Aurelian Badulescu, candidatul social-democratilor la functia de primar al Sectorului 3 al Capitalei, solicita o Rezolutie a Congresului PSD prin care sa se adauge in programul politic votat masuri si solutii concrete pentru protejarea capitalului romanesc.
"Pentru Congresul de maine al Partidului Social Democrat, in calitate de presedinte al filialei PSD Sector 3, le solicit colegilor mei sa admitem public faptul ca ultimele guvernari, incepand din 2005, au defavorizat firmele romanesti, dand castig de cauza companiilor straine. Chiar in aceste zile, spre exemplu, hotelierii si patronii de restaurante sunt grav loviti de masurile economice ale pandemiei, fara ca guvernul sa compenseze financiar inchiderea localurilor.
Circa 500.000 de romani sunt in pericol sa isi piarda locurile de munca, in timp ce agentiile de turism fac profit si sporesc veniturile strainilor prin deplasarile romanilor in Grecia, Bulgaria, Italia, Turcia, etc. Solicit asadar o Rezolutie a Congresului PSD, prin care sa se adauge in programul politic votat, masuri si solutii concrete pentru protejarea capitalului romanesc, chiar pe modelul pe care partenerii nostri strategici, SUA sau Germania, il aplica, iar noua ne dau lectii si ne impun sa facem taman invers!", a scris Badulescu, vineri, pe pagina sa Facebook.
Congresul extraordinar al PSD de sambata este organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegati, in cursa pentru sefia partidului... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 16:40
Economia Germaniei este puternic afectata de pandemia de coronavirus, care a inchis majoritatea activitatilor industriale.
PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 2,2% in primul trimestru din 2020, fata de ultimele trei luni ale anului 2019. Este cel mai mare declin trimestrial din ultimii zece ani.
Economia Germaniei s-a redus cu 2,3% in perioada ianuarie-martie fata de aceeasi perioada din 2019, inregistrand o crestere anuala de 0,4% in trimestrul IV, arata CNBC.
Astfel, Germania este in recesiune si ceea ce vine este mai rau, considera Claus Vistesen, economist-sef in cadrul Pantheon Macroeconomics pentru regiunea zonei euro.
"Economia Germaniei era pe marginea recesiunii de la inceputul anului 2019, dar acum nu se mai poate ascunde", a spus el.
"Pentru comparatie, scaderea PIB-ului in Franta si Italia a fost mult mai profunda, de 5,8% si, respectiv, 4,7%. Acest lucru s-ar fi produs in parte deoarece masurile stricte de distantare sociala nu au fost introduse in Germania pana pe 22 martie, comparativ cu 10 martie, de exemplu, in Italia.
Iar lockdown-ul a fost, de asemenea, mai putin strict in Germania, ceea ce a permis sectorului constructiilor, de exemplu, sa inregistreze o expansiune de 1,8% in martie", a spus si Jack Allen-Reynolds, economist la Capital Economics, citat de The Guardian. ...citeste mai departe despre "Economia Germaniei, in picaj: Cel mai mare declin trimestrial din ultimii 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 12:50
Guvernul german intentioneaza sa acorde un sprijin in valoare de mai multe miliarde de euro companiei Deutsche Bahn, prin majorarea participatiei sale la fostul operatorul national de transport feroviar, in ideea de a ajuta firma sa faca fata crizei coronavirusului, potrivit unui document guvernamental consultat de DPA.
Acest document, elaborat de Ministerele Finantelor si Transporturilor, pleaca de la presupunerea ca pandemia va reduce lichiditatea Deutsche Bahn cu 11 miliarde euro, conform scenariului de baza, si cu pana la 13,5 miliarde euro, conform unui scenariu negativ.
In aceste conditii, guvernul german este pregatit sa acopere 80% din aceste pierderi prin majorarea capitalului propriu detinut la Deutsche Bahn, care in prezent este estimat undeva intre 6,9 si 8,4 miliarde euro, in functie de obtinerea aprobarilor necesare din partea organismelor europene de reglementare. In plus, va fi majorat si actualul plafon de indatorare al Deutsche Bahn, stabilit la 25 miliarde euro. Chiar inainte de criza coronavirusului compania de cai ferate se situa imediat sub acest plafon.
Potrivit documentului consultat de DPA, Deutsche Bahn a promis ca va acoperi jumatate din deficitul de lichiditate, contribuind cu pana la 5,1 miliarde euro, gratie unor economii realizate la chletuielile cu personalul si cheltuielile materiale. In schimb, investitiile nu vor fi reduse, insa intervalul de timp in care vor fi realizate unele proiecte ar putea sa fie prelungit.
