Noi suntem cei care ne construim viitorul si avem aceasta oportunitate. Calea este libera, iar daca oamenii buni sunt si uniti, nimic nu le poate sta in cale, este de parere Adina Vintan.
Membru al echipei CAESAR, Adina este absolventa a Facultatii de Litere, Istorie si Teologie a Universitatii de Vest din Timisoara, sectia Engleza - Franceza, si a unui program masteral in cadrul Scolii de Inalte Studii Europene Comparate a aceleiasi universitati. A mai beneficiat de o bursa Erasmus pe parcursul unui an in cadrul Universitatii de Studii din Florenta, Italia.
In trecut, a efectuat un stagiu in cadrul Institutului European din Romania, a lucrat pentru compania Hewlett-Packard, iar in prezent lucreaza pentru Banca Mondiala in domeniul dezvoltarii regionale.
"Nicu piticul" Adina avea patru ani la Revolutie. Tine minte si acum un episod in care trebuia sa recite o poezie si, in loc sa spuna "micul piticul", a spus "Nicu piticul".
"Mi se parea absurd si la acea varsta ca acest ...citeste mai departe despre "Partea adorabila la romanii de care sunt indragostita este ca totul e posibil" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 07:02
Societatea civila devine tot mai puternica si ar trebui sa aiba un rol de observator-mobilizator de fiecare data cand se inregistreaza abateri de la ceea ce inseamna binele public. Noua generatie are datoria sa arate ca se poate, considera Alexandra Sasu.
In 2009, Alexandra a plecat la studii in Germania. Atunci dorea sa invete sa vada Romania si altfel - a absolvit un masterat in Studii Sud-Est Europene la Universitatea Friedrich Schiller din Jena. Cu timpul, cu ajutorul mentorilor sai, a inteles ca prin atitudinea fatalista, aruncand mereu vina pe metehnele sistemului sau pe istorie, romanii nu vor face altceva decat sa se afunde tot mai mult in blazare si plafonare, uitand de potentialul enorm de care dispune tara noastra.
Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Trebuie sa cream, nu sa asteptam sa ne dea cineva!
Uitati-va la noi! Suntem generatia '80. Am fost formati sa reusim, sa nu acceptam nota 8
Astfel, la final de 2011 s-a intors in tara, cu gandul ca "in ...citeste mai departe despre "Orice schimbare incepe cu noi insine. Generatia actuala are datoria de a demonstra ca se poate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 12:00
Am facut ce-am facut si tot spre vaile Balcanilor am alunecat, in ritmuri de clarinet, fum de mititei si show-uri TV dubioase. Se observa, insa, o reintoarcere a Romaniei spre valorile Occidentului, valori pe care nu am parut niciodata sa ni le asumam pe de-a-ntregul sau cu toata inima.
Romanul a inceput sa se mobilizeze, sa iasa in strada si sa sanctioneze punctual derapajele politicului. "E drept, cu un mare decalaj, dar tot e bine. La partea cu consecventa si perseverenta mai avem de lucrat, dar cred ca suntem pe un vector pozitiv", spune Alexandru Ciorobea, fost diplomat in cadrul ONU si fondatorul organizatiei Together for Development, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Aflat de partea cealalta a Oceanului, in SUA, Alexandru priveste Romania cu speranta, insa cu "specia aceea de speranta altoita pe argumente pragmatice".
Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Trebuie sa cream, nu sa asteptam sa ne dea cineva!
"La fiecare intoarcere in tara - cel putin odata, de ...citeste mai departe despre "Fost diplomat ONU: Iarmarocul asta penibil trebuie sa inceteze, daca vrem Romania unde i-e locul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 12:00
Romania s-a schimbat, s-au facut lucruri bune, insa paradoxul este ca nu avem o directie clara spre care ne indreptam. Alexandru Lazar este de parere ca avem un potential mare si ca, impreuna, trebuie sa cream un proiect de tara pentru a putea da valoare acestui potential.
"Trebuie sa ne implicam cu totii! Trebuie sa nu mai cerem urmatoarei generatii sa repare ce nu am reparat noi. Trebuie sa facem noi deja! Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Trebuie sa cream, nu sa asteptam", considera tanarul.
Alexandru George Lazar este avocat si doctorand in domeniul institutiilor microfinanciare, microcreditare si responsabilitate sociala corporativa (RSC). Lucreaza si a lucrat doar in Spania. "Este tara in care am efectuat studiile universitare si in care continui, fiind acum doctorand in cadrul ESADE. De asemenea, Spania este si tara in care am inceput sa lucrez si in care imi desfasor activitatea profesionala atat ca partener la firma de avocatura IntLaw, cat si ca profesor ...citeste mai departe despre "Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Trebuie sa cream, nu sa asteptam sa ne dea cineva!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 06:00
Romania a evoluat: s-au schimbat oamenii, orasele, perceptiile, comportamentele. Din pacate, e de parere Dan Hodos, nu suntem un popor vizionar si nu avem ambitii de neam. Planificam viata pe termen lung, dar la nivel individual vrem sa ne "capatuim", sa avem realizari personale, dar nu extindem acest lucru la nivel colectiv, ca popor si tara.
