Australia e pe cale sa devina prima tara din lume in care cancerul cervical va fi clasificat un caz rar si asta gratie unui program respectat cu sfintenie din 1997 incoace.
Pana in 2020 se estimeaza ca incidenta cancerului cervical (sau de col uterin) va scadea pana la mai putin de sase cazuri la 100.000 de persoane, se arata intr-un raport publicat de prestigiosul jurnal The Lancet.
Pana in 2028, se estimeaza ca vor fi mai putin de patru cazuri la 100.000 de locuitori - o rata atat de mica incat boala poate fi clasata ca fiind eradicata, arata Science Alert.
In studiul realizat se arata ca, pana in 2034, daca programul de vaccinari si testari va fi continuat in ritmul actual, va fi mai putin de un deces la 100.000 de persoane, anual.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acest tip de cancer este al patrulea cel mai frecvent din lume in randul femeilor, cu o rata de mortalitate mare, tocmai din cauza ca simptomele sunt foarte putine si e depistat cand e foarte tarziu ca sa se mai poata interveni.
Asta, desi cancerul cervical este usor de prevenit, prin vaccinare, iar Australia a extins vaccinarea inclusiv la populatia de sex masculin.
Cancerul cervical este cauzat de anumite tipuri de papiloma virus uman - HPV - cu grad ridicat de risc si cu transmitere pe cale sexuala. E un virus comun, aproximativ 80% din populatie intrand in contact cu acest tip de virus in viata.
De cele mai multe ori, nu se intampla nimic, insa in cazuri rare se produc... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 08:00
Mai multe femei puternice, care infrunta ori au infruntat cancerul sau cunosc pe cineva diagnosticat cu aceasta boala, au scris o serie de mesaje emotionante catre cancer.
Pentru ca luna martie este luna in care celebram femeile si le onoram curajul, bunatatea, demnitatea si lupta, HOSPICE Casa Sperantei a adunat aceste scrisori in Campania #Eroinele.
Seria scrisorilor este deschisa de Sanda Nicola, care a devenit si Ambasador HOSPICE Casa Sperantei si al copiilor si al adultilor care au nevoie de ingrijire paliativa.
"Cand am fost prima oara la un centru HOSPICE Casa Sperantei mi-am amintit ceva ce mi-a spus cu ani in urma bunica mea. 'Cu omul batran, maica, sa te porti la fel cum te porti cu un copil mic. Are aceeasi nevoie de grija si atentie'.
Odata ce am inteles pe deplin ce tip de asistenta ofera cei de la Fundatia HOSPICE Casa Sperantei, am devenit un mare sustinator al muncii lor. Pentru ca felul in care plecam de aici e tot atat de important precum startul pe care il luam in viata", marturiseste Sanda Nicola.
Ea insasi diagnosticata cu cancer de col uterin, dar complet vindecata astazi, jurnalista a scris de mana un mesaj emotionant adresat cancerului.
Sanda Nicola a vobit in scrisoarea sa despre lupta pe care a dus-o, a facut o pledoarie puternica la preventie si a incheiat cu "Draga cancer, te rog mult, ai mila!". Scrisoarea Sandei poate fi citita pe https://www.hospice.ro/eroinele/.
Pentru ca aceasta boala nu il afecteaza si pe cel... mai mult
Luni, 05 Martie 2018, ora 13:55