Deutsche Bahn... mai mult
Luni, 11 Mai 2020, ora 15:17
Volumul schimburilor comerciale intre Romania si Germania a insumat, in prima jumatate a acestui an, 16,7 miliarde de euro, ceea ce face ca Germania sa ramana, in continuare, partenerul comercial numarul unu al Romaniei, cu 23% din totalul exporturilor si peste 20% din totalul importurilor tarii noastre, a anuntat, marti, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Astfel, importurile din Germania au insumat, in perioada de referinta, 8,6 miliarde de euro, cu 2,5% mai mult decat in prima jumatate a anului trecut, iar exporturile 8,1 miliarde de euro, in crestere cu 3,3% fata de anul precedent.
"Acest lucru arata ca relatiile economice romano-germane evolueaza in continuare pozitiv. Vedem si pe viitor un potential important pentru dezvoltarea acestora si ne dorim, in calitate de reprezentanta oficiala a economiei germane in Romania, sa sustinem activ aceasta evolutie. Consideram foarte importante teme precum formarea profesionala, promovarea oraselor si a regiunilor din Romania, intensificarea colaborarii bilaterale in domeniul tehnologiilor verzi si cresterea competitivitatii companiilor romanesti", declara Sebastian Metz, director general si membru in Consiliul Director al AHK Romania, citat intr-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, volumul schimburilor comerciale intre Romania si Germania a insumat astfel 16,7 miliarde de euro, iar cele mai importante grupe de produse in cadrul acestor schimburi sunt: masini si aparate,... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 10:53
Instabilitate politica, perspectiva de afaceri neclara: investitorilor germani le este pusa la incercare increderea in mediul de afaceri din Romania. Si, totusi, business-ul german mai pune un picior in Transilvania.
Romania ramane un taram al surprizelor pentru straini - turisti sau investitori. Un prim contact al germanului, italianului sau austriacului cu Romania devine o avalansa de contradictii.
Tara era considerata pana nu demult repetentul Europei; printre cele mai sarace state ale Uniunii Europene; celebrele imagini cu carutele trase de cai intr-o tara UE au tot facut inconjurul mass media straine.
Ca dintr-un alt film, logo-urile Bosch, Continental, Deutsche Bank, Schaeffler, Dekra si altele le sar in ochi vizitatorilor, pe drumurile de la aeroporturi catre marile orase romanesti. Cladiri moderne, constructii din sticla si localuri hip distrug instantaneu imaginea intiparita de la distanta.
Si analizele economice din ultimii ani au adus rezultate surprinzatoare: in 2017, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE: aproximativ 7%.
In calitate de cei mai importanti parteneri economici ai Romaniei si ca element deloc neglijabil al motorului cresterii economiei romanesti, germanii activeaza in momentul de fata cu circa 7.500 de companii in Romania.
Aproape 300.000 de oameni au gasit locuri de munca la firmele cu capital german.
AHK Transylvania Office, la Cluj
Cu toate neajunsurile si contradictiile de care s-au lovit in... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 16:27
Pompierii germani au continuat sa lupte vineri impotriva unui masiv incendiu de padure, izbucnit la aproximativ 50 kilometri sud de Berlin, care s-a extins peste noapte si a dus la evacuarea a sute de persoane.
Un miros puternic de fum a fost simtit vineri in capitala Germaniei, in special in cartierele sudice, informeaza AFP.
Focul, izbucnit intr-o padure din apropiere de Potsdam, in regiunea Brandenburg, s-a extins in timpul noptii, afectand in prezent o suprafata de 400 de hectare, fata de 300 de hectare joi seara.
Circa 600 de persoane din trei sate au fost evacuate pe perioada noptii, dupa ce flacarile s-au apropiat la o suta de metri de casele lor.
"Scopul nostru este protejarea evacuatilor din calea flacarilor", a declarat un oficial din partea autoritatilor locale, Christian Stein.
"Nu am reusit sa tinem sub control focul pana acum, dar nici o cladire nu a fost afectata", a declarat el pentru DPA.
Elicoptere si vehicule blindate echipate cu furtunuri de apa au fost necesare in aceasta regiune, care a inregistrat deja multe incendii forestiere in ultimele saptamani - marcate de seceta persistenta.
