Cel mai mare producator de otel din lume, Arcelor Mittal, se vede nevoit sa-si majoreze capitalul social prin emitere de actiuni, pentru a echilibra compania afectata de pierderi majore in ultima parte a anului trecut.
Supraproductia de otel din intreaga lume si pretul scazut al acestuia au generat pierderi de aproape 7 miliarde de dolari in bugetul companiei, fortand familia Mitall, principalul actionar al firmei, sa ia masuri rapide, informeaza Nasdaq.
La limita
Familia Mittal, care controleaza 39,4% din actiunile companiei, a anuntat prin vocea presedintelui si directorului executiv, Lakshmi Mittal, ca va recurge la dreptul sau de a majora capitalul social cu o noua emisiune de actiuni in valoare de 1,1 miliarde dolari.
In total, majorarea de capital facuta de Arcelor Mittal prin internediul bursei din Londra se va ridica la 3 miliarde dolari.
Producatorul de otel a anuntat ca vrea sa reduca datoria neta a companiei la mai putin de 12 miliarde de dolari de la 15,7 miliarde cat inregistreaza in prezent.
Necesitatea adoptarii unui plan de urgenta a fost evidentiata de rezultatele dezastruoase inregistrate de firma pe ultimul trimestru al anului 2015, cand pierderile s-au umflat brusc la 6,7 miliarde dolari.
Comparativ, in aceeasi perioada a anului 2014, Arcellor Mitall raporta pierderi de doar 955 de milioane.
Perioada neagra
Valoarea de piata a companiei s-a diminuat cu 58% in cursul anului trecut, ca urmare a unui val masiv de otel ieftin... mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 12:30
Problemele structurale din industria siderurgica europeana trebuie rezolvate in conditiile in care preturile urmeaza sa scada, a declarat luni Jeff Largey, analist la Macquarie Group, pentru CNBC.
In opinia lui Jeff Largey, superoferta este principala problema, iar motivul pentru care industria siderurgica europeana nu cunoaste o relansare este unul intern.
"In acest moment in Europa avem o capacitate de 200 milioane tone de otel brut. In schimb, cererea se situeaza la 150-160 de milioane de tone. In concluzie, de fiecare data cand preturile dau semne de viata este eliberata o oferta mai mare care pune capat oricarei reveniri", a apreciat Largey.
In timp ce unii producatori asteapta ca imbunatatirea situatiei macroeconomice sa conduca la o crestere a pretului otelului, analistii prognozeaza ca orice majorare semnificativa de preturi pare putin probabila.
Preturile la otel carbon (HRC) se situeaza in prezent la aproximativ 624 de dolari pe tona insa analistii de la Societe Generale se asteapta ca preturile sa scada in perioada urmatoare. Banca franceza si-a revizuit in jos estimarile de pret pentru HRC de la 639 de dolari pe tona la 629 de dolari in acest an si de la 629 de dolari la 619 de dolari pentru anul urmator. Pana in 2018, Societe Generale estimeaza ca preturile vor cobori pana la 559 de dolari pe tona.
Pe fondul acestor prognoze pesimiste, Jeff Largey considera ca abordarea corecta pentru producatorii de otel este diversificarea. De exemplu,... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 09:09
Marian Dusan, noul director executiv al Editurii Evenimentul Zilei si Capital, a declarat ca in mandatul sau cele doua publicatii isi vor dubla tirajul si vor produce un profit de 500.000 de euro pe an.
"Vom genera crestere in trepte, iar scopul este de a obtine o profitabilitate substantiala a grupului, de minimum 500.000 de euro pe an", a declarat Marian Dusan pentru Business24.
Marian Dusan va conduce operatiunile publicatiilor Evenimentul Zilei si Capital. El a spus ca are in plan si o politica de crestere a activitatii online.
"O sa dezvoltam partea de retele sociale, Twitter si Facebook, cu precadere", a spus Marian Dusan.
Intrebat cat de mare va fi echipa pentru online, Marian Dusan a spus ca va fi formata din 10 oameni.
