Aurelian Badulescu, candidatul social-democratilor la functia de primar al Sectorului 3 al Capitalei, solicita o Rezolutie a Congresului PSD prin care sa se adauge in programul politic votat masuri si solutii concrete pentru protejarea capitalului romanesc.
"Pentru Congresul de maine al Partidului Social Democrat, in calitate de presedinte al filialei PSD Sector 3, le solicit colegilor mei sa admitem public faptul ca ultimele guvernari, incepand din 2005, au defavorizat firmele romanesti, dand castig de cauza companiilor straine. Chiar in aceste zile, spre exemplu, hotelierii si patronii de restaurante sunt grav loviti de masurile economice ale pandemiei, fara ca guvernul sa compenseze financiar inchiderea localurilor.
Circa 500.000 de romani sunt in pericol sa isi piarda locurile de munca, in timp ce agentiile de turism fac profit si sporesc veniturile strainilor prin deplasarile romanilor in Grecia, Bulgaria, Italia, Turcia, etc. Solicit asadar o Rezolutie a Congresului PSD, prin care sa se adauge in programul politic votat, masuri si solutii concrete pentru protejarea capitalului romanesc, chiar pe modelul pe care partenerii nostri strategici, SUA sau Germania, il aplica, iar noua ne dau lectii si ne impun sa facem taman invers!", a scris Badulescu, vineri, pe pagina sa Facebook.
Congresul extraordinar al PSD de sambata este organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegati, in cursa pentru sefia partidului... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 16:40
De la extragerea si prelucrarea petrolului, la comert, transporturi, energie si telecomunicatii, cele mai importante business-uri duc economia nationala, dupa 30 de ani de capitalism, la cel mai ridicat nivel de dezvoltare din istorie.
Afacerile primelor 30 de companii care includ actionariat romanesc vor depasi, in acest an, nivelul cumulat de 180 de miliarde de lei, cifra dubla fata de cea inregistrata in urma cu 10 ani, estimeaza analistii de la Frames.
Business-ul romanesc creste de la an la an, cu o rata semnificativa, in ciuda provocarilor de ordin fiscal si a zgomotului politic care afecteaza imaginea Romaniei in ochii investitorilor.
Potrivit unei analize realizata de firma de consultanta Frames, afacerile cumulate ale primelor 30 de companii care includ actionariat romanesc au atins anul trecut nivelul record de 164,1 miliarde de lei, in comparatie cu 92 de miliarde de lei, in 2010. Si profitabilitatea acestora a urmat aceeasi tendinta, de la 5,17 mld.lei in 2010 la 12,1 mld.lei in 2018.
"De Ziua Nationala a Romaniei, ne mandrim cu o economie in plina ascensiune, in ciuda provocarilor ce tin de fiscalitate, de infrastructura etc.. Business-ul cumulat al primelor 30 de companii care au si actionari romani va depasi in acest an nivelul de 180 de miliarde de lei, iar in 2020, va trece de granita de 200 de miliarde de lei. Este o consecinta a investitiilor semnificative si a cresterii afacerilor la nivelul intregii economii", arata analiza Frames.... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 11:11
Toate partile implicate trebuie sa stea la aceeasi masa pentru a crea o noua strategie nationala, in vederea dezvoltarii pietei de capital, a declarat, luni, intr-un eveniment de specialitate, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Mi-aduc aminte ca am trecut printr-o serie de modificari majore de legislatie pentru piata de capital, generata de acel proiect pentru eliminarea celor opt bariere in calea dezvoltarii unei piete de capital. Legea pietei de capital a fost schimbata major la acel moment ca urmare a faptului ca toti stakeholderii au fost la aceeasi masa. Cred ca si acum asta trebuie sa facem, sa aducem la aceeasi masa pe toti stakeholderii care sunt interesati de dezvoltarea pietei de capital si sa cream o noua strategie nationala. Acest lucru va avea parte de clarificari, imbunatatiri, simplificari", a spus Anghel.
Acesta a adaugat ca piata europeana de capital se confrunta cu un exces de reglementare, care trebuie implementat si in Romania, spre deosebire de piata de capital americana, unde legislatia este un pic mai laxa.
