Din cauza situatiei generate de epidemia de coronavirus, criteriile pentru acordarea unui loc in caminele din tara s-au schimbat. Daca in mod normal, repartizarea se facea dupa medie, in acest an au avut prioritate pentru ocuparea unui loc in camin studentii care sustin ore in scenariu hibrid, care includ si ore fata in fata.
In aceste conditii, studentii care aveau medii mari considera ca au fost nedreptatiti pentru ca s-au "trezit" ca au fost repartizati in camine vechi sau de la periferia orasului. Ziare.com a discutat cu mai multi studenti din tara pentru a afla ce s-a schimbat in camine dupa ce s-au luat masurile de protectie, care sunt acestea si daca studentii se simt in siguranta.
Repartizarea la camin
Stefan, student in anul III la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti, povesteste cum a ajuns sa fie repartizat in caminul Poligrafie, desi timp de doi ani a stat in caminul Grozavesti, iar media lui este 9.62.
"Au primat studentii care sustin ore fata-n fata, iar acestia trebuiau cazati in caminele din proximitatea facultatii, ori se afla intr-o zona ridicata de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Totusi, este inechitabil pentru studentii cu rezultate deosebite, care se incadreaza chiar la burse de merit, sa fie trimisi in camine vechi sau care se afla la periferia orasului, de unde faci doua ore cu mijloacele de transport in comun pana la facultate.
Am considerat ca mi s-a facut o nedreptate de crasa de catre Comisia de cazare... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 00:03
Dupa admiterea in anul I de facultate, pentru studentii si parintii veniti din alte orase, grijile abia incep. In conditiile in care numai 18% dintre ei primesc un loc de cazare in caminele universitatilor, peste 20.000 dintre ei vor avea ca optiuni campusurile private si apartamentele de inchiriat.
Conform datelor Institutului National de Statistica si UEFISCDI pentru anul universitar 2018 / 2019 numarul total de studenti inmatriculati in anul I de studii universitare - licenta si master este de 50.972 inscrisi in Bucuresti la cursuri de zi.
Dinamica Bucurestiului ca oras universitar
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica si UEFISCDI
168.000 de studenti studiaza in centrul universitar Bucuresti; dintre acestia, 129.000 studiaza in universitati de stat.
37.000 de locuri de cazare sunt disponibile in caminele universitatilor.5.500 de locuri de cazare sunt puse la dispozitie in camine si campusuri private.37.000 studenti sunt admisi in anul I; dintre acestia, 33.500, la cursuri de zi.9.000 de studenti de anul I provin din Bucuresti si nu au nevoie de cazare.
18% dintre studentii de anul I primesc un loc de cazare in caminele universitatilor. Listele beneficiarilor se afiseaza in a doua parte a lunii septembrie.
Peste 20.000 de studenti de anul I cauta cazare in campusuri private sau apartamente de inchiriat.
Campus privat sau chirie?
In Bucuresti exista cateva camine private si doua campusuri studentesti private. Cel mai mare... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 15:59
Pentru mii de parinti ai caror copii incep facultatea in toamna, principalele griji sunt legate de cum isi vor organiza bugetul lunar astfel incat sa ii sustina pe parcursul celor trei-patru ani de studii universitare si cum se vor adapta stiind ca fiul sau fiica lor locuieste acum departe de casa. Insa un astfel de eveniment are implicatii mult mai mari.
Pentru copii, plecarea la facultate reprezinta un prim pas spre maturitate, spre asumarea unor responsabilitati si invatarea unor lectii importante despre ce inseamna sa fii independent.
Pe de alta parte, parintii se pot confrunta cu sentimentul de casa goala, cu grija de a nu mai sti totul despre viata copilului lor, precum si cu toate grijile legate de cum sa faca astfel incat acestuia sa nu ii lipseasca nimic si sa aiba suficient timp si energie pentru a se concentra asupra studiilor.
De aceea, este important pentru orice parinte sa isi puna la punct o lista cu lucruri de rezolvat inainte de plecarea copilului la facultate, astfel incat tranzitia sa fie cat mai usoara de ambele parti:
Unde va locui proaspatul student
Locurile in caminele publice din campusurile facultatilor sunt limitate, iar in multe cazuri prioritate au studentii din anii mai mari, in baza rezultatelor academice obtinute in anul precedent. Este lesne de inteles de ce, pentru studentii aflati in primul an, este foarte dificil sa prinda un loc in camin.
