Stim cum e sa primesti o veste neasteptata, pentru care nimic nu te putea pregati, sa te afli in fata unui moment critic si sa se schimbe totul, deodata, pentru tine si pentru cei dragi. De 28 de ani, la HOSPICE Casa Sperantei suntem impreuna in cele mai grele momente ale pacientilor nostri, cu un intreg sistem de suport pentru ei si pentru familiile lor.
Am invatat impreuna ca, in situatiile critice, ingrijirea medicala si suportul clinic sunt la fel de importante ca empatia si solidaritatea.
Traversam o situatie de criza majora - dar noi ramanem, ca pana acum, langa copiii si adultii care se lupta cu un diagnostic incurabil. Ne dorim, in acelasi timp, sa fim un sprijin pentru autoritati, mai ales in aceste momente in care trebuie sa fim uniti si sa colaboram permanent.
Intelegem ca sistemul de sanatate publica este nevoit sa ia toate masurile necesare pentru a se pregati sa faca fata epidemiei de COVID-19, dar si pentru a nu expune bolnavii de cancer la riscul de infectie cu coronavirus, prin prezenta lor in spitalele publice.
Este o lupta contracronomentru si trebuie sa depunem cu totii eforturi, sa fim responsabili si solidari, astfel incat toate aceste masuri sa dea rezultate.
Insa bolile incurabile si cancerul nu tin cont de context, tratamentele si durerea nu pot fi puse pe pauza, iar pacientii nostri copii si adulti au nevoie urgenta de sprijin si ingrijire de specialitate.
Ultimele zile ne-au aratat, din nefericire, efectele necrutatoare pe care... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 13:57
Consiliul Concurentei a anuntat miercuri ca a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania cu amenzi in valoare totala de 59,96 milioane lei (12,85 milioane euro) pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania. Sanctiunile au fost aplicate in urma a doua investigatii declansate in anul 2017.
"In cadrul primei investigatii, autoritatea de concurenta a constatat ca, in perioada 2017 - 2019, producatorul Roche adoptat o strategie comerciala menita sa elimine concurenta la licitatii si sa intarzie intrarea pe piata a unor medicamente similare", precizeaza autoritatea de concurenta intr-un comunicat.
Comportamentul Roche s-a manifestat, in cursul anului 2017, in contextul participarii la achizitia publica centralizata pentru medicamente ce contin substantele Rituximab si Trastuzumab, in cadrul programului national de oncologie, precum si in cadrul a 47 de licitatii organizate la nivel de spital pentru aprovizionarea cu aceleasi medicamente. Medicamentele avand substantele active Rituximab, Trastuzumab si Bevacizumab se folosesc in cazul mai multor afectiuni oncologice, printre care: leucemie limfocitara cronica, cancer mamar, cancer ovarian, cancer renal, s.a.
Pentru a evita monopolizarea pietei distributiei unui medicament, legislatia in vigoare prevede ca un producator este obligat sa furnizeze medicamente catre minim trei distribuitori.
"Astfel, desi Roche a vandut medicamentele ce contineau Rituximab si Trastuzumab catre... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 14:32
Un sistem de inteligenta artificala al Google poate fi la fel de eficace ca radiologii in depistarea femeilor care pot dezvolta cancer de san, pe baza examinarii mamografiilor, si a dovedit ca poate reduce erorile, potrivit unor cercetatori din Statele Unite si Marea Britanie.
Studiul, publicat miercuri in revista Nature, este cea mai recenta cercetare care arata ca inteligenta artificiala are potentialul de a imbunatati acuratetea examinarilor pentru cancerul de san, care afecteaza una din opt femei la nivel mondial, transmite Reuters.
Radiologii rateaza circa 20% dintre cancerele de san in mamografii, potrivit American Cancer Society, iar jumatate dintre toate femeile care sunt investigate pe parcursul a 10 ani au rezultate pozitive false.
Descoperirile studiului, dezvoltat de divizia de inteligenta artificiala DeepMind a grupului Alphabet, care a fuzionat cu Google Health in septembrie, reprezinta un progres major pentru potentialul de detectare timpurie a cancerului de san, a declarat Mozziyar Etemadi, unul dintre co-autorii studiului, de la Northwestern Medicine, din Chicago.
Echipa, care a inclus cercetatori ai Imperial College London si National Health Service din Marea Britanie, a instruit sistemul sa identifice cancere de san pe zeci de mii de mamografii.
Ulterior, a comparat predictiile cu rezultatele reale dintr-un set de 25.856 de mamografii din Marea Britanie si 3.097 din Statele Unite.