"Am auzit de la mai multi experti cu privire la excesul de reglementare europeana pe care, din pacate, si noi suntem obligati sa il implementam, ca parte din Uniunea Europeana. Spre deosebire de piata de capital americana, unde legislatia este un pic mai laxa, la nivel european nu scapam de acest exces de reglementare. Ramane de vazut de putem sa facem. De multe ori trebuie sa fim activi la Bruxelles pentru a... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2019, ora 12:13
Viitorul unei piete de capital nu se poate intampla intr-o zona dereglementata, deoarece reglementarea creeaza incredere pentru investitori, a declarat, luni, intr-un eveniment de specialitate, Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Nu cred ca viitorul unei piete de capital se poate intampla intr-o zona dereglementata. Sunt un sustinator aprig al zonei reglementate, pentru ca are un rost bine definit, acela de a crea incredere pentru investitori. Increderea este cruciala pentru a dezvolta o piata de capital. Trebuie sa intelegem foarte bine rolul acestei reglementari si modul in care se aplica. Trebuie sa facem acest exercitiu de a intelege toate aceste articole din legile care sunt propuse si sa putem promova aceste mecanisme. Sa intelegem scopul acestor reglementari mai ales cand vorbim despre Legea emitentilor, care se adreseaza antreprenorilor care vor sa-si listeze companiile. Si in Codul Bursei trebuie sa existe o revizuire. Incercam sa-l revizuim, incat sa eliminam elementele redundante si sa ramanem cu substanta acestor elemente si cu un sistem cat mai putin birocratic", a mentionat Tanase.
Organizatia Profesionistilor din Piata de Capital (OPPC) a organizat, luni, la sediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), conferinta cu tema "Situatii specifice din activitatea societatilor listate - relatia cu actionarii, informatii privilegiate si manipularea pietei".
Evenimentul sustinut de BVB a debutat cu deschiderea sedintei de... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2019, ora 12:05
Analistii Berenberg au vesti bune pentru Romania. Din punct de vedere economic, tara noastra creste precum Fat-Frumos, dar prezinta riscuri majore in sistemul bancar, obligat acum sa evolueze intr-un mediu ostil din cauza introducerii Legii Darii in Plata.
"Romania a fost vazuta ca tigrul economic al Europei de Est chiar si in deceniul trecut, cand gradul de crestere economica a fost de 6-8 procente. Conform calculelor noastre, rata de crestere economica pe urmatorii 2 ani va fi cea mai mare din Europa", anunta o analiza Berenberg semnata de Carsten Hesse si transmisa redactiei Business24 de catre BVB.
Eroi ai consumului
Economistii bancii germane se ghideaza, in special, dupa consumul masiv din sectorul retail, unde Romania este de asteptat sa inregistreze o crestere a vanzarilor de 17% comparativ cu anul trecut.
Insa, pe langa acest trend ascendent, Romania se bazeaza pe o serie de reforme initiate in ultimul an, o forta de munca ieftina (20% din media salariala la nivel european), dar bine pregatita, in special in domeniul IT, unde contorizeaza cel mai mare numar de programatori la nivel european, in raport cu populatia tarii.
Mai mult, la nivel regional, tara nostra poate joca rolul de magazin de alimente pentru Europa Centrala si de Est, dar si de centru energetic al zonei.
Plusurile evolutiei economice constante din ultimii ani se vad si prin prisma analizelor facute de agentiile de rating. Cu un grad de indatorare de doar 34%, Romania se dovedeste... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:17
Ion Tiriac este din nou cel mai bogat roman, insa in Top 300 Capital 2015 se afla si cateva nume noi chiar printre pozitiile fruntase.
Averea fostului jucator de tenis a fost estimata la 1,5 miliarde de euro, in crestere fata de editia anterioara a Top 300 Capital, cand se cifra la 1,2-1,3 de miliarde de euro.
Tiriac, despre masinile lui: Sunt unic in lume!
Ioan Niculae a fost "daramat" de pe pozitia secunda de catre fratii Dragos si Adrian Paval, care au o avere estimata la 850-900 de milioane de euro. Anul trecut, proprietarii Dedeman se "laudau" cu 650 de milioane de euro.
