Ungaria a putea adopta in luna mai o lege prin care toate organizatiile neguvernamentale care sustin drepturile imigrantilor sau care reprezinta "o amenintare la adresa securitatii nationale" vor fi interzise, a declarat luni un purtator de cuvant al partidului Fidesz, care a castigat alegerile parlamentare.
Proiectul de lege a fost propus in cadrul campaniei anti-imigranti a premierului ungur Viktor Orban, care il vizeaza pe omul de afaceri George Soros. Partidul Fidesz a prezentat proiectul in Parlament in luna februarie.
Janos Halasz, un purtator de cuvant al partidului Fidesz, a declarat ca noul Parlament ar putea aproba legea, avand majoritatea.
Proiectul propune si o taxa de 25% pentru persoanele care doneaza organizatiilor neguvernamentale care sustin imigratia in Ungaria.
Alianta de guvernamant Fidesz - Partidul Popular Crestin Democrat (KDNP) a castigat alegerile parlamentare din Ungaria cu 49,5% din voturi, care ii vor aduce doua treimi din locurile in Parlament.
In luna februarie, Viktor Orban a declarat, in cadrul unui discurs de aproape o ora la Budapesta, ca imigratia "a proiectat o umbra asupra Europei" si a subliniat ca guvernul sau va lupta impotriva implementarii asa-numitului "Plan Soros". ...citeste mai departe despre "Orban are deja pregatita o lege anti-Soros si anti-ONG, prin care "dusmanii poporului" vor fi scosi in afara legii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 16:02
Miliardarul american George Soros a vorbit pentru prima data, luni, despre campania guvernamentala ungara impotriva sa.
Acesta a spus ca atacurile contin "minciuni si distorsiuni" si au fost concepute pentru a crea un fals inamic extern, relateaza Reuters.
Soros, de origine ungara, ale carui opinii au fost in mod evident in contradictie cu cele ale partidului de guvernamant Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban, a declarat ca Budapesta "alimenteaza sentimentul antimusulman si foloseste masuri antisemite care amintesc de anii '30".
El a respins cele sapte intrebari puse in cadrul unei "consultari nationale" organizate de guvernul Orban potrivit caruia Soros doreste sa amplaseze un milion de migranti pe an in Europa, sa-i forteze sa se stabileasca in tarile UE si ca pentru fiecare migrant sa fie platite mii de euro.
Citeste si:
Viktor Orban i-a declarat razboi lui George Soros: Ungaria trebuie sa riposteze!
Ungaria pregateste o consultare nationala cu privire la "planul Soros" de a aduce refugiati in Europa
Ungaria e impanzita de panouri antiSoros: Nu-l lasati sa rada la urma. Ce spune omul de afaceri (Galerie foto) ...citeste mai departe despre "Soros reactioneaza pentru prima data dupa campaniile impotriva sa din Ungaria" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 12:07
Comisia Europeana critica permanent guvernul national-conservator al lui Viktor Orban. Dar premierului ungar nu-i prea pasa. Critica de la Bruxelles pare sa-i pice chiar bine.
Viktor Orban si Comisia Europeana: cele doua parti nu reusesc sa se inteleaga. Nu e de mirare. Premierul ungar vrea sa construiasca pe fata o "democratie iliberala", iar de la inceputul celui de-al doilea mandat al sau in 2010 (primul a durat din 1998 pana in 2002) s-a apropiat tot mai mult de acest tel.
Fie ca a fost vorba despre legea mass-media, prin care a extins controlul statului asupra presei, fie reforma Justitiei, prin care a preluat controlul asupra Justitiei, sau o lege prin care si-a extins influenta asupra bancii centrale - de fiecare data, UE a aplicat proceduri de infringement impotriva Ungariei.
De cele mai multe ori, Orban ceda cat era necesar, iar unele proceduri dureaza ani de zile fara consecinte. Recent a fost vorba despre refuzul lui Orban referitor la politica fata de refugiati.
Cele mai recente dispute s-au concentrat pe doua lucruri: Comisia Europeana a aplicat o noua procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva Ungariei pentru legea privind ONG-urile, iar in disputa privind legea universitatilor a fost declansata chiar o noua procedura de infringement.
Amnesty vrea sa ignore legea
In primul caz, Budapesta obliga ONG-urile care primesc mai mult de 24.000 euro pe an din strainatate sa fie inregistrate. In plus, aceste ONG-uri trebuie sa se... mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 22:19
Guvernul ungar a facut cunoscut miercuri ca exista o cale ca universitatea infiintata de miliardarul american de origine ungara George Soros sa-si continue activitatea.
Laszlo Palkovics, secretar de stat in Ministerul Educatiei ungar, a afirmat intr-o declaratie publicata miercuri pe site-ul de stiri HVG.hu ca Universitatea Central-Europeana va putea emite diplome daca va extinde contractul de licenta la aripa sa din Ungaria pentru a putea preda cursuri.
Decizia a fost luata in urma protestelor din noaptea de luni spre marti de la Budapesta fata de o noua lege ungara ce ar putea determina Universitatea Central-Europeana (CEU) din capitala ungara sa-si inchida portile, relateaza Reuters.
Presedintele ungar Janos Ader a promulgat luni legea. Noile reglementari includ standarde pe care Universitatea Central-Europeana nu le intruneste, precum existenta unui campus in tara de origine a institutiei de invatamant, in acest caz SUA, si incheierea unui acord bilateral de sprijin din partea guvernului american.
CEU, cu predare in limba engleza, s-a deschis la Budapesta in 1991, avand ca scop raspandirea ideilor de democratie si liberalism in regiune dupa caderea comunismului si sfarsitul Razboiului Rece. Universitatea este finantata de miliardarul american de origine ungara George Soros, tinta unei campanii a premierului ungar Viktor Orban.
Guvernele SUA, Germaniei si Frantei, alaturi de organizatii precum Asociatia Internationala a Universitatilor au criticat decizia... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 22:28