Numarul firmelor cu capital strain infiintate in ianuarie 2016 a scazut cu 25%, comparativ cu aceeasi luna din 2015.
Romania avea peste 200.000 de firme cu capital strain, in ianuarie, cu o valoare a capitalului social subscris de peste 42,8 miliarde euro, in prima luna din acest an fiind inmatriculate 350 de noi societati, se arata in datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, in prima luna din acest an, erau 204.816 firme cu capital social cu participare straina la capital, din care cele mai multe proveneau din Italia, respectiv 41.896 firme.
Ambasadorul Marii Britanii: Sectorul din Romania care reprezinta un El Dorado pentru investitori
Din punct de vedere al capitalului social, pe primul loc ...citeste mai departe despre "Strainii isi deschid tot mai putine firme in Romania: Declin semnificativ la inceputul anului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 12:59
Apetitul investitorilor straini a scazut in cazul pietelor emergente, creand un moment favorabil pentru infiintarea pe piata romaneasca a unei banci cu capital majoritar privat autohton. Business24 a discutat cu analistii financiari pentru a afla daca o astfel de initiativa s-ar putea bucura de succes in randul clientilor nemultumiti de actuala piata bancara.
"Orice banca si orice societate are sanse pentru ca nu exista o piata care sa fie absolut saturata, iar surprizele pot aparea chiar si pe pietele cele mai dezvoltate din lume. Chiar si in America se infiinteaza banci pentru ca intotdeauna exista cineva care identifica o nisa de piata care nu este servita cum trebuie sau identifica un tip de servicii care nu sunt oferite de institutiile existente", a declarat pentru Business24, Aurelian Dochia.
Asadar, succesul unei banci romanesti depinde de cum se pozitioneaza pe piata, si anume ce nisa targeteaza, ce servicii vine sa ofere, cum este organizata sau ce costuri percepe.
Sansele bancii lui Umbrarescu pe piata din Romania
Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, este cea mai recenta institutie de credit de pe piata autohtona si cea de-a doua banca cu capital majoritar privat romanesc de pe piata autohtona, dupa Banca Transilvania.
"Imi doresc o banca care sa vina in sprijinul investitorilor, in special autohtoni. Daca si multinationalele vor dori, sunt bineveniti. Imi doresc o banca in care depunatorii... mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 12:16
Investitiile straine vor continua sa fie suportul pentru o crestere economica accelerata, care sa permita Romaniei sa recupereze decalajele fata de celelalte state dezvoltate europene, dar formarea capitalului intern trebuie concomitent sustinuta, considera viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"Fara indoiala, capitalurile interne vor fi insuficiente pentru o reluare rapida a cresterii economice si o restrangere a decalajelor. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne uitam la capitalurile interne", a spus Olteanu la o conferinta de specialitate organizata de Banca Nationala a Romaniei.
Oficialul BNR a reamintit ca in ultimii 20 de ani actionarii romani s-au capitalizat pe ei si au decapitalizat companiile, chiar daca in mod legal. Totodata, Olteanu a mai aratat ca principiul "distrugerii creatoare" lasat sa functioneze de la primele momente ale capitalismului, prin care intreprinzatorul slab, hedonist, era scos din piata de intreprinzatorul intelept, nu mai este atat de simplu in ziua de astazi.
"In globalizarea de azi, intreprinzatorul hedonist este sursa de capital pentru altii mai intelepti din Monte Carlo, din Dubai (...) Trebuie sa ne ingrijim si de capitalurile interne", a explicat Olteanu.
Oficialul BNR apreciaza ca industria si serviciile au capacitatea de a scoate Romania din criza, fapt dovedit si de datele de structura din contul curent al balantei de plati, unde se observa cresterea exporturilor pe baza industriilor cu valoare adaugata mare, cu grad... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 15:22
Investitiile straine directe atrase de Romania in primul semestru au totalizat 666 milioane de euro, in scadere cu 19% fata de perioada similara a anului anterior, cand fluxul de capital strain intrat pe piata locala a atins 826 milioane de euro.
Creditele intragrup au insumat 570 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au totalizat 96 milioane euro, potrivit datelor BNR.
Guvernul isi propune sa atraga pana la sfarsitul anului investitii de "minimum 10 miliarde euro" in energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, care sa creeze cel putin 50.000 locuri de munca, conform planului national lansat in iulie.
Executivul mizeaza in acest sens si pe relansarea relatiilor politice si economice externe atat cu Europa, cat si cu Asia.
Anul trecut investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011. mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 15:46
Investitiile straine directe atrase de Romania au totalizat 414 milioane de euro in primele cinci luni, in scadere cu 37% fata de perioada similara a anului anterior, cand fluxul de capital strain intrat pe piata locala a atins 656 milioane de euro.
Participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au totalizat 85 milioane euro, iar creditele intragrup au insumat 329 milioane euro, potrivit unui comunicat al BNR.
In luna mai, investitiile au coborat la 92 milioane de euro, fata de 111 milioane de euro in luna aprilie, cand a fost consemnat cel mai mare nivel din acest an.
In martie, investitiile straine directe au fost de doar 48 de milioane de euro (minimul acestui an), in februarie, 60 de milioane de euro, iar in ianuarie, investitiile au totalizat 103 milioane de euro.
Guvernul isi propune sa atraga pana la sfarsitul anului investitii de "minimum 10 miliarde euro" in energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, care sa creeze cel putin 50.000 locuri de munca, conform planului national lansat, joi, la Palatul Victoria.
Executivul mizeaza in acest sens si pe relansarea relatiilor politice si economice externe atat cu Europa, cat si cu Asia.
