alte orase, ori definitiv din tara, astfel ca apartamentele si casele pe care le detin... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 14:13
Initiata la inceputul starii de urgenta de Yellow.Menu in colaborare cu Impetum Group, campania #FarfuriiLaDatorie a pornit ca un demers de solidaritate fata de cei din prima linie. Printr-un efort colectiv, au fost livrate peste 10.000 de portii de mancare, asigurand zilnic o masa calda pentru medicii si personalul auxiliar de la spitalele greu incercate in plina pandemie - Institutul Matei Bals, Spitalul Colentina, Spitalul de Urgenta Floreasca si Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitala.
Conectati online, mobilizati pentru un scop comun!
Inceputul anului 2020 a fost unul promitator pentru zona de food delivery, iar schimbarea din mers a strategiilor proaspat gandite a fost un exercitiu greu, mai ales ca a venit pe fondul unei pandemii. Yellow.Menu si-a dorit sa ajute spitalele din prima linie si a reusit in acelasi timp sa asigure o activitate constanta pentru a isi pastra angajatii din bucatarie si livratorii.
,,Am reusit sa ne mobilizam impreuna si sa ne unim fortele pentru a-i sprijini pe cei care s-au luptat si se lupta in continuare sa salveze vieti, oferindu-le un mic ajutor zilnic, o masa calda care sa le intareasca fortele. Multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi, atat oameni generosi care s-au implicat de acasa si au vrut sa ajute, cat si oameni din companii, care au raspuns atat de prompt apelului nostru si cu ajutorul carora #FarfuriiLaDatorie a facut o diferenta. Sunt recunoscator in special fata de Impetum Group, care prin... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 18:11
Traficul a scazut in Capitala pe durata restrictiilor impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19, in medie cu 36% in timpul saptamanii si cu 54% in weekend, zona centrala si cea de nord inregistrand cele mai mari scaderi, releva un raport.
Raportul realizat pe baza datelor culese de compania Phoenix Media indica o scadere medie de 35% in zilele lucratoare, in conditiile in care in zilele de vara, scaderea fata de traficul normal este de 23%. In weekend, scaderea medie este de 54%, scaderea medie in sezonul cald fiind de 41%.
In ceea ce priveste situatia pe zone, in timpul saptamanii, cea mai mare scadere, de 41%, se inregistreaza in zona centrala, urmata de zona de nord, cu 39%, in timp ce cea mai mica scadere, de 17% s-a inregistrat in zona de sud a Capitalei.
In weekend, cifrele care indica scaderea sunt si mai mari, de 63% in zona centrala, 56% in zona de nord si de 44% in zona de sud.
"Zona Centrala scade puternic in weekend pentru ca nu este zona rezidentiala si nu mai beneficiaza de traficul adus de restaurante si cafenele (horeca), activitati culturale si de entertainment (inclusiv parcuri), afirma autorii raportului.
De asemenea, se remarca si efectul inchiderii mall-urilor din capitala asupra valorilor de trafic. Spre exemplu Aleea Privighetorilor (una din directiile de acces in Mall Baneasa) inregistreaza o scadere de 60% a valorilor de trafic in zilele din cursul saptamanii (60%) si in cele din weekend (68%)", explica autorii raportului, precizand... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 15:21
Primarul Clujului, Emil Boc, a anuntat joi, intr-un briefing de presa, ca orasul va aplica, in acest an, in cadrul competitiei "Capitala europeana a inovarii", competitie care, in 2019, a fost castigata de orasul francez Nantes.
In aceasta competitie se pot inscrie orase europene care au peste 100.000 de locuitori. Candidaturile pot fi depuse pana in data de 23 iunie. Castigatorul competitiei va primi titlul de "Capitala europeana a inovarii - 2020", dar si un premiu in valoare de un milion de euro.
Orasele selectionate in finala vor primi, de asemenea, cate un premiu in valoare de 100.000 de euro.
Decizia administratiei din Cluj-Napoca a fost luata dupa ce comisarul european pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, Mariya Gabriel, a dat startul acestei competitii cu ocazia participarii la conferinta "StartUpCity Cluj-Napoca".
"Sunt incantata sa anunt inceperea cautarii pentru succesorul orasului Nantes, pentru cel mai inovativ oras european al anului 2020, aici, la Cluj-Napoca. Sunt convinsa ca povestea voastra de succes are puterea sa inspire alte orase. Intr-un timp foarte scurt, ati construit ecosisteme dinamice, cu rezultate tangibile pentru cetatenii vostri si ati putea impartasi o lectie valoroasa.
