Plenul Camerei Deputatilor a respins marti, 2 februarie, proiectul de lege privind acordarea tichetelor de masa salariatilor aflati in somaj tehnic ca urmare a decretarii starii de urgenta.
Proiectul prevedea ca "angajatorii vor putea acorda tichete de masa angajatilor ale caror contracte de munca sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de asediu sau starii de urgenta".
CITESTE SI: Deputatii schimba Legea vanatorii: Permisul de vanatoare se va obtine dupa sase luni de stagiatura
"Salariatii vor primi tichete de masa exclusiv pe suport electronic. Prevederile se vor aplica atat pe perioada starii de asediu sau de urgenta, cat si ulterior incetarii acesteia, daca angajatorul trebuie sa aplice masura somajului tehnic", se arata in proiectul de act normativ.
Acest proiect a fost initiat de fostul deputat Adrian Dohotaru (neafiliat) si de deputatul Cristian Seidler (USR) in legislatura trecuta si a fost adoptat de Senat in iunie 2020.
Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.
Mai puteti citi:
Ana Birchall, despre Firea: Tupeu si maxima nesimtire la aceasta doamnaSingurul fotbalist de la Dinamo care nu a acceptat reducerea contractului. In plus, a primit si trei salarii restanteVIDEO "Sa fie lumina" a obtinut si va publica, in zilele urmatoare, filmari cu fostul episcop de Husi abuzand baieti de seminarA murit bebelusul din Suceava inecat la botezDOCUMENT Presedintele Klaus Iohannis a retras titlul de "Luptator pentru Victoria Revolutiei... mai mult
Marti, 02 Februarie 2021, ora 16:49
Camera inferioara a parlamentului italian a votat miercuri, 4 noiembrie, in favoarea unui controversat proiect de lege prin care violenta de gen si impotriva membrilor comunitatii LGBT este asimilata delictului de ura, cei vinovati riscand inclusiv inchisoarea, potrivit Reuters si EFE.
''Este un mare pas inainte impotriva discriminarii, urii si violentei'', a scris pe Twitter initiatorul actului normativ, deputatul Alessandro Zan, membru al Partidului Democrat (PD) si care a marturisit ca este homosexual.
Proiectul de lege a fost sprijinit de majoritatea guvernamentala formata din Partidul Democrat (PD), Miscarea 5 Stele (M5S) si alte formatiuni progresiste, care au votat in bloc aceasta legislatie ''asteptata de multi ani''.
In schimb, opozitia de dreapta a protestat fata de o lege despre care afirma ca introduce ''delictul de opinie asupra chestiunilor legate de sex si gen'', unii deputati membri ai partidelor Forza Italia si Fratii Italiei promitand ca daca vor ajunge la putere primul lucru pe care-l vor face va fi sa o abroge.
La randul sau, grupul Pro Viata si Familie considera ca noul act normativ face ca persoanele LGBT sa fie ''mai egale decat altele'', iar episcopi italieni au avertizat ca aceasta lege ar putea ingradi unele opinii, inclusiv aceea conform careia o familie presupune uniunea intre un barbat si o femeie. Biserica Romano-Catolica din Italia a apreciat ca prevederile legale deja in vigoare sunt suficient de puternice.
In replica,... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 17:56
Camera Deputatilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care modifica Ordonanta Guvernului 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea comercializarii, inmatricularii sau inregistrarii acestora in Romania. Astfel, propunerea legislativa a UDMR introduce posibilitatea pentru vehiculele rutiere lente de a fi inmatriculate si inregistrate la Registrul Auto Roman (RAR).
In sensul prezentei legi, vehicul rutier lent este "vehiculul antrenat de un motor incorporat si care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteza mai mare de 25 km/h".
La articolul 1 e introdus un nou alineat cu urmatorul cuprins: "Sunt exceptate de la prevederile alin (1) privnid omologarea vehiculelor rutiere lente, care au fost deja inmatriculate intr-un stat membru al Uniunii Europene".
"Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi achizitionate pana la data de 30 aprilie 2020, apartinand categoriei T1, nivel de poluare I, echipate cu motoare a caror putere din constructie se situeaza intre 37 si 75 kW. Aceste vehicule vor fi omologate, la cererea detinatorilor in vederea eliberarii carti de identitate, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi", mai arata un amendament al deputatului UDMR Benedek Zacharie.
Deputatul UDMR precizeaza ca amendamentul vizeaza tractoare agricole sau forestiere achizitionate din fonduri nerambursabile si a coror inregistrare este absolul... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 19:52
Camera Deputatilor a adoptat decizional un proiect de lege care modifica ordonanta de urgenta a Guvernului 68/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu incidenta in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al protectiei civile. Astfel, premierul este presedintele Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) si vicepresedinti sunt ministrul de Interne, ministrul Administratiei Publice si seful DSU.
Initiativa legislativa elimina coordonarea duala a Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne, al introducerii unor norme referitoare la atributiile generale ale structurilor functionale si organizationale din compunerea DSU.
Departamentul coordoneaza operational activitatea de salvare in mediul speleal (pesteri) si activitatile de cautare-salvare canina in domeniul situatiilor de urgenta, reglementarea coordonarii metodologice si evaluarii activitatii de formare profesionala si de educatie continua in domeniul asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sanatatii si a celorlalte institutii sau structuri cu atributii in domeniu, conform sursei citate.
Totodata, organizarea si functionarea structurilor Departamentului pentru Situatii de Urgenta se stabilesc in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului afacerilor interne, la propunerea sefului Departamentului pentru Situatii de... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 18:51
Camera Deputatilor a adoptat decizional un proiect de lege prin care pacientii asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) benficiaza gratuit de investigatii de screening la propria solicitare, din momentul incadrarii in grupul de risc sau in baza unei trimiteri de la medicul specialist.
