Marile banci europene ar putea avea un defciit de capital de 770 miliarde de euro daca ar fi evaluate obiectiv prin testele de stres, iar in unele cazuri ar fi necesar sprijinul financiar al statelor, arata un studiu realizat de doi profesor universitari din SUA si Germania.
Studiul, publicat inaintea unui test de stres la nivelul UE ale carui rezultate vor fi anuntate abia in noiembrie, a fost realizat de Viral Acharya, profesor la Universitatea din New York si consilier al Consiliului European pentru Risc Sistemic (o agentie de evaluare a riscului), si de Sascha Steffen, de la Scoala Europeana de Management si Tehnologie din Berlin.
Potrivit studiului, 109 banci din zona euro ar avea nevoie de 767 de miliarde de euro pentru a-si aduce capitalul la un nivel considerat sigur de catre Banca Angliei. Seful departamentului pentru stabilitate financiara al Bancii Angliei, Andrew Haldane, a declarat in 2012 ca marile banci trebuie sa ajunga la un nivel al capitalului de 7% din activele totale, pentru a se proteja de o noua criza.
Suma de 767 miliarde se refera insa doar la 109 banci care au publicat date financiare, dintr-un total de 128 care vor fi evaluate pana in noiembrie.
Cei doi profesori aua semnalat ca Belgia, Cipru, Franta si Germania sunt tarile in care bancile au deficite semnificative de capital.
Bancile au atras de la investitori si prin sprijinul statelor circa 500 de miliarde de euro de la inceputul crizei pentru a-si consolida situatia financiara... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 07:30
In Europa au supravietuit crizei prea multe institutii de credit, a declarat Andrea Enria, seful Autoritatii Bancare Europene, intr-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Sunt convins ca au fost desfiintate si au disparut de pe piata prea putine banci europene. Abia 40 au disparut, fata de circa 500 in Statele Unite. Guvernele din Europa au vrut sa-si pastreze bancile, iar asta a impiedicat procesul de insanatosire", a spus el pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Autoritatea Bancara Europeana a organizat teste de stres pentru institutiile de credit europene in ultimii ani, insa acestea au fost criticate pentru ca nu ar fi fost suficient de exigente.
Europa lucreaza la infiintarea unei uniuni bancare pentru a intari sistemul financiar.
"Sunt necesare mecanisme de decizie europene, in locul comisiilor formate pentru a lua hotarari in perioade de criza", a spus el.
Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana vor evalua soliditatea sectorului bancar al zonei euro, ca preconditie de preluare a supravegherii acestuia, anul viitor. Astfel, pentru a primi "nota de trecere", bancile ar trebui sa aiba o rata de adecvare a capitalului de cel putin 8%. Mecanismul de evaluare a capitalurilor va fi de asemenea mai strict, in conformitate cu criteriile Basel III.
Evaluarile vizeaza cele mai mari 128 de banci din zona euro, iar rezultatele si recomandarile vor fi publicate la sfarsitul procesului de evaluare, in octombrie... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 16:19
Autoritatea Bancara Europeana(EBA) va supune bancile europene la o noua runda de teste de stres in al doilea trimestru al anului urmator, dupa ce Banca Centrala Europeana isi va finaliza propria analiza asupra bilanturilor bancilor pe care le va superviza direct, a declarat vineri membrul in boardul executiv al BCE, Joerg Asmussen.
Primul pas pentru crearea asa-numitei uniuni bancare va fi supervizarea bancilor europene in 2014 de BCE.
La o reuniune a bancilor europene de economii, Joerg Asmussen a atras atentia asupra importantei acestui proiect pentru politica monetara.
Asmussen a reiterat ca in primul trimestru al anului urmator BCE va derula o analiza asupra calitatii activelor si bilanturilor pentru cele aproximativ 130 de banci din zona euro pe care le va superviza in mod direct.
"Rezultatele acestei revizuiri vor fi incluse in testele generale de stres care vor fi derulate de EBA, in colaborare cu BCE, in al doilea trimestru al anului urmator", a spus Joerg Asmussen. Acesta a subliniat ca BCE vrea ca analiza sa sa fie cat mai riguros posibila, pentru a se asigura ca mecanismul unic de supervizare va avea credibilitate pe piata.
