Batalia pentru succesiunea la presedintia Bancii Mondiale (BM) a fost deschisa oficial zilele trecute prin candidatura unui alt american, economistul Jeffrey Sachs, oficial al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).
Sachs, care prezideaza un comitet al ONU, si-a anuntat oficial intentia de a candida la postul detinut in prezent de Robert Zoellick intr-un articol publicat in Washington Post.
Anuntul a fost facut in conditiile in care o sursa apropiata Bancii Mondiale a declarat ca "oficialii americani se gandesc la lansarea in cursa a secretarului Trezoreriei Timothy Geithner, a unuia dintre predecesorii sai Lawrence Summers, sau a unui reprezentant din sectorul privat, precum Mohamed El-Erian, seful fondului de investitii Pimco.
Sachs a tinut sa precizeze ca nu provine nici de pe Wall Street nici din mediul politic american.
Un articol aparut in publicatia scotiana The Scotsman reproseaza autoritatilor de la Washington ca au considerat intotdeauna ca Banca Mondiala trebuie sa fie in serviciul politicii sale externe si al intereselor sale comerciale.
"Ideea este ca aceste candidaturi trebuie sa fie prezentate de administratorii institutiei, respectiv tarile membre, ceea ce nu lasa loc candidatilor independenti", a explicat sursa.
In virtutea unei legi nescrise, presedintia Bancii Mondiale revine unui american, iar conducerea FMI unui european.
Dominatia occidentalilor este intre timp tot mai contestata. Brazilia a sugerat pe 15 februarie, aceeasi zi in... mai mult
Duminica, 04 Martie 2012, ora 18:02
Numele vehiculate in lupta pentru sefia FMI au fost multe, de cand a inceput scandalul cu fostul sef Dominique Strauss-Kahn si pana in prezent. Insa, FMI a decis, luni, ca doar doua nume mari pot intra in competitie: ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, si Agustin Carstens, guvernatorului bancii centrale din Mexic.Boardul FMI, instanta formata din reprezentanti ai 24 de tari sau grupuri de tari, si-a fixat ca obiectiv sa desemneze un nou director general pana la 30 iunie, astfel, cei doi candidati mai au numai jumatate de luna la dispozitie, pentru a convinge sa fie alesi.
In ciuda faptului ca Agustin Cartens pare sa fie mai experimentat, avand in vedere ca a detinut functii precum ministru de Finante, sef al Bancii Centrale din Mexic timp de patru ani si fost director general adjunct al FMI, candidatura frantuzoaicei pare sa adune, totusi, mai multe voturi.
Christine Lagarde are, in primul rand, sprijinul a sapte europeni: Temmeyer Hubert (Germania), Ambroise Fayolle (Franta), Gibbs Alexander (Marea Britanie), Kiekens Willy (Belgia), Age Bakker (Olanda), Sadun Arrigo (Italia) si Andersen Benny (Danemarca), scrie Le Parisien.
Reprezentantii Africii sunt si ei tot de partea lui Lagarde. Astfel, egipteanul Abdel Shakour Shaalan, care reprezinta douasprezece tari arabe si Maldive, ar trebui sa urmeze sfatul autoritatilor si sa o voteze pe Lagarde, ca si togolezul Kossi Assimaidou, care reprezinta 22 de tari francofone din Africa.
Mexicanul Agustin... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 23:50
Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, isi va lansa oficial miercuri candidatura la pozitia de director general al Fondului Monetar International (FMI), desi marile economii emergente vor incetarea dominatiei europene asupra postului, transmite Reuters, citat de Mediafax.Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud au criticat dur, intr-un comunicat, oficialitatile europene pentru ca au sugerat ca urmatorul director general al FMI ar trebui sa provina in mod automat din Europa, traditie informala care dateaza de la infiintarea institutiei financiare, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Totusi, grupul marilor economii emergente nu a sugerat nicio alternativa la candidatul european Christine Lagarde, care pare sustinuta de majoritatea statelor din Europa, de SUA si de China, sprijin care va asigura cel mai probabil desemnarea sa la sefia FMI.
Surse diplomatice au declarat pentru Reuters ca Lagarde isi va anunta oficial candidatura in cursul zilei de miercuri.