Dan Hodos e consultant in business development si vanzari internationale. Studiile in Stiinte Politice si Administrative si le-a consolidat in Madrid, iar in ultimii zece ani a acumulat o experienta vasta lucrand in vanzari, management si consultanta pentru companii multinationale si romanesti.
Cand era student la Madrid, Romania era inca privita ca o tara din blocul estic, desi romanii incepeau sa devina una dintre comunitatile importante din Spania si ibericii cunosteau radacinile noastre latine, asa cum sunt ele, cu bune si rele.
"Sa nu uitam ca intre timp doua evenimente majore au scurtat distantele dintre cele doua tari, cel putin ...citeste mai departe despre "Uitati-va la noi! Suntem generatia '80. Am fost formati sa reusim, sa nu acceptam nota 8" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 08:42
Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala. A absolvit masterul in arte vizuale la Academia Nationala de Arte din Oslo si Academia de Arte Frumoase din Beijing, urmand apoi cursurile de master in guvernare globala si diplomatie culturala cu specializarea in relatii internationale la Institutul de Diplomatie Culturala din Berlin si Universitatea din Siena.
De la sute de kilometri, spune el, Romania se vede foarte fragmentata.
"Perceptia mea asupra Romaniei pe perioada studiilor este determinata de bagajul cu care am plecat de acasa, dar si cu reactii care survin din intalnirile si experientele pe care le-am avut atunci cand am fost plecat de acasa.
De exemplu, experienta de un an din Beijing este la opusul experientelor din Europa. Fiind in China, pe langa faptul ca am beneficiat de o stima aparte datorita faptului ca eram roman - prin prisma relatiei bune dintre Romania si China, am inteles cat de mult apartine Romania spatiului european si culturii europene. Acest ...citeste mai departe despre "Nu-i de ajuns sa ne indignam. Trebuie sa conducem Romania pe un fagas mai bun!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 06:00
Nicolae Stefanuta a absolvit programul de Master in politici publice al Universitatii Georgetown din Washington, precum si programul de Master in relatii internationale al Academiei Diplomatice din Viena. Acum este responsabil de relatiile Parlamentului European cu Congresul american si Parlamentul Canadei in sfera guvernantei economice si a serviciilor financiare.
Este functionar european din 2007 si a activat in cadrul Comisiei pentru buget si al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala din Parlamentul European. A fost delegat in cadrul echipei pentru reducerea saraciei si crestere economica a UNDP (Programul de dezvoltare al ONU), in Addis Abeba, Etiopia.
Recent a propus i74 - proiect legislativ al cetatenilor - mai ales pentru a introduce un nou spirit: "Ca lucrurile se pot face si de jos in sus, de la firul ierbii. Suntem o generatie care a invatat multe si care are multe idei, de ce sa nu concretizam si in sfera asta a politicilor publice? Avem idei, avem ...citeste mai departe despre "Hai sa-ncepem de la zero, corect si curat, sa fim noi asa cum ne dorim sa fie tara!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Decembrie 2015, ora 07:00
Adelina Tintariu este doctoranda in domeniul Transitional Justice. Cu toate ca avea doar patru ani cand a inceput Revolutia, de curand a facut parte, in calitate de director general adjunct la Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), din echipa care i-a adus pe tortionarii Alexandru Visinescu si Ioan Ficior in fata instantei.
Tot la IICCMER, Adelina a coordonat, in perioada 2011-2014, proiectul de transformare in Memorial a fostului penitenciar comunist de la Ramnicu Sarat.
E de parere ca tara noastra abia acum porneste la un drum nou. "Romania de peste 10 ani va fi a cetatenilor, si nu a politicienilor!", puncteaza Adelina Tintariu.
"Intr-adevar, am facut parte din echipa care a luat decizia demararii unei campanii de aducere in fata instantei a celor ce se fac vinovati de crime si abuzuri in perioada concentrationara comunista. Era momentul sa trecem de la condamnarea generica a comunismului la identificarea probelor ce ...citeste mai departe despre "Tanara care a pus umarul la condamnarea lui Visinescu: Viitorul e de partea noastra!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 07:42
S-au scurs mai bine de un sfert de veac de la Revolutia Romana si aproape un secol de la Proclamatia de la Alba Iulia, pe care o sarbatorim pe 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei.
Ziare.com a incercat sa ia pulsul societatii si sa afle cum este vazuta astazi Romania de catre tinerii sai, de catre cei care abia se nasteau in urma cu aproape 26 de ani, la Revolutie, ori erau in orice caz prea mici ca sa-si mai aminteasca acum comunismul.
Cu ajutorul Fundatiei CAESAR, am luat legatura cu tineri profesionisti romani din tara si de peste hotare, pe care i-am intrebat despre Romania lor, despre oameni si despre viitorul tarii, asa cum il vad ei in ziua de astazi.
Am vrut sa aflam ce planuri are noua generatie si cum vede ea viitorul, ce parere au tinerii despre drumul pe care ar trebui sa-l urmeze tara de aici inainte.
Raspunsurile primite ne-au uimit si ne-au umplut de speranta. Critica logica si constructiva a venit insotita de un val de entuziasm si de dorinta de a pune ...citeste mai departe despre "#ROMANIAdeMAINE - Asculta generatia care vrea sa schimbe viitorul acestei tari!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 00:00