Studiul a aratat ca sistemul de inteligenta artificiala... mai mult
Joi, 02 Ianuarie 2020, ora 12:51
Cancerul de pancreas, boala de care a suferit Steve Jobs, este una dintre maladiile care afecteaza din ce in ce mai multi oameni in societatea actuala. Cauzele sunt multiple, dar "epidemia" de obezitate si diabet joaca un rol semnificativ in cresterea cazurilor de cancer pancreatic.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat cancerul de pancreas se afla in topul celor mai agresive forme de cancer, cu evolutie fatala pentru pacient. In plus, este o boala ce afecteaza, in general, persoane active, dupa 40-50 de ani. Barbatii prezinta mai multe riscuri de a dezvolta cancer pancreatic comparativ cu femeile.
Iata ce trebuie sa stii despre legatura dintre cancer pancreas si obezitate, ce semne trebuie sa-ti dea de gandit si ce poti face pentru a preveni riscurile.
Obezitatea, grea povara pentru pancreas
Aproximativ 95% dintre cancerele pancreatice se dezvolta in celulele exocrine ale pancreasului. Celulele exocrine sunt cele care produc enzime pancreatice, necesare in procesul de digestie. Tumorile exocrine se localizeaza in canalele excretoare, iar boala se numeste adenocarcinom pancreatic. Tumorile endocrine sunt foarte rare si afecteaza celulele pancreatice producatoare de hormoni (insulina, gastrina, glucagon).
Cauza exacta implicata in aparitia tumorilor pancreatice este necunoscuta. Dar oamenii de stiinta au stabilit anumiti factori care cresc riscul dezvoltarii cancerului de pancreas.
Obezitatea se afla in fruntea acestor factori de risc. Numeroase... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 17:02
Ministerul Sanatatii (MS) anunta introducerea unor medicamente noi in lista celor compensate si gratuite pentru pacientii cu afectiuni oncologice si neurologice, precum neoplasmul tiroidian medular agresiv si simptomatic si scleroza multipla.
La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul a aprobat, joi, Hotararea prin care modifica si completeaza HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, se arata intr-un comunicat al MS.
Astfel, pe lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii inclusi in programele nationale de sanatate cu scop curativ in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc se adauga doua molecule noi (Vandetanibum si Alemtuzumabum) pentru care au fost incheiate contracte cost volum si care se utilizeaza in tratarea unor boli grave: neoplasmul tiroidian medular agresiv si simptomatic si scleroza multipla.
"Continuam si in acest an procesul de crestere a accesului pacientilor la tratamente de ultima ora, in acord cu programul de guvernare, prin extinderea listei de medicamente compensate si gratuite cu inca doua molecule necesare pacientilor cu scleroza multipla si afectiuni oncologice. Introducerea de noi molecule care fac obiectul unor contracte... mai mult
Joi, 30 Mai 2019, ora 23:05
PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, parte a Retelei de sanatate REGINA MARIA, in calitate de Centru de Excelenta in Chirurgia Colorectala, se implica in depistarea precoce a unuia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Campania de screening pentru identificarea pacientilor afectati de cancer colorectal incepe pe 15 mai si va dura pana la epuizarea celor 3000 de teste FIT distribuite gratuit.
In Romania, in 2018*, peste 80.000 de pacienti au fost diagnosticati cu cancer si s-au inregistrat peste 50.000 de decese. La noi in tara, cancerul colorectal este pe locul 2 ca incidenta si ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi si peste 6000 de decese numai anul trecut. Cancerul colorectal are un prognostic bun daca este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezinta cea mai buna metoda de preventie pentru ca permite detectia si indepartarea polipilor (leziuni premaligne).
Aceasta realitate impune implementarea si dezvoltarea institutionala a unor protocoale eficiente si standardizate pentru diagnostic si tratament.
In acest context, sub coordonarea Prof. Asoc. Dr. Catalin Copaescu si Sef Lucrari Dr. Victor Tomulescu, Chirurgi de Excelenta in Chirurgia Colorectala, in PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL functioneaza, din 2016, primul Centru de Excelenta in Chirurgia Colorectala din Romania. In cadrul acestuia este stabilit diagnosticul si aplicat tratamentul adecvat pentru toate afectiunile benigne sau maligne ale colonului si rectului.
"Pentru noi, PONDERAS ACADEMIC... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:36
Consumul de carne rosie si mezeluri, chiar si in cantitati moderate, este asociat cu un risc ridicat de aparitie a cancerului colorectal, arata rezultatele unui nou studiu britanic.