In plus, conditiile din caminele facultatilor pot fi de-a dreptul dezastruoase.... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 13:17
Nimeni nu se naste direct politician, nici chiar Liviu Dragnea. Asta a fost premisa de la care au plecat jurnalistii de la Recorder.ro, care au sapat adanc in trecutul liderului PSD, pentru a afla care au fost pasii de la primii bani facuti pana la a conduce, mai mult sau mai putin din umbra, Guvernul Romaniei.
Despre anii facultatii a povestit in trecut Petrisor Peiu intr-un material pentru Ziare.com, iar imaginea zugravita atunci se potriveste manusa cu dezvaluirile facute acum.
"Inca de tanar s-a remarcat ca un pasionat consumator de manele (preferata sa incepea cam asa: Gata cu taranii, s-au emancipat...), cu care isi dispera vecinii din caminul studentesc Regie-P14, unde locuia la camera 417, impreuna cu seful de camin, alta glorie a Teleormanului, rozaliul fost fotbalist de nivel judetean si magnat al bordurilor, Adriean Videanu", povesteste Peiu in textul intitulat Un ghiaur in "exercitiu de admiratie" pentru Soliman Magnificul.
Dupa facultate, Dragnea a lucrat ca inginer stagiar intr-o sectie auto apartinand Intreprinderii de Utilaj, Grau si Transport pentru Constructii Craiova, iar dupa '90 a fost printre cei care s-au imbogatit rapid din ceea ce colocvial numim "bisnita".
Cum s-a imbogatit Dragnea cu "Programul primul bar"
Cu o Romanie proaspat iesita din comunism, Dragnea a speculat foarte bine setea oamenilor de consum si a impanzit in cativa ani satele cu baruri si terase.
"Tanarul Liviu Dragnea a deschis o carciuma in satul sotiei si apoi... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 15:33
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit despre prioritatile bugetare pentru 2017, aratand ca printre acestea se afla constructia a 3.100 de parcari, dar si a unui spital metropolitan, a cate unui camin de batrani in fiecare sector si a 6 cartiere de locuinte sociale si pentru tineri.
Astfel, potrivit Gabrielei Firea, prioritatile bugetare ale Primariei Generale pentru 2017 sunt infrastructura, investitiile in sanatate si educatie.
Primarul a spus ca pana la sfarsitul acestui an va fi gata Spitalul Gomoiu, "cel mai mare spital pediatric din tara, de nivel european, occidental", atat in ceea ce priveste aparatura, cat si dotarile, fluxurile medicale si personalul. Potrivit edilului, ambulatoriul va fi gata chiar saptamana viitoare.
La capitolul investitii noi, Gabriela Firea a enumerat:
- 16 gradinite
- 6 camine de batrani (cate unul in fiecare sector)
- 10 unitati de tip after school
- 15 extinderi de scoli
- 6 cartiere de locuinte sociale si pentru tineri
- o scoala de sport in incinta Scolii Centrale
- un spital metropolitan
- un parc de distractii si agrement
- un acvariu public si centru de cercetare
In ceea ce priveste Spitalul Metropolitan, primarul spune ca era nevoie de asa ceva, pentru ca multe sectii din spitale sunt vechi sau nu functioneaza.
Pentru constructia acestuia, s-a facut deja o solicitare la Ministerul Sanatatii.
Spitalul ar urma sa coste 300 de milioane de euro si va avea 2.000 de paturi. Acest spital poate fi... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 22:39
(P) Necesitatile unei persoane in varsta din viata noastra nu sunt de neglijat, iar ingrijirea si atentia pe care trebuie sa o primeasca sunt indispensabile de la o anumita varsta sau dintr-un anumit punct.
Sunt anumite familii care isi permit angajarea unui asistent personal, pe cand altii apeleaza la serviciile unui azil de batrani.
Indiferent de situatia in care va aflati trebuie sa tineti cont de anumiti factori decizivi. Avem responsabilitatea de a fi alaturi de batranii sau de neajutoratii nostri la fel cum si ei au fost alaturi de noi in copilarie si pe tot parcursul vietii.
