Congresul SUA a aprobat luni seara, pentru prima oara din 2009, un acord amplu referitor modul in care va fi cheltuit bugetul in valoare de 1.012 miliarde de dolari, dar a refuzat sa ratifice o majorare a capitalului FMI, prevazuta intr-o reforma convenita in 2010.
Acordul reprezinta o actualizare a prioritatilor de cheltuieli ale SUA, dupa mai multi ani in care guvernul nu putea, din cauza dezacordurilor din Congres, sa realoce fonduri si va preveni blocarea activitatilor guvernamentale, prin finantarea activitatilor pana in septembrie, relateaza Financial Times.
Reducerea cheltuielilor in cazul multor programe si refuzul Congresului de a ratifica reforma cotelor de contributie a statelor membre ale FMI arata ca bugetul strict va limita spatiul de manevra al presedintelui Obama, in cel de-al doilea mandat.
"Suntem multumiti ca am ajuns la un acord bipartizan referitor la finantarea guvernului in 2014", au declarat intr-un comunicat liderii democrat si republican ai comisiilor insarcinate cu negocierile.
Acordul confirma nivelul de cheltuieli convenit de congresmanul republican Paul Ryan si senatorul democrat Patty Murray, in luna decembrie, dar elimina o taiere a majorarii pensiilor veteranilor cu dizabilitati, costisitoare din punct de vedere politic.
Republicanii din Camera Reprezentantilor au refuzat apelul presedintelui Obama pentru aprobarea unei reforme a cotelor de contributii la FMI, din 2010. Aprobarea reformei nu va mai putea avea loc pana anul... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 13:24
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut Statelor Unite, intr-un discurs la Washington, sa sustina efortul institutiei de crestere a resurselor sale financiare.
"Suntem acolo pentru a ne servi membrii, inclusiv Statele Unite. Sustineti-ne. A venit momentul ca natiunile lumii sa se uneasca din nou pentru a face fata unei provocari economice majore, iar Statele Unite sunt un partener de prim rang", a afirmat Lagarde in discursul adresat in mare parte SUA, la adunarea anuala a agentiei americane de presa AP.
Ea a facut referire la traditia rurala americana, in care toti vecinii se aduna sa construiasca un hambar.
"Lectia este simpla, o comunitate poate realiza ceea ce nu poate un individ si toata lumea profita. Trebuie sa ne gandim la resursele mondiale exact in acesti termeni", a spus Lagarde.
Statele Unite au fost printre primele tari care au contribuit in 2009 la triplarea resurselor de imprumut ale FMI, dar in prezent ezita sa faca acest lucru.
SUA nu au ratificat inca o reforma care prevede dublarea capitalului Fondului, contributia americana urmand sa fie de 63 de miliarde de dolari.
Autoritatile americane au afirmat inca de la sfarsitul anului trecut ca nu sustin o noua majorare a resurselor FMI. Acest fapt ar necesita votul Congresului, in care Camera Reprezentantilor este dominata de republicani, care sunt sceptici fata de utilitatea finantarii FMI.
Lagarde a facut aceste remarci dupa ce tarile din zona euro au decis saptamana... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 22:09
Prioritatile cheie ale Romaniei sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital, iar pentru reducerea arieratelor este necesara restructurarea in sectoarele energetic si transporturi, se arata intr-un comunicat al FMI.
"Dupa doi ani de declin, cresterea economica a fost reluata, iar inflatia a scazut la minime istorice. Cu toate acestea, perspectivele economice pentru acest an sunt ingreunate de perspectivele declinului cresterii economice in zona euro. Continuarea angajamentelor privind reforma economica este cruciala pentru rezista incertitudinilor actuale si pentru imbunatatirea potentialului de crestere.
Autoritatile raman ferm tintei de dificit bugetar de sub 3% din PIB in 2012. Continuarea disciplinei stricta in materie de cheltuieli este necesara pentru a atinge aceasta tinta. Prioritatile cheie sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital", a declarat miercuri Nemat Shafik, deputy managing director, la finalul discutiilor Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI).
Astfel, Romania a facut progrese in cadrul programului preventiv, toate obiectivele fiind atinse.
Shafik a aratat ca masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului de sanatate si pentru a imbunatati administrarea fiscala slaba.
