Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat luni ca nu vrea in tara sa proteste de tipul "vestele galbene", dupa ce liderul francez Emmanuel Macron l-a indemnat sa respecte principiile democratice, inclusiv dreptul de a protesta.
"Nu am dori sa se intample asa ceva in capitala Rusiei", a spus Putin, dupa discutiile cu omologul sau francez, care au avut loc la Bregancon, resedinta de vara a presedintelui Frantei.
"Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a ne asigura ca situatia va evolua strict in conformitate cu legea", a adaugat acesta, citat de France24.
Declaratia liderului rus a venit dupa ce Macron l-a criticat pentru modul in care autoritatile de la Moscova au gestionat manifestatiile izbucnite in urma blocarii candidaturilor unor politicieni de opozitie, in scrutinul municipal programat in septembrie.
Citeste si:
Moscova denunta amestecuri straine in protestele recente fata de Vladimir PutinSe protesteaza in Rusia, unde zeci de persoane au fost arestateNemultumirea crescanda a rusilor pune la grea incercare Kremlinul
Presedintele francez a spus ca intr-o democratie este important sa fie respectate principii precum libertatea de exprimare, libertatea de opinie si libertatea de a candida la alegeri.
"Acesta a fost motivul pentru care Franta a vorbit in aceasta vara... despre situatia de la Moscova", a precizat Macron.
"In Franta, cei care protesteaza pot participa liber la alegeri. Vestele galbene au fost libere sa participe la alegerile... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 10:23
Olguta Vasilescu anunta ca isi retrage candidatura pentru functia de vicepremier si ministru al Dezvoltarii, dupa ce a fost respinsa in repetate randuri de presedintele Klaus Iohannis.
"Astazi, in urma unei discutii cu liderul PSD Liviu Dragnea, am luat hotararea sa imi retrag candidatura pentru functia de vicepremier si ministru al Dezvoltarii. Un atac la CCR inseamna o perioada de cel putin o luna si jumatate de asteptare, perioada in care activitatea guvernamentala ar avea in continuare de suferit prin absenta din guvern a unui ministru cu un portofoliu important, exact in perioada in care Romania detine presedintia UE.
Nu am facut o miza personala din accederea intr-o functie guvernamentala, dar sunt convinsa ca, asa cum am reusit sa deblochez proiecte mari de infrastructura locala in mandatul de primar sau sa pun in aplicare aproape tot programul de guvernare pentru Ministrul Muncii, as fi reusit sa deblochez proiecte mari de infrastructura locala, regionala si nationala in cadrul ministerelor unde PSD m-a nominalizat", a scris marti pe Facebook Olguta Vasilescu.
Ea multumeste ca CEx-ul a votat-o pentru aceste functii si anunta ca va continua "intr-o formula sau alta" colaborarea cu Dragnea si Dancila.
"Sper ca presedintele Klaus Johannis va numi URGENT viitoarea nominalizare pentru functia de ministru din partea partidului care a castigat alegerile parlamentare, renuntand la blocarea Guvernului Romaniei prin incalcarea repetata a legilor si Constitutiei,... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 19:54
Intr-o perioada in care Romania este delegitimata pe plan european, aratandu-se in cea mai submediocra istorie politica a sa, fostul prim-ministru tehnocrat Dacian Ciolos cere romanilor un mandat in Parlamentul European. Raspunsul e frust: si cu tara cum ramane?
Era asteptat acest anunt, care l-a transformat pe Dacian Ciolos in competitor electoral si politic pentru prima data in cariera sa publica, scotandu-l insa, cu aceeasi miscare, din politica interna. E o pozitionare ingrata, pentru ca, desi raspunde nevoii electoratului sau de a intra fatis in arena politica, se indeparteaza de acelasi electorat, anuntandu-l ca se va ocupa de tara, dar de la Bruxelles.
Asta a incercat Dacian Ciolos sa le spuna romanilor, in oferta politica pe care le-a inaintat-o odata cu anuntul oficial ca va candida la europarlamentare: implicarea este esentiala, la toate nivelurile, iar el isi pune "la bataie toata priceperea si energia, pe toate fronturile".
Ciolos muta strategic
De fapt, ce face Ciolos este sa mute strategic si sa profite de potentialul de crestere al nou infiintatului PLUS, numai ca strategia aceasta arata impecabil in tehnica, dar cu destul de multe rezerve de continut si, mai ales, de compatibilitate cu asteptarile electoratului.