Ultimele teste derulate de Autoritatea Bancare Europeana (EBA) s-au facut la finele anului 2011 si potrivit acestora bancile europene ar fi trebuit sa-si majoreze capitalul cu 114.7 miliarde euro. mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 17:50
Mai multe banci europene au descoperit o noua cale de majorare a profitului si capitalului inainte de intrarea in vigoare a unor reglementari mai stricte in sectorul financiar, si anume rascumpararea de obligatiuni ale caror preturi au scazut sub valoarea nominala, relateaza Wall Street Journal.
In conditiile in care criza datoriilor din Europa a dus la scaderea valorii obligatiunilor pe termen lung emise de banci, unele dintre acestea profita de situatie si le rascumpara. Bancile pot inregistra diferenta de pret drept castig contabil si isi imbunatatesc astfel capacitatea de a rezista eventualelor pierderi.
Intre bancile care au recurs recent la aceasta solutie se numara Commerzbank, Intesa Sanpaolo, Banco Santander si Banco Comercial Portugues, partial pentru ca metodele traditionale de majorare a capitalului, cum ar fi vanzarea de divizii sau emisiunile de obligatiuni, sunt dificil de realizat.
Criza datoriilor a facut ca multe banci europene sa nu mai aiba practic acces la finantare privata, din cauza reticentei investitorilor.
Unii analisti considera insa ca prin astfel de manevre bancile isi taie accesul la liniile de finantare ieftina pe termen lung, necesare pentru finantarea imprumuturilor si operatiunilor. Bancile ar putea deveni din acest motiv mai dependente de finantarea de la Banca Centrala Europeana (BCE).
Valul de rascumparari de obligatiuni este ultima dovada a solutiilor rapide adoptate de banci pentru rezolvarea problemelor legate de... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 11:58
Strangerea de capital a devenit "practic imposibila" pentru bancile europene, a declarat vineri presedintele director general al Societe Generale, Frederic Oudea.
Criza datoriilor suverane din zona euro a facut mult banci de pe continent dependente de lichiditatile oferite de Banca Centrala Europeana. Simultan, institutiile financiare europene la fel ca si bancile din intreaga lume sunt obligate sa-si intareasca rezervele de capital in conformitate cu normele Basel III.
"Investitorii nu au incredere. Strangerea de capital a devenit practic imposibila", a declarat Frederic Oudea, alaturandu-se altor directori de banca care cer o mai mare flexibilitate si o relaxare a cerintelor de capital in acest moment dificil pentru sectorul bancar.
Directorul Societe Generale a precizat ca sectorul bancar este constient de faptul ca profiturile vor scadea pe masura ce modelul de afaceri se va adapta la noile cerinte, insa a adaugat ca problemele cu care se confrunta sectorul bancar sunt agravate si de faptul ca trebuie sa respecte unele cerinte contrare.
Una din problemele identificate de Frederic Oudea este ca definitia activelor lichide potrivit normelor Basel III este mult prea ingusta. "Bancile sunt constiente de necesitatea unui nou cadru de reglementare. Ceea ce cerem este ca aceste reguli sa fie revizuite avand in vedere criza din zona euro", a spus Frederic Oudea.
O alta problema identificata de directorul Societe Generale este ca normele Basel III forteaza un... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 13:13
Marile banci europene si-ar putea reduce activele pana la sfarsitul lui 2013 cu pana la 3.800 miliarde dolari, reprezentand 10% din total, potrivit celui mai pesimist scenariu FMI in privinta politicilor anticriza la nivelul zonei euro.
Conform scenariului FMI, Europa de Est este cea mai vulnerabila regiune emergenta.
Fondul analizeaza, in raportul Global Financial Stability, trei scenarii pentru reducerea expunerii a 58 de mari banci in perioada septembrie 2011 - finele lui 2013, in functie de politicile adoptate de liderii zonei euro in privinta crizei.
Cea mai pesimista analiza, care ia in calcul politici de combatere a crizei mai putin eficiente decat cele actuale, estimeaza vanzari de active si reducerea creditarii insumand 3.800 de miliarde de dolari.