"Reformele structurale ale intreprinderilor de stat au inregistrat progrese, dar pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei si stimularea cresterii economice este... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:29
Membrii G20 au cazut de acord in privinta necesitatii de a majora resursele Fondului Monetar International (FMI), cu ocazia unei reuniuni desfasurate vineri, la Ciudad de Mexico - capitala tarii care detine in prezent presedintia acestui grup -, intre responsabili din cadrul ministerelor de Finante si ai bancilor centrale, transmite AFP.
In privinta resurselor, "exista un acord pentru a consolida diferitele metode care favorizeaza finantarea datoriei suverane, iar acesta include partea europeana si partea FMI", a explicat in cursul unei conferinte de presa Gerardo Rodriguez, director general adjunct al Trezoreriei Mexicului.
El a mai precizat ca este vorba numai despre o dezbatere 'conceptuala' in care, "pentru moment, nu are loc nicio discutie la nivel de cifre sau de necesitati concrete".
Responsabilii G20 (statele cele mai industrializate ale lumii carora li se adauga tarile emergente si Uniunea Europeana) s-au intalnit joi si vineri la Ciudad de Mexico, capitala tarii care asigura, de la 1 decembrie 2011, presedintia grupului.
Ei au discutat despre apelul lansat miercuri de FMI privind majorarea resurselor sale cu 500 de miliarde dolari pentru acordarea de imprumuturi statelor membre care sa le permita sa faca fata crizei economice din zona euro si amenintarii pe care aceasta o reprezinta pentru economia mondiala.
Gerardo Rodriguez a subliniat ca este necesar sa se intareasca organizatiile internationale ca FMI pentru a se crea "bariere de protectie si... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 09:30
Guvernatorul bancii centrale suedeze, Stefan Ingves, a anuntat ca Suedia ar putea oferi FMI 100 de miliarde de coroane (11 miliarde de euro), pentru a ajuta la rezolvarea crizei din zona euro.
Banca centrala suedeza urmeaza sa inainteze propuneri in acest sens Parlamentului, care va lua decizia finala in legatura cu suma.
Orice angajament al Suediei de a oferi bani FMI va fi insotit de o cerere ca Fondul sa imprumute bani numai in anumite conditii care sa ajute tara creditata sa isi rezolve problemele, potrivit lui Ingves.
La summitul de saptamana trecuta, tarile din Uniunea Europeana au convenit sa ofere FMI 200 de miliarde de euro suplimentari, prin imprumuturi bilaterale. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 15:20
Banca Transilvania nu are nevoie de recapitalizari in urma testelor de stres, in conditiile in care rata de adecvare a capitalului minim era de 14% la finele lui aprilie, a spus pentru NewsIn directorul general al bancii, Robert Rekkers. Acesta a subliniat ca cifra privind rata solvabilitatii, de 14%, este calculata in sistemul romanesc de contabilitate, in IFRS cifra fiind mai ridicata.
"Nu avem nevoie de majorari de capital, daca ne referim la rezultatele testelor de stres. Situatia de acum este similara cu ce se intampla in '98-'99 in Romania, asa ca dupa 2010 ma astept la o perioada de boom, din nou.
Din acest punct de vedere, capitalul este mereu important pentru o banca", a spus directorul general al bancii.
In ceea ce priveste profitul, Rekkers a spus ca rezultatul din primul trimestru a fost cauzat de provizioanele facute.
"Continuam sa provizionam, insa sunt importante veniturile pe care le genereaza banca", a mai spus Rekkers.
Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului un profit brut de numai 1,02 milioane lei (240.000 euro), in scadere dramatica - cu 98% - fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008, in contextul crizei financiare si a provizioanelor mari alocate.
In primele trei luni din 2008, banca a avut un profit brut de 60,26 milioane lei.
In cadrul testelor de stres aplicate la solicitarea Fondului Monetar International, BNR a luat in calcul doua scenarii, care arata felul in care ar evolua bancile in cazul... mai mult
Joi, 11 Iunie 2009, ora 13:39
Inflatia a evoluat in conformitate cu tinta fixata de banca centrala, insa relaxarea politicii monetare va depinde de stabilitatea fiscala si de angajamentele bancilor straine de a-si mentine expunerea in Romania, a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek."Ne asteptam ca inflatia sa scada. Inflatia este conforma cu tinta bancii centrale.
