Desi n-a reusit pana acum decat sa inaugureze, cu mare intarziere, cateva cioturi de autostrada contractate de alte guverne, Cabinetul Dancila si-a fixat obiective din cale afara de ambitioase, in materie de infrastructura.
Mai exact, nu se mai limiteaza la incercarile de a construi autostrazi, ci vrea sa termine pana in 2025 si canalul navigabil Bucuresti-Dunare, inceput de Ceausescu si abandonat de autoritati, dupa Revolutie.
De fapt, ideea de a transforma Bucurestiul in port la Dunare - cu toate ca orasul se afla la zeci de kilometri distanta de malul fluviului - a aparut in urma cu mai bine de un secol si jumatate, in vremea lui Alexandru Ioan Cuza.
La acel moment, romanii cautau ajutorul francezilor pentru a realiza un canal navigabil de la Bucuresti la Oltenita, oras aflat pe malul Dunarii.
In perioada interbelica s-au dat chiar legi si s-au propus mai multe solutii tehnice pentru realizarea proiectului. Intrarea Romaniei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial a zadarnicit, insa, toate planurile pe care autoritatile le aveau, la acel moment, pentru dezvoltarea navigatiei pe ape interioare.
Cei care au inceput, intr-adevar, sa lucreze la o cale navigabila care sa lege Bucurestiul de Dunare au fost comunistii. Astfel, din dorinta lui Ceausescu, inginerii de la Institutul de Proiectari Transporturi Auto, Navale si Aeriene (IPTANA), impreuna cu alti specialisti, au ales solutia de lucru: amenajarea cursului raului Arges si a Dambovitei pentru a permite... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 09:50
Realizarea canalului Bucuresti-Dunare reprezinta un proiect integrat care va propulsa intreaga regiune, a declarat luni primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la conferinta "Construirea viitorului urban in regiunea Dunarii" de la Viena.
Potrivit unui comunicat al Primariei Capitalei, el a spus ca acest proiect va transforma Dunarea de Jos intr-una dintre cele mai atractive si mai eficiente zone ale Europei.
"Un loc aparte, dar pe care il consideram esential pentru dezvoltarea nu numai a Bucurestiului, dar si a intregii zone este racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucuresti-Dunare, materializand astfel axa Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Sofia. Bucurestiul poate si trebuie sa fie conectat cu celelalte capitale si mari centre urbane europene. Prin si pe Dunare putem pune bazele unei reale retele europene de cai navigabile cu acces direct la portul maritim Constanta, asigurand astfel inchiderea lantului logistic multimodal european. Canalul Bucuresti-Dunare poate reprezenta prima implementare de solutie multimodala de transport in regiunea de sud a Dunarii", a opinat primarul general.
Referindu-se la strategia UE pentru regiunea Dunarii, el a precizat ca aceasta e "salvatoare si vitala", avand in vedere problemele complexe existente mai ales in zona Dunarii de Jos.
"Aceasta zona si-a capatat, in mod regretabil as spune eu, numele de zona periferica a Europei, situatie accentuata de perceptia actuala de bariera naturala data de Dunare. Dunarea este o punte,... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 20:36
Proiectul privind racordarea Capitalei la Dunare ar avea un efect economic "extraordinar de important", insa, deocamdata, nu este fezabil si nu se inscrie pe lista de prioritati a Bucurestiului, este de parere analistul Mircea Cosea.
"Transformarea Bucurestiului in port este o idee care, teoretic, suna foarte bine. Bucurestiul ar putea deveni un oras cu o disponibilitate maritima importanta, si aceasta lucrare ar contribui si la aranjarea bazinului hidrografic, precum si a irigatiilor pe o zona importanta a Romaniei. Numai ca acest proiect costa foarte mult, a fost inceput, a fost lasat, probabil ca acum este in paragina", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.
Bucurestiul are probleme urbanistice mai importante decat portul
Analistul Mircea Cosea a subliniat ca, in prezent, Bucurestiul se confrunta cu alte probleme, mai importante decat racordarea la Dunare.
"Bucurestiul are, in prezent, 1001 alte nevoi mai importante decat acest port. Este inca o idee megalomanica, faraonica, a lui Oprescu, care, neputand rezolva problemele canalizarii, curateniei, a cainilor maidanezi si alte probleme de natura urbana 'adevarata', vine si ne prezinta proiecte din acestea care suna bine, dar care sunt fezabile intr-o tara care a depasit stadiul de nesatisfacere a nevoilor primare urbanistice pe care le are Romania, si in special Bucurestiul, astazi", a spus Cosea.
