Cancelarul german Angela Merkel a apreciat, intr-un interviu televizat difuzat luni de BBC, ca ar fi "catastrofal" sa i se permita Greciei sa paraseasca zona euro, care ar deveni "incredibil de slabita".
"Noi am luat decizia sa facem parte dintr-o uniune monetara. Aceasta este o decizie nu doar monetara, ci si politica", a spus Merkel, relateaza AFP.
"Ar fi catastrofal daca am spune unei tari care a decis sa fie cu noi "Nu te mai vrem"", a adaugat ea.
"De altfel, tratatele (europene) nu o permit. Oamenii din intreaga lume s-ar intreba "Cine urmeaza?". Zona euro ar fi incredibil de slabita", a continuat cancelarul german.
Merkel a adaugat ca Grecia, care a facut obiectul a doua planuri de salvare, are in fata "un drum lung si dificil", dar ca ar fi o "enorma eroare politica sa i se permita Greciei" sa abandoneze euro.
"Situatia este foarte tensionata. Europa, dar mai ales zona euro, este in criza. Aceasta criza este onsecinta crizei financiare mondiale si ea a antrenat discutii dure in foarte multe tari", a raspuns cancelarul german atunci cand a fost intrebat despre aparitia unui sentiment antigerman in Grecia.
"Avem dezbateri aprinse in Parlamentele noastre si folosim cuvinte dure", a declarat ea. Insa, "din fericire, am invatat sa ne solutionam conflictele in mod pasnic", a continuat cancelarul.
De asemenea, Merkel si-a reafirmat sustinerea fata de prezenta Marii Britanii in Uniunea Europeana (UE), in pofida refuzului lui David Cameron de a se... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 09:30
Actuala criza din Europa reprezinta o ocazie pentru Marea Britanie de a-si redefini relatia cu Bruxelles-ul, preluand din nou o serie de prerogative la care renuntase anterior, a declarat premierul David Cameron intr-un discurs rostit la Londra.
Desi UE este "in urma" in multe dosare, nu este in interesul Marii Britanii sa iasa din blocul european, a precizat Cameron, care este supus la presiuni de catre o parte din parlamentarii conservatori pentru a renegocia relatiile dintre Londra si Uniune.
O parte dintre membrii Partidului Conservator al lui Cameron vor chiar ca Marea Britanie sa iasa din blocul european.
81 de parlamentari au votat pentru un referendum privind mentinerea tarii in zona euro
Autoritatea premierului a fost pusa direct sub semnul intrebarii luna trecuta, cand 81 de parlamentari au sfidat ordinele conducerii si au votat pentru un referendum privind mentinerea tarii in UE.
Cameron a profitat de un discurs pe teme de politica externa sustinut la Londra pentru a sublinia ca actuala criza financiara din zona euro readuce pe masa discutiilor viitorul UE, iar cei 27 de membri trebuie sa decida ce fel de Uniune vor in continuare.
Afirmand ca UE este considerata adesea un "obiectiv abstract in sine", separat de realitatea economica, el si-a prezentat din nou viziunea pentru o uniune care "priveste mai mult in exterior", este mai flexibila si mai diversificata, punand nivelul de trai al cetatenilor sai deasupra a orice altceva.
Europa va... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 11:28