Proiectul modifica legea drepturilor pacientului nr.46/2003, in sensul acordarii pacientilor asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de a beneficia, gratuit, de investigatii de screening la solicitare proprie, din momentul incadrarii in grupul de risc sau in baza unei trimiteri de la medicul specialist.
Prin screening se intelege examinarea initiala de prezumtie sau stabilirea existentei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale intr-o populatie, care consta in aplicarea unui ansamblu de procedee si tehnici de investigatie in scopul descoperirii precoce si evidentierii lor intr-un stadiu incipient.
Astfel, conform initiativei legislative "pacientii asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au dreptul la investigatii gratuite de screening la justa solicitare proprie din momentul incadrarii in grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist".
Pe 2 octombrie 2019, Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat, marti fiind adoptat decizional de Camera Deputatilor. Prin urmare, legea merge la promulgare. ...citeste mai departe despre "Proiectul prin care pacientii asigurati la CNAS vor... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 17:04
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, propunerea legislativa privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Au votat "pentru" 290 de deputati, iar unul s-a abtinut.
Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 448/2006, in scopul imbunatatirii cadrului legal care sa ofere persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline si de a beneficia complet de participarea la viata sociala si economica.
Proiectul de lege introduce notiunea de angajare asistata - optiunea de angajare care faciliteaza munca in locuri obtinute de pe piata competitiva a muncii si care presupune oferirea de sprijin in cautarea locului de munca si la locul de munca, transport, tehnologii ajutatoare, instruire, specializare si adaptarea sarcinilor in conformitate cu potentialul persoanei cu handicap.
"Unitate protejata autorizata este entitatea de drept public sau privat, cu gestiune proprie, in cadrul careia sunt angajate minimum 3 persoane cu handicap, care reprezinta cel putin 30% din numarul total al angajatilor, iar timpul de lucru cumulat al acestora reprezinta cel putin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajatilor, precum si orice forma de organizare, potrivit legii, aleasa pentru desfasurarea unei activitati economice de catre o persoana fizica detinatoare a unui certificat de incadrare in grad de handicap", mai spune proiectul.
Initiativa legislativa mentioneaza, de asemenea, ca persoanele... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 13:54
Camera Deputatilor va lucra in sesiune extraordinara in perioada 1 - 15 iulie.
Decizia a fost luata luni, 29 iunie, in sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor, la propunerea presedintelui forului, Marcel Ciolacu.
Printre proiectele care se vor regasi pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare se afla initiativa USR "Fara penali in functii publice".
Alte proiecte care urmeaza sa fie dezbatute si supuse votului sunt: modificarea Ordonantei de urgenta 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, aprobarea OUG privind desfasurarea unor campanii de informare publica in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea COVID-19. ...citeste mai departe despre "Sesiune extraordinara programata la Camera Deputatilor in perioada 1-15 iulie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 15:05
Camera Deputatilor vrea sa achizitioneze, prin licitatie deschisa, carburanti auto pentru anul urmator in valoare de peste doua milioane lei fara TVA, potrivit unui anunt publicat pe platforma SICAP. Termenul limita pentru primirea ofertelor este 13 ianuarie 2020.
Conform anuntului, parcul auto al Camerei Deputatilor are in componenta 174 de autovehicule de diferite tipuri care au motoare pe benzina si motorina. Prin urmare, este necesara furnizarea de carburanti auto pentru anul viitor, achizitia fiind in valoare de 2.101.680 lei, fara TVA.
"Informatii despre contextul care a determinat achizitionarea produselor. Structura parcului auto al Camerei Deputatilor cuprinde 174 autovehicule de diferite tipuri, echipate cu motoare atat pe benzina cat si pe motorina.
In anul 2020 pentru a utiliza autovehiculele, este necesar a se achizitiona combustibili auto alimentati pe baza de carduri care sa permita alimentarea autovehiculelor din dotarea Camerei Deputatilor la statiile de distributie ale furnizorului, functie de motorizare, cu: benzina fara plumb toate sortimentele (cod CPV 09132100-4); motorina toate sortimentele (cod CPV 09134200-9); - ad blue toate sortimentele (cod CPV 24957000-7)", potrivit caietului de sarcini din anuntul in SICAP.
Autovehiculele sunt folosite la protocol, transport persoane sau transport marfa in toata tara, precum si in ingrijirea spatiilor verzi si deszaperire. Prin urmare este necesara alimentarea acestora cu carburanti.... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 14:40
Legea privind eliminarea pensiilor speciale se afla pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor de miercuri. Cu o zi inainte, Comisia de Munca a adoptat in unanimitate propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu exceptia celor ale militarilor si politistilor.
Astfel, Camera Deputatilor are, miercuri, pe ordinea de zi proiectul de lege 292/2019, respectiv "Propunerea legislativa privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, politisti, functionari publici cu statut special, functionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrilor Curtii Constitutionale si a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania".
"Anomaliile generate de existenta pensiilor de serviciu sunt de ordin social si financiar si influenteaza negativ societatea romaneasca.
Astfel, in randul majoritatii populatiei exista un sentiment de dezaprobare nemultumire si frustrare fata de acest sistem de pensii de serviciu. (...) Un alt aspect negativ ce genereaza frustrare este si cuantumul acestor pensii de serviciu.
Astfel, in timp ce 5 milioane de pensionari a caror pensie a fost calculata pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie in randul personalului ce beneficiaza de pensie de serviciu este chiar revoltator: peste 17.000 RON... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 09:19