Romania risca sa nu poata utiliza fondurile europene alocate pentru perioada 2014-2020 daca nu realizeaza si implementeaza pana la sfarsitul anului 2016 o strategie pentru imbunatatirea performantei capacitatii administrative publice, a declarat luni Leonard Orban, fost comisar european.
"Comisia Europeana ne-a cerut deja o noua strategie de imbunatatire a capacitatii administrative si implementarea acestei strategii. Aceasta cerinta este o conditie ex-ante de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.
Daca pana la sfarsitul lui 2016 aceasta strategie nu va exista si lucrurile nu vor fi semnificativ imbunatatite, noi vom fi supusi inclusiv riscului de a nu utiliza pe o perioada mai scurta sau mai lunga fondurile alocate Romaniei", a afirmat Orban la o conferinta organizata la BNR cu tema "Romania in tabloul de bord al UE".
El a aratat ca o capacitate administrativa scazuta genereaza rezultate puternic negative, reprezentand o problema majora a Romaniei din punctul de vedere al Comisiei Europene.
"Din pacate, masurile de consolidare financiara luate in ultimii ani au avut, pe langa efectele pozitive, si efecte negative, precum continuarea scaderii performantei administratiei publice romanesti. Sunt multe zone unde capacitatea administrativa este fundamentala, aplicarea diferitelor politici pe diferite sectoare este esentiala. Fara o capacitate administrativa mai moderna, consolidarea le va fi mult mai greu", a spus Orban.
Romania avea in luna... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 12:42
Presedintele Traian Basescu a punctat miercuri ca problema incapacitatii tarii noastre de absorbtie a fondurilor europene este cauzata si de capacitatea administrativa redusa, ca urmare a faptului ca functionarii publici sunt slab pregatiti.
"As spune doua cuvinte si despre Romania asa cum o vad eu in aceasta criza care parca nu se mai sfarseste si nu numai ca da sentimentul ca nu se mai sfarseste, dar parca ai tot timpul convingerea ca ideea unei iesiri din criza pe termen mediu nu este una care sa aiba un fundament, pentru ca foarte probabil toate statele UE trebuie sa umble undeva in mecanismele pe care nu demult le-am crezut invulnerabile si care acum se dovedesc a fi profund vulnerabile", a spus Basescu, in discursul sustinut la evenimentul de marcare a 100 de ani de la infiintarea Academiei de Studii Economice.
El a subliniat ca Romania n-a trecut usor prin momentul de criza care s-a manifestat cel mai virulent in 2010, dar ca a reusit sa se stabilizeze din punctul de vedere macroeconomic destul de rapid.
"Dupa un 2010 extrem de dificil, in care au trebuit luate masuri foarte dure pe care le-a suportat populatia, 2011 a venit cu o crestere de 2,2%. Intrebarea este de ce nu putem repeta acest 2,2%? De ce nu l-am putut repeta in 2012? De ce privim la 2013 doar cu speranta cresterii economice legata de un eventual boom al agriculturii, pentru ca Dumnezeu este bun cu noi anul acesta sau pare a fi bun pana acum? Nu stim cum va fi pana la sfarsit", a completat... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 11:56
Evitarea unei noi crize politice in Romania este cel mai important lucru pentru Comisia Europeana cu privire la tara noastra, iar problema cea mai mare a Romaniei in absorbtia fondurilor este capacitatea administrativa, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, aflat la final de mandat.
Fost comisar european pentru multilingvism, Orban a vorbit despre procesul de absorbtie a fondurilor europene si dificultatile din acest domeniu, despre sugestiile pe care i le-a facut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structura de atragere a banilor comunitari, dar si despre modul in care CE vede Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atentia ca deciziile pe care noul Parlament le va lua privind incuviintarea urmaririi penale a unor parlamentari - fosti ministri sau in cazul numirii Avocatului Poporului vor cantari greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, asteptat in ianuarie 2013, si implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
La inceputul mandatului, in septembrie 2011, v-ati fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor structurale de la 3,7%, cat era atunci, la 20% pana la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursarile de la Comisia Europeana se ridica undeva la 9,72%. Au mai crescut intre timp?
Rambursarile nu au crescut, dar cererile... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:49
Presedintele Romaniei Traian Basescu a discutat, astazi, cu Matthias Kolatz-Ahnen, vicepresedinte BEI, despre posibilitatile institutiei financiare de a sprijini Romania in contextul crizei economice. Basescu a subliniat ca este necesara sustinerea industriei auto din Romania.De asemenea, "importanta identificarii unor modalitati de flexibilizare si crestere a atractivitatii facilitatilor de finantare pentru IMM-uri, intreprinderi cu capitalizare medie, autoritati publice locale si infrastructuri de transport", a fost unul din subiectele discutate astazi de vicepresedintele responsabil pentru operatiunile Bancii Europene de Investitii (BEI) in Romania, Matthias Kolatz-Ahnen, cu Traian Basescu, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Presedintele a primit, astazi, la Palatul Cotroceni, o delegatie a Bancii Europene de Investitii, prilej cu care seful statului a anuntat ca este familiarizat cu intentiile BEI de a oferi in continuare bani Romaniei, dar ca tara noastra are o problema legata de capacitatea administrativa.
"Stiu foarte bine despre intentia dumneavoastra de a continua sa ne puneti la dispozitie bani in aceasta perioada, problema pe care o avem si care este binecunoscuta este capacitatea noastra administrativa", a explicat Basescu. mai mult
Luni, 09 Februarie 2009, ora 16:21