Statele emergente mai subliniaza, in declaratia comuna emisa miercuri, ca desemnarea directorului general al FMI ar trebui sa fie bazata pe competenta, si nu pe nationalitate.
Cele cinci tari indemna la "abandonarea conventiei nescrise depasite care cere ca seful FMI sa fie neaparat din Europa".
Marti, la cateva ore inainte de aparitia comunicatului tarilor emergente, oficialitati din cadrul guvernului francez au declarat ca Beijingul o va sustine pe Lagarde.
Ministerul chinez de Externe nu a comentat... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 10:47
Ministrul francez de finante, Christine Lagarde este alegerea oficiala a omologului sau britanic, George Osborne pentru functia de director al Fondului Monetar International (FMI), dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, informeaza NewsIn.Intr-un comunicat citat de BBC, Osborne a apreciat ca ministrul francez este "de departe candidatul care se remarca".
El a precizat ca Lagarde ar fi aleasa pentru meritele sale, deoarece "este un ministru de finante extraordinar si a condus reuniunile ministrilor de finante G20 de anul acesta intr-un mod eficient si bazat pe consens".
De asemenea, ea "este un sustinator al tipurilor de masuri de austeritate fiscale" pe care Londra le considera necesare pentru refacerea economiilor majore ale lumii.
Surse din Trezorerie au precizat ca Lagarde va obtine, cu siguranta, si sustinerea guvernelor american si chinez.
Oficialul francez a fost laudat si de directorul interimar al FMI, John Lipsky, de guvernul italian, de ministrul suedez de finante si de presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker.
Daca va fi aleasa, Lagarde va deveni prima femeie care conduce Fondul, descris de multi drept "ultima solutie de creditare a lumii".
Foarte respectata, Lagarde a condus o firma de avocatura importanta din Chicago, inainte de a intra in politica franceza, in urma cu sase ani.
Ea s-a ocupat de comertul international si agricultura, inainte de presedintele Nicolas Sarkozy sa o numeasca ministru de finante, in 2007.
Lagarde a fost criticata dur pentru mai... mai mult
Duminica, 22 Mai 2011, ora 15:33
Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI) a inceput procesul de selectie a unui nou director general si va accepta de luni nominalizari pentru acest post, a anuntat institutia, adaugand ca spera sa aleaga un lider pana la sfarsitul lunii iunie, transmite Reuters, citat de Mediafax.Decanul Consiliului Executiv al FMI, Shakour Shaalan, reprezentant al Egiptului si al unui grup de tari din Orientul Mjilociu, a declarat intr-un comunicat ca cei 24 de membri ai forului au adoptat un proces de selectie care va asigura desemnarea unui director general intr-o maniera deschisa, transparenta si bazata pe meritele candidatilor.
Oficialul a adaugat ca urmeaza sa fie intocmita o lista scurta de candidati, iar urmatorul director general va fi ales prin consens.
Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi din functia de director general al FMI, dupa ce a fost arestat la sfarsitul saptamanii trecute la New York sub acuzatii de tentativa de viol.
Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei, sustine ca este nevinovat si a fost eliberat vineri pe cautiune, urmand sa fie judecat in arest la domiciliu, sub monitorizare electronica.
Lupta pentru succesiunea la varful FMI se da intre Europa si marile economii emergente, a caror influenta pe scena globala a crescut semnificativ in ultimii ani, odata ce au devenit motoarele de crestere ale economiei mondiale.
Directorul general al FMI a fost intotdeauna un european, inca de la infiintarea institutiei in 1945, iar tarile... mai mult
Duminica, 22 Mai 2011, ora 15:18
Inainte sa fie acuzat de viol, sa fie inchis si sa-si dea demisia de la sefia FMI, Dominique Strauss-Kahn, avea o viata de vis. Bani, putere si o gramada de beneficii ce veneau o data cu pozitia sa internationala. Din pacate, daca este nevinovat, ii va fi imposibil sa revina la viata sa extraordinara. Iata ce a pierdut Dominique Strauss-Kahn, conform revistei Business Insider.DSK - milionar
De unde vine averea lui DSK? In primul rand, a avut cateva slujbe foarte bine platite: membru al Agentiei de Planificare Economica, deputat (membru al Parlamentului), Ministru al Industriei si Afacerilor Externe, avocat al corporatiilor si profesor de economie la Institutul de Studii Politici din Paris. De asemenea, a fost membru al Adunarii Nationale Franceze, profesor delegat la Standford, consilier personal al Secretarului General al OECD si Ministru al Economiei, Finantelor si Industriei (s-a ocupat de lansarea Euro).
