Un incident naval a avut loc pe canalul Sulina luni, 3 august, din cauza unor manevre gresite facute de remorcherele care tractau un spargator de gheata proaspat construit la Galati.
Este vorba despre nava "Nuyina", un spargator de gheata construit la Santierul Naval Damen Galati, al carui pret final va ajunge la 2 miliarde de dolari, fiind considerat cel mai scump vas de acest tip din lume, potrivit adevarul.ro.
"In timpul manevrei de tranzitare a Canalului Sulina, l-au scapat din remorci la malul stang. Nu s-a pus traversa, s-a pus intr-un unghi de 45 de grade fata de axul senalului. S-a lucrat timp de o ora, perioada in care s-au dat alte remorci. Nava a fost repusa in senal si isi continua voiajul, fara avarie. Singura chestie a fost ca nu s-a putut trece pe langa el in intervalul acesta de o ora", a declarat, la Radio Romania, Dan Iulian Ichim, capitan sef al Portului Tulcea.
"Fiind o nava mai lunga decat latimea canalului nu avea cum sa il blocheze, ca multi au speculat legat de Rostock, dar acolo a coincis lungimea navei cu latimea canalului. Acesta a ramas intr-un unghi de 45 de grade fata de axul senalului. De scufundat nu avea cum, nu e zona cu piatra ca sa se sparga. Singurul inconvenient e ca a blocat navigatia in zona aproape o ora. Am reusit sa o aducem la mal cu remorcherele pe care le avea el in convoi. E un corp de nava, de fapt, si era remorcat catre mare. Avea si un remorcher al santierului si unul de-al AFDJ", a mai adaugat capitanul sef de la... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 11:27
Jurnalistii Bloomberg scriu ca Romania si Bulgaria redevin puteri agricole si datorita canalului navigabil pentru constructia caruia regimul comunist autohton a sacrificat mii de oameni.
Bloomberg scrie ca astazi, la 30 de ani dupa caderea comunismului, "Canalul mortii" - pentru constructia sa, Romania a fost adusa in pragul falimentului - ofera Romaniei si Bulgariei acces la pietele lumii.
Asa se face ca Romania, care de altfel a fost mereu un granar, poate folosi canalul navigabil lung de 64 de kilometri pentru a vinde ce produce si a fi punct de tranzit pentru alte marfuri. Si cu ajutorul canalului, tara noastra a ajuns sa ocupe un loc important pe piata internationala a graului, alaturi de Franta.
"Simbolul opresiunii si al vanitatii totalitare este acum un exemplu al transformarii unei tari care a indurat unele dintre cele mai dure conditii in timpul Razboiului Rece.
Romania si Bulgaria au primit peste 30 miliarde de euro ajutor pentru modernizarea agriculturii. Romania a exportat 2,3 milioane de tone de grau de cand a inceput sezonul, in iulie, mai mult decat orice alt stat din UE, pana acum. Bulgaria s-a situat pe locul trei in clasament, cu 885.000 de tone", scrie Bloomberg.
Intervievat de junalistii straini, fermierul Gheorghe Lamureanu a povestit ca, in comunism, exportul de grau insemna ca multi romani ramaneau fara suficienta hrana. In varsta de 64 de ani, omul a lucrat campurile adiacente caii navigabile mai bine de patru decenii si foloseste... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2019, ora 17:34
Operatiunile de montare a aparatelor de reazem antiseismic la noul pod rutier construit peste Canalul Dunare - Marea Neagra, in aval de ecluza Agigea, vor incepe luni dimineata.
Directorul general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta (CNAPM), Valeriu Ionescu, a declarat ca atat antreprenorul general al podului - Apolodor Comimpex SRL, cat si reprezentantii firmei subcontractoare - TIGITRANS SA au dat asigurari ca in maximum trei saptamani lucrarile de montaj vor fi finalizate, iar podul va fi deschis circulatiei rutiere.
