De cele mai multe ori, investitorii neinitiati cad in aceasta capcana pe care noi o numim "cantecul sirenelor" in investitii. Am numit-o asa pentru ca, in goana dupa castiguri rapide, investitorii fara experienta se transforma in jucatori de loterie si muta banii dintr-un activ in altul fara rezultat, in cel mai bun caz, sau pierzand bani, in cel mai rau caz.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai,cum sa iti gestionezi corect investitiile.
Din acest motiv, analistii financiari cu ani de experienta recomanda un singur lucru. Daca esti la inceput de drum in investitii, documenteaza-te foarte bine despre potentialele active in care vrei sa iti pui banii si apoi alege maximum 5 dintre ele, care ti se par mai potrivite pentru nevoile tale.
Dupa ce le-ai ales, fa o investitie initiala de 20-25% din totalul banilor pe care vrei sa-i depui. Apoi mai pui o alta parte din ei peste doua saptamani sau o luna. In felul acesta vei putea urmari si reinvesti mai atent banii.
Revenind la "cantecul sirenelor", acesta este efectul situatiei ipotetice in care am fi castigat sume colosale. Adica, ne gandim ca daca investeam intr-un activ care a crescut fabulos intr-un timp scurt, acum am fi fost bogati. "Cum ar fi fost daca investeam acum 3 luni in Dogecoin sau in Shiba Inu coin? Acum aveam deja o mica avere".
Tot din discutiile cu analistii financiari, si ei au recunoscut ca nu au scapat de aceasta intrebare, dar au invatat sa o controleze, prin metoda de... mai mult
Miercuri, 19 Mai 2021, ora 08:30
Contractele de furnizare gaze propuse romanilor de la 1 iulie contin clauze-capcane pentru consumatori, arata o analiza facuta de economistul Dumitru Chisalita, pentru Asociatia Energia Inteligenta (AEI).
Dumitru Chisalita a analizat conditiile din ofertele de furnizare de gaze naturale si cateva din contractele propuse spre a fi semnate dupa data de 1 iulie 2020 de catre consumatorii casnici si a constatat ca doar 5 din cei 68 de furnizori care ofera gaze populatiei au publicat si contractele in baza carora se va face livrarea gazelor naturale.
In aceste contracte, au fost identificate clauze care pot sa constituie adevarate capcane pentru derularea contractului de furnizare gaze pentru casnici. Le prezentam in continuare:
-Se stabileste plata unui abonament zilnic, care in fapt ridica pretul platit de consumator cu 3-5% peste valoarea pretului prezentat in oferta (oferta de pe site-ul ANRE), astfel consumatorul se va trezi pe factura cu un pret mai mare decat cel la care se asteapta
-Exista furnizori care solicita plata unor tarife de dezechilibre, sau de tranzactionare pe bursa, care in fapt ridica pretul platit de consumator cu alte 5% peste valoarea pretului prezentat in oferta (oferta de pe site-ul ANRE)
-Exista furnizori care prezinta un pret de furnizare a gazelor naturale fix, doar pentru o perioada de cateva luni (de obicei aceste luni coincid cu lunile de vara, cand consumul este foarte mic sau inexistent, adica aceste preturi mici nu aduc nici un... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 11:57
Retelele de internet oferite gratuit, cum sunt cele din cafenele sau aeroporturi, reprezinta un pericol pregnant de securitate cibernetica la care oamenii sunt expusi zilnic, deoarece sub aceste hot-spot-uri pot fi capcane intinse de agresorii cibernetici pentru extragerea de date financiare de la utilizatori, a avertizat joi coordonatorul pentru Relatii Publice al Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), Mihai Rotariu.
"Conexiunile de internet gratis, acele hot-spot-uri gratis pe care le gasim in cafenele, in aeroporturi, sunt un pericol pregnant, la care suntem expusi zilnic, pentru ca, traind in secolul vitezei, traind in secolul digitalizarii, avem nevoie de acces cat mai rapid la informatie, de aceea, de multe ori, desi folosim in marea parte a timpului conexiuni securizate la wireless - la birou, acasa, cateodata viata ne poarta in anumite zone unde suntem obligati poate sa ne conectam la un hot-spot gratis dintr-o cafenea, dintr-un aeroport, etc.
Dezavantajul acestor retele este ca utilizatorul nu are siguranta ca datele sale sunt securizate, pentru ca nu stie practic cine detine acea retea, cine a configurat acea retea. Atacatorii pot compromite acea conexiune foarte simplu, sau pot crea retele cu aceeasi denumire", le-a transmis reprezentantul CERT-RO studentilor de la SNSPA, la un eveniment de bune practici de utilizare a tehnologiei, organizat de Microsoft Romania, Politia Romana si CERT-RO.
Acesta a subliniat ca... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 19:54
Tarile din Europa Centrala si de Est sunt blocate intr-o asa numita "capcana a venitului mediu", o zona in care veniturile nici nu mai cresc, dar nici nu mai scad.
Acestea au nevoie de noi strategii de crestere si investitii in infrastructura pentru a relansa cresterea, a apreciat miercuri Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), informeaza Reuters.
In ultimul sau raport, BERD atrage atentia asupra plafonului la care au ajuns tarile din CEE dupa un sfert de secol de economie de piata.
De asemenea, BERD apreciaza ca fostele economii comuniste produc in continuare prea multa poluare si, chiar daca exista un apetit de reforma, unele state precum Polonia si Ucraina au intampinat blocaje in domenii precum privatizarile.
"Multe din aceste tari au ajuns, in prezent, la un nivel mediu al veniturilor si trebuie sa depaseasca problema capcanei venitului mediu", a declarat economistul sef la BERD, Sergei Guriev.