Dorinta mea este sa vad exemple de acest gen pe toata harta Europei, nu doar in unele parti ale sale. Va rog sa fiti curajosi si sa ne aratati ca sunteti foarte inovativi, ca puteti face diferenta si imbunatati viata oamenilor", le-a spus... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 14:05
O serie de evenimente culturale si religioase aniversare dedicate implinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Romane (24 ianuarie 1859) se vor desfasura joi si vineri in Capitala.
* Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, va oficia joi, incepand cu ora 10:30, o slujba de Te Deum dedicata implinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor.
De asemenea, la Sfanta Liturghie, oficiata de la ora 9:00 in Catedrala Patriarhala, vor fi pomeniti domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropolitii Nifon al Tarii Romanesti si Sofronie Miclescu al Moldovei, precum si ceilalti fauritori ai Unirii Principatelor Romane.
Depunerea unor coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza (ora 10:45) va fi urmata de sesiunea de comunicari stiintifice "Unirea Principatelor Romane: realizare, recunoastere si beneficii", organizata de Academia Romana in colaborare cu Patriarhia Romana, in Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei.
La eveniment, programat de la ora 11:00, si-au anuntat participarea patriarhul Daniel, membru de onoare al Academiei Romane, care va rosti un cuvant de deschidere, presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, moderatorul manifestarii, academicienii Razvan Theodorescu si Victor Spinei, vicepresedinti ai Academiei, si acad. Eugen Simion, presedintele Sectiei de filologie si literatura al acestui for.
* Cu prilejul celebrarii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Romane, Muzeul National de Istorie a Romaniei va vernisa, joi, in... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 08:00
Bucuresti ocupa penultimul loc intr-un top privind mobilitatea durabila in care sunt incluse marile capitale europene, arata datele Greenpeace Romania, publicate marti, in cadrul raportului "Mobilitate durabila in Bucuresti. O evaluare bazata pe indicatori".
"Locul codas ocupat de Bucuresti este rezultatul mai multor motive. Acesta prezinta cel mai ridicat nivel de congestionare dintre cele 14 orase analizate, cu o cota de deplasari zilnice cu vehicule private de 48% si o pondere relativ mica de mobilitate activa de doar 16%. In plus, spatiul verde pe cap de locuitor in capitala este sub 10 mp, in timp ce norma UE este de 26 mp/capita", sustine Alin Tanase, coordonator de campanii Greenpeace Romania.
Astfel, capitala Romaniei se afla pe locul 13 din 14 in acest clasament. Pe locul 12 se afla Moscova. Doar Roma sta mai prost decat Bucuresti la acest capitol, in vreme ce primele locuri sunt ocupate de Copenhaga, Amsterdam, Oslo, Zurich si Viena.
Raportul de specialitate poate fi consultat AICI si reprezinta o completare la clasamentul oraselor din anul 2018 privind mobilitatea durabila (Raportul "Living. Moving. Breathing", realizat de Institutul Wuppertal) in care au fost analizate capitale precum Berlin, Londra, Viena, Bruxelles, Moscova, Roma, Zurich, Paris, Amsterdam, Copenhaga, Oslo, Budapesta si Madrid.
Bucuresti a fost comparat cu celelalte orase in ceea ce priveste transportul public, siguranta rutiera, calitatea aerului, managementul mobilitatii si... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 12:30
Derularea proiectului Timisoara - Capitala Culturala Europeana in 2021 ar fi meritat sa urmeze exemplul fostelor capitale culturale europene Plodiv (Bulgaria) si Matera (Italia), care au inceput pregatirile de organizare cu cel putin doi ani si jumatate inainte, atrage atentia, intr-o scrisoare deschisa, Sever Avram, director regional al Reprezentantei Destinatiilor Dunare-Marea Neagra in cadrul Centrului International al Destinatiilor de Excelenta (CED).
Petitia este adresata ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, presedintelui Consiliului Judetean Timisoara, Calin Dobra, si "decidentilor si iubitorilor Timisoarei".
"Fondurile alocate declansarii proiectului de anvergura pe care il reprezinta detinerea magistraturii de Capitala Culturala Europeana au sosit in timp util, atat din partea Ministerului Culturii, cat si din partea Comisiei Europene si Consiliului Judetean, insa veriga slaba pare sa fie in continuare situatia extrem de preocupanta si de jenanta in care se afla comunitatea timisoreana, per ansamblu, in asumarea responsabila si profunda a implicatiilor pe care acest titlu ar fi meritat sa le aiba.
Anume, aflandu-ne in perioada de pregatiri, ar fi meritat sa urmam exemplul fostelor capitale culturale europene Plodiv (Bulgaria) si Matera (Italia), care au inceput pregatirile de organizare cu cel putin doi ani si jumatate inainte (...) Sa fim intelesi, este foarte frumoasa si idilica ideea de a ne legana cu faimosul slogan 'Tot Banatu-i fruncea', insa, in... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 11:47