Exista momente in viata cand intreaga dinamica a familiei se schimba. Cei care ne-au iubit, ingrijit, hranit, imbracat si au fost acolo pentru noi atunci cand am avut nevoie nu mai pot fi toate aceste lucruri. De multe ori vine acel moment cand copilul devine parinte.
Aceasta tranzitie vine treptat in anumite camine si incepe prin preluarea anumitor responsabilitati de catre copii sau nepoti, precum platirea facturilor, efectuarea cumparaturilor sau acompanierea la analize si controale medicale. Dar in anumite cazuri, starea de sanatate devine atat de precara incat serviciile unui camin de batrani devin extrem de necesare.
Si totusi care sunt criteriile de respectat pentru alegerea unei astfel de institutii? In primul rand trebuie sa stiti ca daca apropiatul dvs. primeste un ajutor de handicap datorita unei boli psihice sau fizice acesta nu se poate interna intr-un camin de... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 17:20
Numarul locurilor de cazare in caminele universitatilor de stat din Capitala este mult mai mic decat cererea. In aceste conditii, studentii care nu prind loc aici sunt nevoiti sa gaseasca solutii alternative.
De exemplu, in unitatile de cazare ale Universitatii din Bucuresti sunt aproximativ 5.300 de locuri in caminele proprii, repartizate de fiecare facultate in parte, in functie de cati studenti au intrat la buget. Numarul celor care frecventeaza cursurile facultatilor din cadrul UB este de peste 38.000.
Alt exemplu este Academia de Studii Economice (ASE), care ofera vreo 4.800 de locuri de cazare, in conditiile in care numarul studentilor e de ordinul zecilor de mii.
Iar situatii similare se intalnesc si la restul universitatilor de stat din Capitala.
In aceste conditii, mii de tineri care merg la facultate trebuie sa-si gaseasca un alt loc unde sa stea. Si implicit sa scoata mai multi bani din buzunar.
Asa ca Ziare.com a intocmit o lista ce cuprinde o parte din ...citeste mai departe despre "Incepe facultatea! Cat costa sa te cazezi intr-un camin privat din Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Septembrie 2016, ora 07:28
Construirea unei moschei la Bucuresti a dat nastere la reactii virulente atat pe scena politica, dar si la nivelul cetatenilor, inceputul acestei saptamani fiind marcat chiar de un protest fata de acest proiect.
In incercarea de a afla mai multe despre oportunitatea acestui parteneriat cu Ankara care stipuleaza ca, in schimbul moscheii de la Bucuresti, tara noastra ar urma sa primeasca un teren pentru construirea unui lacas pentru romanii crestin-ortodocsi din Turcia, Ziare.com a adresat mai multe intrebari Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Daca reprezentantii MAE nu ne-au putut oferi informatii despre numarul romanilor crestin ortodocsi din Turcia, pentru ca nu au cum sa identifice cetatenii pe baza apartenentei la o religie sau alta, acestia nefiind obligati sa isi declare religia la ambasada, ne-au explicat, in schimb, ce presupune aceasta reciprocitate pe care se bazeaza parteneriatul.
Pentru ce facem moschee la Bucuresti: In cautarea romanilor ortodocsi din ...citeste mai departe despre "Reciprocitatea turceasca: Noi le dam moschee, ei ne dau o capela si un camin - ce spune MAE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 10:54
Locuitorii comunei Metes din judetul Alba nu au drumuri asfaltate, canalizare, nici macar apa curenta. Totusi primarul le construieste un camin cultural de 2,7 milioane de euro.
Culmea esta ca imobilul va avea o capacitate de 1.000 de locuri, insa in localitate traiesc numai 600 de oameni, potrivit Digi24. Localnicii sunt numultumiti de aceasta situatie, insa edilul Traian Ursales sustine ca si-a dat seama prea tarziu ca investitia nu este potrivita.
"Cine nu munceste nu greseste. In prima faza, cand ni s-a prezentat caminul, am zis ca e ok. Atunci cand s-a turnat fundatia ne-am dat seama ca acest camin va fi destul de mare. Am mers cu materialul clientului, asta au cerut ...citeste mai departe despre "Camin cultural de 2,7 milioane de lei, in loc de apa si asfaltare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 10:42