Aceasta capcana este un fenomen cu care se confrunta toate tarile in curs de dezvoltare. Ritmul de crestere incetineste pe masura ce progresele tehnologice intr-o economie devin mai extinse iar cresterea salariilor erodeaza avantajul competitiv oferit de mana de lucru ieftina.
Sergei Guriev a facut un apel pentru elaborarea de noi modele economice, concentrate pe imbunatatirea productivitatii firmelor individuale, extinderea infrastructurii si crestere ecologica.
"Nu exista o solutie miraculoasa care sa se potriveasca tuturor... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 11:03
Un convoi umanitar format din autobuze si masini de teren care transportau civilii evacuati vineri din localitati siriene controlate de fortele guvernamentele a fost atacat, sambata, de un sinucigas cu o masina-capcana, informeaza Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).
Potrivit OSDO, care nu furnizeaza un bilant exact, masina-capcana a explodat la Rashidin, la vest de Alep, unde stationau autobuzele care transportau 5.000 de oameni - in majoritate siiti - evacuati vineri din Foua si Kafraya, doua localitati proregim din nord-vestul Siriei asediate de insurgenti, noteaza AFP si Reuters.
Televiziunea de stat siriana a anuntat ca in atac au fost ucisi sau raniti mai multi oameni, al caror numar nu este cunoscut.
Atentatul pare sa fi fost executat de "rebelii moderati" care lupta impotriva lui Assad, avand in vedere ca victimele fac parte dintre sustinatorii regimului sirian.
Informatii transmise pe retelele de socializare arata ca au fost ucisi cel putin 60 de oameni.
In imaginile difuzate de televiziunea de stat de la fata locului imediat dupa explozie se pot observa trupuri intinse pe jos, incendii si coloane negre de fum. Autobuzele apar devastate de explozie, cu geamurile facute tandari si arse de flacari.
Atentie! Imagini socante
The scene of the massacre of dozens of Shi'a civilians at the hands of Western-backed terrorists in #Syria's Aleppo. pic.twitter.com/6G5a1BX66S- Haidar Sumeri (@IraqiSecurity) April 15, 2017
BREAKING: "Moderate... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 17:31
Intr-un sat prafuit din Irak, in apropiere de Mosul, cativa copii stau asezati si asculta lectiile predate de doi profesori. Daca sunt atenti, s-ar putea sa supravietuiasca.
"Exista lucruri gasite pe strada pe care le puteti atinge?", intreaga un profesor, aratand spre niste fotografii, inclusiv cu jucarii.
"Nu", raspund copiii tare si la unison. Lectia a fost invatata: un inamic fara constiinta pune capcane mortale chiar si in jucarii, arata CNN intr-un reportaj despre viata din Irak sub teroarea Statului Islamic.
Regiunea este un teren minat, iar jihadistii se folosesc de orice obiecte pentru a amplasa bombe. Peste 10 oameni au murit in apropierea Mosulului in ultimele saptamani, dupa ce au calcat pe astfel de capcane. Contin suficient de mult explozibil sa rupa tabla unei masini si au un detonator atat de sensibil incat poate fi declansat de pasul unui copil.
Mines Advisory Group (MAG), un ONG international implicat in indepartarea capcanelor minate din tarile afectate ...citeste mai departe despre "Statul Islamic a pus mii de bombe-capcana in casele oamenilor si pe strazile din Mosul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 22:57
Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a revendicat vineri atacul sinucigas cu masina-capcana comis in cursul diminetii la Cizre, in sud-estul Turciei, in apropierea frontierei siriene.
In atac au fost ucisi cel putin 11 politisti si peste 70 de persoane au fost ranite, transmite AFP.
"Echipa noastra kamikaze a desfasurat o actiune la Cizre, soldata cu zeci de morti in randul fortelor de politie", a transmis pe site-ul sau PKK, care exagereaza de obicei bilantul victimelor.
PKK a anuntat ca acest atac reprezinta represalii la "izolarea ...citeste mai departe despre "PKK revendica atentatul cu masina-capcana din Turcia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 August 2016, ora 17:58
Turcia a fost zguduita de explozia unei masini capcana, joi dimineata, cand trei persoane au murit si 146 au fost ranite.
Explozia a vizat o sectie de politie din Elazig, iar victimele sunt trei politisti, arata BBC. Forta exploziei a facut ca niste masini din apropiere sa fie aruncate mai departe, a distrus niste copaci si a lasat un crater imens intr-o cladire din vecinatate.
Deflagratia a venit la numai cateva ore de la explozia unei alte masini capcana, care a vizat tot o sectie de politie, de aceasta data din orasul estic Van. In ...citeste mai departe despre "Inca un atac cu masina capcana in Turcia soldat cu 150 de victime (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 August 2016, ora 17:27
Romanii isi pot schimba mai usor furnizorul de energie electrica, odata cu diversificarea ofertelor din partea companiilor, pentru care consumatorul casnic devine tot mai atractiv, insa acestia trebuie sa fie atenti la capcane si sa verifice o serie de aspecte, precum pretul, conditiile de plata sau clauzele de penalizare.
In prezent, energia electrica pentru populatie are doua componente, una reglementata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care stabileste de la ce producatori si cu ce pret cumpara furnizorii electricitatea pentru consumatorii casnici, si una libera, caz in care furnizorii achizitioneaza electricitatea la preturi libere, nereglementate.
ANRE anunta anual tariful reglementat pentru populatie.
Consumatorul casnic, miza importanta pentru furnizorii de energie
Consumatorul casnic a devenit din ce in ce mai atractiv pentru furnizorii de energie, avand in vedere ca jumatate din consumul populatiei este reprezentat de Componenta ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti schimbi furnizorul de energie electrica? Se poate, dar ai grija la capcane" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 17:22