Fondatorul Interagro, Ioan Niculae, condamnat in 2 aprilie 2015 la doi ani si jumatate de inchisoare in dosarul "mita la PSD", a coborat pe locul al treilea, ca urmare a diminuarii averii sale, de la 1,1 miliarde de euro la 750-800 milioane de euro.
Zoltan Teszari ocupa pozitia a patra, cu o avere estimata la 480-500 milioane de euro. In editia din 2014 a topului, patronul RCS&RDS avea o avere de ...citeste mai departe despre "Cei mai bogati romani: Cati bani mai au Tiriac si Becali. Surprize in top 10" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 10:39
Piata romaneasca de capital are cea mai rapida evolutie din Europa, a declarat joi directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, la conferinta Romania Investor Day, la Londra.
"Modul cum piata romaneasca se schimba cantitativ si calitativ ii permite sa fie considerata, intr-o maniera profesionala, piata europeana cu cea mai rapida evolutie, chiar daca este inca mica si se confrunta cu dificultati", a afirmat Sobolewski.
Seful BVB a subliniat ca nu este vorba de eliminarea unor bariere pentru fluxurile de capital, ci de implementarea unor masuri care creeaza avantaj competitiv pietei romanesti fata de alte piete.
El a mentionat in acest sens doua masuri care, ...citeste mai departe despre "Directorul Bursei de Valori: Romania este piata de capital cu evolutia cea mai rapida din Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 17:30
Proiectele laserilor de pe platforma de la Magurele vor readuce in Romania cel mai important capital, cel uman, a declarat marti premierul Victor Ponta, cu prilejul inaugurarii Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL) din cadrul Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei.
"Marea sansa pe care o vad este faptul ca a renascut aceasta platforma. Ne da ocazia de a readuce cel mai important capital pe care l-a avut Romania, si anume capitalul uman, mintile care s-au format aici, care au plecat in diverse colturi ale lumii. Faptul ca se reintorc, ca exista din nou atractia pentru cercetatorii romani si cercetatorii europeni, internationali, faptul ca reusim sa readucem cel mai important capital, care este capitalul uman, capitalul de inteligenta, de creativitate este cel mai mare avantaj pe care proiectul ELI, CETAL, pe care toate celelalte proiecte pe care le dezvoltati aici la Magurele le aduc", a declarat la Magurele premierul Ponta, citat de Agerpres.
Potrivit premierului, toate rezultatele proiectelor de la Magurele vor fi extrem de importante pentru competitivitatea economiei romanesti.
"Toata lumea a aflat in Romania si Europa despre platforma de la Magurele ca locul in care se va face cel mai mare proiect finantat din fonduri europene de cercetare, ELI. Important este ca il facem. Realitatea si adevarul este ca de fapt ELI nu ar fi fost niciodata oferit Romaniei si platformei de la Magurele daca aici nu ar fi fost o baza,... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 16:44
Apetitul investitorilor straini a scazut in cazul pietelor emergente, creand un moment favorabil pentru infiintarea pe piata romaneasca a unei banci cu capital majoritar privat autohton. Business24 a discutat cu analistii financiari pentru a afla daca o astfel de initiativa s-ar putea bucura de succes in randul clientilor nemultumiti de actuala piata bancara.
"Orice banca si orice societate are sanse pentru ca nu exista o piata care sa fie absolut saturata, iar surprizele pot aparea chiar si pe pietele cele mai dezvoltate din lume. Chiar si in America se infiinteaza banci pentru ca intotdeauna exista cineva care identifica o nisa de piata care nu este servita cum trebuie sau identifica un tip de servicii care nu sunt oferite de institutiile existente", a declarat pentru Business24, Aurelian Dochia.
Asadar, succesul unei banci romanesti depinde de cum se pozitioneaza pe piata, si anume ce nisa targeteaza, ce servicii vine sa ofere, cum este organizata sau ce costuri percepe.
Sansele bancii lui Umbrarescu pe piata din Romania
Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), controlata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, este cea mai recenta institutie de credit de pe piata autohtona si cea de-a doua banca cu capital majoritar privat romanesc de pe piata autohtona, dupa Banca Transilvania.
"Imi doresc o banca care sa vina in sprijinul investitorilor, in special autohtoni. Daca si multinationalele vor dori, sunt bineveniti. Imi doresc o banca in care depunatorii... mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 12:16