UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar italian, analizeaza o fuziune cu rivalul francez Societe Generale, o miscare care ar deschide calea procesului de consolidare a sectorului bancar european, informeaza un articol publicat duminica pe pagina de Internet a cotidianului Financial Times, care precizeaza insa ca deocamdata nu a fost inaintata inca nicio oferta oficiala.
Potrivit Financial Times, care citeaza surse din apropierea acestui dosar, directorul general de la UniCredit SpA, francezul Jean-Pierre Mustier, fost director al diviziei de investment banking a Societe Generale, a promovat aceasta idee de mai multe luni iar directorii Societe Generale studiaza si ei posibilitatea unei fuziuni.
Mai multi directori din cadrul ambelor parti au subliniat ca discutiile sunt deocamdata intr-un stadiu preliminar iar situatia politica volatila din Italia a dus la extinderea calendarului pentru un posibil acord dincolo de planul initial de 18 luni.
Jean-Pierre Mustier considera Societe Generale un partener ideal pentru UniCredit SpA, punand accentul pentru divizia sa de banking si operatiunile din Europa de Est. Pentru Societe Generale, unul din principalele beneficii ale unei fuziuni ar fi dobandirea unei pozitii de lider in Italia si Germania, atat in sectorul de retail cat si in cel de corporate banking.
Intr-un comunicat de presa, Societe Generale a dezmintit existenta unor discutii in interiorul Consiliului de administratie cu privire la o posibila fuziune cu... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 10:59
UniCredit Tiriac Bank isi schimba denumirea in UniCredit Bank, incepand cu data de 18 august 2015.
In urmatoarele luni procesul de rebranding va continua prin schimbarea identitatii vizuale a bancii (denumire si logo) in contracte si comunicarea comerciala cu clientii, partenerii, autoritatile si a semnalisticii in intreaga retea de unitati teritoriale, precum si inlocuirea instrumentelor de plata (carduri, token-uri) care poarta vechea denumire.
Schimbarile care vor avea loc in cadrul procesului de rebranding nu implica modificarea caracteristicilor si functionalitatilor produselor si nici modificarea relatiilor contractuale cu clientii, iar inlocuirea instrumentelor de plata actuale cu cele care poarta noua denumire se va realiza treptat, fara costuri suplimentare pentru clienti.
Banca va derula si o campanie de comunicare externa care va sustine implementarea noii denumiri - UniCredit Bank.
Procesul de rebranding este determinat de tranzactia realizata in iunie a.c. prin care UniCredit Bank Austria AG a cumparat actiunile reprezentand 45% din UniCredit Tiriac Bank S.A. detinute de Tiriac Holdings Ltd., majorandu-si capitalul detinut in cadrul UniCredit Tiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%. mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 12:48
Omul de afaceri Ion Tiriac si-a vandut actiunile pe care le avea la UniCredit Tiriac Bank catre grupul italian UniCredit, actionar majoritar.
"UniCredit Bank Austria AG cumpara actiunile reprezentand 45% din UniCredit Tiriac Bank S.A. detinute de Tiriac Holdings Ltd", arata un comunicat UniCredit Bank Austria remis Ziare.com.
Ca rezultat al acestei tranzactii uriase, capitalul detinut de UniCredit Bank Austria AG in UniCredit Tiriac Bank S.A. creste de la 50,6% la 95,6%.
Finalizarea tranzactiei este preconizata inainte de sfarsitul lunii iunie 2015.
Documentul citat mai arata ca partile au cazut de acord sa nu dezvaluie pretul de vanzare sau oricare alte detalii ale tranzactiei.
Potrivit unor informatii neconfirmate aparute in presa din Italia (Il Messaggero), in 2014, pentru participatia detinuta de Ion Tiriac, UniCredit urma sa plateasca sute de milioane de euro.
"As dori sa-i multumesc lui Ion Tiriac si reprezentantilor Tiriac Holding pentru colaborarea excelenta... citeste mai departe despre "Ion Tiriac si-a vandut actiunile la UniCredit Tiriac Bank" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 08:09
Cea mai mare banca italiana, UniCredit SpA, va concedia, pana in 2018, aproximativ 6% din forta sa de munca, masura facand parte din planul sau strategic, dupa ce, in 2013, a inregistrat pierderi record de 14 miliarde de euro (19 miliarde de dolari), transmit AP si BBC.
In 2012, UniCredit a inregistrat un profit net de 865 de milioane de euro.