"Practic, constructorul a anuntat ca, in functie de conditiile meteo, lucrarea poate sa dureze si doar doua saptamani, dar un grafic de executie va fi intocmit abia dupa montarea primelor doua aparate la un capat de tablier. Operatiunea in sine, ca si echipamentele de fabricatie germana marcheaza o premiera mondiala.
Aceste echipamente de generatie noua si cu o noua solutie constructiva sunt proiectate sa preia oscilatiile din ...citeste mai departe despre "Cand vom putea circula pe noul pod peste canalul Dunare - Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 16:29
La sediul Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile (CNACN) SA din Agigea s-a semnat, vineri, contractul de proiectare si executie pentru modernizarea echipamentelor si instalatiilor ecluzelor de la Canalul Dunare-Marea Neagra intre beneficiarul proiectului si consortiul castigator al licitatiei.
Directorul general al CNACN, Daniel Georgescu, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca proiectul urmareste cresterea gradului de functionare si siguranta a ecluzelor, eficientizarea activitatii companiei ca urmare a scaderii costurilor de exploatare, avand in vedere ca echipamentele si instalatiile sunt depasite tehnologic si au durata de viata expirata, fiind construite in perioada 1975-1984, marirea capacitatii de trafic naval pe canalele navigabile si eficientizarea activitatii companiei pe fondul scaderii costurilor de exploatare.
"Durata de realizare a proiectului, in valoare de 180 de milioane de euro, finantat din fonduri europene in proportie de 98%, este de 54 de luni, din care sase luni de proiectare si 48 de luni pentru executie, intreaga antrepriza fiind gestionata de asocierea intre companiile Romenergo SA Bucuresti (lider de asociere), Utilnavorep SA Constanta, DSD Noell GmbH Wurzburg, Argos SA Constanta si UTI Grup SA Bucuresti", a subliniat Georgescu.
De asemenea, directorul general al CNACN a mai declarat ca lucrarile de modernizare a celor trei ecluze duble de pe Canalul Dunare-Marea Neagra, de la Cernavoda, Agigea si Ovidiu, vor fi... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 15:44
Ministrii Elena Udrea si Anca Boagiu au prezentat, joi, mai multe proiecte ce vor fi dezvoltate prin Strategia Dunarii, ele enumerand construirea Canalului Bucuresti-Dunare, valorificarea unor rute cultural-istorice si consolidarea malurilor Canalului Dunare-Marea Neagra, de 334 de milioane de euro, potrivit Mediafax."Romania va coordona trei domenii (in cadrul Strategiei UE privind Dunarea, n.red.) - transportul fluvial impreuna cu Austria, turismul si cultura impreuna cu Bulgaria, gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme impreuna cu Ungaria", a spus ministrul de Externe, Teodor Baconschi, la o conferinta de presa dedicata acestei Strategii si la care au luat parte Elena Udrea si Anca Boagiu.
Baconschi a mentionat si cateva proiecte inscrise pe agenda strategiei: asigurarea navigabilitatii pe tot parcursul navigabil al Dunarii si pe toata durata anului, retehnologizarea porturilor dunarene, construirea canalului Dunare-Bucuresti, proiectarea de noi poduri peste Dunare cu Bulgaria,(...) generalizarea internetului in mediul urban, (...) construirea caii ferate rapide Budapesta-Bucuresti-Constanta, crearea unui institut international pentru Delta Dunarii si Marea Neagra, elaborarea unui sistem de monitorizare a ecosistemelor sau imbunatatirea calitatii apei prin construirea de statii de purificare in majoritatea porturilor dunarene.
La randul ei, ministrul Anca Boagiu a oferit detalii despre proiectele pe care institutia sa le dezvolta in legatura cu Strategia... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 23:53
Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta (CNAPM) a atribuit, in 17 iunie, firmei Apolodor Com Impex contractul "Pod rutier la km 0+540 al Canalului Dunare - Marea Neagra si lucrari aferente de infrastructura rutiera", a carui valoare se ridica la peste 81.618.171 lei, precizeaza NewsIn.Contractul a fost atribuit in urma unei licitatii deschise, la care au participat 11 companii, fiind aleasa oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere al pretului (pretul ofertei 80% si durata de executie 20%).