Nu vor fi disponibilizari
Noul director a spus ca nu vor exista disponibilizari in cadrul celor doua publicatii, dar ca "va eficientiza echipa". "Vom a duce un suflu proaspat si vom gandi prin creativitate", a spus Dusan.
Noua strategie a celor doua publicatii se va baza pe "continut de calitate, care sa nu fie livrat inainte la televizor. Printul trebuie sa fie primul, iar dupa aceea online-ul si TV-ul", a spus Marian Dusan.
"S-a facut o greseala in ceea ce priveste printul. S-au dat stiri care erau deja rasuflate. Omul plateste printul pentru ca nu are pe Internet informatia respectiva".
Marian Dusan s-a nascut pe 5 aprilie 1979, este licentiat in Drept si in Stiinte Politice, si are un master in Psihologie Politica si... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 13:12
Compania ArcelorMittal Tubular Products Holding isi va majora capitalul cu 86 de milioane de euro prin doua companii pe care le detine, ArcelorMittal Tubular Products Roman (PTRO) si ArcelorMittal Tubular Products Iasi (TPRO).
Capitalul social al ArcelorMittal Tubular Products Roman, acum de 36,11 milioane lei, ar urma sa creasca cu 292,1 milioane lei, la 328,2 milioane lei.
Pentru ArcelorMittal Tubular Products Iasi injectia de capital ar urma sa fie de 78 milioane lei, de la 162,9 milioane lei la 241 milioane lei.
Cele doua operatiuni vor fi discutate in AGA, programata pentru 26 ianurie, potrivit unor comunicate transmise de cele doua companii Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
ArcelorMittal Tubular Products Holding, inregistrata in Olanda, controleaza 69,7% din titlurile ArcelorMittal Tubular Products Roman si 96,3% din actiunile ArcelorMittal Tubular Products Iasi.
Cele mai recente tranzactii cu titlurile ArcelorMittal Tubular Products Roman au fost derulate la BVB miercuri, la pretul de 1,516 lei pe unitate, cotatie la care compania are o capitalizare de aproximatiuv 22 milioane lei (5,1 milioane euro).
Ultima tranzactie cu actiunile ArcelorMittal Tubular Products Iasi a avut loc la 2 noiembrie, la pretul de 0,84 lei pe unitate. La aceasta cotatie compania are o capitalizare de 54,7 milioane lei (12,7 milioane euro).
Grupul ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, detine in Romania, pe langa cei doi producatori de tevi, si doua... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 19:58
Compania indiana Transdanube Industries va incepe in 2012 constructia unei otelarii, investitia ridicandu-se la 150 milioane de euro.
Fabrica va fi situata in Oltenita si va incepe sa produca otel in anul 2014. Cu o capacitate de 500.000 de tone de otel lichid si 450.000 de tone de otel-beton, otelaria va crea 450 de locuri de munca, potrivit Money.ro.
Fabrica de la Oltenita este una dintre cele mai mari investitii in Romania din ultimii ani. Investorii indieni, alaturi de cei rusi sunt singurii dezvoltatori care incearca sa faca profit din siderurgia romaneasca.
Tinand cont ca produsele viitoarei fabrici sunt destinate atat importului cat si exortului, alegerea locatiei de amplasare a fabricii, orasul Oltenita, este una strategica datorata in mare parte apropierii de Dunare. Dezvoltatorii au urmarit ca fabrica sa fie situata aproape si de capitala Romaniei, cea mai activa piata a constructiilor.
Parteneri in cadrul acestei investitii sunt Grupul Danieli din Italia, BCP Bucuresti si ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice). mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 08:23
Miliardarul indian Lakshmi Mittal, care detine grupul ArcelorMittal a decis sa majoreze capitalul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati cu peste 44 de milioane de lei.Astfel, mai mult de 43 milioane de lei au intrat deja in conturile companiei si urmeaza sa fie inregistrati si in capital, scrie Ziarul Financiar.
Oficialii ArcelorMittal Galati au refuzat sa comenteze decizia.