Ca sef al FMI, castiga 420.930 de dolari pe an, salariu neimpozabil. In plus, mai primea de la FMI un supliment anual de 75.350 de dolari pentru cheltuieli personale.
Sotia sa, Anne Sinclair, este nepoata lui Paul Rosenberg, un faimos colectionar de arta care l-a reprezentat, de exemplu, pe Picasso. Se crede ca in colectia sa, din care o parte ii revine lui Sinclair, exista si din tablouri furate de nazisti.
A fost inconjurat de femei frumoase
Se stie ca a avut cel putin trei aventuri.
Cu Piroska Nagy, o economista.
Brigitte Guillemette, un consultant in... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 14:06
Christine Lagarde, Ministrul francez al Finantelor, ar fi un "foarte bun candidat" pentru pozitia de director general al Fondului Monetar International (FMI), insa nu va fi usor pentru Franta sa pastreze functia, a declarat la un post de radio ministrul transporturilor de la Paris, conform Mediafax. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei, a demisionat joi cu efect imediat. El se afla in arest la New York de la sfarsitul saptamanii trecute, acuzat de tentativa de viol. Strauss-Kahn a negat toate acuzatiile, insa a fost nevoit sa cedeze presiunilor si sa se retraga de la sefia FMI.
In timp ce Europa incearca sa impuna pastrarea traditiei de a avea un european in pozitia de lider al Fondului, Christine Lagarde se numara printre numele vehiculate in ultimele zile in presa internationala ca posibili candidati la functia acum vacanta.
Cele mai importante presiuni vin din partea marilor economii emergente, care au devenit in ultimii ani motorul de crestere al economiei mondiale si doresc o mai mare influenta asupra politicilor economice globale si implicit in conducerea institutiilor financiare internationale. FMI are insa un rol important in solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, ajutand la coordonarea pachetelor de bailout ale Greciei, Irlandei si Portugaliei.
"Sunt convins ca este un candidat foarte bun. Am calatorit impreuna cu ea in Asia si pot confirma popularitatea ei in randul ministrilor din marile state... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 12:15
Reforma FMI se lasa asteptata chiar inainte de evenimentele socante din ultimele zile, iar Dominique Strauss Kahn, care dorea sa intre in cursa pentru scaunul de presedinte al Frantei, cauta un succesor pentru functia sa. Scaunul de director FMI pare mai atractiv ca oricand, de aceea pietele emergente s-au inscris in competitie alaturi de Uniunea Europeana.Analistii preconizeaza ca FMI va da startul angajarilor. Se cauta director, iar noul scaun de presedinte FMI a devenit extrem de atractiv.
Ieri, Ministerul de Externe al Chinei a anuntat ca procesul de selectie trebuie sa sublinieze "echitate, transparenta si merit".
Pentru mai mult de 6 decenii in urma unui acord informal, la conducerea FMI s-a aflat intotdeauna un vest-european, in timp ce Banca Mondiala a fost intotdeauna condusa de un american.
Cu siguranta, vest europenii nu-si doresc ca situatia sa se schimbe fiindca acest lucru le faciliteaza drumul spre salvarea Greciei, a Irlandei, a Portugaliei sau a altor tari care ar putea avea nevoie.
De asemenea, situatia este convenabila europenilor pentru a-si putea proteja bancile de potentiale pierderi.
Printre candidatii europeni se va numara cel mai probabil ministrul francez de finante, Christine Lagarde.
De asemenea, numele lui Axel Weber, fost sef al Bundesbanks, a fost vehiculat zilele trecute.
Pietele emergente, in cursa pentru presedintia FMI
Marile piete emergente aspira si ele la sefia FMI.
Au asteptat mult timp oportunitatea de a candida pentru scaunul FMI,... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 15:33