Anul trecut investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011. mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 14:53
Studiul "Contributia IMM-urilor la cresterea economica", elaborat sub egida Comisiei Nationale de Prognoza, in cadrul unui program cu finantare de la Comisia Europeana, nu e putea sa releve altceva decat ceea ce ar fi relevat orice cercetare facuta pe baze de buna-credinta si profesionalism: ca IMM-ruile nu sunt competitive, ca nu arata o cine stie ce flexiblitate in adaptarea la conditiile pietei, ca nu sunt catusi de putin un izvor de inovatie si chiar ca minunata lor contributie la PIB nu este vreuna coplesitoare.
Asa ca anumita valva creata cum ca studiul ar fi demolat miturile instapanite in materie de IMM-uri se bazeaza pe o premisa netemeinica. Nu ca studiul ar fi mai putin bun decat este, ci ca este vorba doar de faptul ca n-a demolat vreun mit, pentru ca asa-zisele mituri despre IMM-uri au fost si sunt niste prosteli, fara vreun fundament, acreditate de politicieni in goana dupa capital electoral sau, si mai rau, de catre asa-zisi oameni de afaceri care poarta stindardul IMM-urilor in interes strict personal.
IMM-urile "osatura societatii", "motorul economiei", "varful de lance al inovarii" sau "cel mai mare exportator" sunt doar niste biete baliverne lansate de interesati in mismasuri politice si propagandistice, baliverne pe care un studiu serios in domeniu nici nu se putea cobori sa le infirme.
Intr-o anumita masura insa, este vorba si de o autocreditare in demolarea unor mituri, studiul folosind analizele sale pertinente si realitatile fara echivoc... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 09:14
Presedintele Traian Basescu si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au cerut in mod oficial ca bancile-mama sa nu isi retraga capitalul din Romania.
Analistii contactati de Business 24 au pareri impartite. Daca seful Grupului de Economie Aplicata (GEA) Liviu Voinea si fostul presedinte CEC, Constantin Teculescu spun ca majoritatea efectelor vor fi negative, analistul Ilie Serbanescu sustine ca retragerea capitalului ar fi un lucru bun, pentru ca ar creste sansele de dezvoltare economica a Romaniei.
Daca bancile straine si-ar retrage capitalul din Romania, situatia va fi destul de delicata, iar situatia existenta o sa se amplifice, spune Constantin Teculescu, fostul presedinte CEC.
In schimb, acesta spune ca persoanele fizice care au depus bani la bancile respective nu vor fi afectate de retragerea capitalului strain din Romania.
"Sumele respective, pana in 100.000 de euro, sunt garantate de stat. Din punct de vedere al finantarii economiei nationale vor fi niste probleme, una dintre acestea fiind lipsa de lichiditati", precizeaza Constantin Teculescu, pentru Business 24.
In ceea ce priveste incheierea unui nou acord precum acela de la Viena, care sa ne protejeze de retragerile de capital strain, Constantin Teculescu crede ca ar fi bine ca acest lucru sa se intample, dar ca are unele rezerve legate de respectarea unei astfel de intelegeri.
"Am rezerve in ceea ce priveste respectarea reala a acordului, in sensul ca se pot gasi si alte modalitati. Cred... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 13:30
"Romania anu are nici o sansa fara capital strain. Noi ar trebui sa dam spaga capitalului strain pentru ca singuri nu putem razbi", a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.In opinia consilierului BNR, Romania s-a bazat pe capital strain inainte de Primul Razboi Mondial, inainte si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si chiar si in perioada lui Ceausescu, cand industria s-a realizat in mare parte cu ajutorul imprumuturilor externe.
"Acum avem nevoie de capital strain. Cine crede ca in tara asta numai cu capitalul nostru putem razbi se inseala amarnic pentru ca am vazut limpede de-a lungul multor ani ca nu putem razbi singuri.
Noi ar trebui sa dam spaga capitalului strain. Problema este ca avem o boala in aceasta tara si nu intelegem, odata si odata, ca Romania, fara capital strain, nu are nicio sansa", a declarat Adrian Vasilescu la RealitateaTV.
In ceea ce priveste cresterea preturilor la combustibili, Adrian Vasilescu este de parere ca atata timp cat exista cerere, companiile vor incerca sa "impinga pretul inainte" fiindca nu avem cultura economica si financiara. mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 18:35
Companiile de asigurari din Romania au primit in primul semestru de la actionarii straini injectii de capital de 70,4 milioane euro, cu 53% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand insumau circa 150 milioane euro, potrivit datelor ONRC.In primul semestru din 2010, cea mai mare injectie de capital intr-o companie de pe piata asigurarilor a primit-o BCR Asigurari - 28,5 milioane euro (cu 15,83 milioane euro in ianuarie si cu 12,66 milioane euro in aprilie), potrivit datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).Actionarii Fata Asigurari au capitalizat compania cu 9,8 milioane euro (4,07 milioane euro in ianuarie, 2,6 milioane euro in februarie si 3,14 milioane euro in aprilie), in timp ce actionarii EuroIns Romania au contribuit cu 7,7 milioane euro (cu 5,3 milioane euro in ianuarie si cu 2,4 milioane euro in mai).De asemenea, Aegon Asigurari de Viata a primit 5,17 milioane euro in iunie, in timp ce Uniqa Asigurari de Viata si-a majorat capitalul social cu 5,14 milioane euro in martie.
Printre companiile care au inregistrat majorari de capital in primul semestru se mai numara Certasig - 2,56 milioane euro, Signal Iduna Asigurari de Viata - 1,99 milioane euro si ING Asigurari de Viata - 1,69 milioane euro.Grupul olandez ING a injectat in aprilie 8,4 milioane euro in ING Business Processing Center Cluj Napoca, acesta fiind un centru regional de servicii pentru tarile din Europa Centrala, deschis in acest an, prin care centralizeaza... mai mult
Miercuri, 25 August 2010, ora 13:12