El a adaugat ca Bucurestiul ar putea deveni "un Amsterdam" dupa ce se vor rezolva aceste probleme,... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 16:01
Primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, le-a spus primarilor europeni care au participat duminica la Comitetul Executiv al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene ca este esentiala pentru dezvoltarea Bucurestiului, dar si a intregii zone, racordarea Capitalei la Dunare.
Primarii europeni au discutat, duminica, la Bucuresti, despre rolul Strategiei Dunarii pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, dezbaterea avand loc in cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene.
La cea de-a saptea reuniune au participat reprezentanti guvernamentali din cele 14 state dunarene, alaturi de oficiali europeni, reprezentanti ai regiunilor si oraselor dunarene, ai mediului academic si de afaceri. Printre participantii la reuniune s-au numarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul orasului Ulm, Ivo Gonner, presedinte al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, edilul orasului Regensburg, Hans Schaidinger, si coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea orasului Viena, Kurt Puchinger.
In cadrul reuniunii, Ivo Gonner i-a inmanat primarului Sorin Oprescu o diploma prin care i s-a acordat titlul de cetatean de onoare al Regiunii Dunarene, "pentru contributia sa la dezvoltarea si promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii".
Racordarea prin canalul Bucuresti-Dunare, esentiala
"Acest canal permite legatura directa a Bucurestiului cu alte capitale si... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 09:13
Presedintele Traian Basescu considera ca cele mai importante proiecte pentru care Romania ar avea nevoie de finantarea de la Banca Europeana de Investitii sunt Canalul Siret - Baragan, Canalul Bucuresti - Dunare si hidrocentrala Tarnita din judetul Cluj.
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a primit luni, 11 martie a.c., la Palatul Cotroceni, o delegatie a Bancii Europene de Investitii (BEI) condusa de presedintele BEI, domnul Werner Hoyer. In cadrul intrevederii, domnul presedinte Traian Basescu a fost informat cu privire la domeniile prioritare ale Bancii Europene de Investitii in Romania pentru perioada urmatoare, energia si IMM-urile", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.
Seful statului a vorbit despre contributia importanta pe care BEI, in calitatea sa de banca a Uniunii Europene, o poate avea la cresterea absorbtiei fondurilor europene in Romania prin implicarea in acordarea de asistenta tehnica.
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a propus, in conditiile constrangerilor bugetului de stat pe anul 2013, trei proiecte pe care le considera esentiale pentru dezvoltarea pe termen lung a Romaniei, Canalul Siret - Baragan, Canalul Bucuresti - Dunare si hidrocentrala Tarnita (judetul Cluj). Totodata, seful statului a discutat cu specialistii BEI posibilitatea de a analiza modalitatile prin care aceasta institutie se poate implica in finalizarea acestor proiecte", informeaza Presedintia. mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 14:52
Sorin Oprescu a reafirmat intentia Romaniei de a construi canalul Bucuresti - Dunare pentru a transforma capitala in port la Dunare si spera, in acest sens, ca Romania sa poata absorbi suficiente fonduri europene in perioada 2014 - 2020.
"Suntem determinati sa transformam capitala intr-un oras la Dunare. Ne despart 60 de kilometri. Acest canal, inceput cu 40 de ani in urma si neterminat pana acum, da o noua dimensiune Bucuresitului, prin dezvoltarea lui la Dunare", a declarat Sorin Oprescu in cadrul primului Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii.
Primarul General al Capitalei a aratat, in continuare, ca pentru acest proiect este nevoie de parteneriate cu celelalte orase de la Dunare si de accesarea fondurilor europene, conform unui comunicat al Primariei Municipiului Bucuresti.
"Din punctul meu de vedere, cred cu tarie ca este vremea discutiilor directe intre orase. Sper sa reusim ca, in intervalul 2014 - 2020, sa putem sa absorbim mai multe fonduri europene decat am facut-o pana acum", a explicat Oprescu.
Potrivit oficialului roman, prin astfel de proiecte de cooperare "orasele si regiunile Dunarii pot cladi impreuna o Europa mai competititva si mai puternica".
Oprescu si-a exprimat, de asemenea, speranta ca viitoarele strategii dezvoltate la nivelul Uniunii Europene, (nou lansata strategie a Dunarii reprezentand un prim pas in acest sens), vor urmari nu doar dezvoltarea capitalelor sau a marilor aglomerari urbane, ci si... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 12:45