Potrivit anuntului de pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice estimarea initiala a contractului a fost de 96.542.500 lei, fara TVA si s-a ajuns la o valoare de peste 81.618.171 lei.
Firma Apolodor Com Impex din Bucuresti va executa, conform contractului, lucrari de executie la podul rutier peste Canalul Dunare-Marea Neagra, viaducte de acces la pod, drumurile de acces spre port si conexiunea cu varianta ocolitoare a Municipiului Constanta, pasajele de trecere la nivel cu CF, parcarile, cladirile de acces la portile 7 si 10 si mutari de instalatii.
mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 11:51
Administratia Canalelor Navigabile (ACN) Constanta a semnat contractul de finantare, de 14,52 milioane de lei, pentru proiectul de modernizare a sistemului de semnalizari de navigatie pe Canalul Dunare-Marea Neagra din cadrul Programului Operational Sectorial-Transport 2007-2013.Din suma totala, 10,32 milioane de lei constituie finantare nerambursabila europeana si 4,19 milioane de lei reprezinta contributia bugetului de stat, se arata intr-un comunicat al ACN Constanta, remis, marti, agentiei MEDIAFAX.
Obiectivul contractului este acordarea finantarii nerambursabile din fonduri publice de catre Autoritatea de Management pentru implementarea proiectului.
Data finalizarii contractului de finantare este finele anului 2013.
Proiectul urmareste modernizarea sistemului de semnalizari de pe o retea de transport europeana, la nivelul standardelor internationale.
Administratia a semnat in luna martie cu firma Utilnavorep contractul pentru efectuarea lucrarilor, in valoare de de 13,9 milioane de lei, fara TVA.
ACN Constanta este controlata in proportie de 80% de catre Ministerul Transporturilor, iar 20% din capital este detinut de Fondul Proprietatea. mai mult
Marti, 08 Iunie 2010, ora 11:40
Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile Constanta a selectat o firma din Italia, Cois, pentru a realiza consolidarea malului drept al Canalului Dunare-Marea Neagra, afectat de alunecari de teren, pe o portiune de 200 de metri, pentru 3,49 milioane de lei, fara TVA. Lucrarile vor avea loc de la kilometrul 57+500 la 57+700, se vor desfasura la terasamentul zonei si vor consta, printre altele, in executia unor coloane forate, a unui zid de sprijin si decolmatarea santurilor, informeaza Mediafax.
Contractul are o durata de 15 luni si este finantat de la bugetul de stat, prin surse proprii si alte surse legale constituite, se arata intr-un anunt al companiei din Constanta.
Administratia Canalelor Navigabile a primit in total cinci oferte, iar criteriul de atribuire al licitatiei a tinut cont de pretul ofertei (40%), programul calitatii (30%), perioada de garantie, durata executiei si timpul de interventie in eventualitatea unor situatii de urgenta pe perioada de garantie (fiecare cu 10%). mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 16:03
Traficul total de marfuri realizat pe canalele navigabile in luna august a fost de 1,65 milioane de tone tone capacitate, cu 42% mai mic comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cand valoarea era de 2,84 milioane de tone.
O scadere drastica, de 47%, s-a inregistrat in ceea ce priveste volumul de minereuri de fier si fier vechi tranzitat pe canale, care a ajuns la numai 263.000 de tone, dupa cum a anuntat ieri conducerea Administratiei Canalelor Navigabile (ACN).
Cauza principala o reprezinta boicotul impus de combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati (fostul Sidex), care prefera sa utilizeze portul bugaresc Burgas, in locul Portului Constanta. mai mult
Marti, 01 Septembrie 2009, ora 10:25