ArcelorMittal Galati are un capital in valoare de 2,3105 miliarde de lei, iar principalul actionar este ArcelorMittal Holdings, inregistrata in Elvetia. mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 09:11
ArcelorMittal ia in calcul desprinderea diviziei de otel inoxidabil, a carei valoare este estimata la 3 miliarde dolari, sub forma unei societati cu capital mixt, semn ca cel mai mare producator de otel si-ar putea reduce dimensiunile, relateaza Newsin. Condus de Lakshmi Mittal, presedinte si principal actionar, grupul s-a extins prin achizitii ce au inclus cumpararea grupului Arcelor din Luxemburg, in 2006, pentru 26,9 miliarde euro. Mittal evalueaza acum daca expansiunea nu a mers prea departe, in contextul unei crize ce ar putea duce la o supracapacitate in industria siderurgica, ce ar putea persista pentru mai multi ani. ArcelorMittal evalua mai multe posibilitati in legatura cu divizia de otel inoxidabil, insa nu avea intentia unei desprinderi totale a afacerii. O companie cu care Mittal a discutat posibila formare a unei societati mixte este Posco, din Coreea de Sud, cel de-al saselea producator de otel din lume, cu o mare divizie de otel inoxidabil. In contextul in care discutiile cu Posco nu sunt intr-un stadiu avansat, un alt candidat ar putea fi grupul finlandez Outokumpu, unul dintre cei mai importanti producatori de otel inoxidabil din Europa. Divizia de otel inoxidabil a ArcelorMittal are 11.000 angajati si ar putea suferi pierderi in acest an. Divizia a avut vanzari de 8 miliarde dolari in acest an, si castiguri inainte de taxe, impozite, depreciere si amortizari de 900 milioane dolari. mai mult
Luni, 27 Iulie 2009, ora 16:26
Premierul rus Vladimir Putin a cerut vineri sustinerea sectorului siderurgic din Rusia, prin stimularea cererii de metale si prin aplicarea unor masuri de combatere a efectului protectionismului practicat de alte tari, relateaza Reuters, citat de NewsIn. "Productia noastra interna este supusa discriminarii, in realitate consideram ca astfel de politici se extind in anumite tari", a declarat Putin in cadrul unei reuniuni cu magnatii industriei otelului.
Premierul a oferit putine detalii in discursul rostit in cadrul unui summit al principalelor tari producatoare de otel, ce a avut loc la Magnitogorsk.
Companiile siderurgice din Rusia, cel de-al patrulea producator de otel din lume, au fost afectate de scaderea numarului de comenzi din sectorul constructiilor si din sectorul auto, in contextul in care recesiunea mondiala reduce nivelul cererii.
Ca raspuns la scaderea cererii interne, Rusia a majorat exporturile, desi acest lucru a dus la intensificarea riscurilor cu privire la taxe si la alte masuri anti-dumping impotriva Rusiei, din partea Chinei si a altor cumparatori.
Pana acum, singura masura luata de China a fost o investigatie derulata in iunie in cazul importurilor de otel pentru transformatoare din Rusia si Statele Unite, desi un raport recent intocmit de Citibank a anuntat ca Beijingul a cerut si o cercetare a importurilor de otel brut din Rusia.
"Investigatia derulata de China in cazul importurilor de otel pentru transformatoare a vizat in principal companiile... mai mult
Vineri, 24 Iulie 2009, ora 17:26
Producatorul austriac de otel Voestalpine a anuntat joi ca va face o majorare de capital cu circa 2% prin intermediul unei emisiuni de 3,3 milioane de actiuni catre personalul companiei, relateaza Reuters. Majorarea de capital va fi efectuata la sfarsitul lui martie, iar pretul emisiunii este fixat la 13,08 euro (16,65 dolari)/actiune.
Voestalpine a anuntat miercuri rezultatele pentru trimestrul al treilea si a prezentat estimari sumbre pentru industria siderurgica.
Actiunile Voestalpine, care s-au ieftinit in ultimele 12 luni cu 72%, sub nivelul la care a evoluat indicele DJ Stoxx Basic Resources, au inchis sedinta anterioara de tranzactionare la 12,45 euro.
mai mult
Joi, 26 Februarie 2009, ora 14:06