Platforma Romania 100, Romania Impreuna si in cele din urma PLUS, asa cum este numele partidului politic infiintat de Dacian Ciolos, au avut pana acum o foarte buna filosofie, destul de unica in istoria partinica postdecembrista,... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 08:24
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a desemnat luni, imediat dupa inceperea noului mandat, tot pe Dmitri Medvedev pentru functia de prim-ministru, anunta Kremlinul.
"In conformitate cu Articolul 83 (a) si cu Articolul 111 ale Constitutiei Federatiei Ruse, presedintele Vladimir Putin a prezentat Dumei de Stat candidatura lui Dmitri Medvedev pentru functia de prim-ministru", a comunicat luni Presedintia Rusiei.
Propunerea pentru postul de prim-ministru a fost anuntata imediat dupa ce Vladimir Putin a inceput inca un mandat de presedinte.
Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, urmeaza sa aprobe aceasta candidatura.
Dmitri Medvedev a fost presedinte al Rusiei in perioada 2008-2012, iar din 2012 este prim-ministru.
Citeste si Proteste in Rusia inainte de investirea lui Putin: Navalnii si peste 1600 de sustinatori de-ai lui au fost retinuti brutal ...citeste mai departe despre "Nicio surpriza din partea lui Putin: Il propune tot pe Medvedev premier" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 16:51
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, urmeaza sa transmita Dumei de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, o propunere pentru postul de prim-ministru imediat dupa ceremonia de investitura pentru un nou mandat, programata luni.
"Guvernul cedeaza puterile sefului de stat reales. Din acest moment, initiativa presedintelui este de a prezenta Dumei de Stat candidatura pentru postul de sef al Guvernului. Nu pot spune cand se va intampla exact acest lucru. Aceasta este prerogativa exclusiva a presedintelui", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.
Ceremonia de reinstalare a lui Vladimir Putin in functia de presedinte al Rusiei este programata pe 7 mai, la ora 12:00 (12:00, ora Romaniei).
Citeste si:
Proteste in Rusia inainte de investirea lui Putin: Navalnii si peste 1.600 de sustinatori de-ai lui au fost retinuti brutalIohannis il felicita pe Putin pentru victorie, cu patru zile intarziere. Ce i-au transmis alti lideri europeni sefului de la KremlinTrump l-a sunat pe Putin sa-l felicite si spune ca se vor vedea curand. Nimic despre spionul otravitMerkel si Macron l-au felicitat cu intarziere pe Putin: Ii cer sa continue dialogul si reformele in Rusia ...citeste mai departe despre "Putin isi incepe oficial noul mandat de presedinte. Cand va anunta premierul?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 08:33
Afacerea Skripal a picat prea la tanc pentru Vladimin Putin pentru a nu fi fost un ingredient al straniei campanii electorale pe care o desfasoara. Pentru a cata oara, am vazut oficiali rusi, incepand cu presedintele si sfarsind cu docilii membri ai Dumei de Stat, raspunzand acuzatiilor britanice cu fraze ironice, la limita grosolaniei, vizand mai degraba reactii interne.
Escaladarea tensiunilor intre Londra si Moscova, intre NATO si Rusia in ultima instanta, pare sa-i convina de minune lui Putin. Intr-o atmosfera ce amintea puternic de zilele de aur ale gerontocratiei sovietice, contrar dinamismului filmarilor si expunerii repetate a unor chipuri tinere extaziate, mesajul catre natiune al presedintelui Rusiei a semanat cu un discurs de razboi.
Dupa enuntarea unui numar impresionant de obiective economice la fel de fanteziste ca si acelea din celebrele "decrete din mai", ramase neindeplinite, Putin a trecut la partea principala a discursului, in care a anuntat ca Rusia detine cele mai performante arme de distrugere in masa. Intr-un efort de comunicare publica a stiintei, care cu siguranta i-a facut pe Newton si Einstein sa se agite copios in locurile lor de odihna, Putin a anuntat, printre altele, ca detine rachete cu propulsie nucleara si traiectorie non-balistica, dar si drone submarine de mare viteza, cu raza de actiune nelimitata.
Terminand mesajul printr-un lung citat din propriile declaratii, Putin i-a avertizat pe americani ca a venit vremea sa-i asculte pe... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 14:12
Oficial, Vladimir Putin are sapte contracandidati la scrutinul de duminica, 18 martie, cand liderul de la Kremlin intra in cursa pentru un nou mandat prezidential. Aleksei Navalnii, insa, principalul opozant al lui Putin, a fost declarat neeligibil.