Activitatea pompierilor a fost ingreunata de riscurile de explozie a numeroase munitii din Al Doilea Razboi Mondial, prezente in solul regiunii, a declarat coordonatorul echipelor de salvare, Michael Knape, la postul de radio RBB.
El a descris situatia drept "dramatica", adaugand ca au avut loc deja loc cateva explozii mici.
Incendiul a izbucnit... mai mult
Vineri, 24 August 2018, ora 15:54
Politia germana a retinut la Berlin patru barbati care ar avea legatura cu atacul din 2016 de la Targul de Craciun din capitala Germaniei. Dintre cei patru, unul planuia sa atace cu cutitul spectatorii, la semimaratonul de la Berlin.
Politistii au gasit doua cutite ascutite in timpul unei descinderi la locuinta barbatului care planuia atacul la semimaratonul de duminica.
"Inca evaluam situatia. Probabil a fost o situatie la limita", a declarat un anchetator.
Suspectul voia sa razbune moartea lui Anis Amri, tunisianul care a ucis 12 persoane si a ranit alte 12 intrand cu camionul in multime, la Targul de Craciun de la Berlin. Barbatul nu reprezenta insa o "amenintare concreta", deoarece era sub supraveghere de mai mult timp.
Ceilalti trei suspecti ar avea de asemenea legaturi cu Amri.
Potrivit organizatorilor, la editia din acest an a semimaratonului de la Berlin au participat 32.000 de persoane. ...citeste mai departe despre "Politia germana a dejucat la limita un atac care urma sa aiba loc la semimaratonul de la Berlin" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 19:05
Masurile fiscale luate de Guvern genereaza un sentiment de nesiguranta si ar putea influenta negativ climatul investitional, dar si competitivitatea tarii, a anuntat marti Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Companiile germane din Romania se numara printre din cei mai mari angajatori si investitori. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active in Romania, majoritatea fiind in Bucuresti si in judetele Timis, Sibiu, Brasov si Cluj. Acestea au, conform estimarilor AHK, peste 250.000 de angajati.
"Companiile germane din Romania sunt de parere ca masurile ce urmeaza a fi aplicate intr-un timp atat de scurt, efectele acestora si reducerea predictibilitatii fiscale ar putea influenta negativ pe termen mediu si lung atat climatul investitional, cat si competitivitatea tarii si a companiilor", se arata in comunicatul publicat marti de AHK Romania.
Camera de Comert sustine ca, in contextul repetatelor afirmatii negative la adresa companiilor cu capital strain din Romania, "a face o deosebire intre companiile romanesti si cele straine sau multinationale nu corespunde spiritului unei economii globalizate".
Astfel, consideratiile impotriva capitalului strain contravin nu doar scopului de a atrage in continuare investitii straine, dar astfel de "acuzatii generalizate si nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei romanesti", a avertizat AHK.
"Mai ales in industria producatoare, in care activeaza... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 16:53
Germania nu a aratat nicicand mai promitatoare pentru initierea unor noi afaceri, dar nemtii par sa isi fi pierdut apetitul pentru investitii.
Nici macar costul redus al imprumuturilor si cererea robusta de pe piata interna nu reusesc sa scoata antreprenorii germani din letargie, remarca agentia Bloomberg. Alte elemente par sa tina in frau entuziasmul mediului de afaceri din Germania, iar acestea isi pot pune amprenta asupra evolutiei economice zona euro.
Prudenta maxima
Turbulentele inregistrate in ultimele luni pe pietele financiare, semnele unei scaderi a cerereii la nivel global si problemele ridicate de imbatranirea populatiei din Germania ii fac pe reprezentantii mediului de afaceri de aici sa faca un pas in spate cand vine vorba de reinvestirea capitalului in tara.
De altfel, cifrele legate de acest aspect sunt la fel de dezamagitoare ca cele de acum 5 ani, expertii FMI prognozand ca aceasta prudenta excesiva va lasa urme adanci in evolutia economica viitoare a tarii, ca si a economiei din zona euro.
"Inca din 2013, mai toti analistii am prezis ca fiecare an va fi cel in care investitiile vor fi reluate intr-un ritm sustinut. De fiecare data insa, a aparut cate ceva care a intunecat perspectiva si a amanat investitiile: de la criza din Ucraina si pana la problemele pietei din China. Consecinta pe termen lung va consta in reducerea potentialui de crestere economica", apreciaza Timo Klein, economist la HIS Global Insight in Frankfurt.
Amorteala... mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 08:01