Banca va renunta la 8.500 de angajati, din care 5.700 in Italia, ceea ce va duce la economii de 700 de milioane de euro pana in 2018. Planul strategic prevede obtinerea unui profit net de doua miliarde de euro anul acesta si triplarea castigurilor pana la 6,6 miliarde de euro in 2018. De asemenea, vor fi efectuate investitii de 4,5 miliarde de euro pentru majorarea veniturilor.
Federico Ghizzoni a apreciat ca 2013 'a reprezentat un punct de cotitura'
Directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, a apreciat ca 2013 'a reprezentat un punct de cotitura', iar banca va majora creditarea 'si va sprijini economia in Italia si in Europa'.
In 2013, banca italiana a pus deoparte 13,7 miliarde de euro pentru a acoperi pierderile din credite neperformante.
UniCredit a raportat pierderi record de 14 miliarde de euro
Chiar daca UniCredit a raportat marti pierderi record de 14 miliarde de euro, actiunile bancii au urcat la bursa de la Milano cu aproape 6%, dupa ce aceasta a anuntat ca nu va avea nevoie de o majorare a capitalului si va trece cu bine procesul de verificare a calitatii activelor demarat de BCE.
Printre... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 12:13
Actionarii companiei aeriene Alitalia, care se confrunta cu probleme financiare si cauta un partener strategic, au aprobat marti majorarea capitalului cu pana la 300 milioane de euro (255 milioane de lire sterline), transmite Reuters.
Actionarii au la dispozitie 30 de zile pentru a decide daca vor subscrie la cererea de majorare a capitalului.
Alitalia a anuntat ca Posta italiana ar urma sa garanteze o investitie de 75 milioane de euro daca actionarii nu vor subscrie in intregime suma necesara majorarii capitalului. De asemenea, bancile italiene Intesa SanPaolo si UniCredit vor acorda Alitalia garantii de pana la 100 milioane de euro.
In plus, conducerea Alitalia a anuntat ca este pregatita sa demisioneze dupa emisiunea de actiuni, in urma posibilei modificari a actionariatului companiei aeriene.
Luni, compania aeriana germana Lufthansa a anuntat ca nu este interesata de preluarea unei participatii la operatorul aerian Alitalia.
"Nu exista interes pentru Alitalia din partea Lufthansa. Directorul general Christoph Franz si-a exprimat foarte clar pozitia potrivit careia nu exista interes pentru a investi in alte companii aeriene in acest moment", a declarat Martin Riecken, purtator de cuvant al Lufthansa Europe.
Alitalia a acumulat pierderi de peste 840 de milioane de euro si o datorie de un miliard de euro de la salvarea sa de la faliment, in 2009, de catre Air France KLM si un grup de investitori italieni. Air France KLM, care detine 25% din actiunile... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 10:27
Cea mai mare banca din Italia, Unicredit, cu subsidiare si in Romania s-a oferit sa cumpere obligatiuni de stat in valoare de 3 miliarde de euro pentru a-si mari capitalul.
"Scopul invitatie de participare este acela de a sprijini strategia Unicredit pentru optimizarea structurii de capital", au precizat reprezentantii bancii. Rascumpararea va genera profituri, mai spun aestia, potrivit Bloomberg.
Unicredit, care vinde deasemenea actiuni in valoare de 7,5 miliarde de euro va avea un castig de capital de 490 de milioane de euro in cazul in care va primi pretul maxim pe rascumpararea obligatiunilor.
"Este un pas spre recapitalizare. Ne asteptam la o astfel de miscare de la bancile italiene care vor sa-si optimizeze pozitiile de capital", spun reprezentantii bancii Akros.
Actiunile Unicredit au scazut cu 0,7% pana la 3,73 euro la bursa din Milano, dupa un castig recent de 5,8%. Acest lucru a oferit companiei o valoare de piata de 21,6 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 17:35
UniCredit ar valora mai mult daca grupul italian ar fi dezmembrat si vandut pe bucati, scrie cotidianul american Wall Street Journal, dupa ce actiunile au scazut puternic miercuri si joi, pana la minimul ultimilor 19 ani, si au fost chiar suspendate de mai multe ori de la tranzactionare.
Cotatia UniCredit a coborat cu 14% miercuri si cu 16% joi, pana la 4,536 euro, minimul din septembrie 1992, iar capitalizarea bancii a ajuns la 8,9 miliarde de euro.