Chiar si persoanele care au respectat liniile directoare ale Serviciului National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie cu privire la consumul de carne rosie si carne procesata (mezeluri) au prezentat o crestere a riscului de cancer colorectal cu o cincime in comparatie cu cele care au mancat astfel de alimente in cantitati foarte reduse, potrivit rezultatelor unui studiu finantat partial de Cancer Research UK, citat de Agerpres.
Departamentul britanic de Sanatate si Asistenta Sociala a anuntat ca, in timp ce carnea alba este o sursa benefica de proteine, vitamine si minerale, aportul de carne rosie si procesata ar trebui limitat la circa 70 de grame pe zi, ceea ce reprezinta cantitatea medie consumata in Marea Britanie.
Fondul Mondial pentru Cercetari asupra Cancerului (World Cancer Research Fund - WCRF) a sustinut ca exista dovezi solide potrivit carora consumul de carne procesata (salam, bacon, sunca etc.) reprezinta o cauza de aparitie a cancerului colorectal, in timp ce un aport ridicat de carne rosie (vita, oaie, porc etc.) contribuie de asemenea la cresterea acestui risc.
Pentru studiul recent, publicat integral in International Journal of Epidemiology, specialistii au analizate date prelevate de la 475.581 de persoane cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani, monitorizate o... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 14:45
Parintii l-au dus pe Vladut la medic temandu-se ca poate are apendicita. O banala ecografie le-a aratat insa ca baietelul de numai 6 ani are ceva mult mai grav, iar analizele urmatoare au confirmat crudul adevar: cancer la plamani si la rinichi.
"Am aflat pe 9 noiembrie, atunci cand intamplator i-am facut o ecografie", spune Eli Ranetescu, mama lui Vladut, pentru Superbebe.ro.
"Practic nu avea niciun simptom specific. Atunci cand statea mai ghemuit il durea putin in partea dreapta, pe lateral, insa imediat ce-si revenea la pozitia initiala durerea trecea instantaneu. Am aflat ulterior ca durerea o provoca tumora mare de pe suprarenale care apasa unul dintre organe in momentul in care se ghemuia. Eu ma gandeam sa nu fie apendicita", povesteste mama.
Specialistii din Romania au pus diagnosticul neuroblastom pe suprarenale cu posibile metastaze la plamani. Dupa ce au trimis rezultatele analizelor in mai multe spitale din intreaga lume, singurul care a acceptat sa il opereze pe Vladut si sa-i ofere tratamentul oncologic de care are nevoie a fost spitalul Sheba Medical Center din Israel.
Boala este intr-un stadiu avansat si Vladut trebuie operat de urgenta, insa costurile interventiei si tratamentului ajung la suma de 500.000 de dolari, suma pe care parintilor le este imposibil sa o stranga.
Cristian Hostiuc, director editorial al cotidianului Ziarul Financiar, coleg cu tatal lui Vladut in cadrul grupului Mediafax, a confirmat situatia tragica in care se afla... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 14:56
Oncologia a evoluat foarte mult in ultimii ani, insa termenul "cancer" inca ne da fiori.
Cateva startup-uri din India incearca sa ajute pacientii sa lupte mai eficient cu aceasta boala cu ajutorul Inteligentei Artificiale (AI), potrivit Quartz.
In aceasta tara, situatia nu e prea roz, din doua motive principale: tratamentul pentru cancer este foarte scump, iar rata de supravietuire este mica.
Mai mult, exista o penurie de medici (0,21 la mia de locuitori) . Estimarile arata ca 2,25 de milioane de indieni sufera de cancer, dintr-o populatie de peste 1,3 miliarde, iar numai in primele noua luni din 2018 au murit 784.821 de pacienti.
Astfel, cateva startup-uri din India incearca sa foloseasca roboti, software-uri avansate si algoritmi de machine learning pentru a face tratamentul pentru cancer mai ieftin si mai precis.
De exemplu, cei de la SigTuple au dezvoltat o platforma bazata pe Inteligenta Artificiala ce foloseste analizele de sange, urina si sperma, precum si radiografiile la piept si scanarile de retina pentru a descoperi din timp celulele canceroase si precanceroase, prin identificarea unor tipare specifice. La randul lor, cei de la UE Lifesciences au realizat dispozitive bazate tot pe AI, ce sunt capabile sa inlocuiasca testele preliminare pentru depistarea cancerului, fara ca pacientul sa fie nevoit sa fie expus la radiatii.
"Aceste startup-uri dezvolta solutii si aparate pentru tratamentul de la firul ierbii", spune Leslie Joseph, analist la... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 07:44