Intr-un scenariu bazat pe mentinerea politicilor actuale, considerat cel mai probabil de catre FMI, bancile ar fi nevoite sa-si reduca activele cu 2.600 de miliarde de dolari, echivaland cu 7% din active, in timp ce in cazul unor politici anticriza complete, care ar readuce stabilitatea in sectorul financiar, diminuarea expunerii s-ar ridica la 2.200 de miliarde de dolari, sau 6% din active.
Bancile europene au decis sa-si reduca activele in contextul crizei datoriilor, un motiv determinant fiind obiectivul mai dur de adecvare a capitalului impus de autoritatea bancara europeana. Institutiile de credit trebuie sa ajunga pana la mijlocul anului la o rata de adecvare a capitalului de 9%. Intrucat cotatiile... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:44
Bancile din Europa au nevoie de 154 miliarde de dolari, o suma cu opt miliarde de dolari mai mare decat cea estimata anterior, ca sa poata respecta noile norme de securitate financiare.
Normele au fost adoptate tocmai pentru a evita aparitia unor tensiuni pe pietele financiare, puncteaza Business Week.
Bancile europene trebuie sa obtina 115 miliarde de dolari pentru a respecta noile standarde de securitate financiara, menite sa asigure bancile impotriva agitatiilor financiare care ar putea aparea in piete.
Bancile europene au miliarde de euro plasati in titluri de stat care, in momentul de fata, sunt considerate ca fiind foarte riscante.
Investitorii, principala sursa de venit a bancilor, datorita faptului ca achizitioneaza obligatiuni, sustin ca expunerea pe titluri de stat ramane periculoasa si ca nu vor mai acorda imprumuturi institutiilor bancare. In aceste conditii, este dificil de spus in ce fel se vor finanta bancile. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 23:02
Bancile din Europa ar putea vinde active in valoare totala de pana la 3.000 de miliarde de euro pentru a-si consolida capitalul, lasand un gol in sectorul financiar pe care banci nipone, institutii de credit islamice si fonduri de pensii se inghesuie sa-l acopere.
Cele mai mari schimbari vor avea loc in domenii precum finantarea de proiecte, transporturi navale, aviatie si infrastructura, intrucat bancile isi reduc activele ponderate la risc si regandesc relatiile cu clientii.
Autoritatile de reglementare bancara din Europa au crescut presiunea asupra bancilor pentru imbunatatirea ratei de adecvare a capitalului. Bancile isi pot consolida capitalul prin obtinerea de noi fonduri sau prin reducerea activelor.
Astfel, o banca cu active de 250 de miliarde de euro care vrea sa-si creasca rata de adecvare a capitalului de la 7% la 9% trebuie sa obtina capital suplimentar de 5 miliarde de euro sau sa vanda active de 50 de miliarde de euro. Avand in vedere preturile scazute ale actiunilor din aceasta perioada, exista putin interes pentru atragerea de capital prin vanzarea de titluri.
"Am putea inregistra o reducere de 1.000-3.000 miliarde de euro, in contextul vanzarii de active de catre banci", a spus Simon Samuels, analist la Barclays Capital.
Bancile din zona euro detin active de 6.000 de miliarde de dolari in afara uniunii monetare, inclusiv 1.800 de miliarde de dolari in SUA si 1.000 de miliarde in Europa de Est, potrivit analistilor bancii nipone Nomura.... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 10:04
Planul european de intarire a propriului sistem bancar este sub asteptarile pietei, nevoia de capital fiind identificata la sub 100 de miliarde de euro. Banii ar trebui introdusi in sistem in urmatoarele noua luni.
Uniunea Europeana a estimat necesarul pentru recapitalizare la un nivel mult mai scazut decat aprecierile FMI, care indicau o suma de 200 de miliarde de euro, bani necesari acoperirii pierderilor venite din expunerea pe datoria de stat europeana, informeaza Financial Times.
De asemenea, analistii independenti au estimat suma necesara in jurul a 275 de miliarde de euro.
S-au nascut discutii politice foarte aprinse cu privire la fiecare dintre premizele pe care s-a realizat acest calcul de catre Uniunea Europeana, calcul care estimeaza nevoia totala a bancilor in jurul valorii de 80 de miliarde de euro.
Citeste mai multe despre Bancile europene ar putea fi recapitalizate cu 80 de miliarde de euro pe Ziare.com. mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 17:43