Declinul bancii a fost accelerat de anuntul unui discount semnificativ al preturilor unei emisiuni de titluri pentru atragerea a 7,5 miliarde de euro, fonduri necesare grupului pentru respectarea pragului de 9% al ratei de adecvare a capitalului, impus de autoritatiele europene.
Pretul de 1,94 euro pentru o actiune UniCredit, anuntat miercuri, este cu 69% mai mic fata de cotatia de 6,33 euro din inchiderea sedintei de marti si cu 43% sub nivelul de tranzactionare estimat dupa realizarea majorarii de capital.
UniCredit are ghinion ca este o banca internationala cu sediul in Italia
Doar 11% din actionari s-au angajat sa cumpere actiunile care le revin, in timp ce inca 13% afirma ca vor face probabil acest lucru. Emisiunea de actiuni este subscrisa in intregime de banci, astfel ca UniCredit va primi banii, insa analistii se tem ca bancile care au participat ar putea ramane cu un portofoliu substantial de actiuni nedorite.
UniCredit are ghinion ca este o banca internationala cu sediul in Italia, intr-un moment... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 20:44
UniCredit Spa, cea mai mare banca din Italia, ia in calcul vanzarea unor actiuni in valoare de 7 milioane de euro din cauza inrautatirii situatei economice din Italia.
Tranzactia va fi anuntata de CEO-ul UniCredit, Federico Ghizzoni, pe 14 Noiembrie, odata cu publicarea raportului financiar trimestrial, conform unor surse din interiorul bancii. Aceasta vanzare ar putea fi asistata de sase sau opt agenti, potrivit Washington Post.
Prin aceasta vanzare de actiuni, cea mai mare pe care grupul italian a facut-o in ultimii doi ani, UniCredit trebuie sa isi intareasca capitalul conform noilor reglementari. In caz contrar, va trebui sa ceara ajutor guvernamental.
"Avand in vedere toate aceste incertitudini politice din Italia, este, probabil, cea mai proasta perioada pentru UniCredit sa faca aceasta afacere. Sapte milioane de euro nu e o suma chiar mare in zilele normale, dar in aceste vremuri situatia este diferita", spune Matthias Fankhauser, economist elvetian.
"Aceasta este cea mai proasta perioada in care sa iti cresti capitalul. UniCredit va trebui sa vanda actiuni la pret scazut, pe o piata dificila", spune Paul Vrouwes, economist la ING Investment Managemen, Haga.
Grupul bancar italian si-a pierdut aproape jumatate din valoare anul trecut, dar luni a inregistrat o usoara crestere de 1,9%. Valoarea de piata a bancii este de 15,6 milioane de euro. UniCredit are cea mai mare cadere de capital dintre creditorii italieni, o gaura de 7,4 miliarde de euro,... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 09:18
Boardul director al grupului financiar-bancar UniCredit a aprobat majorarea capitalului UniCredit Bank Austria, care gestioneaza afacerile bancii in Europa Centrala si de Est si in Austria, cu pana la 2 miliarde euro, a anuntat banca, informeaza NewsIn.Totodata, actionarii grupului italian se vor intalni la jumatatea lui noiembrie pentru a discuta, intr-o adunare extraordinara, o emisiune de actiuni propusa de boardul director, in urma careia capitalul grupului ar fi majorat cu 4 miliarde euro.
"Impactul pozitiv asupra solvabilitatii grupului, masurata prin rata capitalului Tier 1, va fi de majorare cu aproximativ 0,8 puncte procentuale, fata de un nivel de 6,85% la jumatatea acestui an", se arata in comunicatul bancii.
Unicredit anticipeaza ca tranzactia sa se finalizeze dupa primele trei luni ale anului viitor, in urma obtinerii autorizatiilor necesare.
Bancile care vor gestiona emisiunea de actiuni vor fi BofA Merrill Lynch si UniCredit Corporate & Investment Banking, in calitate de coordonatori, precum si Credit Suisse, Goldman Sachs International, Mediobanca si UBS Investment Bank.
Aceasta majorare de capital reprezinta o alternativa la ajutorul acordat de statul italian si de cel austriac.
"Boardul director al UniCredit a decis sa nu continue cu emisiunea de obligatiuni, care ar fi fost subscrise de ministerul de finante italian si de cel austriac. Pe de alta parte, conducerea executiva a grupului si-a exprimat aprecierea pentru interventia decisiva a celor doua... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 13:03