Astfel, este mai usor pentru banca centrala sa isi relaxeze politica monetara treptat, dar asta tine de stabilitatea fiscala, care trebuie sa continue, si depinde de angajamentele bancilor straine de a-si mentine expunerea aici, pentru ca daca toate aceste piese se potrivesc, ar fi loc de o usoare relaxare monetara", a spus Lybek, intr-un interviu acordat The Money Channel.
Datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica arata ca rata anuala a inflatiei a coborat in mai pana la un nivel minim al ultimelor 21 de luni, de 5,95%. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, de la 10,25% la 9,5%in prezent.
Reprezentantul FMI a subliniat ca majorarile de capital realizate de multe banci romanesti in ultima perioada reprezinta "un semnal bun", capitalurile suplimentare oferind protectie in cazul in care situatia de agraveaza.
"Nu este neobisnuit in timpul unei recesiuni ca imprumuturile neperformante sa creasca, asadar este nevoie de o acoperire. Este un semnal puternic ca bancile au cazut de acord sa ofere capital", a afirmat Lybek.
La... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 16:46
BNR cere majorari de capital in cazul a 12 banci din Romania, in valoare totala de aproximativ 4,15 miliarde lei, in urma testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, au declarat pentru NewsIn surse din piata bancara. Bancile trebuie sa aduca necesarul suplimentar de capital in doua transe, prima pana la 30 septembrie 2009, iar a doua pana la 31 martie 2010.
"Initial, stabilisem ca intreaga suma necesara recapitalizarilor sa fie adusa pana la finalul lunii septembrie, insa dupa intalnirea de la Bruxelles am hotarat sa le cerem bancilor pana la 30 septembrie suma aferenta lui 2009, iar pana la 31 martie suma care reiese din aplicarea testelor de stres pentru 2010", a explicat pentru NewsIn seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks.
Astfel, bancile trebuie sa aduca, in urmatoarele luni, capital suplimentar, astfel incat sa ramana la o rata a solvabilitatii peste 10%, nivel stabilit in mod prudential de catre banca centrala, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%.
In cadrul testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, BNR a luat in calcul doua scenarii, care arata felul in care ar evolua bancile in cazul inrautatirii conditiilor din piata, pe baza catorva indicatori principali precum cresterea economica, cursul de schimb, inflatia, dobanda interna, respectiv la lei si dobanda externa, respectiv pentru valuta.
Testele sunt realizate pe 2 ani, 2009 si 2010, iar referinta pentru evolutia principalilor indicatori financiari este finalul anului... mai mult
Luni, 25 Mai 2009, ora 09:01
Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat ratingurile bancilor austriece Erste Group si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB), in contextul expunerii acestora fata de Europa emergenta, dupa o atentionare emisa in februarie, scrie Reuters. Moody's a coborat cu doua trepte atat ratingul privind creditele pe termen lung, la A1 de la Aa2, dar si ratingul privind puterea financiara a RZB, la D+ de la C. RZB detine participatia majoritara in al doilea creditor din Europa emergenta, Raiffeisen International.
"Este posibil ca problemele continue din pietele internationale de capital sa aiba efecte adverse asupra pietelor cheie ale RZB din Europa Centrala si de Est, acestea urmand sa puna presiune asupra calitatii activelor, capitalului, veniturilor si castigurilor", arata un comunicat al Moody's.
Ambele banci austriece, care domina regiunea, se confrunta cu datorii neperfomante in crestere din cauza crizei, dar suporta si presiune din partea autoritatilor locale de reglementare si a Fondului Monetar International sa continue creditarea pentru a evita alte probleme financiare.
Atribuind un rating 'D', Moody's considera ca o banca va trebui sa ceara ajutor financiar extern. "Ratingul A1 arata opinia Moody's ca banca are o importanta majora si este foarte posibil ca aceasta sa primeasca ajutor din partea Austriei, daca se va confrunta cu probleme", arata comunicatul.
Agentia de evaluare nu a coborat ratingul Aa3 privind creditele pe termen lung ale Erste Group, insa a... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2009, ora 09:41