Cine sunt presonajele-cheie ale scrutinului din Rusia
Aleksei Navalnii, marele absent
La 41 de ani, Navalnii si-a confirmat statutul de opozant principal fata de Kremlin, singurul capabil sa mobilizeze zeci de mii de persoane impotriva puterii, scrie AFP.
Cunoscut pentru anchetele sale asupra coruptiei in randul elitelor, anchete distribuite masiv pe retelele sociale, acest jurist charismatic a surprins organizand manifestatii de amploare impotriva puterii ruse, anul trecut.
Insa alegerile nu vor permite evaluarea popularitatii sale reale la nivelul intregii tari: candidatura lui a fost respinsa de Comisia Electorala din cauza unei condamnari judiciare, pe care el o denunta ca fiind fabricata.
Aleksei Navalnii a indemnat la boicotarea scrutinului, a promis actiuni de protest si intentioneaza sa trimita observatori care sa urmareasca fraudele din birourile de vot.
Pavel Grudinin, comunistul milionar
Candidatura surpriza a lui Pavel Grudinin, 57 de ani, a produs ceva emotii in cadrul Partidului Comunist, reprezentat dupa prabusirea Uniunii Sovietice de Ghennadi Ziuganov.
Director aratos al "Sofhozului Lenin", ferma de fructe ale carei venituri se cifreaza la milioane de dolari, el este cel mai popular... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 11:28
Echipa de campanie a presedintelui rus Vladimir Putin a reusit sa stranga peste un milion de semnaturi pentru depunerea candidaturii la viitoarele alegeri prezidentiale din luna martie.
"Pana la 16 ianuarie, au fost stranse 1.001.459 de semnaturi pentru sustinerea din cei care sustin intentia lui Vladimir Putin de a participa la alegeri", a precizat echipa de campanie a liderului de la Kremlin, adaugand ca actiunea de strangere a semnaturilor va continua.
Inainte sa se lanseze in cursa pentru al patrulea mandat de presedinte al Rusiei, Vladimir Putin a anuntat o marire anticipata a salariului minim. La inceputul acestui an, acesta era de doar 9.489 ruble (139 de euro). Din mai, salariul minim ar urma sa fie majorat la 1.163 de ruble (163 de euro). Cresterea fusese initial programata de Kremlin pentru inceputul anului viitor.
Ultimele sondaje de opinie arata ca Putin ar urma sa fie votat de 74% dintre cetatenii rusi cu drept de vot, in timp ce doar 7,2 % ar vota pentru pentru Pavel Grudinin, candidatul Partidului Comunist.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Rusia, un candidat independent are nevoie de 300.000 de semnaturi pentru a fi inregistrat in cursa electorala.
Citeste si:
Ample exercitii militare cu rachete intercontinentale inainte de alegerile prezidentiale din RusiaPutin majoreaza salariul minim inainte sa candideze la un nou mandat de presedinte al RusieiPutin, fara contracandidat la alegeri. Comisia electorala din Rusia a respins... mai mult
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 18:01
Vladimir Putin trebuie sa reformeze finantele publice si sa scape Rusia de dependenta de petrol, iar in paralel sa previna nemultumirile sociale, in caz contrar riscand ca revenirea sa la presedintie sa fie marcata de stagnare, ca cea din perioada lui Leonid Brejnev, comenteaza Mediafax.Putin, in varsta de 58 de ani, a anuntat sambata ca vrea sa candideze in alegerile prezidentiale din martie.Medvedev ar putea prelua postul de prim-ministrul, ceea ce l-ar face pe ministrul de Finante Alexei Kudrin, respectat pentru promovarea disciplinei bugetare, sa demisioneze.Daca va fi ales pentru al treilea mandat, Putin ar prelua conducerea Rusiei intr-o perioada in care incetinirea economiei mondiale pune in pericol cererea de petrol, forta vitala a economiei ruse.Riscul este ca Putin, fost ofiter KGB care afirma ca economistii trebuie sa evite "experimentele liberale", sa aiba dificultati in combaterea problemelor care ameninta perspectivele de dezvoltare pe termen lung ale tarii."Problemele economice vor implica riscuri politice, decizii nepopulare, si ma tem ca il vor opri pe Putin. Rusia trebuie inca se reformeze multe institutii care dateaza din era sovietica", a declarat Evgheni Iasin, fost ministru al Economiei in perioada 1994-1997, in prezent director al scolii Superioare de Economie din Moscova.Ingrijorarile legate de economia mondiala si criza datoriilor suverane din Europa au agitat pietele din Rusia, a carei economie s-a contractat cu 7,8% in 2009.Tara este vulnerabila... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 17:13